Krásny festival v talianskej Bologni

Il Cinema Ritrovato odohrávajúci sa v talianskej Bologni nie je tradičným letným festivalom zameriavajúcim sa na premiérové tituly. Jeho postavenie je dôležité na trhu reštaurovaných a ...

pridal Peter Gärtner 27.6.2013 o 15:40

Krásny festival v talianskej Bologni


Il Cinema Ritrovato odohrávajúci sa v talianskej Bologni nie je tradičným letným festivalom zameriavajúcim sa na premiérové tituly. Jeho postavenie je dôležité na trhu reštaurovaných a znovuobjavených filmov. Už 27. ročník sa bude opäť venovať málo alebo menej známym, zabúdaným zákutiam histórie filmu a uvedie aj ďalšie obnovené kópie klasických diel. Festival najmä pre cinefilov a filmových bádateľov každoročne uvádzajúci enormné množstvo starých filmov prináša na jednu stranu obyčajné potešenie z pozerania magických pohyblivých obrázkov, ktoré už sa často považovali za definitívne stratené či zabudnuté a na druhú stranu otvára diskusiu o estetických hodnotách siedmeho umenia, prináša nové otázky a prehodnocuje postoj ku kanonicky vnímaním obdobiam a osobnostiam filmu.

Festival bude doslova vyčerpávajúci a nabitý. V štyroch kinosálach sa budú hrať filmy z 15 sekcií. Dve kinosály sa nachádzajú priamo na pôde hlavného organizátora festivalu Bolognskej kinotéky a ďalšie dve v kine Arlecchino a Jolly. Ťaháky programu a špecialné podujatia ako cine-koncerty sa budú konať v open-air kine na najväčšom Bolognskom námestí Piazza Maggiore. Festival začína v piatok 29.júna a končí v sobotu 6.júla.

Hlavná sekcia Recovered and Restored sa bude v dnešnej dobe digitalizácie venovať rovnako reštaurovaným 35 milimetrovým kópiam aj digitálnym kópiám starých filmov, ktoré vznikli za podpory rôznych či už verejných alebo súkromných zdrojov. Reštaurácia niektorých kópii bola dokončená len v posledných mesiacoch a tak si na festivale odbijú svoje znovuuvedenie. Diváci si môžu vychutnať na striebornom plátne z 35mm pásu napríklad Wellesovú labutiu pieseň Falstaff, enigmatický debut Badlands Terrenca Malicka, naratívne experimentálnu Resnaisovu Hirošima, moja láska, alebo neorealistický opus a mílnik svetovej kinematografie Rím – otvorené mesto od Roberta Rosselliniho. Množstvo digitálne reštaurovaných kópii bude pochopiteľne viacnásobne väčšie. Medzi najzaujímavejšie tituly patrí určite Hitchcockova Vražda na objednávku, Ozuova Chuť makriel alebo Cocteauova Kráska a zviera. Ťažko však odporúčať jeden film na úkor druhého, keď práve Il Cinema Ritrovato je miestom, kde sa majú objavovať málo známe, zabudnuté a na okraj odsúvané diela z dejín kinematografie. Každá projekcia, hoc aj neznámeho filmu, môže byť prekvapivým zážitkom.

Tohtoročná pocta sa bude vzdávať Allanovi Dwanovi. Dwan je jedným z množstva pracovníkov zlatej éry klasického Hollywoodu, keď filmografia jedného režiséra bežne čítala 400 titulov. Pri Dwanovi niektorí historici uvádzajú astronomické číslo 1400. Nemusíte sa báť, v Bologni ich všetky neuvedú (pokiaľ ich niekto neobjaví a nezreštauruje). Hold vzdávajúca sekcia predstaví reprezentatívny profil skrz všetky žánre od ranných Troch mušketierov, cez The Iron Mask v hlavnej úlohe s akčnou hviezdou nemej éry Douglasom Fairbanksom, až po anti-McCarthystický westernový majsterštik Silver Lode.

Záhrada rozkoše Alfreda Hitchcocka bola dlho považovaná za definitívne stratený film. Vďaka práci Britského filmového Inštitútu dnes však existuje jej obnovená kópia. Il Cinema Ritrovato ju uvedie spolu s ďalšími ôsmimi preživšími a reštaurovanými Hitchcockovimi filmami z nemej éry a stane sa tak prvým festivalom na svete, ktorý premietne celú kolekciu z 35mm pásu. Sekcia uzatvorená šlágrom Blackmail bude zrejme patriť k vyvrcholeniam celého festivalu a predstaví najrannejšie obdobie formovania režisérskej legendy. Podobne zameraný bude aj fokus na esejistu Chrisa Markera. Festival odpremieta jeho ranné filmy z obdobia zlatej éry krátkeho francúzskeho filmu, z ktorých niektoré sa na viac ako 50 rokov stratili z povrchu zemského.

Ďalšie sekcie predstavia napríklad Chaplinove filmy nakrútené pre Mutual Film Corporation, menej známe obdobia vedúcej osobnosti talianskej kinematografie Vittoria de Sicu, európske cinemaskopické (širokouhlé) diela a ich svojráznu estetiku rozdielnu od americkej, ale napríklad aj československú Novú vlnu reprezentovanú nie cez tématický či estetický výber ale cez technické unikum akým bola východoeurópska filmová surovina Orwocolor so svojimi špecifickými vlastnosťami.

Na hlavnom Bolognskom námestí Piazza Maggiore sa uskutočnia aj dva cine-koncerty. Bologna Teatro Comunale Orchestra predvedie hudbu Timothyho Brocka k nemým snímkom - Carmen Cecila B. DeMilleho a k Chaplinovmu Burlesque on Carmen, ktoré boli natočené oba v roku 1915. K ďalším sprievodným podujatiam budú patriť panelové diskusie a masterclass vedené odborníkmi na záchranu, uchovanie a výskum starých filmov. Podujatie navštevuje množstvo odborníkov zameriavajúcich sa na dejiny filmy. Ak budete mať šťastie, možno vám pravidelný návštevník samotná ikona a guru filmových historikov a výskumníkov David Bordwell svojou prednáškou zaplní biele miesta v dejinách svetového filmu. Ak už vám súčasná kinematografia nemá čo povedať, Il Cinema Ritrovato je festival práve pre Vás.




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.