ROBOTI

ROBOTI

8.0

Filmová recenzia



Isaac Asimov formuloval tri zákony robotiky:

Prvý zákon robotiky znie:
Robot nesmie ublížiť človeku alebo svojou nečinnosťou dopustiť, aby človeku bolo ublížené.

Druhý zákon robotiky znie:
Robot musí poslúchať príkazy človeka; okrem, ak by takéto príkazy boli v rozpore s prvým zákonom.

Tretí zákon robotiky znie:
Robot musí chrániť sám seba; okrem, ak by takáto ochrana bola v rozpore s prvým alebo s druhým zákonom.

Potom, ako si dal námahu s formuláciou týchto troch základných pravidiel, vrhol sa do hľadania spôsobov, ako tieto zákony obísť. Potom, ako sa pohral, prišli chlapíci z Blue Sky Studios a jeným šmahom myšou tri zákony robotiky zredukovali tak na jeden. Vo svete, kde žijú len roboty, pardon, roboti, možno totiž brať do úvahy len tretí zákon, časť pred bodkočiarkou.

Roboti Roboti Roboti

VITAJTE V RIVET TOWN

Rivet Town je také malé roztomilé mestečko, v ktorom, okrem iných robotov, žijú aj manželia Copperbottomovci. A bol to práve pán Copperbottom, ktorý onen slnečný deň spôsobil rozruch a chaos v mestečku. Onen slnečný deň bol totiž dňom, kedy sa stal otcom. A rozruch a chaos spôsoboval behom z práce domov, kde ho s úsmevom čakala pani Copperbottom a v rukách držala.. Áno, pán Copperbottom zmeškal TEN MOMENT a pani Copperbottom ho už mohla len ukľudniť zázračnou frázou o tom, že najväčšia zábava s deťmi je aj tak pri ich výrobe. A potom vysypala súčiastky na zem a dali sa do diela. Po 12 hodinách driny uzrel svetlo sveta malý Rodney Copperbottom. Taký rozkošný robotík s očkami po babičke a noštekom po dedkovi. Ako rástol, dostával náhradné diely aj po ďalších príbuzných (najviac "nadšenia" v ňom vyvolal trup po sesternici, v škole veľmi obľúbenej). Ešte ani nedorástol do dospeláckeho plechu, už vedel, že sa nestane požiarnikom, ale úplne najlepším vynálezcom spomedzi všetkých robotov. A tak po jednom incidente u otca v robote (v malom bistre, kde otec pracoval ako úmývač/ka/ riadu), inšpirovaný upútavkou v televízii, nasadol na vlak a odišiel za svojím snom do Robot City. Doma zanechal otca, ktorý v ňom videl seba v jeho rokoch (chcel byť hudobníkom, ale to by sa neuživil), a plačúcu matku.

VITAJTE V ROBOT CITY

Podľa televízie malo byť Robot City mestom, kde nezáleží, či ste nový, starý, z náhradných dielov, hrdzavý, naleštený alebo up-gradeovaný - vždy máte šancu zažiariť. Skutočnosť je ale trošku dosť iná. Motto "vždy môžete zažiariť" presadzované najlepším robotom na svete (hneď po pánovi Copperbottomovi), pánom Bigweldom je minulosťou rovnako ako aj jeho továreň, ktorá kedysi s otvorenou náručou vítala mladých vynálezcov. Dnes je šéfom Ratchet, vynálezcovia ostávajú mimo továrne a náhradné diely sa nevyrábajú. Kto chce prežiť, musí up-gradeovať! Veď "prečo byť sebou, keď môžete byť nový?". A starí, hrdzaví roboti a roboti neschopní up-gradeu, patria do zlievarne. Blbé je, že starí, hrdzaví roboti a roboti neschopní up-gradeu majú trošku inú predstavu. Je nutné nastoliť rovnováhu síl a Rodney a jeho noví kamaráti sa ukážu byť tou správnou partiou siedmych statočných na naklonenie misiek váh.

