TV TIPY 10.3. - 15.3. 2020

TV TIPY 10.3. - 15.3. 2020

VOD recenzia



PONDELOK 9.3.

Star Trek: Do neznáma (Star Trek Beyond, USA, 2016, Justin Lin), Dajto, 20.15
Tretí diel starej značky v novom kabáte je rovnako perfektná akčná jazda vesmírom, ako predchádzajúce dve časti. Opäť sa stretávame s postavou Khana, známeho z filmu z osemdesiatych rokov Khanov hnev. Tentokrát ho stvárnil Benedict Cumberbatch. Celý film je venovaný pamiatke herca Antona Yelcina, ktorý po nakrúcaní tragicky zahynul nešťastnou náhodou. Na posádku vesmírnej lode Enterprise sa vrátili Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana alebo Simon Pegg.

Na ceste do Berlína (Doroga na Berlin, Rusko, 2015, Sergej Popov), Jednotka, 20.30
Veľkofilmy z obdobia druhej svetovej vojny majú v ruskej kinematografii bohatú tradíciu a rovnako vo veľkej miere vznikajú aj dnes, v ére nových digitálnych možností, ktoré žánru prajú. Príbeh filmu Na ceste do Berlína sa odohráva v roku 1942 počas ofenzívy nemeckých vojsk. Vojaci boli nútení ustúpiť, avšak tvrdé pravidlá ich označili za dezertérov. Jedným z nich bol aj dôstojník červenej armády Orgakov, ktorý sa vydáva na onú cestu do Berlína, spoločne s vojakom Džubarajevom.

Osamelosť cezpoľného bežca (The Loneliness of the Long Distance Runner, VB, 1962, Tony Richardson), Dvojka, 22.25
Nie každý britský športovec je automaticky futbalista, niektorí sa venujú povedzme aj cezpoľnému behu. Jedným z takýchto mladíkov je aj Colin. Ten sa k športu dostane tak, že je k nemu v dobrom zmysle slova prinútený v nápravnovýchovnom zariadení, kde sa ocitol po páchaní trestnej činnosti. Film sa zaoberá chlapcovým rodinným zázemím, vzťahmi v škole, ako aj jeho športovou kariérou. Ide o jeden z najdôležitejších filmov tzv. free cinema, britskej obdoby nových kinematografických hnutí po celom svete v 60. rokoch.

TV tipy 10.3. - 15.3. 2020

UTOROK 10.3.

Da Vinciho kód (The Da Vinci Code, USA, 2006, Ron Howard), Dajto, 20.15
Da Vinciho kód bol svojho času veľmi netrpezlivo očakávanou adaptáciou populárneho konšpiračného románu Dana Browna. Aj napriek hviezdnemu obsadeniu (Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Jean Reno, Paul Bettany, Alfred Molina) išlo iba o priemerný kúsok. Ako výpravné dielo s krásnymi exteriérmi a plné šialených zvratov, vrátane toho záverečného, však diváka vyše dve hodiny spoľahlivo zabaví. Pokračovania boli určite slabšie a aj menej komerčne úspešné.

Parfém: Príbeh vraha (Nemecko, USA, Španielsko, Francúzsko, 2006, Tom Tykwer), AMC, 22.00
Neľahkú úlohu mal pred sebou Nemec Tom Tykwer, keď sa rozhodol previesť na plátno historický román Patricka Süskinda Parfém: Príbeh vraha. Hlavným hrdinom je obyčajný muž, z ktorého sa stáva masový vrah v túžbe vytvoriť najvoňavejší parfém, aký kedy ľudstvo ucítilo. Dosiahnuť sa to však dá, aspoň podľa jeho predpokladov, iba z výňatkov z kože mŕtvych žien. V hlavnej úlohe sa predstavil Ben Whishaw, hviezdne obsadenie dopĺňajú Dustin Hoffman a Alan Rickman.

