TV TIPY 19.5. - 24.5. 2020

TV TIPY 19.5. - 24.5. 2020

článok




UTOROK 19.5.

Cudzinec vo vlaku (The Commuter, USA, Francúzsko, 2018, Jaume Collet-Serra), Dajto, 20.15
Ďalší akčný triler s Liamom Neesonom v hlavnej úlohe. Tentokrát sa však od svojich predchodcov líši zasadeným takmer celého deja do interiéru vlakového vozňa. A ponúka aj zopár prekvapení. Zamestnanec poisťovne v podaní Neesona si vedie spokojný život otca a manžela, preto ho prekvapí, že mu dá istá tajomná žena vo vlaku zaujímavú ponuku. Chlapík musí nájsť vo vlaku osobu, ktorá doňho nepatrí. Čo ale táto hra znamená a prečo si vybrala žena na zodpovedanie tejto otázky práve jeho?

Skryté čísla (Hidden Figures, USA, 2016, Theodore Melfi), JOJ Plus, 20.25
Veľmi originálny námet ponúka dráma režiséra Theodora Melfiho Skryté čísla. Ocitáme sa v šesťdesiatych rokoch, kedy sa rýchlo vyvíjal vesmírny program a ten potreboval skutočne chytré mozgy, aby sa preteky so Sovietskym Zväzom v tomto smere skončili víťazne. Čo ale, ak sa medzi najbystrejšie ženy široko-ďaleko radia aj tri Afroameričanky? Film o tom, že prekonať rasové predsudky nie je vôbec tak ťažké, ako napríklad prekonať pozemskú gravitáciu pri ceste do vesmíru.

Aplaus (Česko, 2012, Jaroslav Brabec) , ČT 1, 21.00
Hrdinami príbehu je hudobné duo Hana a Tomáš. Žena spieva a muž ju doprevádza na klavíri. Obom sa darí a tak víťazia aj v prestížnej súťaži, čo ale znamená šnúru po celej republike. Všetko ide relatívne ako po masle, v jeden deň však dôjde k nečakanej udalosti, ktorá ich život navždy zmení. Režiséra Jaroslav Brabec sa sústredí na prepracovanú psychológiu oboch postáv, k čomu mu dopomáhajú aj nie príliš opozerané tváre hercov Marie Málkovej a Davida Švehlíka.

TV tipy 19.5. - 24.5. 2020

STREDA 20.5.

Most do krajiny Terabithia (Bridge to Terabithia, USA, 2007, Gábor Csupo), AMC, 20.35
Most do krajiny Terabithia sprevádzala povesť ďalšieho vydareného rodinného fantasy svojej doby, ide však o citlivú rodinnú drámu s niekoľkými snovými prvkami. Dej sa sústredí na istú rodinu a jej detských hrdinov a nevyhýba sa ani tragédiám. V hlavných úlohách dorastajúcich detí sa predstavili Josh Hutcherson a AnnaSophia Robb. Spoznáte aj Zooey Deschanel a dokonca aj predstaviteľa „T 1000“, Roberta Patricka v úlohe jedného z rodičov. Most môžeme zaradiť niekde medzi Nekonečný príbeh a Faunov Labyrint.

Václav (Česko, 2007, Jiří Vejdělek), ČT 1, 21.40
Po Účastníkoch zájazdu, klasickej českej ľudovej zábave, prišiel režisér Jiří Vejdělek s omnoho ambicióznejším dielom Václav. Je to meno dedinského chlapíka okolo štyridsiatky, ktorý trpí duševnou poruchou, vďaka ktorej chtiac-nechtiac terorizuje svoje okolie. Jediný človek, ktorý voči nemu prejavuje dostatočnú empatiu, je jeho milujúca mama. Václav ponúkol veľkú hereckú príležitosť pre Ivana Trojana a ten si spravodlivo odniesol Českého leva za najlepšie stvárnenú hlavnú postavu. Za vedľajšiu bol ocenený Jan Budař.

Blade (USA, 1998, Stephen Norrington), Dajto, 22.20
Tesne pred nástupom vlny komiksových adaptácií sme tu mali aj zopár pokusov v deväťdesiatych rokoch a k tým jednoznačne najvydarenejším patrí aj príbeh o mužovi, ktorý je napoly upír a napoly človek. Volá sa Blade a ide zároveň aj o životnú úlohu Wesleyho Snipesa. Bude sa snažiť zabrániť upírom, aby vyhladili ľudstvo. O pár rokov neskôr sme sa dočkali aj skvelého pokračovania, trilógia však nebola ukončená príliš uspokojivo a značka bola uložená k ľadu.

