BLAFUJ AKO BECKHAM NA DVD

BLAFUJ AKO BECKHAM NA DVD

6.0

článok



...alebo zelená je tráva, futbal to je hra + Malá chudá indická svadba...

FILM: Jess má osemnásť rokov, pochádza z indickej famílie, spokojne si nažíva v Londýne (resp. na jeho predmestí) a jej skrytou vášňou ostáva futbal, ktorý chodí potajomky hrávať do neďalekého parku a z celého srdca obdivuje Davida Beckhama (ktorého však jej matka označuje za neokrôchaného a nevyberaného "plešouna"). Hold, čo máte robiť, keď sa vám tajné sny nedaria naplniť a namiesto futbalu máte do budúcna pomýšľať skôr s výdajom ako vaša sestra Pinky? Nič nenarobíte, musíte sa podriadiť. Ale túžba splniť si svoj sen býva taká obrovská, že ľudia neváhajú prekročiť povolené medze a venovať sa svojmu zakázanému ovociu za každú cenu. A tak na scénu rýchlo priletí Jules, ktorá hľadá talenty - spoluhráčky pre svoj ženský tím a môžete zobrať jed na to, že jej zrak spočinie práve na Jess. Slovo dá slovo, tréner Joe sa dá ľahko obalamutiť a Jess hrá aspoň nejakú tú ženskú ligu. Lenže ako dlho dokáže ututlať tento fakt, najmä keď rodine "nabulíkala", že chodí na kurzy domácich prác a ani Pinky nedokáže svoju športuchtivú sestru kryť naveky? Ešteže tu máme média! Pretože na jednom turnaji z Nemecka sa dostanú talentované Angličanky veľmi rýchlo do novín a aj indická rodina na predmestí Londýna rýchlo pochopí... Nemecko však nerieši len športový problém, ale vnáša zauzlenie do iného trapasu menom milostný trojuholník. A keď máme na scéne JJJ (alias Triple J alias Jules, Jess a Joe), je jasné, že slovo láska a ľúbostné vzťahy sa nedostanú k slovu len v prípade vydávajúcej sa Pinky...
    
Apropo, svadba. Hoci názov evokuje futbalovú komédiu, nečakajte nič v štýle nemeckých komédii Futbal je môj život alebo "Ako som sa dostal z trávnika v parku do Premier League a zakopal som si s Beckhamom". Pravdu povediac, aj názov síce o Beckhamovi hovorí, ale ten sa ledva mihne v jednom zábere (a aj to vám odporúčam schmatnúť ďalekohľad, aby ste ho vôbec spoznali). Skôr sa ocitnete vo víre svadobných povinností v indickom kruhu Londýnčanov ako na trávniku. V konečnom dôsledku si táto komédia vyžaduje porovnanie s inou svadobnou komédiou, a to Moja veľká tučná grécka svadba (MBFGW). Pretože obe komédie spadajú do novodobej produkcie Intersonicu (ktorý už do kín neprináša lacné americké shity a venuje sa im len na videu, za to sa naplno venuje neobyčajným produkciám Argentíny - Deväť kráľovien, Ďalekého Východu - Oko, Cesta do fantázie - 14.8.2003, Austrálie - Lantana alebo tuto Anglicku - Blafuj ako Beckham) a okrem spomenutej svadby ich možno zaškatuľkovať do kategórie etnická komédia. V oboch filmoch sa dozvieme mnoho o zvykoch bujarých Grékoch či tradičných Indoch a mnohé gagy a frky vlastne vyplývajú z ich etnickej príslušnosti a porovnaním so západnou kultúrou. Lenže tam, kde MBFGW vsadila na obrovský hype malorozpočtovej komédie a okrem tučnej svadby a nemenej chudých Grékov nepriniesla nič iné, tam prichádza na rad v prípade anglickej komédie futbal. Resp. futbal je na prvom mieste a vzápätí mu dýcha na krk etnická komédia (a tá nešťastná svadba). Každopádne má u Beckhama divák lepší pocit sviežosti (hoci paradoxne trvá o štvrťhodinku viac), kompaktnosti a lepších nápadov. (Hoci by sme mohli oponovať, že by mu sedela aj škatuľka iného filmu - a to splň si svoj sen, naposledy napríklad v rapovom podaní 8 Mile). 

Blafuj ako Beckham na DVD Blafuj ako Beckham na DVD Blafuj ako Beckham na DVD

OK, takže poďme sa pozrieť na elementy a blafy tohto komediálneho Beckhama. Mohli by sme odfrknúť, že scenár neprináša nič nové a je len ľahkonadpriemernou ukážkou svojho žánru, či už ide o splnenie si svojho sna, etnickej komédie alebo britskej komédie (na ktorej pomery je tu však pomerne málo suchého humoru z Ostrovov). Ale na druhú stranu môžeme (neskazený hypom z MBFGW) podotknúť, že keď nič neočakávame a ideme si pozrieť tento filmík, príjemne nás prekvapí, pretože svoje ingredencie nakoniec nemieša v zlom pomere. Nejde o žiadny štýl "vlk sa musí nažrať a aj koza ostane celá", to určite nie, ale na futbalovom poli, kde strávime presne toľko času, koľko tvorí samotný zápas aj s prestávkou dokopy (105 minút), môžeme nájsť klasické etnicko-porovnávacie vtipy, britskú zabednenosť, indickú originalitu, naplnené túžby, milostný trojuholník a dokonca aj trošku toho feminizmu v štýle, že aj žienky sa môžu naháňať za guľatou loptou. Znovu opakujem, nejde o nič originálne, ale pekne zamixované do podoby chutného koktailu.
    
