TV TIPY 24.2. - 1.3. 2020

TV TIPY 24.2. - 1.3. 2020

článok



PONDELOK 24.2.

Veľká hra (Molly´s Game, USA, Čína, Kanada, 2017, Aaron Sorkin), JOJ Plus, 20.25
Molly Bloom bola úspešná americká reprezentantka v zjazdovom lyžovaní, ktorej kariéra po skončení lyžovania sa ubrala nepravdepodobným smerom. Táto ctižiadostivá žena si otvorila tajné herne pre smotánku americkej spoločnosti, čítajúcej napríklad aj hollywoodske hviezdy. Film vznikol na motívy knihy samotnej športovkyne a podnikateľky a tú stvárnila Jessica Chastain. Okrem nej uvidíte Idrisa Elbu alebo Kevina Costnera. Film nakrútil ako debut ostrieľaný scenárista Aaron Sorkin.

Mlčanie Lorny (Le Silence de Lorna, Francúzsko, Belgicko, 2008, Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne), Dvojka, 22.00
Bratia Dardennovci sa venovali otázke imigrantov v západnej Európe v snímke Mlčanie Lorny ešte predtým, než tento prúd začal ovládať festivalové kiná. Mlčanie Lorny sa zameriava na ťažký život Albánskeho mladého dievčaťa Lorny, ktorej sa podarilo získať belgické občianstvo vďaka uzavretiu manželstva s miestnym feťákom. Ide samozrejme o podvod a Lorne tento krok automaticky šťastie neprinesie. Hlavnú úlohu stvárnila Arta Dobroshi a nesmie chýbať ani Jérémie Renier.

Klub poslednej nádeje (Dallas Buyers Club, USA, 2013, Jean Marc Vallée), ČT 2, 23.45
Vydávame sa do osemdesiatych rokov minulého storočia medzi jazdcov rodea. Jeden z ich, muž v strednom veku Ron, sa dozvedá, že vďaka chorobe AIDS mu zostáva zhruba mesiac života. Liek proti tejto novodobej chorobe neexistuje, Ron sa však nemieni vzdať a začne kšeftovať s novými typmi liekov. Jeho kolegom v tejto novej práci sa stáva vychudnutý a taktiež chorý transvestita Roy. Matthew McConaughey a Jared Leto si za stvárnenie tejto dvojice odniesli Oscarov.

TV tipy 24.2. - 1.3. 2020

UTOROK 25.2.

Prísaha (The Pledge, USA, 2001, Sean Penn), Filmbox, 20.00
Herec a režisér Sean Connery nakrútil remake starého nemeckého filmu zasadený do amerických reálií. Netradičná detektívka sa zameriava viac na psychiku staršieho vyšetrovateľa, než na samotné vyšetrovanie. Muž totiž dal sľub matke jedného zavraždeného dieťaťa, že raz dopadne jeho vraha. Paradoxom však je, že Jerry by mal po službe odísť do dôchodku. Jednu z najlepších úloh svojej kariéry stvárnil Jack Nicholson, spoznáte tu aj Benicia Del Tora, Patriciu Clarkson a Aarona Eckharta.

Wolverine (USA, 2013, James Mangold), JOJ Plus, 20.25
Toho skutočne kvalitného vlastného filmu sa táto komiksová postava v stvárnení Hugha Jackmana dočkala až prostredníctvom Logana, Wolverine však taktiež obsahuje zopár kvalitne nakrútených akčných scén a pochopiteľne si celý film pre seba kradne Jackman. Ďalším plusom je zasadenie časti deja do Japonska. Tu sa samozrejme stretáva s nesmierne nebezpečným protivníkom, ale musí sa vysporiadať aj s vlastnými démonmi. No keď máte na rukách pazúry, niet sa čo diviť, že máte psychické problémy...