TV tipy 19.5. - 24.5. 2020

ŠTVRTOK 21.5.

Paolo Borsellino: Som na rade (Paolo Borsellino. Adesso tocca a me, Taliansko, 2017, Francesco Micciché), Dvojka, 20.10
Dokumentárna dráma o talianskej mafii a boji sudcov proti nej. To sa samozrejme nezaobíde aj bez nejakých tých vrážd a jednou z obetí je aj Paolo Borsellino, ďalší zavraždený sudca krátko po jeho kolegovi Giovannim Falconem. Film mapuje počiatok 90. Rokov v krajine, k spomínaným dvom zločinom došlo v roku 1992 a išlo o bombové útoky, ktoré si vyžiadali viacero ľudských životov.

Až do konce (Československo, 1984, Antonín Kopřiva), ČT 2, 21.55
Ďalší z množstva československých snímok venujúcich sa udalostiam druhej svetovej vojny na našom území. V Čechách bola veľmi horúca téma Sudetských Nemcov, o ktorých osudoch na konci vojny v roku 1945 rozpráva aj film Až do konce. Skupinka ustupujúcich nemeckých vojakov zatkne v zúfalstve skupinku českých robotníčok, aby im poslúžili ako rukojemníčky. Ich útočiskom sa stane neďaleký zámok. Vo filme si zahrali aj známe tváre, ako Eduard Cupák či Vítezslav Jandák.

Útok mimozemšťanov (Attack the Block, VB, Francúzsko, 2011, Joe Cornish), AMC, 22.00
Útokov mimozemšťanov sme tu už mali neúrekom, tento je ale predsa len odlišný. Potvory sa vyznačujú obzvlášť nechutným výzorom a chýbajú im zmyslové orgány. Navyše bude proti ním stáť skupinka mladíkov žijúcich na istom nie príliš pohľadnom londýnskom sídlisku. Odtiaľ aj pôvodný anglický názov Attack the Block. Samozrejme nechýba ani typický britský čierny humor. V hlavnej úlohe sa predstavil vtedy začínajúci John Boyega, dnes veľká hviezda najnovšej série Star Wars.

TV tipy 19.5. - 24.5. 2020

PIATOK 22.5.

Toni Erdmann (Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, Rumunsko, Francúzsko, 2016, Maren Ade), Dvojka, 22.00
Najznámejší nemecký film posledných rokov, i keď ide o koprodukciu viacerých krajín. Komediálna dráma sa zameriava na vzťah úspešnej ženy a jej otca. Ten si ale bude musieť cestu k dcére nanovo vyšľapať, k čomu mu pomôže netradičný prevlek a nové alter ego. Film robí reklamu aj zubným násadám, avšak takú, akú nosí Toni Erdmann si asi nezaobstaráte. Film trochu prekvapivo nezískal oScara za najlepší neanglicky hovorený film, ale urobil hviezdu z herca Petra Simonischeka.

Za každú cenu (Hell or High Water, USA, 2016, David Mckanzie), JOJ, 22.30
Dráma zo súčasného Texasu rozpráva príbeh dvoch rozdielnych bratov. Toby (Chris Pine) je rozvedený, ale snaží sa zabezpečiť pokojný život svojmu synovi. Tanner (Ben Foster) je nekľudný a vznetlivý zločinec. Spoločne sa rozhodnú k vykradnutiu pobočiek veľkej banky, snažiacej sa pripraviť ich o pozemky. Na stopu sa im však dostáva skúsený šerif s tvárou Jeffa Bridgesa, ako inak, chystajúceho sa do dôchodku a riešiaceho snáď posledný prípad. Scenár napísal skúsený Taylor Sheridan (Wind River, Sicario: nájomný zabijak).

Unavení slnkom (Utomljonnyje solncem, Rusko, Francúzsko, 1994, Nikita Michalkov), ČT 2, 23.30
Najslávnejší film ruského režiséra Nikitu Michalkova, ktorý získal Oscara za najlepší neanglicky hovorený film. Spoločne s viacerými hrdinami sa ocitáme v polovici tridsiatych rokov minulého storočia na ľúbeznom dedinskom prostredí niekde v Rusku. Na prvý pohľad rodinné stretnutie pôsobí idylicky, niekde v podhubí to ale vrie, najmä vďaka politickým aktivitám jednotlivých členov. Michalkov si zahral autoritatívneho plukovníka Kotova. Idylku tu narúšajú aj tanky armády a svoje chápadlá mala KGB všade...