Pretože režisérka presne vedela, čo chce namiešať a do svojej komédie všetky príchute pridala. Na druhé zhliadnutie sa objavuje síce mierna dávka patetizmu (najmä úvodná scéna, keď si Jess predstavuje samú seba ako hráčku Manchester United, po druhýkrát vôbec nechutí) resp. aj niektoré ďalšie frky strácajú pointy a sú, žiaľ, len na jedno použitie, za čo cenné bodíky musíme strhnúť, ale...
    
...môžeme trhať koľko chceme, ale herecké výkony potopiť nemôžeme. Oceňujem najmä presných Britov v hlavných i vedľajších úlohách (a najmä Jules v podaní Keiry Knightley, hoci pri stretnutí s ňou by som nemusel odolávať jej kráse a talentu, ale skôr neskutočne tvrdému a zložitému britskému prízvuku). Čo sa týka Indov, tiež sú veľmi dobre obsadení, ale rád by som si pred natočením zašiel na casting a spoznal všetky kandidátky na hlavnú rolu Jess... pretože mám po dvoch zhliadnutiach dojem, že mohla byť obsadená ešte lepšie...
    
Blafuj ako Beckham je teda príjemná etnicko-športovo-vysnívaná komédia z Britských ostrovov, ktorá neurazí, ale poteší. Ak vám podobne ako mne MBFGW trochu pokazil náladu z etnických komédiu, je na DVD k dispozícii vhodná kompenzácia.

Blafuj ako Beckham na DVD Blafuj ako Beckham na DVD Blafuj ako Beckham na DVD

DVD: Tento disk od Intersonicu konečne prináša solídne prevedenie filmu. Táto skutočnosť je o to podstatnejšia, pretože 21. októbra 2003 príde na DVD od Intersonicu Martyho skvost - Gangy New Yorku a nikto by ho predsa nechcel pozerať v dvojkanálovom zvuku a obraze 4:3, žeee?
    
Našťastie nám Beckham na DVD ukazuje potešujúci trend. Film je v originálnom formáte 1,85 s dobrou kompresiou (hoci pri scénach na futbalovom trávniku mohla byť aj vyššia), stačí sa pozrieť na veľkosť filmu presahujúcu 5 GB a už to bol prísľub akej-takej kvality. Zvuk prichádza v oboch šesťkanálových prevedeniach, t.j. anglickom (ehm, anglicko-indickom, pretože hoci ste určite zvyknutí pozerať DVD bez titulkov, tu sa stretnete s dvomi lingvistickými problémami - indickí herci hovoria príliš mäkko a radi sem-tam prehltnú nejaké slovíčko a Briti? Holy shit, tí hovoria neskutočne tvrdo, ako im zobák narástol a niekedy budete mať problémy s vetičkami, ktoré pôvabné futbalistky vyslovia...) i českom. Surround je bezproblémový, akurát ten dabing je posunutý nemilosrdne do popredia, a tak si priestoru veľa neužijete.
    
Menšie sklamanie však prináša bonusová sekcia. Pozor! Nie je vôbec nedostatočná, hodina bonusových materiálov je po stránke kvantity sľubná. Ale sviežosť filmu dosahuje akurát dvojminútový trailer a zvyšok sa už vezie na vlne nudy. Či už ide o klasický Film o filme (pätnásťminútový, umenie a železná vôľa dopozerať do konca, ale podarilo sa) alebo pár ďalších niekoľkominútových bonusov, nehovoriac o záverečnom doplnku v podobe pätnásťminútového receptu na nejaké indické žrádlo, ktoré kuchtí priamo režisérka a jej babka a tetka, či mamka alebojaneviemešteakáfamília. Ehm!
    
Mohli by sme namietať, že Intersonic za voľbu bonusov nemôže, ale prosím, pekne prosím... nabudúce by mohli hodinku svojho času oželieť a pozrieť sa, čo vlastne vylisujú...

FILM : 70%
DVD  : 60%


Bend It Like Beckham (Anglicko, 2002, 112 min.)
Réžia: Gurinder Chadha. Scenár: Paul Mayeda Berges, Guljit Bindra, Gurinder Chadha. Kamera: Jong Lin. Hudba: Craig Pruess. Hrajú: Parminder K. Nagra, Kiera Knightley, Jonathan Rhys-Meyers.


autor Michal Korec 28.5.2003
Kinema
6.0
Diváci
10
Ohodnotiť

Žner: Komédia
Minutáž˝: 112 min
Krajina: Anglicko
Rok výroby: 2002

Premiéra:
Premiéra SK:
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
10
Ohodnotiť

Žáner: Komédia
Minutáż˝: 112 min
Krajina: Anglicko
Rok výroby: 2002

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
25.4 |
hodnotenie 7/10
25.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
hodnotenie 8/10
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SÚPERI
1
hodnotenie 8/10
|MANŽELIA STODOLOVCI
0
hodnotenie 7/10
|ÚTEK Z UTÓPIE
0
hodnotenie 8/10
|KASKADÉR
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.