Morgan (USA, 2016, Luke Scott), JOJ Plus, 23.10
Vedecké experimenty radíme medzi tie, ktoré ľudstvu môžu pomôcť a tie, ktoré mu ublížia. Nie je ale vôbec jednoduché vopred určiť, do ktorej kategórie aký bude patriť. Tím vedcov v sci-fi trileri Morgan v odľahlom laboratóriu pracuje na ďalšom evolučno stupni človeka, pričom ich experiment sa pochopiteľne vymkne z kontroly. Umelo vytvoreného človeka stvárnila dnešná kráľovná hororu medzi mladými herečkami, Anya Taylor-Joy (Rozpoltený, Sklenený, Čarodejnica).

TV tipy 10.3. - 15.3. 2020

STREDA 11.3.

Terminátor 2: Deň zúčtovania (Terminator 2: The Judgment Day, USA, 1991, James Cameron), Dajto, 20.15
Druhý diel nízkorozpočtového sci-fi je zrazu jeden z najdrahších projektov svojho času. Opäť sa z budúcnosti do prítomnosti dostáva Terminátor T 800, tentokrát má však za úlohu ochrániť Johnna Connora pred omnoho modernejším modelom T 1000. Osemstovku stvárnil opäť Arnold Schwarzenegger, tisícku Robert Patrick a Johna Edward Furlong. Kvôli postave jeho mamy Sarah musela Linda Hamilton poriadne drieť v posilňovni a je to vidieť. Ide o najkvalitnejší film dnes už 6 – dielnej série.

Vlčie volanie (Le Chant du Loup, Francúzsko, 2019, Abel Lanzac), JOJ Plus, 20.25
Príbeh francúzskeho filmu Vlčie volanie sa odohráva v súčasnosti a reflektuje konflikty na blízkom východe a nielen tam. Ponorka Titan francúzskej armády je vyslaná do oblasti, aby obnovila činnosť Francúzov v tomto teritóriu. Posádka zisťuje, že tajomné signály pochádzajú z nepriateľskej ponorky a obe strany sa postupne dostanú do konfliktu. Za všetkým nakoniec stojí zámer Ruska napadnúť fínske územia. Vo filme si zahrali populárni francúzski herci Omar Sy a Mathieu Kassovitz.

Je třeba zabít Sekala (Česko, Poľsko, Slovensko, Francúzsko, 1998, Vladimír Michálek), ČT 1, 21.10
Je třeba zabít Sekala dostal nálepku český eastern a niečo na tom pravdy bude. Príbeh sa odohráva počas druhej svetovej vojny na moravskej dedine s názvom Lakotice. Do tohto prostredia sa dostáva utečenec pred gestapom Jura Baran a u miestnych sa mu dostáva podozrievavého chovania. Obyvateľstvo sa dlhodobo bojí tunajšieho podivína Sekala a ako názov napovedá, bude ho treba zabiť. Krutý muž totiž vidí v novom spoločenskom zriadení možnosť sa presadiť na úkor druhých a aj toho využíva.

TV tipy 10.3. - 15.3. 2020

ŠTVRTOK 12.3.

Nickyho rodina (Slovensko, Česko, Vladimír Mináč), ČT 2, 22.00
Už tretí projekt Vladimíra Mináča venujúci sa osobnosti Nicholasa Wintona. Ten je známy svojim hrdinským skutkom, kedy počas druhej svetovej vojny zachránil pred deportáciou do koncentračných táborov niekoľko desiatok detí. Film Nickyho rodina kombinuje dokumentárne zábery s inscenovanými, hranými scénami so známymi hercami, ako Klára Issová alebo mladý Slovák Samuel Spišák. Mináč tak uzavrel voľnú trilógiu zloženú ešte z filmov Všichni moji blízcí a Síla lidskosti - Nicholas Winton.

