DVD: LILO & STITCH

DVD: LILO & STITCH

8.0

článok



Malá morská víla krásne spieva. Strih. Prichádza vlna a na nej surfuje Stitch. Aladdin uháňa na koberci nad Agrabahom s milovanou Jasmínou. Dofrčí však vesmírna raketa a v nej znovu Stitch. Kráska tancuje so zvieraťom. Zrazu spadne luster a na ňom hvízda po švárnej Belle práve Stitch. Na planine sa džungľou všetci očakávajú Simbu, Levieho kráľa... No starý mudrc zviera v rukách emzáka. Áno, aj sem sa dostal Stitch. Stitch je všade... A ako je to vlastne s Lilo?

FILM: V Galactickej federácii to neuveriteľne vrie. Profesor Jumba sa napriek zákonom rozhodol viesť výskum na vlastnú päsť a jeho výsledkom je Experiment 626. Modrý emzák menších rozmerov, no obrovského apetítu agresie. Snaha uväznenia vinného profesora vyšla naplno, no s Experimentom 626 boli väčšie problémy. Pôvodne ho chceli odstrániť vyhnanstvom na opustený asteroid, no on im ušiel vo vesmírnej lodi do úplne inej galaxie... aby skončil na našej Zemičke...
    
Lilo má pre zmenu iné problémy. Jej rodičia zomreli pri autonehode, nažívanie so staršou sestrou Nani nie je najlepšie a keď sa o ich sesterských sporoch dozvedia úrady, neváhajú Lilo šupnúť do niekoľkých dní do sirotinca. Našťastie si však sestry dokážu poradiť a svoju rodinku (hoci nekompletnú) by dokázali udržať...

DVD: Lilo & Stitch DVD: Lilo & Stitch DVD: Lilo & Stitch

... lenže to by nemohol pristáť na Zemi Experiment 626 (po ktorom sa mimochodom vrhla už nejedna entita z Galaktickej federácie), ktorý sa zo psieho útulku dostal do tejto malej spoločnosti nemalou náhodou. Od tohto momentu ho volá Lilo (a s ňou i zvyšok filmových postáv) Stitch a snaží sa ho prevychovať v dobrú existenciu. Lenže so Stitchom si len tak neporadíš a keď ti na krku visia úrady a Galaktická federácia netrpezlivo klope na dvere našej galaxie, môžeš dúfať jedine v zázrak...
    
Časy sa menia, Disney tiež! Svojou reinkarnáciou opičieho muža v roku 1999 akoby zavŕšili etapu klasických rozprávok a vydali sa na pole neorané - nevídaných dobrodružstiev nového rázu. V roku 2000 došlo k invencii vo filmoch skôr náhodou (t.j. presunutím termínov, keďže Vladárová nová tvár mala ísť do kín v júni a Dinosaurus až v novembri, no okolnosti si vyžiadali prehodenie termínov), no zmena bola pomerne výrazná. Dinosaurus bol nevhodný pre deti do 6 rokov a Vladárová nová tvár pripomínala skôr gejzír skečov a gagov z americkej show ako klasický animáčik s milým ponaučením. Keď sme v roku 2001 odbočili do vnútra Zeme a našli Atlantídu v širokoúhlom takmermanga dobrodružstve, zmena už bola citeľná a bolo jasné, že nejde len o zhodu okolností. V roku 2002 sme stretli Stitcha a jeho zverenkyňu Lilo a musíme konštatovať, že prvky typu úrady hroziace detským domovom alebo nezamestnanosťou hlavnej hrdinky či rôzne definovanie zákonov (i keď intergalaktických) nebolo doteraz vôbec bežnou záležitosťou. Čiastočne to vyzerá na pokročilé štádium Disneyho produkciu, čiastočne môžeme badať pokusy o zaujatie dospelého diváka. Napríklad staré dobré pesničky neboli v disneovke už veľmi dlho (od Phila Collinsa v Tarzanovi) a vedľajšie postavičky už tiež nie sú tým čo kedysi. (I keď v najnovšom dielku prebral Stitch vlastne ich zábavnosť a gagy viac než stopercentne.) Pointa typu „Každý si zaslúži priateľa" alebo „Rodina by mala držať pohromade" síce nechýba, ale už nie je predostretá klasickým štýlom.
    
Najlepšia je na filme Lilo a Stitch práve koexistencia starých i nových prvkov. Disney nenásilne pchá do projektu inú kultúru (no, nehovorte mi, že by Stitch nezapadol medzi rad rôznych Pokémonov) i dospelejšie prvky, ale stále pritom oslovuje detského diváka a dokáže ho pobaviť. To, že sa baví čoraz lepšie jeho dospelejší sprievod, je už len bodom k dobru navyše... Alebo nie? Ťažko povedať ako dlho vydrží Disneymu nový trend, ale kvitujem, že inovačný vánok nie je vôbec škodlivý...
    
Lilo a Stitch je čiastočne novou disneyovkou v novom kabáte a hoci sa môže mnohým zdať, že Disney vytvoril nejakú zvrátenú sci-fi holotinu, nemá pravdu (tá prišla aj s komerčným megaflopom, ale inak zábavným dobrodružným animákom Planéta pokladov).

