SMRTONOSNÁ PASCA 4.0

SMRTONOSNÁ PASCA 4.0

6.0

Filmová recenzia



Smrtonosnú pascu (aj s doterajšími pokračovaniami) mám rád. Úloha Johna McClanea sadla Brucovi Willisovi ako ušitá, vďaka čomu vznikla skvelá akčná séria. Mala všetky správne ingrediencie: dobrú akciu, vynikajúceho hlavného hrdinu, vtipné hlášky, skrátka všetko v tejto sérii fungovalo na výbornú. Priznám sa, naozaj som nevedel, čo od tretieho pokračovania môžem čakať. Postupne vydávané trailery na mňa pôsobili trochu odstrašujúco, no optimizmus kolegu Petra Konečného mi zase dodával nádej. Na druhej strane, réžiu ďalšej McClaneovej akcie dostal na starosti režisér, ktorého tvorbe som sa doposiaľ úspešne vyhýbal. Tak či onak, rozpačité pocity zo mňa bohužiaľ pri sledovaní štvrtej Pasce úplne nezmizli...

Nemôžem povedať, že by to bol zlý film. V porovnaní s takým Ostreľovačom kope McClane (aj Wiseman) celkom inú ligu. A áno, dokonca je na tom lepšie, ako väčšina toho, čo sa v priebehu roka objaví v našej distribúcii. Ale je jednooký medzi slepými skutočným kráľom? Smrtonosná pasca 4.0 sa vezie na línii filmov, do ktorej patria Mission: Impossible 3, Casino Royale, či Rocky Balboa. Z menovaných mne najviac sadol Ethan Hunt a jeho tretia nemožná misia, hoci aj tá mala svoje chybičky. Ak máte k týmto filmom pozitívny vzťah, utekajte do kina, Smrtonosná pasca vám ponúkne z každého niečo zabalené v efektnom plášti. S najväčšou pravdepodobnosťou sa budete vynikajúco zabávať a „krochkať blahom“. 

Smrtonosná pasca 4.0 Smrtonosná pasca 4.0

Wiseman mieša dokopy všetky ingrediencie „akčákov“ nového milénia. Pomaly vymizne postava neohrozeného hrdinu, ktorý sám dokázal nakopať zadok všetkým, čo sa mu postavili do cesty (a zachrániť svet, USA, či aspoň mrakodrap alebo lietadlo). Takýto typ hrdinu sa stáva evidentne prežitkom 90. rokov. Nové storočie chce zrejme hrdinu iného: s pomocníkmi, technikou, používajúceho všakovaké vymoženosti na v podstate to isté. Podľa môjho názoru to neprospelo už Bondovi: prekopanie jeho „mýtu“ v Casine Royale mne až tak nešmakovalo, skôr naopak. Preto mi bolo ľúto, že niečo podobné sa stalo aj McClaneovi.

Jedným z najväčších „defektov“ štvrtej Pasce je podľa mňa sidekick (pomocník hlavného hrdinu). McClane ho nikdy doteraz nepotreboval (Zeus v trojke nebol celkom sidekick) a vždy mu to vyšlo. Hacker Matt Farrell (Justin Long) je celkom zbytočný. Iste, vďaka nemu si tvorcovia môžu zaspomínať na staré diely („Už ste niekedy niečo také zažili?“), no to je celkom prvoplánové. Rovnako zrejmé je aj to, že vďaka účasti Farrella môže McClane reflektovať svoje hrdinstvo, ale neodpustím si otázku: na čo? Čo by sa stalo, keby opäť „iba“ nakopal zadok „tým zlým“, zachránil čo treba a bolo by vybavené? Osobne by som sa asi zabával viac, tieto dialógové vsuvky mi prišli zbytočné a trápne.

Okrem toho, snaha motivovať McClaneove konanie je tiež celkom zbytočná. Rodinná línia má v predchádzajúcich Pascách svoje miesto, a je vari dobre, že takmer výlučne mimo hlavného príbehu (a obrazu). Tu príde k prepojeniu a je to na škodu veci. McClaneovi to nepridáva ani na uveriteľnosti, ani na ničom inom. Aj sidekick, aj motivovanie Johnovho konania je nepochybne symptómom nového hrdinu akčných filmov. Škoda, že si to odskákal práve McClane (a Bond). Oni totiž boli niekým iným. 