Training Day (USA, 2001, Antoine Fuqua), Dajto, 22.25
Jeden deň v službe pre nováčika oddelenia polície v Los Angeles Jacka Hoyta nebude vôbec prebiehať podľa jeho predstáv. Stane sa kolegom ostrieľaného policajta Alonza Harrisa, ktorý sa v teréne pohybuje už tak dlho, že prestal vnímať hranicu medzi právom, poriadkom a zločinom a postupne sa dostal na druhú stranu barikády. Ako sa potom môže vyvinúť vzťah medzi týmito dvoma mužmi? Nováčika si zahral Ethan Hawke, Harrisa Denzel Washington a vyslúžil si za svoj výkon Oscara.

Politické kruhy (In the Loop, VB, 2009, Armando Iannucci), JOJ Plus, 22.55
Politická satira vznikla v dobe eskalácie vojen v Iraku a na Blízkom východe a spojenectvo USA s Veľkou Britániou je tematikou aj tohto veľmi vtipného filmu. Niekto vojnu chce, iný vojnu nechce, v hre je samozrejme aj sex so stážistkou a tak sa všetci dostávajú do pomyselnej slučky, spomenutej v originálnom názve snímky. V hlavných úlohách si vychutnáte Jamesa Gandolfiniho, Stevea Coogana a Toma Hollandera. Ťažko budete hľadať súčasnú britskú komédiu s tak výborne napísanými dialógmi ako v In the Loop.

TV tipy 10.3. - 15.3. 2020

PIATOK 13.3.

Philomena (VB, Francúzsko, 2013, Stephen Frears), Dvojka, 22.20
Termín „padnuté ženy“ je známy vďaka represiám voči tehotným mladým ženám v Británii 50. Rokov. Tým boli narodené deti odobraté a ženy boli zhromaždené do kláštorov. Jednou z takýchto žien s trpkým osudom je aj Philomena v podaní Judi Dench. Tá sa po 50 rokoch vydáva hľadať svoju stratenú dcéru a spoločnosť na ceste do Spojených štátov jej bude robiť svojrázny novinár s tvárou komika Stevea Coogana. Životopisná road movie stavia predovšetkým na rozdielnosti charakterov oboch postáv.

Leon (Francúzsko, 1994, Luc Besson), Jednotka, 22.35
Zrejme najkultovejší film Luca Bessona svetu predstavil Natalie Portman a celosvetovo preslávil Jeana Rena. Tí si zahrali spočiatku nesúrodú dvojicu nájomného zabijaka a dvanásťročnej dievčiny v jeho opatere. Mathildu postretla životná tragédia, keď celú jej rodinu vyvraždí skorumpovaný policajt. Toho si s gustom zahral Gary Oldman. Dvojica začne pripravovať chladnú pomstu. Besson pripravil pre fanúšikov filmu aj režisérsky zostrih, ktorý je dlhší o celú polhodinu.

Nadýchni sa (Breathe In, USA, 2013, Drake Doremus), JOJ Plus, 23.00
Guy Pearce si zahral stredoškolského učiteľa hudby, do ktorého domácnosti prichádza na výmenný študijný pobyt študentka Sophie. Dievča je veľmi talentovaná pianistka, muž zase prestarnutá bývalá rocková hviezda so snahou nájsť nový zmysel života v pedagogickej činnosti. Momentálne sa venuje už len klasickej, vážnej hudbe a chcel by pokračovať v kariére hraním v Newyorskom symfonickom orchestri. Medzi touto dvojicou sa začne vytvárať špecifický vzťah. Mladé výnimočné dievča si zahrala Felicity Jones.

TV tipy 10.3. - 15.3. 2020

SOBOTA 14.3.

Vyšší princip (Československo, 1960, Jiří Křejčík), ČT 2, 20.00
Jeden z najlepších filmoch o druhej svetovej vojne nakrútených na našom území sa paradoxne vyhýba vojnovej vrave, i keď vojnové udalosti a moc heydrichiády v Českej republike sa osudovo prejavujú v civilnom živote bežných občanov. Za všetkým utrpením to stojí reltívne nevinný vtip, ktorý môže stáť žiaka jedného gymnázia život. Pôjde iba o to, či nad tým vyššia moc iba pokrúti hlavou, alebo bude riešiť tento priestupok ako odpor voči systému. To, čo je onen vyšší princíp, zaznie až v závere filmu a bude vás z toho ešte dlho mraziť.

