TRANSFORMERS OVLÁDLI PRVÚ PÄŤKU USA

TRANSFORMERS OVLÁDLI PRVÚ PÄŤKU USA

článok



Načo sa spoliehať na víkend okolo 4. júla? Michael Bay nepotrebuje špeciálny dátum premiéry. Stačí, ak nasadí svoju novinku, v tomto prípade Transformers: Pomsta porazených, v stredu a je zaručené, že sa bude tešiť masívnemu finančnému úspechu. A čo na to, že kritikom sa film nepáči? Ľuďom stačí poriadna dávka jednoduchej akcie a sú spokojní.

TOP 26.6. - 28.6. 2009
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Transformers: Revenge of the Fallen Paramount / DreamWorks 1. týždeň    108,9 mil     200,9 mil
2.

The Proposal

Buena Vista. 2. týždeň      18,5 mil      69,1 mil
3. The Hangover Warner Bros. 4. týždeň      30,7 mil    187,4 mil
4. Up Buena Vista. 5. týždeň      13,0 mil   250,2 mil
5. My Sister's Keeper Warner Bros. 1. týždeň

     12,4 mil

    12,4 mil
6. Year One Sony 2. týždeň        6,0 mil    32,5 mil
7. The Taking of Pelham 1 2 3 Sony 3. týždeň

      5,4 mil

   53,4 mil

8.

Star Trek

Paramount

8. týždeň

      3,7 mil

 246,3 mil
9. Night at the Museum: Battle of the Smithsonian

Fox

6. týždeň

      3,6 mil

163,3 mil
10. Away We Go Focus 4. týždeň       1,7 mil    4,0 mil

Transformers ovládli prvú päťku USA Transformers ovládli prvú päťku USA Transformers ovládli prvú päťku USA

Transformers: Revenge of the Fallen (Transformers: Pomsta porazených)
Potom ako sa Megatron v roku 2007 predčasne rozhodol uplatniť si šrotovné, nastáva chvíľkové prímerie. Ale Starscream sa vracia na planétu Cyberton, aby povolal ešte mocnejšiu armádu Deceptikonov. Chce sa vrátiť späť na Zem a zničiť Optima Primea... Starscream však netuší, že lojalita Transformerov nehrdzavie. Shockwave, strážca Cybertronu a Soundwave, verný kamarát Megatrona sa ho rozhodnú oživiť. Vrátia sa aj všetci padlí, dokonca i štýlový Pontiac Jazz. Sam odišiel študovať, čo si Michaela nemôže dovoliť a tak zostáva doma. Optimus sa dozvedá o plechovej nepleche a rozhodne sa zmobilizovať všetky sily. Dvaja ľudia a skupinka autobotov sa vydáva zachrániť svoju planétu i celý vesmír.

Réžia: Michael Bay
Hrajú: Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, John Turturro
Premiéra na Slovensku: 25. 6. 2009

Kráľ letných blockbusterov a popcornový mág Michael Bay je späť. Jeho Transformers: Pomsta porazených sa začala premietať v stredu a už zárobky z prvého dňa dali vedieť o tom, že sa chystá niečo veľkolepé. Transformers 2 zarobili počas polnoci z utoroka na stredu 16 miliónov dolárov. 62 miliónov dolárov zarobených v stredu znamená najvyšší zárobok v tomto dni. Bohužiaľ to ale nestačilo na najlepší zárobok prvého dňa premietania. Ten stále drží Temný Rytier s 67,1 miliónmi dolárov, ktorý štartoval v piatok. Štvrtok si plechoví roboti pripísali 29 miliónov (4. najziskovejší deň), piatok 36,7 miliónov (až 10. miesto v piatokových zárobkoch). Za tri dni od stredy do piatku už mala dvojka Transformerov na konte 127,8 milióna dolárov, čím sa zaradila na štvrté miesto najvyšších zárobkov z troch dní. Prvý ostáva neporazený Temný Rytier s 158,4 miliónmi dolárov. Nasleduje ho Spider-Man 3 so 151,1 miliónmi a tretí sú Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža so 135,6 miliónmi. So štvordňovým zárobkom 168 miliónov sa už Pomsta porazených dostala na druhé miesto za Temného Rytiera, ktorý mal však zarobených 182,9 miliónov dolárov.