Smrtonosná pasca 4.0 Smrtonosná pasca 4.0

Ide nepochybne o ústupok voči divákom. Producenti a režisér musia zohľadňovať hlavne publikum (čo sa prejavilo aj na toľko diskutovanom ratingu Pasce – PG-13). McClanove hlášky už nie sú také nápadité („Myslíš, že máš proti nám šancu, kovboj?“ „To vieš že mám, dobytok!“ ). Okrem toho, už ich prednáša len tak, z povinnosti, bez duše (pri povinnej „Yippeeeeeeee Ki Yay, Mother....“ som sa neubránil smiechu, ale nie od radosti, bohužiaľ). Okrem toho, film musí mať aj patričný ideologické zázemie: vlajka musí pekne viať, ohrozená musí byť bezpečnosť nevinných Američanov (najlepšie všetkých, nech to už stojí za to) a 11. september tu má tiež svoje miesto. Politické problémy, ktoré sa tu objavujú, sú trápne, nemajú výraznejšie opodstatnenie, na mňa pôsobili rušivo. McClane sa s ideológiou nikdy príliš „nesr...“, a ani mu to nesluší, prepotené tielko mu seklo viac. Apropo, prestal piť, takže už nemá opicu, keď sa s ním stretávame. 

A samotná akcia? Prehnaná, ako sa na novodobý „akčák“ patrí. Je tu všetko: gumená Aziatka a spider-boy ako protivníci, súboj so stíhačkou, výbuchy, záchrany v poslednej chvíli, jednoducho všetko, na čo si spomeniete. Len škoda, že hlavný záporák v podaní Timothyho Olyphanta je nemastný neslaný, ani približne sa nevyrovná bravúrnym Alanovi Rickmanovi či Jeremymu Ironsovi z predošlých dielov. Pkrem toho, príbeh je vlastne len niťou, na ktorú treba toto všetko navliecť (aj v tom vidieť výrazný posun oproti predošlým častiam). Nie, nie je to celkom stupídne, sú aj oveľa horšie filmy. Ale je to všetko príliš umelé, vykalkulované, trčí z toho konštrukt, ktorý mne znechutil dosť veľa zábavy. Aby to všetko pôsobilo hladko, treba zabávať, a to sa dnes musí politicky korektne, veľkolepo a s ratingom PG-13.

Ale aby som len nehanil, treba pochváliť technické spracovanie, ktoré je na vysokej úrovni. Kamera a strih sú naozaj výborné, ako v akčných, tak aj v pokojnejších scénach. Rytmické, dynamické, skrátka také, ako v rámci žánru majú byť. 

Smrtonosná pasca 4.0 Smrtonosná pasca 4.0

Budem asi jedným z mála, ktorý budú s Pascou nespokojní. Predpokladám, že divákov u nás zaujme, a poskytne im dvojhodinovú zábavu. Mne to k úplnej spokojnosti nestačilo. Miestami som sa naozaj solídne nudil, film má hluché miesta. Prospelo by mu skrátenie aj o 20 minút.

Hrdina „starého sveta“ vhupol do sveta nového, ktorému celkom nerozumie a je z neho trochu zmätený. Ostali mu ešte náznaky starých schopností (aspoň občas pustí dobrú hlášku „Zabijem ho a dostanem svoju dcéru späť. Alebo dostanem svoju dcéru späť a zabijem ho. Alebo zabijem všetkých“), ktoré občas preniknú na svetlo Božie. A vďaka nim to nie je celkom márne. Napriek tomu, McClane si už pokojný odpočinok na dôchodku zaslúži. Aj keď box office je box office. „Yippeeeeeeeeee Ki Yay, Mother....“ tak možno zvolať iba tlmene, unaveno, tak ako John.


Life Free or Die Hard (USA, 2007, 100 min.)
Réžia: Len Wiseman. Scenár: Mark Bomback. Kamera: Simon Duggan. Hudba: Marco Beltrami. Hrajú: Bruce Willis, Timothy Olyphant, Maggie Q, Justin Long, Jeffrey Wright, Mary Elizabeth Winstead, Cyril Raffaelli


autor Michal Michalovič 28.6.2007
Kinema
6.0
Diváci
6.5
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Dobrodružný
Minutáž˝: 0 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 27.6. 2007
Premiéra SK: 28.6. 2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
6.5
Ohodnotiť

Žáner: Akcia/Dobrodružný
Minutáż˝: 0 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 27.6. 2007
Premiéra SK: 28.6. 2007
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.