Columbo a vražda rockovej hviezdy (Columbo and the Murder of a Rock Star, USA, 1991, Alan J. Levi), ČT 1, 22.40
Columbo počas svojej kariéry vyšetroval prevažne veľmi zámožných a inteligentných vrahov, a v tomto prípade tomu nebude inak. Avšak sa tu dostáva, a to už na staré kolená, k prípadu vraždy ženskej rockovej hviezdy. Tú zosnoval jej milenec Hugh Creighton, miestny bohatý a žiarlivý právnik. Každopádne aj v takto divokom svete bude hrať hlavnú úlohu striktná logika a Columbo na konci vytasí ďalší zo svojich legendárnych trikov, na ktorý sa nachytá páchateľ.

TV tipy 24.2. - 1.3. 2020

STREDA 26.2.

Zdravý nemocný (Československo, 1970, Miloš Pietor), Trojka, 15.20
Televízna verzia slávnej Moliérovej rovnomernej hry. Pán Argan je klasický hypochonder a tak pravidelne navštevuje lekárov a snaží sa dopátrať toho, čo mu v skutočnosti je. Navyše má problémy s dcérou, ktorá je zaľúbená, ale bohužiaľ do niekoho iného, koho určil otec. No a Argan je ešte v meste váženým občanom a má peniaze. Kto by mu takéto trable mohol závidieť, že. No ale nebuďme príliš prísni, jeho druhá žena Béline je prefíkaná a chcela by, aby Argan svoje dcéry vydedil. V inscenácii sa predstavili otec aj syn Emil Horváth starší a Emil Horváth starší.

Zoolander No. 2 (USA, 2016, Ben Stiller), JOJ Cinema, 18.20
Derek a Hansel sú v modelingu už príliš dlho a v poslednej dobe zisťujú, že tento svet skrátka patrí mladším ročníkom. To by ale nebol najväčší problém, pretože ten je v tom, že v ich okolí začne dochádzať k úmrtiam slávnych hudobných hviezd. No a aby to nebolo všetko, tak mŕtvoly majú v rámci posmrtného výrazu na tvári slávny Zoolanderov úškrn. Títo dvaja inteligenti začnú inkognito vyšetrovať tieto vraždy pre tajnú službu. Túto dvojku si opäť zahrali Ben Stiller a Owen Wilson.

Okamih zlomu (Fracture, Nemecko, USA, 2007, Gregory Hoblit), Dajto, 20.15
Boháč Ted Crawford má síce svoje roky, ale vzhľadom na svoje spoločenské postavenie si môže dovoliť krásnu mladú manželku. Lenže tej život v zlatej klietke až tak nevyhovuje a nájde si milenca. Chladný Crawford sa s tým ale zmieriť nedokáže a naplánuje jej vraždu. Prípad začne prešetrovať v podstate debutant Willy Beachum a bude musieť rozpliesť komlikovaný Crawfordov plán. Boháča a kriminalistu si zahrali v tomto „columbovsky“ ladenom trileri Anthony Hopkins a Ryan Gosling.

TV tipy 24.2. - 1.3. 2020

ŠTVRTOK 27.2.

Na dotyk (Closer, USA, VB, 2004, Mike Nichols), AMC, 17.05
Mike Nichols bol vždy „macher“ na vzťahové drámy, kde si rozhodne nedával servítku pred ústa a zaujímala ho iba realita. Tá ho zaujíma aj v dráme o štyroch relatívne mladých, krásnych a úspešných ľudí žijúcich v súčasnom Londýne. Títo metrosexuáli nie sú schopní zakotviť vo funkčných vzťahoch a výsledkom sú rôzne podlé a komplikované hry medzi sebou. Všetci štyria postupne zisťujú, že ubližovať je omnoho jednoduchšie ako rozdávať lásku a svojmu partnerovi veriť.

Jackie Brown (USA, 1997, Quentin Tarantino), Filmbox, 21.05
Najmenej krvavý kúsok vo filmografii Quentina Tarantina stále dokáže zaujať premyslenou dramaturgiou a ponúka napríklad scény, kde môžeme sledovať istú udalosť z viacerých uhlov pohľadu všetkých dôležitých zúčastnených postáv. Hlavnou hrdinkou je letuška v stredných rokoch Jackie Brown, ktorá si privyrába pašovaním drog pre miestnu mafiu. Po tom, čo ju chytí polícia, začne pracovať ako tajný agent. Žena však pripraví plán, vďaka ktorému by sa mohla zbaviť ako policajtov, tak nepríjemného šéfa a zároveň odíde s balíkom peňazí.

