TV TIPY 21.9. - 25.9. 2022

TV TIPY 21.9. - 25.9. 2022

VOD recenzia



Streda 21.9.

Pravidlá lží (Česko, 2006, Róbert Sedláček), ČT2, 21:55
Mozaika viacerých pacientov z terapeutickej skupiny, ktorí sa snažia vyrovnať prostredníctvom terapie so svojou neľahkou minulosťou. Väčšinou ide o kriminálne živly so skúsenosťami d drogovou závislosťou v pomerne mladom veku okolo tridsiatky, takže šanca na zmenu životného štýlu je stále reálna. V hlavnej úlohe dostal príležitosť predviesť svoj herecký um Jiří Langmajer, ktorý nedostáva tak často podobne výživné úlohy. Okrem neho uvidíte Kláru Issovú alebo Jana Budařa.

Rambo II (Rambo: First Blood II, USA, 1985, George P. Cosmatos), Dajto, 20:30
V jednotke John Rambo operoval najmä v hustých a strašidelných amerických lesoch a do džunglí Vietnamu sme sa pozreli len zriedka vďaka útržkom z Johnovej pamäte. V druhej časti sa do džunglí Vietnamu vraciame spolu s Rambom znovu, hoci len symbolicky a zástupne, keďže sa dej odohráva v Thajsku. Pokračovanie série je akčnejšie, veľkolepejšie, krvavejšie, hlučnejšie, no i plytkejšie ako jednotka. Málo psychologizovania, zato mimoriadne veľa akcie. Asi v polovici filmu sa tvorcovia načisto otrhli z reťaze a Rambo to kosí hlava-nehlava s absurdnou intenzitou, ale i vtipom (možno nechceným, ale s vtipom rozhodne).

Mesto hriechu (The Town, USA, 2010, Ben Affleck), Dajto, 22:35
V poradí druhý film Bena Afflecka v roli herca i režiséra. Hlavnou postavou je ostrieľaný zlodej (Affleck) s dosiaľ najúkladnejším lupičským plánom, aký kedy vymyslel (a vymyslel ich dosť). Samozrejme, problémom hlavnej postavy je zákon stelesnený najmä v konkrétnom agentovi FBI (John Hamm). Rozprávanie príbehu sa však nesústreďuje len na dve hlavné postavy a k dispozícií je množstvo ďalších (Claire Keesey, James Coughlin, Krista Coughlin..). Určite klišovitý, ale v zásade poctivý a remeselne zručne zvládnutý akčný krimi triler.

TV tipy 21.9. - 25.9. 2022


Štvrtok, 22.9.

Ján Hus (Československo, 1954, Otakar Vávra), CS Film, 12:00
Prvý diel slávnej Husitskej trilógie sa venuje majstrovi Janovi Husovi. Ocitáme sa na začiatku 15. storočia, kedy Jan vo verejných prejavoch otvorene kritizuje fungovanie vtedajšej bohatej cirkvi. Vatikán ho za to kritizuje a požaduje, aby svoje myšlienky obhájil na neslávne známom Kostnickom koncile. Celá trilógia síce vznikla v päťdesiatych rokoch ako ideologicky ovplyvnená vtedajším tvrdým komunistickým režimom, stále však výborne funguje ako historické dielo a všetky jej filmové zložky vzbudzujú dodnes údiv.

Spomienky na Afriku (Out of Africa, USA, 1985, Sidney Pollack), Nova Cinema, 12:35
Hneď siedmimi Oscarmi bola ocenená slávna melodráma Sidneyho Pollacka Spomienky na Afriku. Obrovskú popularitu si film u publika získal najmä prítomnosťou Meryl Streep a Roberta Redforda a exotikou veľkolepých afrických scenérií. Ide o skutočný príbeh Karen Blixenovej, ktorá žije so svojim manželom v nie príliš šťastnom zväzku (Klaus Maria Brandauer) na kávovej plantáži v Keni počiatkom minulého storočia. Do jej života však vstúpi tajomný biely lovec.

Kursk (Francúzsko, Belgicko, Luxembursko, Rumunsko, Kanada, USA, Thomas Vinterberg), Joj Cinema, 16:20
Známy dánsky režisér nakrútil pred pár rokmi drámu na motívy skutočnej udalosti z roku 2000. Práve vtedy sa totiž potopila zdanlivo nepotopiteľná ruská ponorka. Časť jej posádky zahynie pri počiatočnej explózii, niekoľko preživších námorníkov však má šancu na prežitie. Problémom však je byrokracia, ruské odmietanie zahraničnej pomoci, aj nebezpečné prostredie jadrovej ponorky. Námorníkom každou minútou plynie drahocenný čas.

TV tipy 21.9. - 25.9. 2022
 

Piatok, 23. 9.

Krúdovci (The Croods, USA, 2013, Chris Sanders, Kirk DeMicco), Nova Cinema, 20:00
Milý a zároveň pomerne negýčovitý animáčik. Rodina Krúdovcov nie je obyčajná rodina. Pochádza z praveku a my sledujeme praveké trampoty tejto rodiny. Vtipom je, že problémy pravekých Krúdovcov sa od problémov dnešných ľudí zas až tak nelíšia, čím film Chrisa Sandersa a Kirka DeMiccoa získava šikovnú univerzálnu platnosť. Hlavne Chris Sanders je mimoriadne kvalitný a osvedčený animovaný režisér; jeho predchádzajúce filmy ako Lilo a Stich či Ako vycvičiť draka patria najkrajším rodinným filmom. Rovnako ako Krúdovci.