TV tipy 19.5. - 24.5. 2020

SOBOTA 23.5.

Navždy mladá (The Age of Adaline, USA, Kanada, 2015, Lee Toland Krieger), Markíza, 9.30
Blake Lively v úlohe mladej ženy Adaline, ktorá po nehode získala veľmi netradičnú vlastnosť, zdá sa totiž, že až navždy ostane mladou krásnou ženou a nebude starnúť. Ide však o dar ako z nebies, alebo skôr o prekliatie? Žena si tak síce užíva vitálne telo, ale musí sledovať, ako jej pred očami starne jej milovaná dcéra a samozrejme ani v milostných vzťahoch to nemá jednoduché. Okrem Lively si v romantickej melodráme zahral aj Harrison Ford v úlohe dávneho ctiteľa hlavnej hrdinky.

Transport z raja (Ceskoslovensko, 1962, Zdeněk Brynych), Dvojka, 20.45
Na motívy poviedok zo zbierky Noc a naděje spisovateľa Arnošta Lustiga nakrútil Zdeněk Brynych depresívnu drámu z prostredia terezínskeho ghetta z obdobia druhej svetovej vojny. Spočiatku sa zdá, že život v Terezíne je pomerne harmonický, ide však len o vytvorenie ilúzie pre nakrúcanie propagandistického materiálu. Prichádza sem istý generál SS, ktorý má skontrolovať situáciu v meste a navyše aj určiť, ktorí obyvatelia budú poslaní transportnými vlakmi do koncentračného tábora.

Drsný Harry (Dirty Harry, USA, 1971, Don Siegel), ČT 2, 22.05
Clint Eastwood v ikonickej úlohe vyšetrovateľa v San Franciscu, ktorý ide po krku istému masovému vrahovi. Ten zabíja svoje obete okrem iného aj zo striech svojou puškou na veľké vzdialenosti, takže chytiť ho nebude vôbec jednoduché. Dokonca Harry bude občas v situáciách, kedy tajomný vrah bude mať nad ním výraznú prevahu. Drsná krimi Dona Siegela určite nestojí len na cool Eastwoodových pohľadoch, ale je aj kritickým komentárom k spoločenskej situácii 70- rokov.

TV tipy 19.5. - 24.5. 2020

NEDEĽA 24.5.

Vec (The Thing, USA, 1982, John Carpenter), ČT 2, 21.35
Legendárny horor Johna Carpentera je remakeom sci-fi filmu z počiatku 50. rokov založeného na poviedke Kto je tam? Johna Wooda Campbella. Oproti prvej verzii sa presúvame z Arktídy do Antarktídy a z konverzačnej žánrovky sa dostávame do monster – hororu. Vedci na základni odrezanej od zvyšku sveta sa dostávajú do kontaktu s agresívnou mimozemskou formou života, schopnou prežívať v tele hostiteľa a tak si nikto nemôže byť istý, či sa z jeho kolegu nestalo monštrum.

Trumbo (USA, 2015, Jay Roach), Dvojka, 21.40
Dalton Trumbo patril koncom štyridsiatych rokov minulého storočia medzi najvychytenejších hollywoodskych scenáristov. Lenže k slovu došiel neslávny hon na „komunistické čarodejnice“ a umelec sa ocitol na čiernej listine. Trumba v životopisnej snímke, ktorá sa nedostala na plátna našich kín, stvárnil Bryan Cranston známy zo seriálu Breaking Bad. Okrem neho si v tejto dráme na motívy knihy Brucea Cookea zahrali aj Helen Mirren, Diane Lane, John Goodman alebo Elle Fanning.

Nič nás nerozdelí (Lo imposible, Španielsko, 2012, J. A. Bayona), Markíza, 23.20
Katastrofická dráma sa odohráva tesne pred a tesne po obrovskej vlne tsunami v Indickom oceáne, ktorá zasiahla aj rôzne turistické destinácie. Jednými z obetí je aj rodina s troma deťmi, ktorá zostane tesne po zásahu vlny od seba oddelená. Matka sa snaží so synmi prežiť, otec sa snaží svojich milovaných nájsť. Nie sú však jediní, katastrofa zasiahla do životom tisícok ľudí. V hlavných úlohách manželského páru sa predstavili Ewan McGregor a Naomi Watts, film vznikol v španielskej produkcii od tvorcu hororu Sirotčinec.

TV tipy 19.5. - 24.5. 2020


autor Erik Binder 19.5.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.