TV TIPY 24.5. - 30.5. 2021

TV TIPY 24.5. - 30.5. 2021

VOD recenzia



Pondelok, 24. máj

Spoločnosť mŕtvych básnikov (Dead Poets Society, USA, 1989, Peter Weir), ČT2, 21:50
Snímka je ocenená Oscarom za Najlepší pôvodný scenár a patrí medzi najobľúbenejšie tituly z kinematografie austrálskeho režiséra Petera Weira. Do internátnej školy prichádza literatúru a anglický jazyk vyučovať nový profesor. Na rozdiel od svojich predchodcov má svojskú metódu výučbu. Mladí chlapci, ktorí sú od mala učení na slovo počúvať starších oceňujú priateľský prístup svojho nového učiteľa. Nakoniec sa naučia nielen oceniť dobrú literatúru, ale aj to, čo v živote v skutočnosti stojí za to.

Bob Dylan: No Direction Home (USA, 2005, Martin Scorsese), ČT art, 20:15
24. mája oslavuje legendárny americký pesničkár Bob Dylan okrúhlych 80 rokov, Česká televízia si pre svojich divákov pripravila hneď niekoľko titulov, ktoré si pripomínajú jeho kariéru. Jedným z nich je aj dokumentárny portrét nemenej legendárneho režiséra Martina Scorseseho. Filmár sa sústreďuje najmä na úplne počiatky jeho úspešnej profesnej cesty siahajúcej do roku 1961. Rozpráva o nasledujúcich piatich rokov, v ktorých si Dylan dokázal získať kultový status a navždy zmeniť populárnu kultúru.

Fargo (USA, Veľká Británia, 1996, Joel Coen, Ethan Coen), ČT2, 23:55
Jeden z najzásadnejších filmov v kariére bratov Coenovcov vznikol v roku 1996 a predstaviteľka hlavnej ženskej úlohy Frances McDormand získala za svoj výkon vtedy svojho prvého Oscara. Príbeh vychádza zo skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v Minnesote v roku 1987. Fargo sleduje naraz tri dejové línie. Režiséri vytvárajú hutnú atmosféru prostredníctvom veľkých celkov zasneženej krajiny a množstvom záberov jazdy svojich hrdinov bielou krajinou. Silný škandinávsky feeling odráža fakt, že v lokalite žije veľa prisťahovalcov zo severnej Európy.

TV tipy 24.5. - 30.5. 2021


Utorok, 25. máj

Stratili sme Stalina (The Death of Stalin, Veľká Británia, Francúzsko, Blgicko, Kanada, USA, 2017, Armando Ianucci), JOJ Cinema, 22:30
Táto britská komédia začína smrťou. Nezvyčajné, zomiera však jeden z najväčších diktátorov v dejinách ľudstva, Stalin, teda pochopiteľnejšie. Stalinovou smrťou sa však z jeho najbližších spolupracovníkov stávajú ničím a nikým nevedené ovečky. Propaganda vyhlasuje, že Lenin je večne živý, na Stalinovu smrť sa teda tiež nikto nechystal. Veľmi rýchlo sa však na miesto po nebožtíkovi začínajú zlietať supy, a sú to veru riadne charaktery. Európskou filmovou akadémiou ocenená ako Najlepšia komédia roka, za zmienku stojí aj hviezdne obsadenie – Steve Buscemi, Jeffrey Tambor, Jason Isaacs, Michael Palin či Simon Russell Beale sú len zlomok z kvalitného hereckého ensemble-u.

Nádych pre lásku (Breathe, Veľká Británia, 2017, Andy Serkis), JOJ Cinema, 7:40
Herec Andy Serkis, častokrát stvárňujúci rôzne nereálne stvorenia pred zeleným plátnom, ako napríklad Glum alebo King Kong, je aj šikovný režisér, ako dokázal napríklad v historickej dráme Nádych pre lásku. V nej stvárnil Andrew Garfield muža, ktorý vo veku 28 rokoch ochrnul od krku dole a dozvedel sa, že mu ostáva už len pár mesiacov života. Spoločne s manželkou v podaní Claire Foy sa rozhodne po celom svete v zostávajúcom čase pomáhať rovnako postihnutým ľuďom, ako je on sám.

Smrtonosná pasca 4.0 (Die Hard 4.0, USA, Veľká Británia, 2007, Len Wiseman), Prima MAX, 20:00
John McClane je na prvý pohľad iba obyčajný policajt, ktorý si poctivo robí svoju prácu a v súkromnom živote ho trápi vzťah s dospelou dcérou. Pri bližšom pohľade má však McClane históriu, počas ktorej porazil nejedného grázla a tak by sa mal počítačový hacker Thomas Gabriel mať na pozor. Na Deň Nezávislosti totiž premyslenými útokmi plánuje destabilizovať krajinu. To by však musel mať McClane v podaní Brucea Willisa voľno, a ani to by nebola záruka úspechu.

TV tipy 24.5. - 30.5. 2021


Streda, 26. máj

Vražda Ing. Čerta (Československo, 1970, Ester Krumbachová), ČT art, 21:40
Ester Krumbachová patrí k najzaujímavejším menám českej kinematografie. Známa je najmä ako kostymérka a filmová výtvarníčka, v roku 1970 ale dostala možnosť nakrútiť vlastný film. Obsadila do neho Jiřinu Bohdalovú, ktorá je napriek svojej inteligencii a pôvabu stále sama. Rada by sa vydala, preto sa jej veľmi hodí, že sa jej ozýva dávny priateľ z detstva, pohľadný Čert. Čert je však dnes inžinierom a pohľadného mladíka spred rokov by ste v ňom našli len ťažko. Keď si však žena niečo zaumieni, nemá zmysel jej odporovať.

