TV TIPY 5.12. - 9.12. 2007

TV TIPY 5.12. - 9.12. 2007

VOD recenzia



05.12.
STREDA

21:25 Môj strýko z Ameriky (Mon oncle d'Amérique), Francúzsko, 1980 (Čt2)
Renaisov film je venovaný Henrimu Laboritovi, vedcovi, zaoberajúcemu sa behaviorizmom, ktorý vychádza z týchto téz: "Pre bytosť je jediným dôvodom bytia byť, to znamená udržať si svoju štruktúru, udržať sa pri živote, bez toho nie je bytie." Do tohto dokumentárneho rámca, v ktorom Laborit prezentuje a laboratórne dokazuje svoje myšlienky, Resnais začleňuje osudy troch fiktívnych postáv, pričom každá z nich reprezentuje iný spoločenský kontext. Vzniká tak dialóg rôznych "textov", ktorý rozširuje možné pohľady na skutočnosť.

00:10 Dvojaký život Veroniky (La Double vie de ...), Fran/Poľ/Nór, 1991 (Čt2)
Dvojaký život Veroniky je príbehom dvoch identických dievčat, Krakovčanky a Parížanky (obe sú hudobne nadané, ľaváčky, obe majú chorobu srdca, obe chodia rady bosé, atď.). Hoci sa stretávajú len na krátky čas, a i to len na diaľku, ich osudy sú prepojené. Záhadné veci sa tu dejú s neuveriteľnou prirodzenosťou a jednoduchosťou. Kieślowski pomocou dokonalo prepracovaných detailov vytvára strhujúci až mystický obraz, naplnený zvláštnou emočnou silou. Obrovský podiel na celkovom vyznení filmu majú kameraman Idziak, skladateľ Preisner a najmä predstaviteľka oboch Veroník - Irene Jacob.

TV Tipy 5.12. - 9.12. 2007 TV Tipy 5.12. - 9.12. 2007

06.12.
ŠTVRTOK

21:40 Bitka medzi mužmi (Du rififi chez les hommes), Francúzsko, 1955 (Čt2)
Dnes už klasické dielo patrí medzi najlepšie Film noir  a stalo sa vzorom pre mnohé filmy nakrútené v tomto duchu v priebehu ďalších desaťročí, a to nie len vo Francúzsku. Režisér Jules Dassin nepotrebuje k vyjadreniu napätia mnoho slov, čiernobiely obraz dodáva dielu nevšednú poetiku a surovosť zároveň. Dassin vychádza z autentického popisu prostredia parížskeho podsvetia. Jules Dassin, ktorý za  film získal v Cannes cenu za réžiu, si sám zahral jedného z gangstrov.

22:00 Svoj medzi cudzími (Svoj sredi čužich, čužoj sredi svoich), ZSSR, 1974 (Dvojka)
Celovečerný režijný debut ruského herca a režiséra Nikitu Michalkova rozpráva dobrodružný príbeh z obdobia občianskej vojny medzi Červenou armádou a bielogvardejcami. Malé provinčné mestečko na juhu Ruska, dvadsiate roky minulého storočia. Skončila sa občianska vojna, no do úplného víťazstva boľševikov je ešte ďaleko. V oblasti aktívne pôsobia banditi. A v boji s nimi, na život a na smrť päť priateľov, bývalých červenoarmejcov. Úloha je takmer nesplniteľná: nájsť ukradnuté zlato Sovietskej republiky, zničiť zločincov a ... ochrániť svoje priateľstvo, pretože je podozrenie, že zradca sa nachádza medzi nimi.

23:25 Pravdivá romanca (True Romance), USA, 1993 (Film+)
Gangsterská romanca režiséra Tonyho Scotta o zamilovanej dvojici Clarencovi a Alabame vznikla podľa scenára Quentina Tarantina. Keď nesmelý Clarence spozná v kine blonďavú krásku, ktorú očividne zaujíma, je z toho viac než zmätený. Romanca nezačína zas tak romanticky, ako sa zdá. Alabama je totiž tak trochu call girl a plní určitú úlohu. Keď sa ale naplno zamiluje do úprimného mladíka, jej láska nepozná hraníc. Aj Clarence je ochotný pre svoju vyvolenú urobiť čokoľvek. Keď ju ide vykúpiť k jej pasákovi, odnesie si od neho nečakané veno.


