TV TIPY 17.9. - 23.9. 2007

TV TIPY 17.9. - 23.9. 2007

VOD recenzia



17.9.
PONDELOK

22:15 Nebo (Heaven), VB/Nem/Tal/Franc, 2002 (Čt1)
Príbeh sa začína v Turíne. Štyria nevinní ľudia sa stanú obeťami teroristického útoku. Philippa - učiteľka angličtiny – nekladie pri zaistení žiaden odpor. Cieľom jej útoku bol niekto iný - drogový díler, ktorý má na svedomí jej manžela i mnohých ďalších študentov. Polícia hľadá v zločine politický motív. Mladý policajt Filippo je jediný, ktorý uverí Philippinmu príbehu, pretože je presvedčený, že sú stvorení jeden pre druhého. Vymyslí plán, ktorý jej pomôže prinavrátiť slobodu – aj keď si je vedomý toho, že ho to môže stáť kariéru a dokonca i život. Vie, že ak chce dokázať, že ju miluje, nesmie sa obzrieť späť

01:00 Baltazárova hostina alebo noc so Stalinom (Piry Valtasara, ili ...), ZSSR, 1989 (Čt2).
Do rodnej zeme prichádza na návštevu generalissimus Stalin. Na počesť najväčšieho z rodákov prichystajú miestni kultúrni činitelia veľkolepú oslavu, na ktorej má predviesť svoj program elitný súbor ľudových piesní a tancov. Stalin prichádza aj s bandou verných súdruhov, ktorí sa na oslave zabávajú, respektíve sú prinútení sa zabávať spolu s ním. Medzi špičkovými výkonmi tanečníkov sa na pozadí zdanlivo uvoľnenej zábavy odohráva dráma ponižovania, udeľovania a odopierania priazne, dráma skrytého teroru a skrývaného strachu, v ktorom spoločnosť pri stole, zdieľanom s tyranom, je iba symbolickou vzorkou celej vtedajšej sovietskej spoločnosti.


18.9.
UTOROK

21:55 Hanba (Skammen), Švédsko, 1968 (Dvojka)
Film režiséra Ingmara Bergmana predstavuje temnú víziu sveta, za ktorý sa jeho stvoriteľ musí hanbiť. Príbeh sa odohráva v dobe, ktorá žije neustálymi vojnami a konfliktmi. Film vznikol v roku 1968 a ozýva sa z neho dezilúzia z aktuálneho svetového diania, poznačeného studenou vojnou i bojmi v Kórey a Vietname.

23:35 Analyzuj (Analyze This), USA, 1999 (Markíza)
Paul Vitti je jedným z najmocnejších gangstrov v New Yorku. Vyrástol v mafiánskom svete a bol dobre pripravený prevziať moc. Učiteľom mu bol jeho náhradný otec (vlastný bol, ako inak, zastrelený), obávaný gangster Manett. Ale v okamihu, keď sa má konečne stať hlavou rodiny, začne mať Vitti problémy. Má záchvaty paniky a vôbec na tom nie je psychicky dobre. Nájde si teda psychiatra, ktorý má obavy miestneho mafiána odmietnuť.

TV Tipy 17.9. - 23.9. 2007 TV Tipy 17.9. - 23.9. 2007

19.9.
STREDA

Dnes môžete buď plakať nad Rosamunde Pilcherovou na Markíze aj Jednotke, alebo si zapnete Ligu majstrov, alebo uprednostníte film na MGM:

20:30 Cesty slávy (Paths of Glory), USA, 1957 (MGM)
Francúzsko v dobe prvej svetovej vojny. Snaživý generál Mireau velí útoku jednotky na veľmi opevnené nemecké postavenie. Zo zištného dôvodu vydá rozkaz k útoku, ktorý nemá nádej na úspech. Plukovník Dax (Kirk Douglas) odvážne útočí so svojimi vojakmi pod delostreleckou paľbou nepriateľa. Nakoniec on a jeho jednotka z nezmyselného útoku ustúpia a vrátia sa do vlastných zákopov. Mireau odsúdi sto vojakov na trest smrti za zbabelosť.  Kubrick, ktorý vychádzal zo skutočnej udalosti, nemilosrdne zúčtoval s vojenským mýtom a odhalil neľudské dôsledky striktných rozdielov vo vojenských hodnostiach a možnosť ich zneužitia.


