TV TIPY 13.6. - 19.6. 2022

TV TIPY 13.6. - 19.6. 2022

VOD recenzia



Pondelok, 13. jún

Tlmočník (Slovensko, Česko, Rakúsko, 2018, Martin Šulík), ČT art, 21.55
Jedným z najdôležitejších filmov roku 2018 je nesporne aj Šulíkov Tlmočník s nemeckou hviezdou Petrom Simonischekom a českým režisérom Jiřím Menzelom. Títo dvaja postarší páni sa vydávajú naprieč Slovenskom po stopách vlastnej minulosti. Po ceste sa dozvedajú viac aj jeden o druhom a o tom, odkiaľ pochádzajú.

Otrasy v Tokiu (Tokyo Shaking, Franúczsko, Belgicko, 2021, Oliver Peyon), Dvojka, 22.00
Po zemetrasení a tsunami je ohrozená jadrová elektráreň vo Fukušime aj mesto Tokio. V jednej z výškových budov sú uväznení zamestnanci francúzskej finančnej inštitúcie. V cudzom prostredí sú plní neistoty a obáv. Jedna z vedúcich zamestnankýň Alexandra len nedávno pricestovala z predchádzajúceho pôsobiska v Hongkongu, kde ešte stále sú jej deti a manžel. Rozorvaná medzi túžbou okamžite sa k nim vrátiť a zodpovednosťou voči firme i podriadeným bude nútená urobiť zásadné životné rozhodnutia.

Malý Budha (Little Buddha, Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko, Lichtenštajnsko, 1993, Bernardo Bertolucci), ČT2, 23.15
Akoby dve filmy v jednom pod názvom Malý Budha nakrútil taliansky režisér Bernardo Berolucci v roku 1993. V jednom z nich rozpráva príbeh princa Siddhárthu, ktorý opúšťa svoj pohodlný život v prepychovom paláci a vydáva sa spoznávať svet. Jedného dňa ho na brehu rieky zastihne Prebudenie – v tomto momente sa stáva Budhom. V druhom príbehu sa s budhizmom stretáva aj malý americký chlapec Jesse, ktorého navštívia mnísi, keďže by mohol byť prevtelením nedávno zosnulého lámu.

TV tipy 13.6. - 19.6. 2022


Utorok, 14. jún

Frida (USA, Kanada, 2002, Julie Taymor), ČT art, 21.10
Životopisný film spracúva príbeh mexickej maliarky Fridy Kahlo od jej detstva až po smrť. Zoznamuje nás s koreňmi jej túžby po vyjadrovaní vo forme umenia, Fridu (Salma Hayek) však predstavuje aj ako politickú či sexuálnu revolucionárku. Film sa venuje aj jej turbulentnému vzťahu s ďalším významným mexickým maliarom – Diegom Riverom (Alfred Molina).

Nanga Parbat (Nemecko, 2010, Joseph Vilsmaier), ČT2, 20.00
Nie každý film odohrávajúci sa vo vysokohorskom prostredí je rozprávaka ako Cliffhanger. Nanga Parbat je natočený na motívy skutočných udalostí z roku 1970, kedy sa dvojica bratov Messnerovcov rozhodla v rámci expedície do Himalájí zdolať osemtisícovku rovnakého názvu ako film. Samozrejme ich čaká nepriazeň počasia, neustále nečakané nástrahy nevyspytateľnej prírody a tým pádom aj boj o holý život. Zo známejších mien sa tu objavuje Rakúšan Karl Markovics.

Kolja (Česko, Veľká Británia, Franúczsko, 1996, Ján Svěrák), ČT1, 20.10
Postarší hudobník František milujúci mladšie ženy a bezstarostný spôsob života konečne dospeje a zistí potrebu skutočných citov vo svojom živote paradoxne až prostredníctvom malého dieťaťa. Konkrétne ide o ruského chlapčeka menom Kolja, takže ďalšou z počiatočných bariér je aj jazyk. Predvídateľný dej ale v tomto prípade nebude skutočne nikoho trápiť, Jan Svěrák natočil totiž vrcholné dielo svojej kariéry a bol zaňho ocenený aj Oscarom za najlepší neanglicky hovorený film roka 1996.

