A BEAUTIFUL MIND

A BEAUTIFUL MIND

článok



A Beautiful Mind je hlboká ľudská dráma ozajstného génia. Je inšpirovaná životom matematika Johna Forbesa Nasha juniora. Atraktívny a značne excentrický Nash urobil v mladom veku ohromujúci objav a stál na výslní medzinárodného úspechu. Ale jeho rýchly vstup do intelektuálnej sféry drasticky zmenil smer, keď Nashovu intuitívnu genialitu podkopala schizofrénia. Nash bol postavený pred prekážky, ktoré mnohí nezvládli, avšak nevzdával sa a pomáhala mu aj jeho oddaná žena Alicia. Po rokoch utrpenia zvíťazil nad tragédiou a v roku 1994 získal Nobelovu cenu. Nash je dodnes žijúcou legendou a pokračuje vo svojej práci.

A Beautiful Mind A Beautiful Mind A Beautiful Mind

 

V roku 1947 prišiel John Forbes Nash junior (Russell Crowe) na Princeton študovať matematiku. "Záhadný génius zo Západnej Virdžínie" nenavštevoval žiadnu prípravnú súkromnú školu a ani nemal staré peňažné spojivá, aby si vydláždil svoj vstup na prestížnu univerzitu. Nash sa na Princetone nevie prispôsobiť. Spoločenské slušnosti preňho nič neznamenajú a nechodí ani na hodiny. Je posadnutý jedinou vecou: vynájsť niečo naozaj originálne. Je presvedčený, že na tom jedinom záleží. Študenti Matematickej katedry na Princetone nepretržite spolu súťažia a niektorí Nashovi spolužiaci by chceli, aby neuspel. Tolerujú ho však a neúmyselne mu dopomôžu k úspechu. Jednu noc je s nimi v miestnom bare a ich pozornosť zaujme atraktívna blondínka. Ako Nash pozoruje ich rivalitu, myšlienka, ktorá ho prenasleduje, sa začne konkretizovať. Jeho záverečná práca o teórii hier - matematika súťaživosti - smelo odporuje doktrínam Adama Smitha, otca modernej ekonomiky. Doktríny, ktoré boli 150 rokov akceptované, zrazu neplatia, a Nashov život sa navždy zmenil. 

Nash potom získa vytúžený výskumný a učiteľský post na MIT, ale nie je spokojný. Veda hrala veľkú rolu pri americkom triumfe v 2. svetovej vojne, a teraz, keď zúri Studená vojna, Nash túži hrať rolu v tomto novom konflikte. Jeho želanie sa splní, keď ho tajný agent William Parcher (Ed Harris) vyberie pre prísne tajnú funkciu pozostávajúcu z odkódovanie informácií nepriateľov. Nash vyvinie najvyššie úsilie, a pokračuje vo svojej práci na MIT. Je tu nová výzva - krásna a bystrá Alicia Larde (Jennifer Connelly), študentka fyziky, ktorá zoznamuje Nasha s doposiaľ nepoznaným - s láskou. Nash a Alicia sa zoberú, ale on nemôže hovoriť o nebezpečnom projekte ktorý robí pre Parchera. Práca, mlčanlivosť a nebezpečenstvo berú svoju daň. Nash je tajnostkársky, posadnutý a nakoniec stratený v svete dezilúzií. Diagnóza je šokujúca - paranoidná schizofrénia.
 
Alicia je zničená následkami stavu svojho manžela, avšak ho neprestáva ľúbiť. Čaro zo vzťahu vyprchalo, keď s každým dňom prichádzali nové problémy. Ale Alicia stále vidí charizmatického muža, do ktorého sa zaľúbila, a to posiľuje jej oddanosť. Nasha inšpiruje jej neochvejná láska a dôvera a rozhodne sa konečne bojovať proti ťažkej chorobe, ktorú doteraz považovali nielen za neliečiteľnú ale aj degenerujúcu. Zlomený Nash má jednoduchšie ciele, ale tie sa dajú však ťažšie dosiahnúť. Je stále zaťažený démonmi, stále vedený opojujúcimi otázkami matematických teórií, no je rozhodnutý nájsť svoju vlastnú "normalitu". Vďaka sile vôle pokračuje vo svojej práci a v roku 1994 dostáva Nobelovu cenu. Do tej doby sa jeho informatívna práca o teórii hier stala jednou z najvýznamnejsích myšlienok 20. storočia, a zatiaľ sa Nash stal mužom s krásnym srdcom ako aj myslou.

A Beautiful Mind A Beautiful Mind A Beautiful Mind

TVORCOVIA FILMU:
Ron Howard (režisér) vytvoril niekoľko nezabudnuteľných momentov na filmovom plátne. Howardove filmy boli produkované v jeho vlastnej firme Imagine Entertainment. Či už to bol film Apollo 13, Parenthood alebo Cocoon, všetky Howardove filmy majú horkosladkú kvalitu, ktorá zjednocuje divákov v spoločných prežitkoch.

V roku 1995 režíroval Howard film Apollo 13, kde hrali napríklad Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, Gary Sinise, Kathleen Quinlan a Ed Harris. Za film dostal cenu ako najlepší režisér roka od Zväzu amerických režisérov. Film bol nominovaný na 9 cien Akadémie filmových umení a vied, 4 Zlaté Glóbusy a získal Oscara za najlepší strih a zvuk, spolu s cenami za najlepšie obsadenie a najlepšeho herca vo vedlajšej úlohe.