Krstný otec II (The Godfather: Part II, USA, 1974, Francis Ford Coppola), Jednotka, 22:00
Pokračovanie úspešnej a oceňovanej adaptácie románu Maria Puzza Godfather dopadlo snáď ešte lepšie než prvý diel. Opäť sa dostávame do rodiny Corleoneovcov a jej širšieho okruhu, kde to okrem rodinnej lásky a cti zaváňa aj podrazmi a násilím. Sledujeme dve dejové línie. Michael Corleone riadi mafiánske impérium zo svojho sídla v Nevade a retrospektívne v 20. rokoch vidíme začiatky Vita Corleoneho a jeho kariéry. 200 minút ubehne ako voda, ba čo viac, celú trilógiu si vychutnáte najlepšie pri celonočnom maratóne.

Usudový kruh (La Cercle rouge, Francúzsko, Taliansko, 1970, Jean-Pierre Melville), ČT2, 22:05
Jedna z najvydarenejších kriminálnych drám majstra žánru Jeana – Pierrea Mevilla poskytla veľké herecké príležitosti pre celú (nielen) francúzsku hereckú smotánku. Alain Delon, Bourvil, Gian Maria Volonté alebo Yves Montand nás zavedú do prostredia parížskeho podsvetia. Kriminálnik Corey sa vracia z väzby a svoju bývalú lásku nachádza v náručí bývalého parťáka. Corey sa rýchlo vracia do starých koľají a s istou náhodnou partičkou vylúpi klenotníctvo a tým to ani zďaleka nekončí.

TV tipy 21.9. - 25.9. 2022


Sobota, 24. 9.

Gladiátor (Gladiator, USA, Veľká Británia, 2000, Ridley Scott), Nova, 21:45
Legendárny historický film Ridleyho Scotta nás zavedie do obdobia vlády Marcusa Aurelia. Po jeho smrti sa však vlády ujíma krutý Commodus, ktorý sa pomstí generálovi Maximovi tým, že mu nechá vyvraždiť rodinu. Jediným cieľom zraneného muža je pomstiť sa. Maximovi sa podarí uniknúť pred smrťou a stáva sa gladiátorom. Jeho sláva rastie zo dňa na deň, jeho ciele sa však nemenia. Vizuálne úchvatná snímka priniesla celosvetovú slávu a Oscara Russellovi Croweovi.

Obchodník so smrťou (Lord of War, USA, Francúzsko, Nemecko, 2005, Andrew Niccol), ČT2, 22:05
Nicolas Cage si v tomto drsnom filme zahral obchodníka so zbraňami Yuriho Orlova. Ten má zákazky doslova po celom svete, od Blízkeho východu po Afriku a zbrane si od neho kupujú aj rôzne diktátorské vlády, ale dokonca aj tá americká. Znie to síce ako konšpiračný príbeh, ale tvorcovia sa inšpirovali skutočnými udalosťami. Okrem Cagea si vo filme zahrali Jared Leto ako Orlovov brat, Ethan Hawke ako vyšetrovateľ, Bridget Moynahan, Donald Sutherland alebo nedávno zosnulý Ian Holm.

Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street, USA, 2011, Martin Scorsese), Nova Cinema, 22:35
Čierna komédia Martina Scorseseho nakrútená na základe spomienok Jordana Belforta je okrem trojhodinovej zábavy a implicitnou kritikou nekontrolovateľného kapitalizmu a ukážkou, ako dokážu moc a peniaze zmeniť ľudský charakter. Lenže FBI nikdy nespí a i keď sa zdá, že niekedy možno pracuje pomaly, svojho cieľa sa nikdy nevzdá. Scorsese nakrútil vo svojej filmografii pomerne nekonvenčne pojatý film a snaží sa aj experimentovať. Leonardo Di Caprio si svoju úlohu nesmierne užíva.

TV tipy 21.9. - 25.9. 2022


Nedeľa, 25. 9.

Sedem statočných (The Magnificent Seven, USA, 1960, John Sturges), ČT 2, 20:00
Sedem statočných patrí bezpochyby medzi najlepšie nakrútené a zároveň aj najslávnejšie westerny všetkých čias. Nie je tajomstvom, že ide o voľný remake filmu Sedem samurajov Akiry Kurosawy. Sedem statočných má síce takmer o polovicu kratšiu stopáž, ale zmeny v deji a prostredí ho vôbec nečinia povrchnejším, skôr možno viac zomknutejším ako originál. Vyberme sa teda opäť spoločne s týmito siedmimi kovbojmi na „mission impossible“ v podobe ochrany istej mexickej dediny pred banditmi.

Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu (Hacksaw Ridge, Austrália, USA, 2016, Mel Gibson), ČT 2, 22:10
Čo urobíte, ak sa chcete zapojiť do bojov druhej svetovej vojny, ale z náboženských a etických dôvodov odmietate zobrať do rúk zbraň a zabíjať nepriateľa? Na túto otázku odpovedá vojnový veľkofilm comebackového Mela Gibsona, kde si netradičného hrdinu zahral AndrewGarfield. Príbeh DesmondaDossa je nakrútený na motívy skutočných udalostí, Doss sa dostal do jednotky zdravotníkov ošetrujúcich zranených vojakov. Vojna si však nevyberá a tak aj Desmond nakoniec „pričuchne“ ku krvavým bojom.

Zväčšenina (Blow-Up, Veľká Británia, Taliansko, USA, 1966, Michelangelo Antonioni), Dvojka, 22:20
Taliansky velikán pomalého filmu, Michelangelo Antonioni, v tej najlepšej podobe a forme. Film rozpráva fotografa Thomasa, ktorý náhodou zahliadne v parku mladý pár, ktorý si odfotí. A čím viac sa Thomas neskôr pozerá na jeho fotografiu, zdá sa mu, že odfotil niečo veľmi znepokojujúce...ale; je to vlastne vôbec podstatné?

TV tipy 21.9. - 25.9. 2022


autor Lukáš Šútor 22.9.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.