Ja milujem, ty miluješ (Československo, 1980, Dušan Hanák), Dvojka, 20.40
Pišta je muž takmer v strednom veku, ktorý sa potýka s klasickými problémami osamelého života. Je bez partnerky, má mindráky z nízkeho vzhľadu a spokojný nie je ani s celkovým vzhľadom. Žije so svojou mamou trpiacou zábudlivosťou a túži po miestnej ženskej Viere. Ona ale možno dá prednosť inému mužovi. Film Dušana Hanáka Ja milujem, ty miluješ, sa z dnes nepochopiteľných dôvodov dostal ihneď do trezoru, našťastie oproti filmom z konca šesťdesiatych rokov si počkal na premiéru „len“ 9 rokov.

Miami Vice (USA, 2006, Michael Mann), JOJ, 23.10
Sonny Crockett a Richardo Tubbs sú postavy známe z kriminálneho seriálu populárneho v osemdesiatych rokoch Miami Vice. Popravde filmová verzia tejto krimi nemá s originálom veľa spoločného a mohla sa volať úplne odlišne, na veci by sa nič nezmenilo. Každopádne ide o skvelý dramatický akčný film s Colinom Farrellom a Jamiem Foxxom v hlavných úlohách a Michael Mann ho nakrútil svojim ľahko rozoznateľným autorským štýlom. Obaja herci sú extrémne cool a vo vedľajších úlohách je k videniu mnoho známych tvárí.

TV tipy 10.3. - 15.3. 2020

NEDEĽA 15.3.

Za slnkom (Avril brisé, Brazília, Francúzsko, Švajčiarsko, 2001, Walter Salles), Dvojka, 22.05
Príbeh o pomste sa odohráva v Brazílii v roku 1910. Mladík Tonho musí v záujmu cti zavraždiť člena rodiny, ktorá pripravila o život jeho brata. Tonho si ale uvedomuje, že ak tento zločin spácha, stane sa terčom odplaty aj z druhej strany a kolotoč násilia sa zastaví až vtedy, keď budú všetci členovia oboch rodín mŕtvi. Ako vyriešiť túto dilemu? A ako sa do veci zamieša príjazd putovného cirkusu do oblasti? V hlavnej úlohe sa predstavil medzinárodne úspešný herec Rodrigo Santoro (300, Láska nebeská).

Brubaker (USA, 1980, Stuart Rosenberg), ČT 2, 22.05
Robert Redford v úlohe nového riaditeľa väznice, ktorá nie je v príliš dobrom stave. Na to, aby vedel, ako veci zlepšiť, sa nechá inkognito zavrieť spoločne s väzňami do cely. Henry Brubaker rýchlo zistí, že zodpovedné osoby viedli väznicu nie príliš ekonomickým spôsobom a k väzňom sa správali brutálnym spôsobom. Bude schopný po týchto skúsenostiach nastoliť v zariadení nový poriadok a uskutočniť tak potrebnú reformu? Nie každému na vysokých miestach sa ale jeho pozitívny prístup pozdáva.

Sklenená izba (Česko, Slovensko, 2019, Julius Ševčík), JOJ, 22.45
Odvážny medzinárodný projekt Juliusa Ševčíka s hviezdnym obsadením nedostál svojich očakávaní, každopádne minimálne z hľadiska výpravy a hereckých výkonov stojí za pozornosť. Sklenená izba sa nachádza v legendárnej modernistickej vile Tugendhat v Brne, ktorá má za sebou bohatý osud, kedy sa vo veľkom menili jej majitelia. Pôvodnými majiteľmi bola rodina Landauerových. Vo filme uvidíme Karla Rodena, Claesa Banga, Hannu Alstrőm, ale predovšetkým Carice van Houten z Hier o tróny.


autor Erik Binder 10.3.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.