20.9.
ŠTVRTOK

21:40 Ovoce stromů rajských jíme, Československo / Belgicko, 1969 (Čt2)
Silne štylizovaný príbeh natočila Chytilová podľa scenára, na ktorom spolupracovala s Ester Krumbachovou. Tá dodala filmu nezameniteľnú tvár aj ako výtvarníčka. Divácky veľmi náročné dielo kypí obrazovou symbolikou; film nasnímal manžel Věry Chytilovej Jaroslav Kučera, jeden z najlepších českých kameramanov. Zložitá, takmer operná štruktúra rozprávania je zvýraznená hudbou Zdeňka Lišku, ktorá znie prakticky pod každou replikou.

23:10 Nemecko v roku nula (Germania anno zero), Tal./Nem./Franc., 1948 (Dvojka)
Snímka Roberta Rosseliniho – predstaviteľa talianskeho neorealizmu, sa zaoberá vojnovo traumou, tentoraz však v krajine „okupanta“ v autentických reáliách zničeného Berlína s dokumentaristicky ladenou kamerou a nehercami. Upozorňuje na situáciu nemeckých detí, ktoré nenesú vinu za vojnu.

02:45 Dracula (Dracula), USA/VB, 1979 (Prima)
Spracovanie kultového hororového románu Brama Stokera. Pri anglickom Whitby stroskotá škuner a jediným, kto prežije, je transylvánsky gróf Dracula. Gróf Dracula prišiel s veľkým množstvom transylvánskej pôdy, aby sa usadil v opátstve v Carfaxe. Spriatelí sa s doktorom Sewardom, ktorý vedie miestny blázinec, s jeho dcérou Lucy, jej priateľkou Minou a Lucyiným snúbencom Jonathanom Harkerom. Krátko nato však Mina zomiera na veľkú stratu krvi.

TV Tipy 17.9. - 23.9. 2007 TV Tipy 17.9. - 23.9. 2007

21.9.
PIATOK

22:00 Díler (Dealer), Maďarsko, 2004 (Dvojka)
Film rozpráva príbeh jedného dňa zo života dílera. Hoci hlavná postava sa pohybuje v rozličných sociálnych prostrediach, snímka nie je sondou do problematiky drogovej scény, ale zaoberá sa skôr osobnou tragédiou človeka, ktorý uviazol vo svojom osude. Skúma zložité otázky týkajúce sa toho, nakoľko môže človek ovplyvniť svoj osud a aké dôsledky môžu mať jeho činy a chyby na ďalší život.

00:05 Traja králi (Three Kings), USA, 1999 (Prima)
Malá skupina amerických vojakov, ktorí bojovali na území Iraku v priebehu vojny  v zálive, sa rozhodne zostať o niečo dlhšie, ako v podobných situáciách býva zvykom. Majú k tomu pádny dôvod. Rozhodli sa ukradnúť veľký náklad zlata, ktorý mal byť tajne ukrytý blízko ich  základne. S mapou, o ktorej si myslia, že ich k zlatu dovedie, sa vydávajú na cestu, ktorá navždy zmení ich životy.
 
00:35 Pod paľbou (Under Fire), USA, 1983 (MGM)
Elitné herecké zloženie Nick Nolte, Gene Hackman a Ed Harris nás sprevádzajú do Nikaragui na prelome 80. rokov minulého storočia, v dobe, keď zem sužuje  občianska vojna a boj proti prezidentovi Somozovi. Práve sem dorazil známy fotograf Russel Price, ktorého úlohou je zdokumentovať, čo sa v zemi deje. Tvárou v tvár ľudskému utrpeniu je príliš ťažké zostať neutrálny. Po stretnutí s povstaleckými guerillami sa spoločne s kolegami Alexom a Claire zapája do miestneho diania.


22.9.
SOBOTA

16:50 Thunderball (Thunderball), VB/USA, 1965 (Jednotka)
Tak takto odvážne sa ešte nikto nezmocnil tak vzácneho úlovku, ako sú dve jadrové hlavice. Agent zločinnej organizácie SPECTRE sa celkom nenápadne votrel do bombardéra NATO, ktorý sa mu následne podarilo uniesť a získať pre Spectre dôležitý nástroj na vydieranie. Suma na výkupné znie sto miliónov libier. Británia vysiela svojich všetkých 00 agentov vrátane Bonda, aby hrozivé plány  šialených zločincov prekazili.

