DVD: HARRY POTTER II

DVD: HARRY POTTER II

8.0

článok



R u ready 4 trip 2 Hogwarts 'gain?

FILM: Prvý školský rok ubehol ako voda, no zároveň priblížil nášmu známemu čarodejníkovi najhoršie obdobie v školskom roku - prázdniny. Iste, ide o nemalý paradox, najmä keď sa všetci caparti tešia, ako si budú konečne šunky vyvaľovať vo svete muklov pred playstation, alebo sa baviť klasickými hrami a hračkami. Lenže to by ste neboli byť Harry Potterom, ktorému rodinka Dursleyovcov dokáže v domácom prostredí rozpútať "hell on earth" a donútiť ho k šialeným domácim prácam (horší prípad) alebo karanténe na prvom poschodí rodinného domu, ktoré je len rozšírením jeho domáceho väzenia (mimochodom, lepší prípad). Pretože starý Dursley si robí zálusk na poriadny kšeft a nechce, aby mu nejaký pankhart s kúzelnou paličkou prekazil snahy o biznis. Lenže to by nemohol klopať na dvere na predmestí resp. sa objaviť v izbe škriatok Dobbey (veľmi iritujúca postava v originálnom znení a môj ty bože, predstavte si ju ešte nadabovanú v slovenčine - vďaka DVD no problém), ktorý neustále presvedčia mladého Pottera, aby tento rok určite do školy nešiel. Keď už Dobbey & Harry narobia dostatočne veľký bordel, pristúpi hostiteľská rodinka k bacharským opatreniam a ľaľa, Potter je za mrežami a odporcovia si môžu mädliť rúčky.
    
But here comes Ron 2 save da day! Záchranná misia Weaslovcov nedopadá najhoršie a lietajúce autíčko splnilo svoju úlohu dokonale. Hor sa na návštevu k Weaslovcom na výprask a potom už len do Šikmej uličky na nákupy. Čaká nás zoznámenie s novými charaktermi - starým Malfoyom (Jason Isaacs, ktorý zopakoval viac ako len bad guya z Patriota) a Gilderoyom Lockhartom (Kenneth Branagh si úlohu schuti zahral a kto neostal do konca titulkov filmu, prišiel o veľa).
    
G, w misd da train! A tak poslúži fly-by car ešte raz, aby zakončilo svoju púť v náručí Zúrivej vŕby. Uff, bolo to tvrdé pristátie a neľahká cesta až do Rokfortu, ale sme tu. Na začiatku nás samozrejme čaká pár varovaní resp. pokusov o vylúčenie, ale nebojte sa, konečne príde hlavná dejová línia. Mŕtve hlasy (žeby zo záhrobia), záhadné zmiznutia a nadprirodzené javy (X-files, yeeah, hehe) a Dumbledorove priznanie, že Tajomná komnata sa otvára... Let's beat da villain!

DVD: Harry Potter II DVD: Harry Potter II DVD: Harry Potter II

Dámy a páni, v uvedenom náčrte deja sa dozviete všetky základné časti filmu, ktoré mohli byť sfilmované oveľa lepším spôsobom, no nič nie je dokonalé. Harry Potter I mal obrovskú výhodu v tom, že zapadal do škatuľky introfilmov (prvá polovica zoznámenie s postavami, v druhej poriadna action), a tak mohol v druhej časti naskočiť do rozbehnutého rýchliku a rozohrať viac ako dve a pol hodiny nadstavbovej dynamiky. Lenže Rowlingová nás na počiatku každého príbehu vrhá do sveta muklov, čo považujem za obrovský zápor a znovu nás núti čumieť na nepríjemných Dursleyovcom, ktorým však v druhej časti sekunduje neuveriteľne sprofanovaná a debilná postava škriatka Dobbeyho. Jeho miera otravnosti, iritácie a neznesiteľnosti dosahuje najvyšší level a ostatných súputnikov z filmovej brandže ďaleko prevyšuje. Dokonca je nepríjemnejší ako všetci haranti v rôznych infantilných filmoch dokopy. No, blee! Záchrana pomocou lietajúceho auta je už prísľubom zaujímavosti, ale tá stále neprichádza. Opakujúci sa výlet do Šikmej uličky tiež nie je až taký pôsobivý ako minule a nebyť starého Malfoya a Lockharta, bol by vlastne zbytočný. Dynamický príchod na Rokfort aspoň nasadzuje vyššiu mieru akcie, ale stále, stále nič dychberúce, nič strhujúce.
    
