TV TIPY 31.7. - 4.8. 2019

TV TIPY 31.7. - 4.8. 2019

článok



STREDA 31.7.

Chatrč (The Shack, USA, 2017, Stuart Hazeldine), JOJ Cinema, 20.15
Mack Phillips je milujúci otec, ktorý sa bude musieť zmieriť s nezmieriteľným, a to s faktom, že jeho dcéra sa zrejme stala obeťou zločinu. Jedného dňa však nájde odkaz pozývajúci ho na návštevu chaty ukrytej v lesoch. Na tomto mieste prichádza k prekvapujúcim zisteniam. Dráma Chatrč bola nakrútená na motívy románu Williama P. Younga a v hlavnej úlohe otca sa predstavil Sam Worthington.

El Dorado (USA, 1966, Howard Hawks), Jednotka, 20.30
El Dorado je dielom hollywoodskeho režijného veterána Howarda Hawksa, ktorý sa počas kariéry venoval viacerým žánrom, vrátane mnohých westernov. V tom s názvom El Dorado dal dokopy najväčšiu žánrovú legendu Johna Waynea a Roberta Mitchuma. Príbeh je typicky westernový, odohráva sa v malom mestečku, kde prichádza neznámy cudzinec, do veci bude mať čo hovoriť aj šerif a protivníkom je Bart Jones, ktorý si nárokuje na cudziu studňu a čakajú nás aj prestrelky.

Cez kosti mŕtvych (Pokot, Česko, Nemecko, Poľsko, Slovensko, 2017, Agniezska Holland), Dvojka, 21.05
Cez kosti mŕtvych je koprodukcia čítajúca štyri krajiny a podobne rovnaký počet žánrov aj kombinuje. V prvom rade však ide o detektívku, kde sa snažíme dopátrať vraha tajomných vrážd, ktoré zdanlivo nemajú žiadny motív. Hlavnou hrdinkou je postaršia miestna učiteľka angličtiny zasadzujúca sa za ochranu zvere, tá sa totiž tiež stáva cieľom neľútostného vyvražďovania. Cez kosti mŕtvych ponúka aj milostnú dejovú líniu a na konci je pre divákov prichystané poriadne prekvapenie.

ŠTVRTOK 1.8.

Musíme si pomáhať (Česko, 2000, Jan Hřebejk), ČT 2, 20.00
Autorská dvojica Jan Hřebejk a Petr Jarchovský po megaúspešných Pelíškoch a Pupende prichystali pre divákov o niečo tragickejší príbeh z druhej svetovej vojny, stále však obsahuje zopár vydarených komediálnych sekvencií. Úradník Jozef Čížek ubytuje vo svojom dome mladého Žida, ktorý tu nakoniec strávi omnoho viac času, ako si všetci mysleli. Film sa snaží v závere dostáť svojho názvu a diváka čaká nejedno prekvapenie a slušná katarzia. Okrem získaných piatich Českých levov bola snímka nominovaná aj na Oscara.

Magic Mike (USA, 2012, Steven Soderbergh), AMC, 20.15
Americký režisér Steven Soderbergh vo svojej kariére pravidelne strieda nezávislé artové snímky a komerčnejšie produkty. Tie však vždy nesú punc kvality svojho tvorcu. Do druhej kategórie môžeme zaradiť aj film Magic Mike s prostredia mužského striptízu. V hlavnej úlohe sa predstavil Channing Tatum, mimochodom bývalý striptér, ktorého skúsenosti sa pretavili aj do scenára a v úlohe šéfa skupiny sa predstavil Matthew McConaughey. Nesmie chýbať ani romantická dejová línia ústrednej postavy.

Farba pleti (Skin, VB, JAR, 2008, Anthony Fabian), JOJ Plus, 22.35
Skutočný príbeh dievčaťa čiernej pleti v dobe apartheidu v Juhoafrickej republike. Ale ako sa to vezme, pretože Sandra sa narodila rodičom bielej pleti, zástupcom tzv. bielych Afričanov, čo sú potomkovia pôvodných holandských osadníkov. Tento paradox vo svojej dobe niesol v sebe množstvo problémov, pretože bieli rodičia nemohli mať čierne dieťa a chytré dievča chcelo študovať na škole medzi bielymi deťmi. V úlohe otca Sandry sa predstavil známy Austrálčan Sam Neill (Jurský park).

PIATOK 2.8.

Skrat (Haywire, USA, Írsko, 2011, Steven Soderbergh), Film+, 20.35
Šikovnou tajnou agentkou môže byť aj žena, ako nám dokázal film Stevena Soderbergha Skrat s Ginou Carano v hlavnej úlohe. Ako to už v týchto tajných kruhoch chodí, ženu podrazí niekto z kolegov a Mallory sa bude snažiť odhaliť sprisahanie vo vlastných radoch. Pri tom jej samozrejme pôjde o život, ale keďže má tvrdý vojenský výcvik, pre jej protivníkov nebude vôbec jednoduché ju dostať. Skrat je slušný akčný film, kde si Soderbergh vyskúšal opäť novú režijnú polohu.

James Bond: Moonraker (VB, Francúzsko, 1969, Lewis Gilbert), Jednotka, 22.25
Séria s Jamesom Bondom bola vždy sci-fi, v Moonrakerovi sa ale vydávame s agentom jej veličenstva aj do vesmíru. Ten bude musieť zistiť, kto ukradol raketoplán pri jeho preprave. Dostáva sa na stopu zločinca menom Hugo Drax, ktorý má v pláne vyhubiť celé ľudstvo pomocou jedovatého plynu. Aby sa mal ale naďalej s kým rozprávať, plánuje vybudovať orbitálnu stanicu pre špeciálnych nadľudí. Okrem bitiek vo vesmíre sa vydáme aj do Benátok alebo Ria.

