Adaptácia bestselleru Pomaľované vtáča sa nakrúca aj v Bratislave

Ambiciózny plán režiséra, scenáristu a producenta Václava Marhoula preniesť na filmové plátno celosvetovo oceňovaný román Jerzy Kosińského Pomaľované vtáča

pridal PR 9.6.2017 o 15:31

Adaptácia bestselleru Pomaľované vtáča sa nakrúca aj v Bratislave


Ambiciózny plán režiséra, scenáristu a producenta Václava Marhoula preniesť na filmové plátno celosvetovo oceňovaný román Jerzy Kosińského Pomaľované vtáča sa po mnohých rokov príprav začal na jar tohto roka stávať realitou. 

Film vzniká v česko-ukrajinsko-slovensko-poľskej koprodukcii a po úvodnom nakrúcaní na Ukrajine sa štáb presťahoval na Slovensko. Podľa režiséra filmu sa včera v najväčšom štúdiu v Mlynskej doline začala prelomová časť nakrúcania.

V celom filme, ktorý má naplánovaných viac ako sto nakrúcacích dní, je jediné nakrúcanie v ateliéri a to realizujeme v Bratislave,“ hovorí Václav Marhoul. „Navyše na Ukrajine sme pracovali výlučne s nehercami. Včerajšia prvá klapka v Bratislave bola začiatkom práce s hercami, ktorá je pri tomto projekte pre režiséra veľkou výzvou. Začala hneď zostra - účasťou hereckej hviezdy nezávislého európskeho filmu i filmov realizovaných v Hollywoode – Udo Kiera“.

Udo Kier (Epidemic, Armageddon, Blade, Virus 1.0, aleväčšina filmov režiséra Lars von Triera) prišiel do Bratislavy v pondelok a jeho prvé kroky viedli do štúdia v Mlynskej doline, kde je postavený interiér domu Mlynára, ktorého herec stvárňuje. „Dekorácia je perfektná,“ vzdal Udo Kier okamžite poctu architektom, stavbe i výprave filmu. „Hneď by som stavbe zaplatil letenky a nechal ich to postaviť v Kalifornii,“ zažartoval. Včera však už bol spolu deväťročným Petrom Kotlárom, ktorý stvárňuje hlavnú postavu, hercami Michaelou DoležalovouZdeňkom Pechom plne koncetrovaný na nakrúcanie. To sa v sobotu presúva zo štúdia do exteriérov v okolí Bratislavy.

Ponuku hrať vo filme, ktorý sa bude nakrúcať ešte takmer rok v Čechách i v Poľsku, už prijal  Stellan Skarsgård (Prelomiť vlny, Dobrý Will Hunting, Piráti z Karibiku, Mamma Mia!), písomne potvrdil svoj záujem podieľať sa na filme aj americký herec Harvey Keitel. Súčasťou medzinárodného obsadenia je tiež poľský herec Lech Dyblik, ukrajinské herečky Nina Šunevič a Ala Sakalova, ruský herec Aleksej Kravčenko (Choď a pozeraj sa), z českých napríklad Petr Vaněk či  Jitka Čvančarová. Jedna z hlavných postáv (17ročná Labina) bude obsadená slovenskou herečkou. Vzhľadom na harmonogram výroby casting na túto postavu ešte prebieha. V rokovaní sú aj ďalší herci, ktorí budú nakrúcať v druhej polovici roka, resp. v roku 2018 – okrem iného ďalšie dve hviezdy svetového filmu, ktorých agenti finalizujú podklady pre zmluvy, ako i další herci z Nemecka a Slovenska, ktorí budú priebežne potvrdzovaní v priebehu realizácie.

Pomaľované vtáča je hluboko dramatický príbeh o bezprostrednom vzťahu medzi hrôzou a krutosťou na jednej strane a nevinnosťou a láskou na strane druhej. Hoci literárna predloha spôsobuje od svojho prvého vydania v roku 1965 silné kontroverzie, získala svetový ohlas a mnoho prestížnych literárnych cien. Ide o prvý román autora románov Bol som pri tomPinball – jedného z najvýznamnejších  a najvýraznejších svetových spisovateľov minulého storočia Jerzy Kosińského.

„Román Pomaľované vtáča ma – rovnako ako milióny čitateľov po celom svete – hlboko zasiahol a po dokončení svojho predchádzajúceho filmu Tobruk v roku 2008 som sa rozhodol, že spravím všetko pre to, aby som k predlohe získal filmové práva. Napokon sa mi to podarilo“ zaspomínal na začiatok náročného projektu Václav Marhoul.