Až na Rokforte pochopíte, že sa niečo deje a tento príbeh skutočne stojí za zhliadnutie. Keď sa už zmierime so všetkými muklovskými problémami, nastúpi temný príbeh, ktorý ledva-ledva získal štempel PG. Parselština, krvavé nápisy, damn, to je "mäso"! Poriadny fantastický príbeh tak síce na seba necháva čakať, ale nie zbytočne. Zoznámime sa s novými učiteľmi, čakajú nás pôsobivé scenérie Rokfortu a okolia i študentský kolektív, v ktorom sa budú odohrávať rôzne divy. Od tejto chvíle plesám a vravím : "Áno". Tento pocit mi ostáva vo vnútri biednej muklovskej duše až do záverečných titulkov, keď neveriaco vytriešťam oči, že akú mieru temnosti, brutality (a aj násilia) si tvorcovia dovolili do filmu zasadiť.
    
Lenže keď porovnám prvú jazdu Rokfortom označenú z môjho hľadiska hodnotiacim slovíčkom výborná, nemôžem vytýčiť v prípade druhého zážitku viaceré chyby. Film je pomerne dlhý a ako som už spomenul, celá pasáž až do príchodu na Rokfort nedosahuje potrebnú kvalitu (nehovoriac už o Dobbeym, ó bože) a mohla byť pokojne zostrihaná. Neveriaco krútim hlavou a odsudzujem tvorcov za to, že nedokázali vhupnúť do deja plynulejšie, ale nútia nás stráviť vo svete muklov také množstvo času! Intro sme si užili už minule, tak prečo vstupovať na Rokfort znovu a znovu tak zdĺhavo.
    
Na Rokforte je však už situácia lepšia a príbeh sa nesie v dobrom temnom duchu až do konca. Tam niet čo vytknúť a kvalita dosahuje úroveň prvej časti.
    
Nižšie hodnotenie (prvému dielu som dal 9/10) teda tkvie práve v úvodnej časti. Zvyšok je v poriadku a okrem scenáru vás nemá čo sklamať. Lenže otrocký prepis nie je najlepším nápadom a úvod Harryho Pottera II to len svetlo dokazuje. Pretože réžia je ručná a rodinne príjemná (hoci temnejšia ako minule, te-mnej-šia) a triky resp. celé filmové remeslo opäť dosahuje veľmi dobré hodnotenia (pozrite sa na Tajomnú komnatu v závere filmu a pochopíte).
    
A čo naši herci? Hold, je až neuveriteľné ako sa dokázali po fyzickej stránke za ten rôčik zmeniť. Najväčší rozdiel vo výkonoch totiž zistíte podľa počutia - herci nám (ne)príjemne mutujú. Ťažko povedať, či z kúzelných detičiek vyrastú drsní tínedžeri, ale týmto tempom postupného sfilmovania kníh nevidím najmenšiu šancu v tom, že tento herecký ensemble odohrá celú sériu. Čo je vlastne vo veľkej miere škoda. Najmä v prípade Emmy Watsonovej. Taký Rupert Grint vám môže čiastočne liesť aj na nervy, ale svoju postavu odohráva spoľahlivo. Ale čoraz horší pocit mám z ústredného predstaviteľa Daniela Radcliffa. Neviem, ale jeho výkon sa mi nezdá lídersky presvedčivý, resp. jeho podanie je príliš zakríknuté a v konečnom dôsledku ho heroizuje viac jeho meno ako herecký výkon a skutky predstaviteľa. Ešteže dospeláci hrajú bez chybičky a zobrali si do partie Kennetha Branagha a Jasona Isaacsa. Najmä klan Malfoyovcov nám ešte predvedie nejednu lekciu hereckého koncertu...
    
Keď sa tak obzriem, Harry Potter II nie je zlé pokračovanie, no je natoľko späté s knihou, že kopíruje jej chybičky. Ak si zoberiem dohromady sequely posledných dvanástich mesiacov, Dve veže dominujú a májoví X2 sú príjemným prekvapením. A nielen tým, že po stránke box office majú šancu Pottera predbehnúť...

DVD: Harry Potter II DVD: Harry Potter II DVD: Harry Potter II

DVD: OK, na prvom disku nehľadajte nič viac, iba samotný film v 2,35 formáte (kompresia a obraz podobný prvej časti - t.j. využíva výborne najmä tmavé plochy, najmä teraz, keď je dvojka temnejšia ako prvý diel) a Dolby Digital 5.1 zvuku. Je tu anglická stopa, ktorá skvele opodstatňuje existenciu šesťkanálového zvuku svojím surroundom i basovým prevedením... a je tu aj slovenská stopa. Ale ak nemáte veľmi malé deti, ktoré nedokážu čítať titulky, prosím vás, nevoľte si ju... Dabing, priestorové prevedenie a celkové vyznenie sú jedným slovom strašné! Inak, na prvom disku nájdeme Cast and Crew informácie a dva trailery - na oba diely filmu.
    
Druhý disk filmu prináša správne bonusové eňo-ňuno v lepšom prevedení ako jeho predchodca. Máme tu 17 minút doplnených scén, s ktorými sa viažu dve poznámky. Kde, dočerta, je na DVD sľúbený trojhodinový zostrih filmu? No, kde by bol, predsa nikde! Potešiteľným zistením je, že 17 minút deleted scenes je dostupných okamžite a nemusíte sa paprať trápnym bonusom ako naposledy.
    