200 miliónovú hranicu prekonali Transformers 2 za 5 dní (200,0 mil.), rovnako ako Temný Rytier. Ten bol však opäť o málo úspešnejší (203,7 mil.). Jediné prvenstvo, ktoré si teda Michael Bay môže pripísať je najvyšší otvárací zárobok roku 2009, ktorý je 108,9 milióna dolárov. Ale nie je vylúčené, že aj to sa môže ešte v priebehu roka zmeniť.

Prvý Transformers sa začali premietať 3. júla 2007. So 150 miliónovým rozpočtom a stopážou takmer 2 a pol hodiny zarobili 319,2 miliónov v Severnej Amerike. Celosvetový zárobok akčného spektáklu bol 708,2 milióna dolárov.

Samozrejme Transformers 2 sa premietali aj mimo Ameriky. Tu sa zárobok vyšplhal takmer cez 200 miliónov dolárov. Celosvetovo najziskovejším filmom sú tento rok zatiaľ Anjeli a Démoni so 467,7 miliónmi dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 20%, imdb.com – 6,6/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Transformers ovládli prvú päťku USA Transformers ovládli prvú päťku USA Transformers ovládli prvú päťku USA

The Proposal (Návrh)
Energická a autoritatívna editorka Margaret sa od svojich šéfov nečakane dozvie, že čelí deportácii do rodnej Kanady. Zareaguje bleskovo a oznámi, že je zasnúbená s nič netušiacim podriadeným Andrewom, ktorého už roky terorizuje. Andrew súhlasí s účasťou na kamufláži, má však niekoľko podmienok. Nesúrodý pár zamieri na Aljašku navštíviť jeho svojráznu rodinu. Obvykle sebavedomá a duchaprítomná Margaret sa náhle ocitá v jednej nemožnej situácii za druhou. S improvizovanou svadbou na krku a imigračnými úradníkmi za pätami sa Margaret a Andrew rozhodnú držať sa plánu aj napriek hroziacim nechceným následkom…

Réžia: Anne Fletcher
Hrajú: Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Mary Steenburgen, Craig T. Nelson
Premiéra na Slovensku: 13. 8. 2009

Minulotýždňová jednotka so Sandrou Bullock Návrh klesla o 45%, na 18,5 milióna dolárov v druhom víkende premietania. 40 miliónová romantická komédia má tak po desiatich dňoch premietania na konte 69,1 milióna dolárov. Celkovo by mohla zarobiť okolo 120 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 46%, imdb.com – 7,4/10, yahoo.com – A-, boxofficemojo.com – B

Transformers ovládli prvú päťku USA Transformers ovládli prvú päťku USA Transformers ovládli prvú päťku USA

The Hangover (Vo štvorici po opici)
Dva dni pred svadbou sa Doug s dvoma najlepšími kamošmi Philom a Stuom a budúcim švagrom Alanom vyberie do Las Vegas na poslednú divokú a nezabudnuteľnú party. Ale keď sa traja družbovia nasledujúce ráno zobudia s exemplárnou opicou, ani jeden z nich si nič nepamätá. Ich luxusná hotelová izba je úplne zdemolovaná a nikto nevie, kam zmizol ženích. Majú len málo času a zatiaľ nijakú predstavu o tom, čo sa vlastne stalo. Musia sa pokúsiť kúsok po kúsku poskladať mozaiku predchádzajúcej noci, aby zistili, kde je Doug a dopravili ho včas na jeho svadbu do L.A. Ale čím viac zisťujú, tým viac si uvedomujú, do čoho sa to vlastne namočili...

Réžia: Todd Phillips
Hrajú: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Heather Graham
Premiéra na Slovensku: 11. 6. 2009

Spiaci hit, komédia z Las Vegas Vo štvorici po opici sa stále drží veľmi dobre. Vo svojom štvrtom víkende zarobila 17 miliónov dolárov a zatiaľ má na konte 183 miliónov dolárov pri 35 miliónovom rozpočte. Žeby sme tu mali ďalšiu komédiu s celkovým zárobkom viac ako 250 miliónov?

