TERMINATOR 2: JUDGMENT DAY - ULTIMATE EDITION

TERMINATOR 2: JUDGMENT DAY - ULTIMATE EDITION

10

článok



FILM: Od prvého stretnutia Sarah s Terminátorom ubehlo už 10 rokov a veci sa dosť zmenili. Sarah je umiestnená na psychiatrickej klinike pre mentálne postihnutých, jej 10-ročný syn John Connor (Edward Furlong) je mladistvým kriminálnikom v opatere adoptívnych rodičov a do ich času (konkrétne do roku 1994) znova prichádza ďalší Terminátor T-1000 (Robert Patrick), aby tento krát zaútočil priamo na mladého Johna. Samozrejme aj tento krát mu jeho dospelé ja posiela pomocnú ruku a ochranu v podobe nám známeho T-800 (jeho modelový kolega  riadne zapotil Sarah v prvom dieli...), ktorého sa ľudskí povstalci zmocnili a preprogramovali ho na ochranu mladistvého Johna.
  
Bude len otázkou času, kto nájde Johna prvý, aby sa mohlo začať jedno z najspektakulárnejších filmových super akčných dobrodružstiev, ktoré svojho času divákom na celom svete spustilo sánky v kinách až na zem a donútilo ich tak nedobrovoľne si po sebe ten pop-cornový brajgel poupratovať...(i keď treba podotknúť, že vtedy sme ako teenage návštevníci boli značne kultúrnejší a rozhodne sme po zemi nenechávali zbytky nedojedených pochutín v takom veľkom množstve...)

DVD: Ale dosť bolo morálneho apelu na aj tak k výzve po kultúrnosti v kinosálach hluchého obecenstva a pusťme sa priamo na DVD edíciu T2. Obal je nádherne strieborný (fakt super - pôsobí kovovým dojmom) a ukrýva v sebe 2 disky (francúzska verzia tohto titulu je rozdelená až na 3 disky). Po zasunutí 1. disku s filmom do mechaniky vás hneď na začiatku znova čaká milé uvítanie - nádherné animované menu, plne vystihujúce terminátorskú atmosféru (ocitáme sa v továrni na výrobu Terminátorov...). U mňa je to jednoznačne najkrajšie menu aké som kedy na DVD mal možnosť vidieť (napr. úplne skvele po animačnej stránke je vyriešená klasická položka - prístup k scénam - pri listovaní v tejto sekcii sa nám jednotlivé tracky ukazujú ako matrica terminátorovských chipov - viď obr. 3).

Terminator 2: Judgment Day - Ultimate Edition Terminator 2: Judgment Day - Ultimate Edition

Ďalej treba povedať, že DVD - edícia je vybavená ešte oveľa väčším množstvom bonusov (minimálne rovnako kvalitných) ako prvý diel Terminátora. Klasicky najväčšie lákadlo pre fanúšikov je hneď na prvom disku, lenže tentoraz to nie je iba jedno veľké prekvapenie ale navyše hneď tri. Poďme sa na nich pozrieť pekne po porade:

1. Na disku nájdete naraz tri verzie filmu:
a. Theatrical version - klasika známa z kín, TV a videa (t.j. 135 min)
b. Special edition - pridaných 16 minút pôvodne vystrihnutých scén
c. Extended special edition - rozšírená špeciálna verzia s ďalšími 3 minútami filmu naviac (alternatívny koniec filmu - t.j. neapokalyptický svet v roku 2029, ďalej je to scéna v ktorej T-1000 prehľadáva izbu Johna Connora). K tejto verzii sa môžete dostať iba dvoma spôsobmi, buď navolením kapitoly 3 (track 3) v registri kapitol, alebo zadaním kódu 82997 (fanúšikovia hneď vedia, že ide o dátum Súdneho dňa- 29.8.1997) v hlavnom menu. Ak zadáte kód správne (t.j. musíte ho vyťukať ani nie rýchlo, ani nie pomaly) tak sa Terminátorovi na obrázku v hlavnom menu rozsvietia oči a je Vám umožnený prístup k tejto verzii filmu. Tu musím ale hneď povedať, že táto možnosť (zadaním kódu) funguje z neviem akého dôvodu iba na niektorých DVD prehrávačoch.

