Nový film Ivana Ostrochovského čaká svetová premiéra na Berlinale

Vyberú si cestu svedomia alebo cestu kolaborácie? Príbeh kňazov z totalitného Československa Služobníci režiséra ...

pridal kinema 18.1.2020 o 18:03
Nový film Ivana Ostrochovského čaká svetová premiéra na Berlinale


Vyberú si cestu svedomia alebo cestu kolaborácie? Príbeh kňazov z totalitného Československa Služobníci režiséra Ivana Ostrochovského zaujal svetovú festivalovú scénu. Ako jediný slovenský dlhometrážny film sa dostal do oficiálneho výberu jedného z najprestížnejších medzinárodných filmových festivalov – Berlinale. Jeho 70. ročník sa uskutoční od 20. februára do 1. marca 2020.

Ivan Ostrochovský sa tak na pôdu Berlinale vráti už po tretí raz. Odpremiéroval tu svoj hraný debut Koza (2015) aj dokumentárny debut Zamatoví teroristi (2013). Služobníkov predstaví v svetovej premiére v novej súťažnej sekcii Encounters, ktorá má ambíciu popri hlavnej festivalovej súťaži upriamiť pozornosť na nové filmové vízie a odvážne diela nezávislých inovatívnych filmárov. Snímka bude súťažiť v konkurencii 15 filmov z viacerých krajín, ako je USA, Nórsko, Argentína, India, Francúzsko, Nemecko a ďalšie.

Služobníci budú mať slovenskú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest v Bratislave, do slovenských kín vstúpia 19. marca 2020 vďaka distribučnej spoločnosti Filmtopia.

Píše sa rok 1980. Michal a Juraj sú študenti kňazského seminára v totalitnom Československu. Vedenie fakulty sa zo strachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu. Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo cestu svedomia a dostane sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti.

Chceli sme vyrozprávať príbeh z obdobia komunistickej totality, ktorá sa zmocňovala ľudských charakterov plíživou manipuláciou a pomocou prísľubu pohodlnejšieho života. Veľká časť spoločnosti predstierala súhlas s režimom, aby sa tak stali neviditeľní a súčasne nezraniteľní. Ak ste však neboli členom neviditeľnej masy, riskovali ste konflikt s mocou, ktorá vyvolávala existenčný strach a paranoju, aby ovládla slobodnú vôľu ľudí,“ vysvetlil Ivan Ostrochovský. „V tomto sa nám zdal príbeh zrozumiteľný aj pre dnešnú dobu, keď sú ľudia strašení politickými stranami, médiami, intelektuálmi, kazateľmi a paranoidná nedôvera v kohokoľvek a čokoľvek ovplyvňuje myslenie a správanie ľudí,“ dodal.

„Výber nášho filmu do novej sekcie na Berlinale ukazuje, že táto téma je prenosná aj na medzinárodné publikum a tešíme sa, že budeme reprezentovať slovenskú kinematografiu na tomto významnom filmovom festivale,“ uzavrel.

Film vznikol v koprodukcii štyroch krajín: Slovenska – Rumunska – Česka – Írska. Scenár napísala spolu s Ivanom Ostrochovským a Marekom Leščákom medzinárodne uznávaná britská scenáristka Rebecca Lenkiewicz, ktorá spolu s režisérom Pawlom Pawlikowskim vytvorila scenár k oscarovému filmu Ida.

Jednu z hlavných postáv filmu stvárnil európsky herec s veľkolepým renomé, Rumun Vlad Ivanov, ktorý sa predstavil v snímkach so svetovými premiérami a oceneniami na najprestížnejších festivaloch ako Cannes či Berlinale (The Whistlers, Toni Erdmann, Snowpiercer a ďalšie). Za úlohu v dráme 4 mesiace, 3 týždne, 2 dni, ktorá získala hlavnú cenu v Cannes, si vyslúžil cenu Los Angeles Critics Award. Ústredné postavy mladých bohoslovcov si zahrali slovenskí neherci Samuel Skyva a Samuel Polakovič, pre ktorých sú Služobníci filmovým debutom.

Okrem režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý zamieri so svojim novým filmom na festivalovú pôdu Berlinale už po tretí raz, sa sem so Služobníkmi vráti aj režisér Martin Šulík, ktorý tu v roku 2001 odpremiéroval svoj film Krajinka, tentokrát vo vedľajšej hereckej úlohe lekára, Zvonko Lakčević v postave ŠtB-áka, ktorý stvárnil druhú hlavnú postavu vo filme Ivana Ostrochovského Koza aj kameraman snímky Juraj Chlpík, ktorý spolupracoval na filme Dom Zuzany Liovej v oficiálnom výbere Berlinale v roku 2011.

IVAN OSTROCHOVSKÝ

Producent a režisér Ivan Ostrochovský absolvoval magisterské štúdium na FTF VŠMU na Katedre dokumentárnej tvorby, pokračoval doktorandúrou na Katedre audiovizuálnych štúdií. Je aktívny prostredníctvom svojich dvoch producentských spoločností – Punkchart films a sentimentalflm.

Celovečerný dokumentárny debut ZAMATOVÍ TERORISTI (2013), ktorý vytvoril spolu s Petrom Kerekesom a Pavlom Pekarčíkom, v svetovej premiére uviedlo Berlinale v roku 2014 a získal Cenu čitateľov Tagesspiegel, nasledovali uvedenia aj ocenenia na medzinárodných festivaloch. V roku 2015 debutoval v hranom filme snímkou KOZA (2015), s ktorým sa v svetovej premiére vrátil na Berlinale a ako historicky prvý slovenský film získal nomináciu na Cenu za najlepší debut. Jeho úspech pokračoval ďalej, uviedlo ho viac ako 50 medzinárodných festivalov a získal viac ako 20 cien, pričom sa dostal do užšieho výberu nominácií na Európske filmové ceny v roku 2015 a Slovensko ho vyslalo ako národného kandidáta na Oscara.

Ako producent má na konte snímky novej aj etablovanej generácie slovenských režisérov – spolupracoval na filmoch  Juraja Šlauku PUNK JE HNED!, Juraja Lehotského NINA, Mira Rema RICHARD MÜLLER: NESPOZNANÝ, Ivety Grófovej AŽ DO MESTA AŠ, Márie Rumanovej HOTEL ÚSVIT, Martina Kollara 5 OCTOBER.

Je členom Slovenskej filmovej a televíznej akadémie a členom Európskej filmovej akadémie. Pôsobí ako pedagóg na AU v Banskej Bystrici.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.