TV tipy 13.6. - 19.6. 2022


Streda, 15. jún

Neriadená strela (Wild Target, Veľká Británia, Francúzsko, 2010, Jonathan Lynn), Prima MAX, 20.00
Victor je zatiaľ posledným nositeľom tradičného rodinného remesla – je nájomným vrahom podobne ako mnohé generácie pre ním. Za úlohu má teraz zneškodniť zlodejku Rosie, ktorá klienta oklamala o veľké peniaze. Keď však Victor Rosie stretne, je ňou úplne očarený. Nielen viditeľnými kvalitami, ale aj jej zlodejským umom a škodoradostnosťou. Možno by dokonca práve ona mohla byť pre neho tou pravou. Nepodarí sa mu zabiť ju, namiesto toho však zabije iného, na ňu nasadeného vraha. Rosie považuje Victora za svojho záchrancu a chce si ho najať ako svoju ochranku.

Diagnóza: Šampión (Concussion, USA, Veľká Británia, Austrália, 2015, Peter Landesman), Markíza, 20.30
Na motívy skutočných udalostí je nakrútená táto športová dráma s Willom Smithom. Zahral si v nej lekára Benneta Omalua, ktorý ako prvý zistí, že športovci v niektorých odvetviach môžu neskôr v živote trpieť Chronickou traumatickou encefalopatiou. Doktor Omalu chce na svoje poznatky upozorniť svet, no proti sebe má niekoľko inštitúcii, ktoré by zákazom alebo zmenou pravidiel niektorých obľúbených športov prišli o veľký balík peňazí. Lekár je však odhodlaný urobiť všetko, čo bude v jeho silách.

Pravdivé lži (True Lies, USA, 1994, James Cameron), Dajto, 23.00
Autorský film Jamesa Camerona s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe. Ten si zahral tajného agenta v boji proti terorizmu Harryho, ktorého život je často v maximálnom nasadení a v maximálnom nebezpečenstve. Jeho kariéra je však taká tajná, že o jej pravej povahe nemá potuchy ani vlastná manželka. Tá ho vníma len ako nudného obchodníka s počítačmi, aj preto začne venovať pozornosť predavačovi ojazdených áut Simonovi, ktorý jej paradoxne nahovára, že je tajným agentom. Harry ale o aférke svojej ženy začína niečo tušiť, preto na ňu chce prichystať pasce. Všetko sa ale zásadným momentom skomplikuje.

TV tipy 13.6. - 19.6. 2022


Štvrtok, 16. jún

Homolka a tobolka (Československo, 1972, Jaroslav Papoušek), Dvojka, 22.50
Tretie pokračovanie príbehu o rodine Homolkových. Tentoraz si rodinka vyrazila na zimnú rekreáciu do Krkonoš. Hneď po príchode ich čaká nepríjemnosť. V susednej izbe je ubytovaný akademický maliar Bradáček, ktorý na seba svojím hlučným chovaním poštve nielen deda Homolku, ale i babičku, ktorá neznáša, keď sa dedo baví s mladšími ľuďmi. Bradáček rodine Homolkových pripraví hneď niekoľko nepríjemných situácií.

Coco Chanel & Igor Stravinsky (Coco & Igor, Franúczsko, Švajčiarsko, Japonsko, 2009, Jan Kounen), ČT art, 20.15
Príbeh o zakázanej, no aj tak istým spôsobom obohacujúcej lásky medzi kultúrnymi ikonami 20. sotoročia – hudobným skladateľom Igorom Stravinským a módnou návrharkou Coco Chanel. Tí sa stretli ešte v 20. rokoch minulého storočia v Paríži, kde Stravinský spoločne s chorou ženou a štyroma deťmi emigroval. Spoznáva nezávislú a odvážnu Coco Chanel, čo v ňom vzbudí nielen city k nej, ale aj inšpiráciu pre vlastnú tvorbu. Obaja však vedia, že vzťah nemá budúcnosť, nejde ho však ani len tak ľahko ukončiť.

