TV TIPY 15.8. - 19.8. 2007

TV TIPY 15.8. - 19.8. 2007

VOD recenzia



15. 8.
STREDA

21:55 Divoká rieka (The River Wild), USA, 1994 (Markíza)
Hrdinka Gail chce víkendovým výletom do hôr osláviť synove narodeniny a zachrániť svoje nie príliš spokojné manželstvo. Rozhodne sa s manželom a synom ísť divokú rieku. Idylická pohoda však berie za svoje vo chvíli, keď sa rodina stretáva s dvoma neznámymi mužmi - Wadom a Terrym, ktorí svojimi vražednými úmyslami zmenia rodinný výlet v životu nebezpečný horor.   

00:15 Tiene a hmla (Shadows and Fog), USA, 1991 (Čt2)
Takmer kafkovsky ladená tragikomédia z roku 1991 nám tentoraz priblíži jednu bláznivú noc v bližšie neurčitom čase a priestore. Dokonalý svet ilúzií sa nám pred očami začne prepletať s osudmi ľudí, ktorých spája jediné, totiž prostredie a čas. Onej hmlistej noci sa všetci z rôznych dôvodov ocitnú uprostred krivolakých uličiek židovského ghetta, kde zúri nebezpečný vraždiaci maniak. Tam zbadá židovský úradníček Kleinman pôvabnú hltačku mečov Irmu, ktorá zase dôverne poznáva prostredie miestneho nevestinca a mladučkého študenta, aby potom nakoniec dala svoje srdce späť tam, kam patrí... Jediná noc dokáže nečakane zamiešať osudy všetkých, ktorí sa do nej ponorili. Režisér Woody Allen vzdáva týmto štýlovo čistým a uceleným filmom hold svetu ilúzií, svetu filmu. V sugestívne pôsobiacom čiernobielom prevedení tieňov a bizarných typu, ktoré najskôr odniekiaľ poznáme, si premyslene pohráva s množstvom odkazov na filmových tvorcov a mýty.


16. 8.
ŠTVRTOK

21:35 Jesenný almanach (Öszi almanach), Maďarsko, 1984 (Dvojka)
Jesenný almanach predstavuje v tvorbe režiséra Bélu Tarra obrat od autentického, dokumentárne ladeného režijnému štýlu k formalizmu, štylizovanej práci s priestorom, svetlom a hereckými výkonmi. Film portrétuje rozvrátené vzťahy medzi ľuďmi, poznačené krutosťou, odcudzením a morálnym úpadkom. Päť postáv príbehu sa nachádza v uzavretom priestore jedného bytu. Vzťahy medzi nimi sú riadené strachom a túžbou, nenachádzajú však žiadnu vzájomnosť či pochopenie. Matka a syn sa nenávidia a navzájom podozrievajú z využívania. Matka sa bojí, že jej syn sa o ňu zaujíma iba pre peniaze, syn si zase myslí, že ho prostredníctvom nich matka vydiera. Slúžku Annu používa matka ako svojho otroka. Jej milenec sa zase zaujíma iba o jej telo. A nájomník, ktorého syn do bytu privedie, zasa myslí iba na peniaze, ktoré by tu mohol ukradnúť. V dialógoch medzi týmito postavami vytvára Tarr atmosféru a dramatické napätie podobné drámam Augusta Strindberga či filmom Ingmara Bergmana. Využíva krajne štylizované farebné osvetlenie, ktoré dodáva každej scéne expresívny náboj, minimalistická scéna ponecháva celý priestor dialógu a hereckej akcii. V tomto ovzduší nabitom znepokojením a neistotou sa život mení na väzenie, v ktorom je človek človeku vlkom. Jesenný almanach je nemilosrdnou analýzou condition humaine, ale aj pesimistickou výpoveďou o predestinácii osudu a nemožnosti morálnych volieb.

21:40 Persona (Persona), Švéd., 1966 (Čt2)
Ingmar Bergman nakrútil tento film v roku 1966 nie dlho potom, čo prekonal vážnu chorobu, behom ktorej sa ocitol na hranici života a smrti. Jeho rozpoltený duševný stav sa bezprostredne premieta do deja i stavby filmu. Všetko začína veľmi neobvyklým prológom, predsadeným pred samotný filmový dej, pre nás je iba akýmsi neuchopiteľným sledom zdanlivo nesúvisiacich bizarných sekvencií, symbolizujúcich autorove zranené vnútro a spochybnenie hodnôt jeho dovtedajšieho sveta. Sledujeme postupne zábery pavúka, skrvavené ruky, ostré hroty mreže nasleduje záber mŕtvych tiel dvoch starých ľudí, ženy a muža, výtvarne silne vypovedajúce asociácie symbolizujúce dušu v stave zmätku a neusporiadanosti. Práve tak samotný film, ktorého hrdinkami sú dve ženy, mladá zdravotná sestra Alma a herečka Elisabeth, obsahuje niekoľko snových scén, ktoré iba ťažko zaradíme do reálneho deja. Také sú napríklad nočné stretnutia Almy a Elisabeth, keď si obe ženy fascinovane prehliadajú svoje tváre, nápadné svojou podobnosťou. I postava Elisabethinho manžela prichádza za Almou akoby zo sna a v celkom nereálnych súvislostiach, do ktorých sa zase vracajú. Práve vďaka týmto neexistujúcim hraniciam medzi fantáziou a realitou môže divák vidieť v tomto neobvyklom projekte iba akýsi sen rozpoltenej bytosti, ktorá bojuje so svojimi dvoma tvárami, aby sa v závere spojila v jednu. V hlavných ženských rolách zažiarili Bibi Anderssonová v roli Almy a Liv Ullmannová ako Elisabeth.