07.12.
PIATOK

21:15 Sľub (La Promesse), Belgicko/Francúzsko/Luxemburg, 1996 (Dvojka)
Pätnásťročný Igor sa učí za automechanika a pomáha svojmu otcovi Rogerovi na stavbe. Roger sa však neživí iba stavebnými prácami, ale aj využívaním ilegálnych prisťahovalcov, ktorých načierno zamestnáva a za ubytovanie im z výplaty strháva nemalé čiastky. Hoci je Igor ešte stále chlapec, ako pravá ruka svojho otca dostal dôležité lekcie života: naučil sa klamať, podvádzať i kradnúť.

22:25 Na ostrie noža (The Edge), USA, 1997 (Joj)
Havária lietadla v mrazivej divočine Aljašky postaví proti sebe intelektuála a milionára Anthonyho Hopkinsa a sebavedomého módneho fotografa Aleca Baldwina v brutálnom boji o prežitie. Každý z nich čoskoro zistí, že najväčšie nebezpečenstvo sa neskrýva v prírode, ale v ľudskom strachu, zrade a schopnosti vraždiť.

00:20 Mafiáni (Goodfellas), USA, 1990 (Prima)
Brooklyn 1955. Školák Henry Hill sníva o tom, že sa stane gangsterom. Vykonáva drobné služby pre miestnych mafiánov a keď je zadržaný políciou kvôli pašovaniu cigariet, odmieta vypovedať. Tu mu prinesie priazeň kmotra Paula Cicera, ktorý ho prijme do svojich služieb. Martin Scorsese do svojej mafiánskej fresky obsadil hercov s ktorými už pracoval v Zúriacom býkovi: Roberta De Nira a Joea Pesciho.

TV Tipy 5.12. - 9.12. 2007 TV Tipy 5.12. - 9.12. 2007

08.12.
SOBOTA

10:30 Help! (Help!), VB, 1965 (Čt2)
Richard Lester, "dvorný" režisér Beatles,  opäť popustil uzdu svojej fantázii, hravosti a vynaliezavosti. Help! je vlastne jedna veľká naháňačka, nabitá trikmi a gagmi každého druhu,  pripomínajúcich atmosféru zlatého veku nemých grotesiek. Lesterovi sa opäť - tak ako v Hard Days Night - podarilo vytvoriť svojrázny, ucelený filmový tvar, ale nie výlučne - ako býva v  podobných prípadoch obvyklé – viac menej nesúrodou zmesou piesní a doplnkových scénok.

16:55 Nikdy nehovor nikdy (Never Say Never Again), VB/USA/SRN, 1983 (Jednotka)
Ernst Blofeld  to mal dobre premyslené. Jeho ľudia prenikli do vzdušných síl a zmocnili sa dvoch lietadiel typu Tomahawk. To je však už začiatok misie agenta 007 Jamesa Bonda, ktorého úloha znie: získať späť unesené lietadlá a raz a navždy zlikvidovať Blofelda. Ďalší Blofeldov krok sa dal očakávať. Jeho organizácii SPECTRE sa podarilo uniesť dve jadrové hlavice a odrazu mu v rukách skvelý nástroj na nátlak. James Bond sa musí vydať po stopách únoscov a zabrániť ich použitiu. Stopy vedú s k excelentnému nepriateľskému agentovi Largovi  a vraždiacej asistentke Fatime. Bond však nachádza oporu pre svoj plán v Largovej milenke Domino.

20:00 Dračí život Bruce Lee (Dragon: The Bruce Lee Story), USA, 1993 (Prima)
Skutočný príbeh legendy kung-fu filmov Bruce Lee-ho o jeho ceste z ulíc Hong Kongu do zábavného priemyslu. Stal sa jedným z najväčších bojovníkov, ktorý zmenil tvár akčného filmu. Stal sa legendou, ktorá nikdy nezomiera.

21:35 Bedári (Les Misérables), Francúzsko 1995 (Jednotka)
V čase totálneho chaosu a meniaceho sa sveta, sa z neho stal hrdina, o akom nikdy nesníval. Henri Fortin  už zažil aj slávnejšie časy, ale tie sú definitívne v háji. Chudobný a negramotný bývalý boxer však neváha ani sekundu, aby pomohol bohatému židovskému obchodníkovi André Zimanovi  utiecť pred nacistami do Švajčiarska. Henri má však podmienku. Ziman mu počas cesty musí predčítať slávny román Victora Huga Bedári, ktorý si Henri nikdy nemohol prečítať sám. Počas cesty si Henri čoraz viac uvedomuje, že tento príbeh prežíva aj on sám.