O Marhoulovom zámere sfilmovať slávnu knihu vedel dlho iba právnik, ktorý s držiteľmi práv rokoval. Prvá oficiálna informácia bola zverejnená až vo chvíli, kedy sa po mnohých peripetiách podarilo v roku 2010 licenciu podpísať. Nasledovalo trojročné martýrium písania postupne sedemnástich verzii scenára v spolupráci s ôsmimi dramaturgami. „Boli chvíle, kedy ma prepadol pocit, že to nedokážem, že som si naložil viac ako unesiem,“ priznal Václav Marhoul v jednom z rozhovorov. Kľúčový implulz, potvrdenie kvality scenáristickej predlohy a motiváciu do ďalšej práce prinieslo Zvláštne uznanie poroty scenáristickej súťaže ScripTeast na festivale v Cannes 2013. Vrámci príprav filmu, ktorá nasledovala, precestoval Václav Marhoul približne osem tisíc kilometrov po Poľsku, Ukrajine, Česku a Slovensku s cieľom nájsť vhodné lokácie. Vôbec najťažšie na celej príprave však bolo zabezpečenie financií na pokrytie rozpočtu filmu, ktorý predstavuje zhruba 5,8 milióna eur.

Václav Marhoul nepovažuje svoj projekt Pomaľované vtáča za vojnový film. Ani za film o Holokauste. Keď začal v roku 2010 písať scenár, vôbec netušil ako získa nadčasové posolstvo o osamelom putovaní a útrapách malého židovského chlapca počas druhej svetovej vojny na ešte väčšej aktuálnosti. Nedávne udalosti v Európe – migračná kríza, šírenie xenofóvnych predsudkov a nenávisti bez znalosti faktov... ešte umocnili naliehavosť jeho výpovede.

Pomaľované vtáča bude po realizačnej stránke v mnohých ohľadoch výnimočným filmom, čo dokazuje nielen odhadovaných 105 nakrúcacích dní, ale aj rozhodnutie nakrútiť ho čiernobielo, vo formáte Cinemascope a na 35 mm negatív. Svetová premiéra je naplánovaná na máj 2019, do slovenských a českých kín by mal film vstúpiť na jeseň 2019.

Spoločne s Václavom Marhoulom (scenár, réžia, producent) sa v najužšom tíme spolupracovníkov na realizácii filmu podieľajú Vladimír Smutný (kamera), Jan Vlasák (architekt), Luděk Hudec (strih), Jakub Čech a Pavel Rejholec (majstri zvuku), Helena Rovná a Petr Pluhař (kostýmoví výtvarníci), Ivo Strangmüller (masky) a Petr Ostrouchov (hudba). Na slovenskej etape nakrúcania spolupracuje architekt Juraj Fábry a vedúci stavby Braňo Petráš. Slovenskými producentkami filmu sú Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská.

Do filmu Pomaľované vtáča sme sa rozhodli vstúpiť napriek tomu, že ide o projekt zložitý z pohľadu uplatnenia vo vysielaní. Film bude emocionálne i formou filmového rozprávania náročný, divákom ho budeme môcť ponúknuť len po 22.00 hodine“ vysvetľuje Tibor Búza, riaditeľ televíznej programovej služby RTVS. „Sme však presvedčení, že takéto filmy vznikať majú. A majú vznikať  s účasťou slovenských tvorcov i inštitúcií. Som rád, že materiál, ktorý štáb doteraz nakrútil, potvrdzuje, že ide nielen predlohou, ale aj spôsobom jej filmovej adaptácie, o výnimočný projekt.“

Zuzana Mistríková, slovenská producentka filmu doplnila. „Film má výnimočné herecké obsadenie. Marhoulov zámer získať takto prestížnych hercov nie je v prípade Pomaľovaného vtáčaťa  samoúčelný. Okrem skutočnosti, že príbeh svojou povahou vyžaduje silné herecké osobnosti, na ktorých sú postavené „epizódy“, ktorými hlavný detský hrdina prechádza, je zámerom spraviť „až na dreň drsný“ ale divácky príťažlivý film. Zámerom tvorcov je, aby ho videlo čo najväčšie množstvo divákov, pretože - žiaľ - látka je aktuálnejšia, akoby sme si želali.“

Pomaľované vtáča

V snahe uchrániť svoje dieťa pred vyhladzovaním Židov, posielajú ho rodičia k príbuznej na vidiek kdesi vo východnej Európe. Chlapcova teta však nečakane umiera a tak je dieťa nútené vydať sa na cestu a pretĺkať sa samo divokým a nepriateľským svetom, v ktorom platia len miestne pravidlá, predsudky a





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.