Mafiáni (Goodfellas, USA, 1990, Martin Scorsese), Prima MAX, 22.15
Jednu z najdôležitejších gangsteriek všetkých čias nemohol nakrútiť nikto iný, než Martin Scorsese. Príbeh začína v polovici päťdesiatych rokov a následne sleduje osudy sprvu malého prisluhovača podsvetia, neskôr dôležitého člena mafie Henryho Hilla. Toho nezabudnuteľne stvárnil Ray Liotta vo svojej životnej úlohe. Dostatočný priestor ale dostávajú aj Robert De Niro a Joe Pesci, niektoré ich kruté činy vás poriadne zasiahnu.

TV tipy 13.6. - 19.6. 2022


Piatok, 17. jún

Mariňák (Jarhead, USA, Veľká Británia, Nemecko, 2005, Sam Mendes), Jednotka, 22.05
Dvadsaťročný zelenáč Anthony (Jake Gyllenhaal) chcel iba pokračovať v rodinnej vojenskej tradícii a netušil, že táto túžba ho privedie až do Iraku, kde musí čeliť vražednej horúčave a nepriateľským vojakom. Odrazu sa spolu so svojimi spolubojovníkmi ocitne vo vojne uprostred krajiny, ktorej nerozumie, proti nepriateľovi, ktorého nevidí a z dôvodov, ktoré nechápe...

Hriešny tanec (Dirty Dancing, USA, 1987, Emile Ardolino), JOJ, 21.40
Dnes už legendárny romantický film, ktorý sa vracia do obdobia 60. rokov, kedy sa na letnú dovolenku vyberá rodina Housemanovcov. Bohatí manželia s dvoma dospievajúcimi dcérami si prišli zahrať golf, oddýchnuť si a zabaviť sa. Najmladšia Baby, sa však dostane k mladým ľuďom, ktorí vedú bohaté kurzy pre dospelých. Mimo to ale majú vlastné životy, v ktorých je realita ďaleko vzdialená od dokonalosti bohatej vrstvy. Baby sa zaľúbi do Johnnyho, čo ju prinúti dospieť.

Star Trek: Do neznáma (Star Trek Beyond, USA, Hongkong, Čína, 2016, Justin Lin), Prima COOL, 20.15
Tretí diel starej značky v novom kabáte je rovnako perfektná akčná jazda vesmírom, ako predchádzajúce dve časti. Opäť sa stretávame s postavou Khana, známeho z filmu z osemdesiatych rokov Khanov hnev. Tentokrát ho stvárnil Benedict Cumberbatch. Celý film je venovaný pamiatke herca Antona Yelcina, ktorý po nakrúcaní tragicky zahynul nešťastnou náhodou. Na posádku vesmírnej lode Enterprise sa vrátili Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana alebo Simon Pegg.

TV tipy 13.6. - 19.6. 2022


Sobota, 18. jún

Modrý zamat (Blue Velvet, USA, 1986, David Lynch), Dvojka, 22.55
Lynchov magnum opus a excelentný postmoderný film noir s čiernym humorom a neuveriteľne napínavým dejom. Študent Jeffrey Beaumont nachádza v tráve v blízkosti domu odrezané ucho. To odovzdá na polícii a začne sa stretávať so šerifovou dcérou Sandy. Podlieha však kúzlu priateľky miestneho mafiána Dorothe Vallensovej. Brutálny Frank Boothe ženu znásilní a Jeffrey to všetko sleduje v ženinom byte. Postupne sa zaplieta hlbšie a hlbšie pod fasádu zdanlivo kľudného amerického malomesta.

