Deň po PGA: Stávka na neistotu, nový oscarový favorit?

Čím dlhšie ste vo filmovom biznise a sledujete oscarové sezóny, tým ľahšie rozpoznáte isté pravidlá zápolenia o zlaté sošky. Napríklad Oscara za najlepší

pridal Michal Korec 24.1.2016 o 18:51

Deň po PGA: Stávka na neistotu, nový oscarový favorit?


Mimoriadne otvorený boj dostáva zrejme nového favorita...

Čím dlhšie ste vo filmovom biznise a sledujete oscarové sezóny, tým ľahšie rozpoznáte isté pravidlá zápolenia o zlaté sošky. Napríklad Oscara za najlepší film nemusí vyhrať film s najlepšími kritikami, lebo akademici majú často iný pohľad ako kritici. Alebo jarné či letné filmy sa často nestanú víťazmi, na ne si už pri oscarovom hlasovaní mnohí nespomenú. Boj o oscarové nominácie i sošky je najmä boj publicistov, PR kampaní, správneho načasovania – a áno, ako poznáte z minulosti, neraz aj spätnom obzeraní sa na resumé filmovej kariéry herca či režiséra (visíme mu Oscara za x rokov, získa ho teraz).

Do hry vstupujú rôzne faktory, ale jedno pravidlo určite netreba podceniť: preferencie profesijných združení. Režiséri majú Directors Guild, herci Screen Actors Guild, scenáristi Writers Guild, strihači sú pokope ako American Cinema Editors. Každé má odlišný počet členov (zabudnite na 82 novinárov z Glóbusov, tu hlasujú tisícky) a najbližšie preferencie i štýl hlasovania majú producenti.

KINEMAVIDEO3737.

Takže keď sú tradične vyhlásené oscarové nominácie, filmový biznis a experti sa nadýchnu, prejdú do druhej fázy a vtedy sa začnú reálne črtať víťazi, trendy a preferencie. Producents Guild Awards (PGA) sú za posledné roky veľmi spoľahlivým indikátorom Oscara za najlepší film: v roku 2009 prešli z 5 na 10 filmov, hlasujú preferenčne a za posledných 26 rokov majú úspešnosť 73% a za posledných osem rokov ich víťaz dostal aj Oscara za najlepší film. Samozrejme, tento rok je dostatočne bláznivý na to, aby poprel štatistiky, ale aj pred dvomi rokmi bol súboj pomerne tesný a práve po PGA sa začali črtať lepšie preferencie. Špinavý trik klesol, Gravitácia získala a 12 rokov otrokov nestratilo. Unikátna remíza ukázala vyrovnanosť sezóny, zatiaľ čo tento rok máme jasného víťaza.

Kto vyhráva boj o Oscara?

Na 100% ešte nikto. Ale z osmičky najlepších filmov sú štyri filmy na tom lepšie ako zvyšné kvarteto. Dva ťažkotonážne kúsky s veľkými počtami nominácií: The Revenant (s 12 ks) a Mad Max (10 ks). Je síce náročné predstaviť si Mad Maxa ako najlepší film, ale ak láska k režisérovi zaváži, Miller skúsi dvojkombináciu a... je to tam. Teoreticky má bližšie k víťazstvu i dvojkombu Innaritu a The Revenant, ale otázne je, či Akadémia zahlasuje dva roky po sebe za ten istý pár. Skôr nie. A bacha, ani jeden film nemá potrebnú nomináciu za scenár.

KINEMAVIDEO3732.

Dva menšie filmy SledovačkaStávka na neistotu majú iné devízy. Kľúčové nominácie (scenár, strih i režiséra) a sú tiež favoriti. Sledovačka u kritikov (novinári skôr hlasujú za novinársky film) a Stávka na neistotu u tých, čo hlasujú za tzv. aktuálny film. Oscar je neraz reflexiou istého stavu spoločnosti, pálčivej otázky či trendu. Bankárske podvody na ľuďoch s hypotékami môžu práve vo volebnom americkom roku zavážiť.

Takže v takom otvorenom roku sa do PGA vrháte s nasledujúcimi tipmi:

  • Sledovačka má šancu, lebo ju kritici milujú a má už veľa cien
  • The Revenant vyhral Zlaté Glóbusy, má najviac nominácií a je v kurze
  • Mad Maxa mnohí milujú, aj sedemdesiatnika Georgea Millera
  • Stávka na neistotu je aktuálna, má kľúčové nominácie a jej momentum stúpa

Čo znamená víťazstvo Stávky na neistotu?

Stávku na neistotu by spomedzi vyššej štvorice tipoval málokto (čo platilo aj pre oscarových expertov) na víťazstvo, ale vyšla. A v sezóne, kde sa dlhý čas drží v popredí jeden favorit a zrazu prídu aj guildy a preferencie sa menia, dochádza k podobným výmenám. Platí to pre vlaňajšok, keď nastúpil Birdman namiesto Chlapčenstva. Aj pre Kráľovu reč pred piatimi rokmi (vyšachovala Sociálnu sieť).

KINEMAVIDEO3581.

Teoreticky sa situácia opakuje. Sledovačku tipovali všetci novinári a kritici, ale teraz nastupuje interný pohľad filmového biznisu a ten si cení Stávku na neistotu viac. K Oscarom je ešte dlhá cesta: budúci týždeň zvedie SledovačkaStávka ďalší priamy súboj v kategórii Best Ensemble na Screen Actors Guild Awards – je to nenápadná kategória suplujúca Najlepší film.

The Revenant stále môže zasiahnuť do boja, Mad Max zrejme teraz už poškuľuje najmä po soške pre Georgea Millera. Víťazstvo Stávky na neistotu môžu nasledovať ďalšie guildy – a ak sa budú ocenenia kopiť, znamená to, že je novým favoritom. Nič nie je isté. Aj spanilá jazda PGA víťazov na Oscaroch sa môže po 8 rokoch skončiť. Ale každá trofej pre Stávku na neistotu a nie pre Sledovačku znamená väčšie šance pre stávkarov z Wall Street a nie pre bostonských žurnalistov.

V záplave debaty o Najlepšom filme sa vytrácajú aj ďalšie dve PGA víťazstvá: V hlave je najlepším animákom a pokračuje v dominancii kategórie a Amy získala cenu za najlepší dokument. Aj jej šance sa zvyšujú, ale pri dokumentoch sú preferencie Akadémie neraz nevyspytateľné.

KINEMAVIDEO3222.

Čo nás čaká ďalej?

Osobne vidím súboj o Najlepší film stále medzi Stávkou na neistotuSledovačkou, ale už v opačnom poradí. Tretím do partie je The Revenant. Veľmi pravdepodobná môže byť situácia, že Najlepší film a Najlepší režisér sa budú líšiť, lebo Akademici nemusia dopriať Oscara Adamovi McKayovi pred Georgeom Millerom či predsa Alejandrom Innuaritom. Bez ohľadu na víťazstvo Sledovačka/Stávka na film tipujem viac ako 60% šancu na oddelených víťazov.

Budúcu sobotu sa odhalia trofeje pre hercov. Leo je favorit hlavného herca, pri herečke sa ukáže, či Brie odolá Saorse a Cate, vedľajší herec je bez Slya špecifický a otvorený (Bale? Rylance? Jacob?) a vedľajšia herečka je totálne nepredvídateľná: môže potvrdiť Kate Winslet z Glóbusov, aj naštartovať Aliciu k Oscarom. A najlepší celok? Stávka vs. Sledovačka – a bacha na nevyspytateľný Straight Outta Compton.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.