22:20 Údolie tieňov (We Were Soldiers), USA, 2002 (Markíza)
Píše sa rok 1965 a Štáty čaká v údolí la Drang prvá veľká bitka vietnamskej vojny. Tak ako pred rokmi aj teraz pýcha doviedla americkú armádu na územie, ktorému nerozumeli. Tak ako vtedy aj teraz sa ocitli v beznádejnom obkľúčení päťnásobnej presily. Lenže teraz tomu velí Hal Moore (Mel Gibson).

TV Tipy 15.8. - 19.8. 2007 TV Tipy 15.8. - 19.8. 2007

17. 8.
PIATOK

21:40 Úkryt (Panic Room), USA, 2002 (Markíza)
Práve rozvedená Meg Altmanová (Jodie Foster) sa so svojou dcérou nasťahuje do nového, nezmyselne obrovského domu, ktorého pôvodným majiteľom bol neznámy milionár. Ten si do neho zo strachu pred prepadnutím nechal zabudovať tajnú miestnosť určenú na úkryt pred zlodejmi. Jej nájomníci sú chránení pancierovými dverami a majú možnosť vďaka niekoľkým kamerám sledovať dianie prakticky v celom dome. Hlavnou výbavou je okrem ventilácie a potrieb určených na núdzové využitie, telefón napojený na nezávislú telefónnu linku. To, či všetko funguje tak ako má, sa Meg presvedčí už počas prvej a zároveň aj poslednej noci v novom sídle. O pol druhej ráno sa totiž rozhodne trojica zlodejov vykradnúť trezor, ktorý sa nachádza ukrytý priamo v tajnej miestnosti. Meg ich ale predbehne a spolu s dcérou sa dobrovoľne uväzní v úkryte. Núdzová linka nefunguje a odhodlaní zlodeji vymýšľajú plán, ako sa dostať k trezoru.

21:45 Úsmev morskej príšery (Das Lächeln der Tiefseefische), Nem., 2005, (Dvojka)
Citlivý príbeh o dospievaní v málo ideálnych podmienkach. Malte žije po matkinej smrti so svojím otcom v prímorskom letovisku neďaleko hraníc s Poľskom. O týždeň bude plnoletý a jediné, na čo myslí, je čo najskôr vypadnúť z domu. Jeho otec si zarába na živobytie s fiakrami pre turistov, ale väčšinu príjmov aj tak prepije. Rodinná situácia sa vyhrotí, keď sa po rokoch vráti Malteho staršia sestra s päťročným synom Lukasom. Navyše, dom, v ktorom rodina býva, má byť rekonštruovaný a tak sa všetci musia vysťahovať. Jediným únikom z týchto problémov je pre Malteho jeho vlastný svet. V ňom maľuje po stenách grafiti, pracuje v miestnej rybej reštaurácii a príležitostne s priateľom Pavelom pašuje z Poľska cigarety. V tomto čase sa Malte zoznámi s rovesníčkou Annikou, ktorá pri mori trávi prázdniny s matkou a sestrou. Malteho galantné plány naruší povinnosť postarať sa o malého synovca Lukasa, posadnutého morskými príšerami. Ale za ten týždeň, ktorý Maltemu chýba do plnoletosti, sa vďaka vzťahu k Lukasovi a Annike dozvie o sebe i o svete viac, ako očakával.

23:55 Noc filmových nádejí  (Markíza)                              
Prehliadka filmovej tvorby českých a slovenských poslucháčov umeleckých škôl spojená s internetovou súťažou o divácky najúspešnejšiu odvysielanú snímku. Projekt realizovala česká komerčná televízia Nova a dnes prichádza ku nám.
                    