21:00 Horúce strely 2 (Hot Shots! Part Deux), USA,  1993 (Čt1)
V pokračovaní úspešnej paródie na Top Gun sa Charlie Sheen situuje do úlohy nemenovaného vojaka, ktorý má zachrániť zajatcov z nepriateľského tábora. Opäť stretne  svoju lásku a na ceste za víťazstvom sa mu postaví do cesty hromada prekážok.

22:50 Vyvolený (Noriega: God's Favorite), USA, 2000 (Čt1)
Scenár novinára Lawrenca Wrighta k filmu Vyvolený pochádza z roku 1994 a režírovať ho mal pôvodne Oliver Stone. K realizácii však nedošlo, a keď ho v roku 2000 dostal do ruky režisér Roger Spottiswoode, hlavnú úlohu zveril britskému komediálnemu hercovi Bobovi Hoskinsovi. Rozporuplná postava panamského diktátora poskytla Hoskinsovi skvelú hereckú príležitosť. Vo voľnom slede sa na seba vrstvia udalosti posledného obdobia Noriegovej "vlády" pri jeho oficialitách, politických intrigách aj v súkromí, zarámované absurdnou spoveďou diktátora behom jeho azylu na pôde vatikánskeho veľvyslanectva. Spoveďou muža, ktorý uveril téze, že je Bohom vyvolený, pretože ako inak by Boh mohol pripustiť jeho počínanie?

TV Tipy 17.9. - 23.9. 2007 TV Tipy 17.9. - 23.9. 2007

23.9.
NEDEĽA

22:10 Smrtonosná pasca (Die Hard), USA, 1988 (JOJ)
Newyorský policajt John McClane (Bruce Willis) prišiel do Los Angles navštíviť svoju ženu, ktorá je práve na vianočnom večierku v nedostavanej budove firmy Nakatomi. Do budovy však vtrhne nemecký terorista Hans Gruber (Alan Rickman) so svojou jednotkou a zajme všetkých hostí (vrátane McClaneovej ženy). Iba  McClane unikne požiarnym schodiskom.

23:20 Verejný nepriateľ (Enemy of the State), USA, 1998 (Prima)
Stačí letmé a nechcené stretnutie s bývalým spolužiakom a z úspešného washingtonského právnika Roberta Deana (Will Smith) sa stáva nepriateľ štátu číslo jedna. Rozsudok nad ním vyniesol vysoký úradník všemocnej National Security Agency Reynolds (Jon Voight), ktorý nechal v záujme demokracie zavraždiť kongresmana. Mierumilovný Dean nechápe, prečo je z neho naraz štvanec s hordou skvelo vycvičených agentov v pätách.


HIT TÝŽDŇA

21.9.
PIATOK

22:00 Díler (Dealer), Maďarsko, 2004 (Dvojka)
Film rozpráva príbeh jedného dňa zo života dílera. Hoci hlavná postava sa pohybuje v rozličných sociálnych prostrediach, snímka nie je sondou do problematiky drogovej scény, ale zaoberá sa skôr osobnou tragédiou človeka, ktorý uviazol vo svojom osude. Skúma zložité otázky týkajúce sa toho, nakoľko môže človek ovplyvniť svoj osud a aké dôsledky môžu mať jeho činy a chyby na ďalší život. Film vyniká formálnou rafinovanosťou nekonečne dlhých záberov a jázd, ktorými nezaujato skúma bezútešné prostredie protagonistov príbehu. Snímka sa stala hitom na medzinárodných festivaloch a zaslúžila sa o mohutnú vlnu oživeného záujmu o maďarskú kinematografiu. Získala maďarskú národnú cenu za réžiu, na MFF Berlinale cenu čitateľov Berliner Zeitung, na MFF Mar del Plata cenu za najlepšiu réžiu, cenu FIPRESCI, zvláštne uznanie za kvalitu a koherentnosť obrazu a hudby, cenu argentínskej filmovej kritiky a cenu za najlepšiu kameru, na Wiesbaden GoEast Film Festival cenu za najlepšiu réžiu a množstvo ďalších ocenení.


SHIT TÝŽDŇA

22.9.
SOBOTA

21:15 Kameňák, Česko, 2003 (Jednotka)
Kameňák je vlastne celovečerné pásmo vtipov - "kameňákov". Myslím, že viac dodávať netreba...


autor Tomáš Daneček 17.9.2007
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.