22:20 Stratená (Lost and Delirious), USA / Kanada, 2001 (Dvojka)
Príbeh o dospievaní, prvej láske, hľadaní vlastnej identity, tajomstvách, ale aj o pokrytectve. Plachá Mary prichádza na elitnú dievčenskú internátnu školu. Vďaka svojej miernej a milej povahe sa rýchlo spriatelí s novými spolubývajúcimi Paulie a Tori. Paulie je vášnivá rebelka, ktorá miluje poéziu, Shakespearove hry a vždy nahlas povie svoj názor. Tori je krásne dievča z bohatej rodiny, navyše bystrá a vzorná študentka, ktorú má na škole každý rád. Nováčik Mary s naivitou pozoruje dianie a vzťahy okolo seba, ale len postupne začína chápať, že jej priateľky spoločne prežívajú vášnivú prvú lásku. Situácia sa skomplikuje, keď už Tori nedokáže čeliť tichému tlaku okolia a strachu z prezradenia. Nemá odvahu nasledovať svoje city a vzťah s Paulie ukončí. Paulie je však odhodlaná za svoju lásku bojovať tak, ako za tú svoju bojovali hrdinovia Shakespearových drám.

03:15 Opití láskou (Punch-Drunk Love), USA, 2002 (Markíza)
Barry Egan je zložitý človek. Na prvý pohľad nič zvláštne. Tridsiatnik, starý mládenec, majiteľ maličkej firmy na gýčové kúpeľňové doplnky. Jeho zvláštnosti sa začnú odkrývať až v momente, keď mu jeho sestra chce nanútiť rande so svojou kolegyňou. Vysvitne, že Lena je celkom obyčajná žena, ktorá sa do Barryho celkom obyčajne zamiluje. V tom istom čase sa však Barry stáva obeťou vydieračského gangu. Zakríknutý muž, zvyknutý desaťročia tlmiť svoje city, sa začína otvárať ako kráter sopky, plnej lásky a hnevu.

TV Tipy 5.12. - 9.12. 2007 TV Tipy 5.12. - 9.12. 2007

09.12.
NEDEĽA

16:10 Ovocie hnevu (The Grapes of Wrath), USA, 1940 (Čt2)
Príbeh farmárskej rodiny Joadovcov, ktorí sa v dobe hospodárskej krízy sťahujú za vidinou práce do ďalekej Kalifornie, vznikol podľa vrcholného románu spisovateľa Johna Steinbecka. Kniha vyšla v roku 1939 a získala Pulitzerovu cenu. Do filmovej podoby ju obratom adaptoval režisér John Ford s Henry Fondom v hlavnej úlohe.

22:50 Silent Hill (Silent Hill), 2006 (Markíza)
Thriller zo sveta nadprirodzených javov vznikol podľa najobľúbenejšej videohry súčasnosti. Film je dielom režiséra Christophera Gansa, oskarového scenáristu Rogera Avaryho  a producenta Samuela Hadidyho. Rose  sa nemôže vyrovnať s pocitom, že jej dcéra umiera. Napriek manželovým protestom ujde s dcérou k liečiteľovi. Cestou prejdú bránou do nadprirodzeného sveta a dostanú sa do strašidelnej krajiny, kde leží opustené mesto Silent Hill. Rose chodí po meste celé hodiny za tieňom, o ktorom si myslí, že je to jej dcéra. Čoskoro si však uvedomí, že toto mesto sa niečím líši od všetkých miest, ktoré doteraz videla. Je plné podivných stvorení a živej temnoty, ktorá premieňa všetko, čoho sa dotkne. Poslední ľudia, ktorí tu žijú vedú s temnotou márny boj o holý život.


HIT TÝŽDŇA

07.12.
PIATOK

00:20 Mafiáni (Goodfellas), USA, 1990 (Prima)
Brooklyn 1955. Školák Henry Hill sníva o tom, že sa stane gangsterom. Vykonáva drobné služby pre miestnych mafiánov a keď je zadržaný políciou kvôli pašovaniu cigariet, odmieta vypovedať. Tu mu prinesie priazeň kmotra Paula Cicera, ktorý ho prijme do svojich služieb. Martin Scorsese do svojej mafiánskej fresky obsadil hercov s ktorými už pracoval v Zúriacom býkovi: Roberta De Nira a Joea Pesciho.


autor Tomáš Daneček 3.12.2007
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.