Roboti Roboti Roboti

KDE BOLO, TAM BOLO..
alebo
ZMONTUJTE SI FILM

Ako namiešať dobrý animák pre deti aj dospelých? Jednoznačne čo najjednoduchšie. Selankový príbeh o chudobnom chlapcovi, resp. robotovi, ktorý sa vydá do veľkého mesta za svojím snom a len tak mimochodom sa stane najväčším robohrdinom, nech to znie akokoľvek pateticky, je v takomto prípade priam ideálne riešenie. Po prvé, funguje už od nepamäti, a to doma aj v zahraničí (jednoducho, na celom svete). Po druhé, nie je problém vsunúť doňho malé analógie zo sveta ľudí prispôsobené potrebám sveta robotov a tiež znesie veľa odkazov a citácií z iných filmov a potrebnú dávku hlášok. Po tretie, nezamotáte sa do prudkej psychológie a rozvetvenosti deja. A po štvrté,  keď sa budete držať naznačenej línie so všetkými jej "povinnými" prvkami, nevystavujete sa riziku, že unudíte k spánku, alebo ku kóme. 

(Neviete, kam som si dala okuliare?)

Mám pre vás zopár dobrých správ.
Roboti :

1. majú presne ten jednoduchý, selankový príbeh.

2. a) obsahujú množstvo analógií zo sveta ľudí (príklad: náhradné diely po starších bratrancoch a sesterniciach, označenie záchodov, ráno miesto kávy šálka dobrej teplej vazelíny).

   b) odkazujú a citujú asi... no, veľmi veľa filmov, a to od Hitchcockovho Psycha (sledujte "autíčko" Ratchetovej maminky), cez Čarodejníka zo zeme Oz, Sedem statočných, asi už obligatórneho Spievania v daždi a ešte obligatórnejších Hviezdnych vojen až po, povedala by som vykradnuté, finále zo Shreka. A to sú len tie, ktoré som postrehla a zapamätala si ich.

   c) Ako "správna" zábava, sú prešpikovaní hláškami do morku tyče. Tu je tak trošku na škodu slovenský dabing. Aj keď snaha bola, niektoré slovné hračky sa stratili. (1) Apropos dabing. Nakoniec bol lepší, než hrozilo podľa trailerov, ale aj tak nepatrí medzi tie kvalitnejšie v rámci animovaných filmov.

3. Prudkú psychológiu nehľadajte (hoci Oidipus sa priam šróbuje) a aj keď možno hovoriť o rozprávaní na viacerých frontoch, určite sa v ňom nikto nestratí.

4. Ak ste sa dostali až sem, je vám už pravdepodobne jasné, že obsahujú presne predpísané a pekne vyšperkované povinné prvky.

Roboti Roboti Roboti

Samozrejme, neslobodno zabúdať na klasický boj Dobra so Zlom. Dobro je, ako inak, reprezentované Copperbottomovcami, špeciálne Rodneym, pánom Bigweldom, Cappy a ostatným "šrotom", osobitne Fenderom, Piper, tetou Fanny a Rodneyho vynálezom, dizajnovanými viac-menej v štýle 60. rokov 20. storočia, t.j. zaoblené hrany a pekné farby, sem-tam do hrdzava. Zlo je, ako inak, reprezentované Ratchetom, nahodeným vo vysokoleštenom striebornom plechovom smooth obleku v štýle mladých a dravých managerov, a jeho milujúcou maminkou.

Roboti zároveň tak, ako klasické Disneyovky, nezabúdajú na výchovné poučenie, a to hneď viacfázové: ísť za svojím snom, brániť klasické hodnoty, lebo nie všetko, čo je staré patrí do šrotu a najsprávnejším robotom na svete je otecko. A ešte možno dodať, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. A určite by sa našlo aj niečo ďalšie, ale na to sú maminky. Jednotliví roboti, podobne ako príbeh, nemajú nijako obzvlášť komplikované obvody. Ich osobnosť je stavaná na streštenosti situácie, v ktorej sa ocitnú, ďalej na absurdite ich reakcií na "vážne" a životohrozujúce situácie vrátane púšťania hlášok, ako aj prdenia pazuchou a na spôsobe fyzického rozpadávania. Zároveň sú to ale skutočné charaktery a byť to hraný film, tak sa môžeme tešiť na plejádu zaujímavých vedľajších postáv: milujúci rodičia, tak trochu darebácky večne sa rozpadávajúci a krkom lúskajúci Fender, jeho držkatá sestra Piper (inak tak trošku zmija - viper), dobrácky a múdry Bigweld, roztomilučký a hvízdajúci Rodneyho vynález bez mena a samozrejme bondovsky zlý protivník s bondovsky hyperzlou psycho mamou, predstavujúci skutočnú hrozbu pre robotstvo.