DVD: Lilo & Stitch DVD: Lilo & Stitch DVD: Lilo & Stitch

DVD: Hoci má film sotva 82 minút a na DVD nezaberá ani 4GB, nemôžeme povedať o DVD, že je nenaplnené. K celkovému obsahu (viac ako 7,5 GB) totiž prispieva množstvo zaujímavých bonusov ako napríklad :

DisneyPedia - v ktorom nájdete edukatívny popis havajských ostrovov. Najprv absolvujete encyklopedický úvod a potom sa vrhnete na každý ostrov samostatne. Na Big Hawaii neustále prúdi vrava o láve; Oahu obsahuje hlavné mesto Honolulu a je centrom surferov, takže sa dozviete o zdolávaní vĺn na doskách množstvo noviniek; ostrov Maui je najmä o domácej kultúre - získate informácie o tancoch, šatstve, jedle, hudobných nástrojoch a klasických vencov z kvetov Lei); Kauai je nazvaný aj The Gardeners Island - takže vám bude predstavená rôzna havajská vegetácia; Lana'i je pre zmenu ostrovom fauny, zabrúsite teda do rôzne hlbokých vôd a spoznáte nejaké tie ryboše a na záver je tu Moloka'i s havajským reliéfom a históriou. Disneypedia je uvedená na DVD v klasickom jednoduchom edukatívnom podaní. Tentokrát sú vašimi sprievodcami Lilo a Nani, ktorých rozhovor sa stáva vaším náučnym materiálom. Bonus však netrvá viac ako 12 minút a poskytuje pomerne jednoduché, no pre deti ľahko stráviteľné fakty.

Vytvor si vlastného tvora - je zábavná hra na približne 7 až 10 minút. Ide v nej o vytváranie emzákov pomocou odpovedí na rôzne otázky týkajúce sa filmu.

Stitch v čase je skvelý fiktívny dokument o Stitchovej hereckej kariére a jeho cameo úlohách v predchádzajúcich disneovkách. Zábavný triapolminútový dokument!

Lekcia tancu hula - vás síce nenaučí za tri a pol minúty havajský domorodý tanec dokonale, no pár krokov bez problémov odpozeráte a pri troche šťastia a snahy dostanete do nôh.

Burning Love with Wynonna - je stova jedenapolminútový featurette bonus o performorovanom songu samotného Elvisa v podaní akejsi Wynonny. Holy crap!

The Look of Lilo & Stitch - štvorminútový dokument odkrývajúce tajomstvo filmového kúzla. Divák si vôbec neuvedomí, že vo filme chceli mať všetko okrúhle a minimalizovali hrany všade, kde mohli. Podobnú architektúru kriviek mal aj Grinch.

Animating the Hula - trojminútový dokumentík o tanci, jeho skúšobnom natáčaní a následnej transformácii do animovanej podoby.

Videoklip „I can't fall in Love with u" od A-teens je skôr hlúpym žartom, pretože trvá cca 62 sekúnd a uvidíte v ňom sotva štvrtina pesničky...

Na pľaci s režisérmi - takmer dvadsaťminútový dokument, ktorý bude vaše deti nudiť, no otrlejších divákov poteší. Dozviete sa tu rôzne vychytávky o výbere hlasov, jednotlivých scén, koncepte animovaného Hula tanca, filmovom layoute a samostných pozadí, ale aj o pohybe postavičiek, výzore objektov a geniálnom umení Alana Silvestri, ktorý skomponoval viac ako len dobrý soundtrack.

3 vymazané scény trvajú spolu 6 minút a väčšinou predstavujú len variáciu častí filmu, príp. návrhy, ktoré neprešli. Pravdu povediac, ich prítomnosť vo filme nie je vôbec podstatná.

4 skvelé kinoteasery, ktoré majú síce názvy iných disneoviek - Malá morská víla, Kráska a zviera, Aladdina a Leví kráľ, no v skutočnosti sú to polocameo a poloskutočné trailery na Lilo a Stitch.
    
Dobrou správou pre deti a jazykovo menej zdatných divákov je fakt, že väčšina bonusov obsahuje slovenské a české titulky, resp. pri každom bonuse by ste mali naraziť aspoň na český preklad (a to aj v prípade trailerov).
    
Samotný film je uložený vo formáte 1,66 a jeho podoba je veľmi dobrá. Koniec koncov, prevod z animovanej podoby nebýva nikdy problémový. Zvuk je kvalitný, dokonca by som pozdvihol aj prítomnosť dabingu (český je šesťkanálový, slovenský len dvojkanálový), ktorý prešiel solídnym výberom hlasov (ale v oboch prípadoch žalostne potláča surround akčných scén - škoda).

FILM : 80%
DVD  : 80%


autor Michal Korec 12.3.2003
Kinema
8.0
Diváci
9.1
Ohodnotiť

Žner: Komédia/Rodinný
Minutáž˝: 85 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
  • Lilo & Stitch (02.09.2002 23:18:36)
  • 1
    Súperi
    SÚPERI
    [RECENZIA ]
    SPIACI ÚČET
    [RECENZIA ]
    PRÍPAD GOLDMAN
    [RECENZIA ]
    KOLAPS
    [RECENZIA ]
    KNIT'S ISLAND
    [RECENZIA ]
    Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    9.1
    Ohodnotiť

    Žáner: Komédia/Rodinný
    Minutáż˝: 85 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    25.4 |
    hodnotenie 7/10
    25.4 |
    hodnotenie 8/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SÚPERI
    1
    hodnotenie 8/10
    |SLADKÝ ŽIVOT
    2
    hodnotenie 6/10
    |MANŽELIA STODOLOVCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ÚTEK Z UTÓPIE
    0
    hodnotenie 8/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $11,0 mil.
    02 |
    $10,0 mil.
    03 |
    $9,6 mil.
    04 |
    $8,9 mil.
    05 |
    $4,8 mil.
    06 |
    $4,7 mil.
    07 |
    $4,5 mil.
    08 |
    $2,9 mil.
    09 |
    $2,3 mil.
    10 |
    $1,8 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.