Na disku vás čakajú rôzne interaktívne hry vo filmovom DVD kabáte. Máme tu Spellcaster Knowledge - cca tucet kvízových scénok z filmu s použitím niektorých kúziel. Vy máte hádať, čo dané kúzlo v scéne spôsobilo. Na záver vás čaká hodnotenie ako v škole. Mno, dobre. Ak chcete viacero podobných serepetičiek, nevynechajte oddiel Activities, kde sa podobným štýlom poprechádzate po Rokforte a jeho zákutiach. Čaká vás aj pasáž v Zakázanom lese, kde fičíte na aute a máte nájsť filmové pavúčie hniezdo... toto kvázipuzzle vyriešite za dve-tri minútky. Tour Diagon Alley vás zavedie do Šikmej uličky na výlet a nákupy. Zíív. A potom si môžete urobiť koláž fotografií v Colin's Darkroom. OK, tieto bonusy sú tu pre mladšie osadenstvo, a tak ich prítomnosť nezavrhujme, dobre?
    
Na druhom DVD môžete vstúpiť aj do izby Gilderoya Lockharta a za dve minútky si prezrieť spolu s komentárom jeho fotogalériu (129 sekúnd), certifikáty (35 sekúnd) a povinné čítanie (50 sekúnd). Takže výlet na sotva štyri minúty...
    
Kategória Extra Credit obsahuje nejaký ten kvíz a puzzle, ale kvalitou pripomína vyššie spomenuté aktivity. T.j. nič moc.
    
"Ak chcete z Harry Potter merchandisingu vytrieskať čo najviac, vylisujte na DVD ukážky z hry", povedali si autori a tak tu máte šesť dvadsaťpäťsekundových minipreview.
    
Ešteže tu máme sekciu Behind Hogworts,v ktorej nás čaká štvrťhodinková konverzácia s J.K. Rowlingovou, ďalej túra naprieč Dumbledorovým officom a 16-minútový dokument o tom, ako ho dávali trikári dohromady, pomerne zložito vybudovaná galéria plná skíc i hotových obrázkov (slušný počet, treba uznať, ale spôsob, akým sa k nim dostávate, je predsa len zdĺhavý). 
    
Najlepším bonusom sú tak rozhovory s hlavnými predstaviteľmi - študentmi i učiteľmi na tému ich postavy, elementy filmu, scény, na ktoré sa tešili najviac a podobne.
    
VERDIKT: A to je všetko, priatelia! Oproti HP I sme si trošku polepšili, ale stále tie bonusy nie sú tie pravým orechovým. Aspoň že je väčšina z nich nadabovaná (zvyšok má titulky), takže ani slovenské detičky pri prezeraní disku neprídu skrátka. Teda pokiaľ ich hneď na začiatku neomrzí...

FILM : 80%
DVD  : 70%
    
Harry Potter and the Chamber of Secrets (USA/UK, 2002, 161 min.)
Réžia: Chris Columbus. Scenár: Steve Kloves - podľa príbehu J. K. Rowling. Kamera: Roger Pratt. Hudba: John Williams. Hrajú: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Tom Felton, Herry Melling, David Bradley, Kenneth Branagh, John Cleese, Robbie Coltrane, Maggie Smith


autor Michal Korec 7.5.2003
Kinema
8.0
Diváci
3.8
Ohodnotiť

Žner: Fantasy/Dobrodružný
Minutáž˝: 161 min
Krajina: USA UK
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
  • Medzi nami muklami (17.12.2002 1:27:52)
  • Harry Potter a Tajomná komnata (13.12.2002 17:32:26)
  • KASKADÉR
    [RECENZIA ]
    1
    Súperi
    SÚPERI
    [RECENZIA ]
    SPIACI ÚČET
    [RECENZIA ]
    PRÍPAD GOLDMAN
    [RECENZIA ]
    KOLAPS
    [RECENZIA ]
    Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    3.8
    Ohodnotiť

    Žáner: Fantasy/Dobrodružný
    Minutáż˝: 161 min
    Krajina: USA UK
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    25.4 |
    hodnotenie 7/10
    25.4 |
    hodnotenie 8/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    hodnotenie 8/10
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SÚPERI
    1
    hodnotenie 8/10
    |MANŽELIA STODOLOVCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ÚTEK Z UTÓPIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |TO SA MI SNÁĎ LEN ZDÁ
    0
    hodnotenie 8/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $11,0 mil.
    02 |
    $10,0 mil.
    03 |
    $9,6 mil.
    04 |
    $8,9 mil.
    05 |
    $4,8 mil.
    06 |
    $4,7 mil.
    07 |
    $4,5 mil.
    08 |
    $2,9 mil.
    09 |
    $2,3 mil.
    10 |
    $1,8 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.