Z technického hľadiska, animačne, by sa Roboti mohli zdať trošku pozadu za všetkými filmami, kde sa animátori snažia o to, aby sa ich postavičky čo najviac priblížili realite - či už je to animáciou srsti, vlasov, leskom v očiach, polopriesvitnosťou kože, mimikou, pohybom a atď... Tu sa postavím za Robotov, pretože hoci plechoví a animačne jednoduchší, vôbec nestrácajú na šarme a animácia na kvalite. Vôbec, nemyslím, že by v tomto prípade bol dôležitý počet vlasov a pohybujúca sa pokožka tváre. Čo by som skôr pokladala za malé mínus je dĺžka scén, ktoré by si mohol vychutnať návštevník IMAX-u, keby Roboti boli robení ako 3D. Ide o animovanie rôznych foriem cestovania (MHD v Robot City, Domino Surfing v byte pána Bigwelda) a niektorých naháňačiek, ktoré bez 3D efektu nemajú tú správnu šťavu (resp. pôsobia zbytočne a predvádzačsky) a cítiť z nich, že patria do trošku iného kina.

V každom prípade, režisérsky tím Chris Wedge a Carlos Saldanha s pomocou scenáristov Lowella Ganza a Babaloo Mandela si po Ice Age opäť raz vychutnali všetko, čo do filmu vložili a čo som sa pokúsila zhrnúť v predchádzajúcich riadkoch. Veľmi pekne sa pohrali s detailmi, ktoré asi na prvýkrát ani nevychytáte (očakávam v diskusii ;), so situačnou komikou, s absurditou prenášania ľudského na robotie, ako aj s replikami, ktoré sú občas skutočne odrovnávajúce (a to reflektujúc poznámočku o nevýhodách slovenského dabingu).  Roboti nielenže nenudia, sú milí, sú zábavní, už len zavolať.


Robots (USA, 2005, 91 min.)
Réžia: Chris Wedge, Carlos Saldanha. Scenár: Lowell Ganz, Babaloo Mandel. Hudba: John Powell, Sarah Connor (pieseň "From Zero to Hero"). Hrajú: Rodney Copperbottom, pani Copperbottom, pán Copperbottom, Fender, Piper, Cappy, teta Fanny, pán Bigweld, Ratchet, Ratchetova matka, roztomilučký hvízdajúci vynález. Hovoria: Ewan McGregor, Robin Williams, Halle Berry,Stanley Tucci, Dianne Wiest, Jim Broadbent, Greg Kinnear, Mel Brooks. Slovenské znenie: Ivan Romančík, Lucia Hurajová, Ján Kroner, Martin Kaprálik, Miroslav Noga, Ľubomír Bukový


(1) Napr. dialóg medzi Rodney a tetou Fanny - ten ružový robot s veľkým pozadím, v angličtina znel:
Aunt Fanny: And what's your name?
Rodney Copperbottom: I'm Rodney Bigbottom. No, I mean - I'm Rodney Copperbottom! Copperbottom.

a v slovenčine:
Teta Fanny: A ako sa voláš?
Rodney: Som Rodney Veľkýzadok...Nie! Myslel som Copperbottom! Copperbottom. (Copperbottom = Medenýzadok)

 


Kinema
8.0
Diváci
8.0
Ohodnotiť

Žner: Animovaný/Komédia
Minutáž˝: 91 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
8.0
Ohodnotiť

Žáner: Animovaný/Komédia
Minutáż˝: 91 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.