Medzi filmy, ktoré režíroval, patria: Ransom (1996) s Melom Gibsonom, Rene Russom, Gary Sinisom a Delroyom Lindonom; Backdraft (1991) s Kurtom Russellom, Williamom Baldwinom a Robertom de Nirom; Far and Away s Tomom Cruisom, Nicole Kidmanovou; Night Shuft; Parenthood; Splash; Cocoon; Dr. Seuss´s How The Grinch Stole Christmas s Jimom Carreym.


HERECKÍ PREDSTAVITELIA:
Russell Crowe
stvárňuje matematika Johna Forbesa Nasha juniora. Crowe získal cenu Akadémie filmových umení a vied ako najlepší herec za úlohu rímskeho gladiátora v rovnomennom filme Gladiator. Kritici vrátane spolku Broadcast Film Critics mu tiež udelili Cenu za najlepší mužský herecký výkon a bol nominovaný na cenu Zväzu televíznych hercov (Screen Actors Guild), cenu Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) a Zlatý Glóbus. O rok neskôr bol Crowe nominovaný na cenu Akadémie filmových umení a vied za najlepšieho herca. Kritikov zaujal v pravdivom životnom príbehu The Insider. Úloha Dr. Jeffreyho Wiganda mu priniesla Cenu za najlepší mužský herecký výkon od rôznych asociácií filmových kritikov, rovnako ako nomináciu na Zlatý Glóbus, cenu Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA) a cenu Zväzu televíznych hercov (Screen Actors Guild).

Crowe predtým zožal veľký úspech za úlohu policajta Buda Whita v kriminálke Curtisa Hansona L.A. Confidential. Ďalej hral vo filme Jaya Roacha Mystery, Alasha, a nedávno vo filme Taylora Hackforda Proof of Life spolu s Meg Ryanovou.

Russell Crowe sa narodil na Novom Zélande, vyrastal v Austrálii, kde bol vyznamenaný za svoju prácu na obrazovke. V roku 1991 bol nominovaný na Cenu za najlepší mužský herecký výkon za úlohu v The Crossing. Nasledujúci rok získal cenu ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe vo filme Proof a v roku 1992 dostal Cenu za najlepší mužský herecký výkon od AFI, ako aj od spolku Australian Film Critics za úlohu vo filme Romper Stomper: Navyše ho v roku 1993 vyhlásili na filmovom festivale v Seattli za najlepšieho herca za úlohy vo filmoch Romper Stomper a Hammers Over The Anvil. Crowe prerazil v Amerike v roku 1995 westernom The Quick and the Dead, s Genom Hackmanom a Sharon Stoneovou, neskôr hral cyber-zloducha Sida 6.7 vo Virtuosity, spolu s Denzelom Washintonom. Zahral si aj v mnohých ďalších filmoch ako Heaven´s Burning, Breaking Up, Rough Magic, The Sum of Us, For the Moment, Love in Limbo, The Silver Brumby (nafilmované podľa klasickej austrálskej detskej novely), The Efficiency Expert a Prisoners of teh Sun. 

A Beautiful Mind A Beautiful Mind A Beautiful Mind

Ed Harris stvárňuje tajného agenta vlády Williama Parchera.
Eda Harrisa môžeme obdivovať v nespočetnom množstve filmov, ako napríklad Borderline, China Moon, Pollock, Enemy at the Gate, The Hours, The Third Miracle, Stepmom, The Truman Show, The Rock, Absolute Power, Apollo 13, Buffalo Soldiers atd.

Harris bol nominovaný na cenu Akadémie filmových umení a vied za najlepší mužský herecký výkon vo filme Pollock, ktorý bol aj jeho režisérskym debutom. Film mal svetovú premiéru na filmovom festivale v Benátkach a severoamerickú premiéru na filmovom festivale v Toronte a doležitý bol aj festival v New Yorku.

Za úlohu vo filme The Truman Show získal v roku 1998 cenu od National Board Of Review za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Harris získal aj Zlatý Glóbus a bol nominovaný na Oscara za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe za výkon vo filme The Truman Show. Za úlohu v Apollo 13 vyhral cenu Zväzu televíznych hercov (Screen Actors Guild) za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe a bol nominovaný na cenu Akadémie filmových umení a vied a Golden Globe.
 

Jennifer Connelly hrá Nashovu ženu Aliciu. Jennifer sa po prvýkrát objavila vo filme jako 11-ročná. Bola to kriminálka od Sergia Leona Once Upon A Time in America. Odvtedy demonštrovala svoj všestranný herecký talent v rôznych úlohách. Minulý rok si zahrala v troch provokatívnych drámach. Bola nominovaná na cenu Independent Spirit Award za portrét drogovo závislej vo filme Requiem For a Dream. Zahrala si po boku Eda Harrisa vo filme Pollock a idealistickú aktivistku vo filme Waking the Dead. Medzi ďalšie filmy, ktoré má na konte, patria Inventing the Abbotts, Mulholland Falls, Higher Learning, Of Love and Shadow, The Rocketeer.





autor press kit 14.2.2002
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dráma/Romantický
Minutáż˝: 135 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
25.4 |
hodnotenie 7/10
25.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SLADKÝ ŽIVOT
2
hodnotenie 6/10
|SÚPERI
1
hodnotenie 8/10
|MANŽELIA STODOLOVCI
0
hodnotenie 7/10
|ÚTEK Z UTÓPIE
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.