2. Všetky vynechané scény sú včlenené priamo do filmu!!!

3. Tretou lahôdkou je kryštalicky čistý obraz vo formáte 2,35:1 a hlavne prítomnosť zvukovej stopy DTS s dátovým tokom 754 kbps!!!! (okrem toho je tu ešte DD 5.1Ex a pôvodné stereo 2.0). Z vlastnej skúsenosti Vám poviem, že ak si navolíte DTS, tak rozhodne repráky dajte maximálne na polovičnú hlasitosť, z izby odstráňte všetko sklo a pevne utesnite okná. Pretože T2 v DTS je najväčším a najhlasnejším zvukovým zážitkom. Mohol by som sa tu teraz rozplývať nad tým, ako mi celý čas behali zimomriavky po tele, ale bolo by to zbytočné. To musíte jednoducho zažiť !!! (keď som si T2 prvý krát púšťal s DTS zvukovou stopou na strednej hlasitosti!!!, zazvonili mi susedia a veľmi jemne sa ma spýtali, či mi náhodou nešibe a či by som mohol to "peklo" v mojej obývačke dať trocha tichšie...). Už len kvôli tomuto sa oplatí mať DVD prehrávač a tento titul (OK, samozrejme aj kvôli extended verzii LOTR-a :-) .

A teraz k vloženým, pôvodne vystrihnutým scénam. Je ich viacej, ale medzi najdôležitejšie rozhodne patria nasledujúce:

1. zábery z Pescadera Hospital, kde je Sarah väznená ako cvok. Najprv uvidíme, ako ju dozorcovia trýznia a následne potom sa jej vo sne zjaví Kyle Reese (viď obr. 4), ktorého znova hraje Michael Biehn z prvého dielu. Hovorí jej vetu ("Future is not set"), ktorú neskôr Sarah v trocha pozmenej podobe ale s rovnakou výpovednou hodnotou ("No fate") vyryje do stola v púšti u známych. Mňam!!

2. viacej záberov s T-1000. Najprv ho vidíme ako kradne policajné auto (po naháňačke protipovodňovými kanálmi v L.A....), potom ako zabije u Johnových adoptívnych rodičov psa a najlepšie nakoniec, v záverečných scénach v oceliarni vidíme, ako na ňom prítomnosť rozžeravenej ocele zanecháva negatívne účinky - počas chôdze sa mu začnú "topiť" chodidlá, keď sa chytí rozžeravenej tyče na zábradlí, tak sa ako keby na ňu prilepí a jeho ruka získa rovnakú farbu ako tyč, atď... skrátka mňam, mňam na druhú...

3. Je tu jedna navyše scéna s Miles Dysonom, človekom ktorý vedie výskum a vývoj v Cyberdyne systems - pridaná je scéna z jeho domova, ešte predtým, než mu ho guľkami vymaľuje Sarah Connor... (zase iba mňam...)

Terminator 2: Judgment Day - Ultimate Edition Terminator 2: Judgment Day - Ultimate Edition

4. Navyše scény s Arniem, najprv keď mu Sarah spolu s Johnom vyberú z hlavy hlavný chip (konečne viem, ako to v Arnieho - terminátorskej hlave vyzerá), aby ho mohli prepnúť na manuálne učenie. Najkrajšou navrátenou scénou,  skutočný skvost je ale scéna v ktorej učí mladý John  Arnieho ako T-800 smiať sa. Keď uvidíte Arnieho nútený úsmev (viď obr. 5) tak má vaša bránica zážitok na celý deň (mňam, mňam na n-tú - to sa nedá opísať, to musíte proste znova vidieť...).