18. 8.
SOBOTA

21:15 Cool a Crazy (Heftig og begeistret), Švéd./Nórs., 2001 (Dvojka)
Nie je to lákadlo pre turistov ani výmysel filmárov – je to skutočnosť! Niekedy rovnako bláznivá a ťažko uveriteľná ako osudy autentických predstaviteľov, členov mužského vokálneho zboru z mestečka Berlevag. Mrazivá krása pobreží Barentsovho mora skvelo podtrhuje mentalitu ľudí, ktorí vďaka svojmu hudobnému zápalu zabúdajú aj na drsné prírodné podmienky. Knut Erik Jensen citlivo, s veľkým zmyslom pre detail a humor skladá mozaiku rôznorodých životných príbehov. Minimálne jedno ich však spája: obdivuhodná vitalita a vôľa postaviť sa nepriazni všetkých druhov. Medzi mužmi, ktorí vystupujú v motýlikoch a svojráznych čiapkach, nájdeme zapáleného marxistu, pre ktorého bol Lenin najväčšou postavou minulého storočia. Nechýba ani takmer storočný kmeť, ktorý nevidí dôvod, prečo by pre priateľov nemohol zájsť vlastným autom. Ďalší zo spevákov sa cíti neodolateľným milovníkom, iný je opusteným manželom, ktorý bojoval s drogovou závislosťou. Všetko zo svojho invalidného vozíka riadi dirigent Frantzen. Ten vyvedie svojich „zverencov“ až do Murmanska. Cestou zúrivo diskutujú o tom, čo vidia za oknami autobusu, na pódiu ich však nič nerozdelí v ceste za aplausom! Film bol ocenený ako najlepší dokument na MFF Chicago 2001.

21:40 Sedem statočných (The Magnificent Seven), USA, 1960 (Čt1)
Obyvatelia malej mexickej dediny vedia zachádzať s motykami, ale nie s koltmi a puškami. Skoro všetko, čo sa im podarí vypestovať, musia preto odovzdávať zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužom. Jedného dňa však dôjde trpezlivosť aj im. Traja z nich sa preto vydajú k americkej hranici. Tam by totiž mohli nájsť niekoho, kto ich naučí bojovať a pomôže im postaviť sa Calverovi na odpor. Ako prvý prijme ich skromnú ponuku sympatický holohlavý pištoľník Chris. Ten sa tiež ujme úlohy získať ďalších mužov. Do boja proti Calverovej štyridsaťhlavej bande nakoniec vyráža sedem skúsených pištoľníkov: chladnokrvný Chris, bývalý kovboj Vin, mladík Chico, Bernardo, mlčanlivý samotár Britt, štvanec Lee a Harry... 

TV Tipy 15.8. - 19.8. 2007 TV Tipy 15.8. - 19.8. 2007

19. 8.
NEDEĽA

21:20 Maverick (Maverick), USA, 1994 (Markíza)
Šarmantný hazardný kartový hráč Bret Maverick sa vydáva na preslávený pokerový šampionát Troch riek. Obrovskú výhru pol milióna dolárov chce ale získať aj pôvabná a všetkými masťami mazaná Annabelle Bransfordová, s ktorou sa zoznámi na ceste. Podobný záujem má aj šerif Zane Coburn, zamračený pištoľník Angel a ďalší hráči. Podmienkou je, že každý pred začiatkom šampionátu zloží dvadsaťpäť tisíc dolárov. A pretože v hre pôjde o tak obrovskú finančnú čiastku, pokúšajú sa všetci svojich spoluhráčov vopred nejako oblafnúť, nepríjemne prekvapiť, alebo ich dokonca odstrániť z cesty...

21:50 Big Lebowski (The Big Lebowski), USA/VB, 1998 (Jednotka)
Jeff "Dude" Lebowski je najlenivejším mužom okresu Los Angeles. Miluje bowling, koktaily Biely medveď, marihuanu a svoj koberec. Spokojne trávi dni povaľovaním, až kým mu dvaja gangstri tento koberec nezničia. Pomýlia si totiž Dudea s jeho milionárskym menovcom a vymáhajú od neho dlhy márnotratnej milionárovej manželky...


HIT týždňa

19. 8.
NEDEĽA

21:50 Big Lebowski (The Big Lebowski), USA/VB, 1998, 21:50 (Jednotka)
Jeff "Dude" Lebowski je najlenivejším mužom okresu Los Angeles. Miluje bowling, koktaily Biely medveď, marihuanu a svoj koberec. Spokojne trávi dni povaľovaním, až kým mu dvaja gangstri tento koberec nezničia. Pomýlia si totiž Dudea s jeho milionárskym menovcom a vymáhajú od neho dlhy márnotratnej milionárovej manželky. Keď sa rozhnevaný Dude vydá do domu veľkého Lebowskeho hľadať zadosťučinenie a náhradu za zničený koberec, začína sa príbeh vtipne varírujúci príbehy z detektívok a film noir. Dude sa má stať prostredníkom medzi milionárom a vydieračmi, ktorí uniesli jeho ženu. Všetko sa však skomplikuje keď sa povaľačský antihrdina rozhodne spolu so svojimi kamarátmi - katolíckym Poliakom sláviacim židovské sviatky Waltrom a prihlúplym Donnym - obom stranám vyfúknuť spod nosa milión dolárov. Zapletie sa do situácií, kedy ho pornoproducent sfetuje, feministická akčná umelkyňa využije ako darcu spermie a dokonca sa ocitne vo vani s fretkou.


sHIT TÝŽDŇA

Nechávame na vás...


autor Michal Michalovič 14.8.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.