Já, Olga Hepnarová (Česko, Slovensko, Poľsko, Francúzsko, 2016, Tomáš Weinreb, Petr Kazda), ČT 2, 22.00
Ambiciózna koprodukčná snímka venujúca sa poslednej žene, ktorá bola v Československu odsúdená na trest smrti. Olga Hepnarová je mladá, nie príliš psychicky vyrovnaná žena, ktorá jedného dňa roku 1973 uskutočnila v centre Prahy teroristický útok. Film sa venuje ako samotnému útoku, tak psychologickej kresbe hlavnej antihrdinky a nakoniec aj súdnemu procesu. Olgu presvedčivo stvárnila poľská herečka Michalina Olszanska, trochu pripomínajúca Natalie Portman v Leonovi.

TV tipy 24.2. - 1.3. 2020

PIATOK 28.2.

Táto krajina nie je pre starých (No Country for Old Men, USA, 2007, Joel Coen, Ethan Coen), Jednotka, 22.35
Ocitáme sa na začiatku osemdesiatych rokov v americkom Texase, kde si miestna polícia nevie poradiť s obchodníkmi s drogami. Zhodou okolností nájde miestny chlapík Llewelyn Moss kufrík s peniazmi patriacemu mafii. Muž sa rozhodne peniaze si ponechať, čo ale vyvolá patričnú odozvu. Skôr než klasickým trilerom s obohratou zápletkou je Táto krajina nie je pre starých polemikou o násilí v Amerike, čomu zodpovedá aj počet mŕtvol. Muža si zahral Josh Brolin, zabijaka v službách mafie Javier Bardem a šerifa Tommy Lee Jones.

Predátor (USA, 1987, John McTiernan), JOJ Plus, 22.35
Isté špeciálne vojenské komando je prepravené do džungle v Latinskej Amerike, kde musí vyslobodiť amerických vojakov zo zajatia miestnych revolucionárov. Po akcii ale zisťujú, že miestne jednotky nie sú to najhoršie, čo ich v džungli čaká. Po krátkom čase začnú záhadným spôsobom umierať členovia jednotky a zdá sa, že vrahom nebude tvor z thoto sveta. John McTiernan nakrútil kombináciu sci-fi, hororu a akčného filmu a vytvoril jednu z viacerých akčných klasík, kde sa objavil Arnold Schwarzenegger.

Ako Viťka Cesnak viezol Ľochu Vrtáka do domova dôchodcov (Kak Viťka Česnok vjoz Ljochu Štyrja v dom invalidov, Rusko, 2017, Alexandr Chant), Dvojka, 22.40
Pokiaľ váš život za veľa nestojí, tak určitý únik z reality predstavuje popíjanie v bare a užívanie si s ľahkými dievčinami. Ono to tak chodí, keď vyrastáte v decáku a rodičia na vás kašlú, pričom matka nakoniec spáchala samovraždu. Jedného dňa sa však vo Víťovom živote po desaťročiach objavuje znovu nájdený syn, nikto z toho ale veľkú radosť nemá, teda až do chvíle, keď sa zistí, že v hre by mohlo byť dedičstvo v podobe bytu. Pokiaľ obľubujete ruský rap, nie je čo riešiť...

TV tipy 24.2. - 1.3. 2020

SOBOTA 29.2.

Ružové sny (Československo, 1976, Dušan Hanák), Dvojka, 20.40
Slovenská variácia na Rómea a Júliu sa volá Ružové sny a nakrútil ju Dušan Hanák v roku 1976. Juraj Nvota si tu zahral popleteného poštára neustále sa prevážajúcom po krajine a dedine na svojom bicykli. Spoznáva krásne rómske dievča v podaní Ivy Bittovej a ihneď sa do nej zamiluje. Bude však okolie schopné akceptovať lásku naprieč dvoma kultúrne odlišnými vrstvami miestneho obyvateľstva? A budú vôbec títo dvaja mladí ľudia schopní odolať týmto tlakom, ale aj realite spoločného života v tak mladom veku?

