Televízny víkend štartuje

Jeden z najuznávanejších japonských režisérov Takeshi Kitano vo svojej tvorbe zručne rozbíja všetky žánrové schémy, čo spoločne s lyrizmom, mlčanlivosťou jeho postáv a nesmierne čiernym humorom vždy

pridal Marcel Šedo 29.4.2016 o 19:11

Televízny víkend štartuje


29.04.
Piatok

20:00 Oslobodenie IV - Bitka o Berlín (Osvobozhdenie: Bitva za Berlin), Východné Nemecko/Poľsko/Sovietsky zväz, 1971, Vojnový/Historický (ČT2)
Päťdielna séria režiséra Ozerova je pravdepodobne tým najepickejším, najmonumentálnejším a najvýpravnejším vojnovým filmom všetkých čias. Medzinárodná koprodukcia zachytáva najdôležitejšie udalosti druhej polovice 2. svetovej vojny a postupné víťazstvo spojencov nad nacistickým Nemeckom. Vojna je tu nie je zobrazená len z pohľadu individuálnych osudov vojakov, ale skúma priebeh bojov, zámery jednotlivých stratégov a dopady na situáciu. Snímka pracuje so skutočnými historickými udalosťami a archívnymi materiálmi, ale aj s vymyslenými hrdinami, zápletkami a hranými pasážami. Štvrtá časť s podtitulom Bitka o Berlín sa odohráva v roku 1945 v posledných mesiacoch vojny. Začína sa Viselsko-oderská operácia. Tri fronty pod vedením Koneva, Žukova a Rokossovského mieria do nemeckého hlavného mesta. K Berlínu sa z druhej strany vydávajú aj anglo-americké vojská. Churchillovým plánom je totižto predbehnúť Rusov.

20:15 V žiari noci (In the Heat of the Night), USA, 1967, Kriminálny (Prima MAX)
V mestečku Sparta v štáte Mississippi sa chystal bohatý podnikateľ Colbert postaviť továreň, ale jedného dňa ho nájdu zavraždeného. Šerifovi Billovi Gillespiemu a jeho zástupcovi Samovi Woodovi prichádza na pomoc jeden z najväčších expertov na vraždy Virgil Tibbs, avšak šerif ho kvôli čiernej pleti odmieta. Pretože však nemá s podobnými prípadmi žiadne skúsenosti, nakoniec je predsa len nútený jeho pomoc prijať. Tibbsove schopnosti sa preukážu veľmi skoro, ale aj napriek tomu prichádza neustále do konfliktu s južanským rasizmom. Detektívna línia v týchto prípadoch ustupuje a prim tu hrajú scény, v ktorých sa rasová neznášanlivosť skrýva pod povrchom slov. Samotný film však rozhodne nemôžeme nazvať čiernobielym a politicky korektným, keďže neraz usvedčí černošskú postavu z rovnako zanietenej nenávisti.

21:30 Ida (Ida), Poľsko/Dánsko/Francúzsko/Veľká Británia, 2013, Historický/Dráma, (Dvojka)
Kým sa osemnásťročná novicka Anna stane mníškou, musí navštíviť svoju jedinú žijúcu príbuznú Wandu, o ktorej existencii doteraz nevedela. Ukáže sa však, že teta Wanda je bývalá zapálená komunistka a sudkyňa, ktorá v 50. rokoch posielala na smrť kňazov, mníšky a ďalších skutočných či domnelých odporcov režimu. Toto nečakané stretnutie nasmeruje Annu na cestu za odkrytím rodinného tajomstva i svojho židovského pôvodu. Cynická, životom ostrieľaná, avšak vlastným svedomím stíhaná Wanda je v mnohom pravým protikladom Idy, ktorá počas spoločného pátrania po prvýkrát zakúša pokušenia vonkajšieho sveta. Film získal množstvo ocenení, okrem iných aj Oscara, Baftu či New York Film Critics Circle za najlepší cudzojazyčný film.

21:50 Interview s upírom (Interview with the Vampire), USA, 1994, Dráma/Romantický/Horor/Fantasy (Nova Cinema)
Režisér Neil Jordan nakrútil podľa kultovej upírskej literárnej predlohy nekonvenčnú výpoveď o klasickom hororovom mýte, ktorý prežíva aj v súčasnosti. V súčasnom Los Angeles poskytuje šokovanému novinárovi Malloyovi neobvyklé interview upír Louis. Jeho veľmi podivný príbeh je starý dvesto rokov - začína sa v roku 1791, keď vtedy 24-ročnému Louisovi zomrela žena. V jeho bolesti, kedy mu už nezáležalo na vlastnom živote, si ho vyhliadol elegantný upír Lestat, aby mu ponúkol večný život a premenil ho na upíra. Louis si však čoskoro uvedomí, že večný život v nekonečnej noci je väčším prekliatím ako ktorákoľvek ľudská bolesť. A hoci sa snaží vzoprieť svojmu novému osudu, nedokáže sa od Lestata celkom odpútať.

23:00 V zajatí Yakuzy (Brother), Japonsko/Velká Británie/USA, 2000, Kriminálny/Thriller (Dajto)
Jeden z najuznávanejších japonských režisérov Takeshi Kitano vo svojej tvorbe zručne rozbíja všetky žánrové schémy, čo spoločne s lyrizmom, mlčanlivosťou jeho postáv a nesmierne čiernym humorom vždy znamená nesmierne ojedinelý filmový zážitok. Krvavý thriller o bývalom členovi Yakuzy, ktorého rodina bola vyvraždená, je najslávnejším Kitanovým filmom na západe. Pod vplyvom týchto okolností je Yamamoto donútený ísť s novou identitou do Ameriky, kde potrebuje nájsť svojho brata Kena. Po stretnutí s bratom zisťuje, že je členom drogového gangu a tak sa opäť ocitá vo svete plného vrážd a násilia.

Viac tipov na celý víkend nájdete TU.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.