Bod zlomu (Point Break, USA, 1991, Kathryn Bigelow), Markíza, 22.25
Zabudnite na zbytočný nedávny remake a pozrite si opäť akčnú klasiku režisérky Kathryn Bigelov s Keanu Reevesom a Patrickom Swayzem v hlavných úlohách. Druhý menovaný je vodca gangu, ktorý vylupuje banky a život si spríjemňuje adrenalínovými športmi. Johny Utah v podaní Reevesa je policajt infiltrovaný do skupiny. Postupne však začína zisťovať, že sa mu tento spôsob života celkom páči, pretože skupina žije podľa jasne stanovených morálnych pravidiel a nakoniec sa pochopiteľne aj zamiluje.

SOBOTA 3.8.

Oscar (Edouard Molinaro, Francúzsko, 1967, Lewis Gilbert), Jednotka, 20.30
Legendárna komédia s Louisom De Funésom prináša hodinu a pol trvajúcu non-stop zbesilú kanonádu vtipov, zámien a nedorozumení. Ten hrá dôležitého obchodníka Bertranda, ktorý zisťuje, že jeho dcéra je tehotná s rodinným šoférom Oscarom. On mal však s dcérinou budúcnosťou úplne iné plány. Do hry sa dostáva aj istý kufrík ako zdroj viacerých vydarených fórov. Celý dej sa odohráva prevažne v jednej vile, prípadne v jej okolí. V Hollywoode bol neskôr nakrútený remake so Sylvesterom Stalloneom.

Starsky a Hutch (Starsky & Hutch, USA, 2004, Todd Phillips), AMC, 20.30
Starsky a Hutch je kriminálna retro komédia založená na motívoch seriálu zo sedemdesiatych rokov. Hlavnými hrdinami sú dvaja policajti Starsky a Hutch, ktorí budú musieť vyšetriť vraždu istého utopenca. Hlavné úlohy si patrične užili Ben Stiller a Owen Wilson, najviac v pamäti vám ale možno utkvie Snoop Dogg ako policajný informátor. Humor komédie je založený na povahovej odlišnosti oboch parťákov a príjemným osviežením je sekvencia s roztlieskavačkami v podaní Amy Smart a Carmen Electra.

Výmena (Trading Places, USA, 1983, John Landis), ČT 2, 22.35
Legendárna komédia s Eddiem Murphym a Danom Akroydom sa neobjavuje v ponuke slovenských či českých televíznych staníc príliš často, tak túto možnosť treba využiť. Úspešný obchodník a bezvýznamný zlodej sú prinútení vymeniť si svoj sociálny status v rámci hry dvoch arogantných boháčov. Ide o jednu z najvtipnejších komédií osemdesiatich rokov a slúži ako dôkaz, že Eddie Murphy bol kedysi výborný komik, ale tieto časy sú už bohužiaľ fuč, ako keby si vymenil túto vydobytú pozíciu s nejakým lúzrom...

NEDEĽA 4.8.

Vzdialená zem (The Far Country, USA, 1954, Anthony Mann), ČT 2, 20.00
Režisér Anthony Mann a herec James Stewart nakrútili spoločne 7 westernov a medzi tie najlepšie patrí Vzdialená zem. Príbeh sa odohráva v Yukone na Aljaške v časoch zlatej horúčky. Zbohatnúť na zlate by chceli aj dvaja kovboji prichádzajúci do mesta, tých ale čaká konflikt s miestnym zloduchom a jeho partiou zabijakov. Jeden z nich je zavraždený a ten druhý v podaní Stewarta sa bude snažiť učiniť spravodlivosti za dosť. Film si zaslúži uznanie aj za fakt, že strelci pri streľbe nemíňajú kladných hrdinov.

Interstellar (USA, VB, 2014, Christopher Nolan), Markíza, 20.30
Christopher Nolan nakrúca stále naratívne zložitejšie a zložitejšie filmy a vrcholom hier s časom a priestorom je zrejme sci-fi Interstellar. V ňom sa bude snažiť skupina vedcov a kozmonautov nájsť nielen novú obývateľnú planétu pre obyvateľov umierajúcej Zeme, ale aj spôsob, akým ich na toto zatiaľ neznáme nové miesto presunúť. Film ponúka niekoľko dychberúcich sekvencií a absolútne zdrvujúce finále v čiernej diere. Ide o inteligentné, pomalé sci-fi kombinované s naratívnymi a štylistickými postupmi súčasných blockbusterov.

Zapomenuté světlo (Česko, 1996, Vladimír Michálek), ČT 2, 21.40
Bolek Polívka v netradičnej vážnej úlohe dedinského farára dokázal, že jeho herecké umenie nie je limitované iba stvárňovaním komediálnych postáv. Príbeh sa odohráva koncom osemdesiatich rokov, čiže ešte v období komunizmu, kedy cirkev nemala v spoločnosti na ružiach ustlané. S byrokraciou neľútostného režimu sa stretáva aj farár Holý, ktorý navyše trpí aj kvôli chorobe Marjánky v podaní Veroniky Žílkovej. Ako si zachovať pevnú vieru v Boha vo svete plnom utrpenia?


autor Erik Binder 31.7.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.