Oscar (Francúzsko, 1967, Edouard Molinaro), ČT 1, 21.10
Podnikateľ Bertrand v podaní Louisa De Funésa má s dcérou kríž. Tá sa zaľúbila do rodinného šoféra a čo čert nechcel, otehotnela s ním. On mal totiž s dcéruškou iné plány a ženích mal byť omnoho bohatší. Čo znie ako námet pre drámu, prípadne krvavý slasher, je v skutočnosti vynikajúca legendárna francúzska komédia. Neustále zámeny, tajomný kufrík, Funésove opičky a to všetko v jednom dome. Neskôr sme sa dočkali aj amerického remakeu so Sylvesterom Stallonem, avšak už to nebolo ono.

Sicario: Nájomný zabijak (Sicario, USA, Mexico, 2015, Denis Villeneuve), ČT 2, 22.00
Agentka FBI Kate v podaní Emily Blunt je poverená, aby sa išla na hranicu USA a Mexika zúčastniť boja proti obchodu s drogami vedenom z Mexika. Na starosti bude mať aj tunely, kade prechádzajú do USA veľké zásielky drog. Kate sa však na svojej misii dozvedá o vojne proti kartelom veci, ktoré jej menia pohľad na vlastnú prácu. Dostáva sa tak do konfliktu so šéfom (Josh Brolin) a tajomným chlapíkom z tímu (Benicio Del Toro), ktorý tu vedie svoju vlastnú, nekompromisnú vojnu.

TV tipy 24.2. - 1.3. 2020

NEDEĽA 30.2.

Drevená dedina (Československo, 1954, Andrej Lettrich), Jednotka, 16.35
Drevená dedina Andreja Lettricha zachytáva život v slovenskej dedine tesne po oslobodení v roku 1945. Dej pokračuje až do revolučného roku 1948. Film sa pri renovácii života v dedine snaží zachytiť dobový konflikt medzi dedinskými boháčmi a pracujúcim, chudobným ľudom. Film bol nakrútený na farebný materiál, ideologicky je poplatný dobe, ale samozrejme patrí medzi povinné čítanie milovníkov slovenského hraného filmu. Snímka vznikla na motívy knihy Františka Hečka.

Borsalino a spoločnosť (Francúzsko, Taliansko, 1974), ČT 2, 22.05
Pokračovanie úspešnej dobovej gangsterky Borsalino. V nej bol parťákom mafiána Rocha Sigffrediho (nepliesť si so známym pornohercom) Francois Capella v podaní Jeana Paula Belmonda. Po jeho smrti musí Sigffredi opustiť Marseille. Počase sa však do domovského mesta vracia, pretože ho ženie vpred túžba po pomste. Zradcov je dosť, takže je koho vraždiť. Hlavnú úlohu stvárnil Alain Delon. Prevažne sa tu využívajú samopaly, takže si k sledovaniu obstarajte štuple do uší.

Balada o Cableovi Hogueovi (Balad of Cable Hogue, VB, USA, 1970, Sam Peckinpah), Dvojka, 22.30
Sam Peckinpah sa preslávil veľmi štylizovanými a krvavými westernami, respektíve krimi filmami. Balada o Cableovi Hogueovi patrí čiastočne medzi výnimky v jeho kariére, pretože, ako už hovorí samotný názov, má atmosféru balady. Čo neznamená, že sa tu nevraždí a neumiera. Okrem toho ide o netradičný western aj z toho hľadiska, že sa v ňom objavuje automobil a predznamenáva tak koniec divokého západu 19. storočia. V hlavnej úlohe sa predstavil nepríliš známy Jason Robards.


autor Erik Binder 24.2.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.