Ma ma (Španielsko, 2015, Julio Medem), ČT art, 22.35
Španielsky režisér Julio Medem bol v 90. rokoch v Európe veľkým režisérskym objavom – ceny zbieral na prestížnych svetových festival, súťažil o Zlatú palmu aj o Zlatého Leva. Po dlhšej pauze na plátna priniesol drámu Ma ma. Do hlavnej úlohy učiteľky bojujúcej s rakovinou prsníka Magdy obsadil Penélope Cruz. Magda je k tomu navyše nezamestnaná, môže sa však spoľahnúť na svoju rodinu. Aj tak ale bude potrebovať novú vzpruhu, ktorá jej dodá silu.

Je třeba zabít Sekala (Česko, Poľsko, Francúzsko, Slovensko, 1998, Vladimír Morávek), Dvojka, 20.10
Majoritne český pokus o eastern nás zavedie do dôb Protektorátu Čechy a Morava vo vojnovom roku 1943, konkrétne do moravskej dediny s názvom Lakotice. Jej obyvatelia žijú akoby odrezaní od okolitého sveta, túto ilúziu ale naruší príchod cudzinca Juru Burana, ktorý je momentálne na úteku pred gestapom. Od idylky má ale život v Lakoticiach ďaleko, miestni majú problémy so Sekalom, človekom, ktorý vidí v nástupe Protektorátu šancu pre spoločenský rast.

TV tipy 13.6. - 19.6. 2022


Nedeľa, 19. jún

Vtáčnik z Alcatrazu (Birdman of Alcatraz, 1962, John Frankenheimer), Dvojka, 21.40
V roku 1909 bol Robert Stroud odsúdený na 10 rokov za zabitie človeka. Po ďalších zločinoch, ktoré spáchal za mrežami, stratil akúkoľvek nádej na prepustenie. Bezútešné prežívanie, ktoré mu ešte strpčuje dozorca Shoemaker, sa zmení, keď Stroud nájde na väzenskom dvore zraneného vrabca a ošetruje ho, až kým sa vtáčik neuzdraví. Ako ubiehajú roky jeho trestu, stáva sa expertom na chov vtákov v zajatí a napíše i knihu o ich chorobách. Vďaka svojej pevnej vôli a intelektuálnym schopnostiam znovu nachádza zmysel života...

Markéta Lazarová (Československo, 1967, František Vláčil), ČT art, 20.15
Podľa rovnomenného románu Vladislava Vančuru nakrútil František Vláčil historickú drámu, všeobecne považovanú za jedno z najlepších diel českej kinematografii. V hlavnej úlohe s Magdou Vašáryovej čoby mladej dievčiny pripravenej oddať sa Bohu v službách kláštora. Namiesto toho ju však unesie banda lúpežníkov. Markéta zažíva poníženie, ale aj lásku. Zaľúbi sa do Mikoláša a je pripravená vzdať sa kvôli nemu aj svojho plánu stráviť život v kláštore.

Honba za Klenotom Nílu (The Jewel of the Nile, USA, 1985, Lewis Teague), Prima MAX, 20.00
Dobrodružná romantická komédia je typickým zástupcom žánru osemdesiatych rokov. Michael Douglas v ležérnom saku, sexy Kathleen Turner a exotika Severnej Afriky. Tentokrát Jack Colton a Joan Wilderová, ako napovedá aj názov, sa budú naháňať za diamantom s názvom Klenot Nílu. Asistovať a raz sťažovať, inokedy spríjemňovať túto jazdu plnú nebezpečenstva. Pokiaľ ste už videli Indyho desaťkrát a máte chuť na niečo trošku béčkovejšie, ale taktiež zábavné, nenechajte si film ujsť.

TV tipy 13.6. - 19.6. 2022


autor Tatiana Rusnáková 13.6.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.