5. Ako som vyššie spomínal v prípade navolenia rozšírenej špeciálnej verzie sa po sebavražednom T-800 zostupe do ocele dočkáte alternatívneho konca, kde v roku 2029 už hodne zostarnutá Sarah Connor (výborná práca maskérov - obr. 6) na pozadí neapokalyptického, mierumilovného prostredia parčíka pred senátom rozpráva v monológu, že aj keď temná budúcnosť nikdy neprišla, v jej spomienkach stále existuje...Popri spomínajúcej Sarah máme možnosť vidieť v zábere aj dospelého Johna, ktorého "bojiskom" sa stal americký senát a politika, t.j. z Johna nám vyrástol kongresman...osobne som rád, že takýto sladký koniec Cameron zavrhol (určite aj pre možné ďalšie pokračovania...). Ak sa Vám nepodarí spustiť túto rozšírenú špeciálnu verziu na prvom disku, tak nezúfajte, táto scéna je takisto dostupná (samozrejme už samostatne) na druhom disku v sekcii Vynechané scény.

A čože nás to ešte čaká na druhom disku? Bonusové orgie!!! Na začiatok sú tu tri dokumenty. Prvý je klasický "film o filme" (The making of T2) , ktorý trvá približne 25 minút. Druhý dokument (T2: More than meets the eye) popisuje priebeh vzniku špeciálnej verzie. A posledný (The making of T2:3D: Breaking the Screen barrier) ukazuje ako sa vyrábala dvadsaťminútová sekvencia pre zábavný park Universal. V tom parku som síce v živote nebol, ale podľa  toho čo som videl v tomto dokumente a podľa slov jedného kamaráta, ktorý tam bol, je to fantastický zážitok...takže sa chystám rozbiť sklenené prasiatko a kúpiť si lístok.
  
Ďalej na disku nájdete podrobný priebeh vzniku celého filmu (od prvých návrhov na scenár, skice, až po uvedenie do kín a multimediálnu kampaň - ak ste videli bonusové materiály na 4-DVD verzii Pána prsteňov, tak viete o čom píšem...). Celé je to rozdelené do neuveriteľných 51 kapitol - minidokumentov, ktorých kompletne prelúskanie vám pripraví zábavu na pekne dlhé hodiny. Okrem toho sú tu trailery, teasery, informácie o hercoch a tvorcoch a pre majiteľov DVD-ROM je k dispozícii aj storyboard so scenárom. To znamená, že si môžete snímok po snímke prehrávať celý film a vo vedľajších oknách na obrazovke zároveň sledovať storyboard a scenár. Ďalší spôsob zábavy na dlhé hodiny, ale veľmi atraktívny.

VERDIKT: Finálny verdikt pre túto DVD - edíciu? Je jednoznačná - som z nej ešte viac unesený ako z prvého dielu. T2 je hneď vedľa extended DVD verzii Pána prsteňov najlepším DVD titulom aký som videl (k nim sa takmer určite v novembri pridá ďalšia extended 4-disková verzia Dvoch veží). Takto nejako si predstavujem výbavu každého kvalitného filmu na DVD.

P.S. pre distribútorov DVD titulov: Pevne verím, že po úspešnom ťažení T3 kinami a neskoršom uvedení tohto filmu na DVD, sa nakoniec predsa len dočkáme DVD edície prvých dvoch dielov s českou podporou.

FILM: 100%
DVD : 200%


autor Adrián Žiška 6.8.2003
Kinema
10
Diváci
7.8
Ohodnotiť

Žner: Sci-fi/Akcia
Minutáž˝: 137 min
Krajina: USA Francúzsko
Rok výroby: 1991

Premiéra:
Premiéra SK:
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
7.8
Ohodnotiť

Žáner: Sci-fi/Akcia
Minutáż˝: 137 min
Krajina: USA Francúzsko
Rok výroby: 1991

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 6/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
25.4 |
hodnotenie 8/10
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SLADKÝ ŽIVOT
2
hodnotenie 6/10
|MANŽELIA STODOLOVCI
0
hodnotenie 7/10
|ÚTEK Z UTÓPIE
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.