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 77%, imdb.com – 8,5/10, yahoo.com – A, boxofficemojo.com – B+

             

Up (Hore)
Carl Fredricksen trávi celý svoj život tým, že sníva o preskúmavaní sveta a tom, že si život naplno užije. Ale vo veku 78 rokov, keď už to vyzerá, že pre neho život skončil, ho zvrat osudu a neodbytný 8-letý prieskumník divočiny menom Russell privedie znovu k životu. Carl zažije strhujúcu cestu, na ktorej sa prazvláštne dvojica stretáva s divokým terénom, nečakanými zločincami a stvorami z džungle.

Réžia: Pete Docter
Hrajú: Ed Asner, Christopher Plummer, John Ratzenberger, Delroy Lindo

Kritikmi ospevovaný Up sa stal oficiálne najziskovejším filmom so štartom v roku 2009. V piatom víkende premietania porazil Star Trek. Za 45 percentný pokles oproti minulému víkendu môže hlavne Transformers 2, ale 13 miliónov dolárov v piatom víkende je veľmi dobrý zárobok. Up teda 250 miliónovú hranicu prekonal počas 28 dňa premietania. Ako dlho však vydrží byť filmom roka 2009 s najvyšším zárobkom nám asi o 1-2 týždne príde oznámiť Michael Bay. Isté však už teraz je, že Up sa stane druhým najviac zarábajúcim filmom štúdia Pixar. Na 339,7 miliónového Nema ale nedočiahne hlavne kvoli blížiacim sa filmom Ice Age 3 a Harry Potter VI.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 98%, imdb.com – 9,1/10, yahoo.com – A, boxofficemojo.com – A-

             

My Sister's Keeper (Pre moju sestru)
Anna sa narodila preto, aby zachránila svou staršiu sestru Kate, u ktorej bola už keď mala dva roky, diagnostikovaná leukémia. Až do trinástich rokov Anna darovala Kate geneticky vhodnú krv, kostnú dreň a podstúpila množstvo procedúr. Cez to všetko sa jej choroba vrátila. Kate zlyhali ladviny a od Anny sa čakalo, že jej jednu poskytne. Ale Anna si miesto toho najala právníka, aby jej rodičia nemohli rozhodovať o jej zdravotnom stave. Za týmto rozhodnutím sa však vyskytuje niečo viac, než len rozmar násťročnej sestry.

Réžia: Nick Cassavetes
Hrajú: Alec Baldwin, Abigail Breslin, Joan Cusack, Cameron Diaz, Jason Patric
Premiéra na Slovensku: 6. 8. 2009

Film podľa knihy My Sister's Keeper, ktorej autorkou he Jodi Piccoult sa dočkal prechodu na strieborné plátno. S rozpočtom 30 miliónov dolárov sa premietal v 2 606 kinách, kde počas prvého víkendu (a pri tak silnom konkurentovi ako Transformers 2) zarobil 12,4 milióna dolárov. Bohužiaľ, ohlasy kritiky ani divákov nijako neospevujú túto melodrámu s Cameron Diaz, takže pobyt medzi elitnou prvou päťkou si vychutnáva naposledy.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 49%, imdb.com – 7,3/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B


Novinkou v prvej desiatke je film Sama Mendesa Away We Go, ktorý v 495 kinách zarobil 1,7 milióna dolárov. Kritici si film nevedia vynachváliť.

Prvých 12 filmov v tabuľke zarobilo počas víkendu 192,8 miliónov dolárov.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba

   27.6.- 29.6. 2008

WALL-E 63,0 mil
  29.6.- 1.7. 2007 Ratatouille 47,0 mil
  30.6.- 2.7. 2006

Superman Returns

52,5 mil

1. júl je dátumom premiéry, v ktorej sa objavuje Christian Bale. Tentoraz po boku Johnnyho Deppa v kriminálnom trileri Public Enemies. Najnovší film Michaela Manna má už teraz veľmi dobré hodnotenia, ale v rebríčku mu najväčšou konkurenciou budú dinosaury. Animovaná Doba ľadová 3 bude mať k dispozícii väčšie množstvo kín, a väčšiu divácku základňu. Ako dopadne súboj týchto dvoch filmov a ako (ne)potopia diváci Transformerov sa dozvieme o týždeň.


autor Matej Oravec 1.7.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.