Udalosť (The Happening, USA, India, Francúzsko, 2008, M. Night Shyamalan), Plus, 23:05
Kariéra M. Night Shyamalana je v dnešnom filme celkom výnimočná. Niekoľko rokov patril k najsľubnejším režisérom súčasnosti, len aby stále ďalšími dielami padal na úplné dno. Po úspechoch ako The Sixth Sense/Šiesty zmysel či Unbreakable/Vyvolený totiž nakrúca sériu filmov, medzi ktoré patrí aj The Happening/Udalosť, ktoré boli masovo kritizované, či už divákmi alebo kritikmi. Napriek tomu je pozoruhodným (i keď nie v pozitívnom zmysle slova) titulom, najmä ak ste Shyamalanovými fanúšikmi. Našťastie sa režisér dokázal zo svojich neúspechov pozviechať, a svoju reputáciu dokázal nedávnymi úspechmi ako The Visit či Split.

Dámsky klub (Book Club, USA, 2018, Bill Holderman), JOJ Cinema, 19:15
Pred pár rokmi sa fenoménom stala kniha 50 odtieňov sivej. Netrvalo dlho a z niekoľkodielnej ságy sa stala aj sága filmová. V tomto prípade je ale referenčným bodom práve knižná predloha, ktorá sa stane objektom záujmu štyroch starších žien. Už niekoľko desaťročí si totiž vedú knižný klub, kde každý mesiac diskutujú o inej knihe. Štyri rozdielne ženy však v tomto prípade nemohli vedieť, ako veľmi im obyčajný príbeh zmení život.

TV tipy 24.5. - 30.5. 2021


Štvrtok, 27. máj

I'm not there (USA, Nemecko, Kanada, Todd Haynes), ČT art, 20:15
Kým Scorsese sa v pondelkovom dokumente zameriava len na istý úsek profesionálneho života Boba Dylana, Todd Haynes na to ide vo svojom hranom titule inak. Chce zachytiť komplexnú osobnosť pesničkára. Ako vhodný spôsob si volí mozaikovité rozprávanie – na menších príbehoch by rád poskladal kompletný život. Zaujímavosťou je, že do každého príbehu obsadil iného herca, ktorý dá Dylanovi vlastný odtlačok – v hlavnej úlohe sa tak predstaví Heath Ledger, Christian Bale, Marcus Carl Franklin či Cate Blanchett.

Atentát (Československo, 1964, Jiří Sequens st.), ČT2, 22:00
Atentátom na ríšskeho kancelára Reinharda Heidrycha v Prahe počas druhej svetovej vojny sa zaoberalo už viacero snímok, československý Atentát ale zatiaľ v kvalite ešte žiadna medzinárodná koprodukcia s veľkými hviezdami nepredčila. Film sa zameriava na skupinu povstalcov, ktorí sa rozhodli pripraviť atentát na predstaviteľa Tretej ríše, ďalej na samotný, rýchlo prevedený atentát a jeho akčnú dohru v kostole. Vo filme si zahrali aj nemeckí herci, z tých českých spoznáte Radoslava Brzobohatého, Zdeňka Munzara alebo Josefa Vinklářa.

Favoritka (The Favourite, Írsko, Veľká Británia, USA, 2018, Yorgos Lanthimos), Prima MAX, 22:00
Lanthimos je režisérom zvláštnych filmov a nemieni to meniť ani keď sa mu do rúk dostane príbeh anglickej kráľovnej. Našťastie je jej príbeh ako stvorený pre Lanthimosovu réžiu. Kráľovná Anna nie je veľmi bystrá, chýba jej odhodlanie a sebavedomie. Vo všetkom sa spolieha na svoju spoločníčku Lady Sarah. Ich vzťah je aj milenecký, Lady Sarah sa ním vyšvihne do najvyšších kruhov anglickej spoločnosti a Kráľovnú v podstate nahrádza aj vo vládnutí. Jej neotrasiteľná pozícia sa však mení s príchodom sesternice Abigail, ktorá na dvor mieri s vysokými ambíciami. Boj o Kráľovnú znamená boj o moc v krajine.

TV tipy 24.5. - 30.5. 2021


Piatok, 28. máj

Zbaľ prachy a vypadni (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Veľká Británia, 1998, Guy Ritchie), Jednotka 20:10
Guy Ritchie na počiatku svojej kariéry, ešte vo Veľkej Británii, nakrútil komplikovanú a dokonale vybrúsenú a nabrúsenú gangsterku s názvom Zbaľ prachy a vypadni. Ak by sa tohto hesla riadili tí, ktorých sa to vo filme týka, možno by neboli v takých problémoch, v akých sa ocitli. Zohnať vyše pol milióna libier za týždeň v Londýne nie je len tak, ako sa presvedčí Eddy a jeho kamoši z mokrej štvrte. Jason Statham snáď vo svojej najlepšej úlohe dodnes, škoda, že sa nezávislej tvorbe nevenuje aj naďalej.

Kniha džunglí (The Jungle Book, USA, Veľká Birtánia, 2016, Jon Favreau), JOJ, 20:35
Po pôvodnej knihe a známej „disneyovke“ prichádza najnovšie spracovanie obľúbeného príbehu o Mauglím, chlapcovi, ktorého vychovala vlčia svorka. Ako však Mauglí rastie, čoraz viac cíti, že do džungle jednoducho nepatrí. Vydáva sa tak na cestu spolu so svojimi spoločníkmi, medveďom Balu a panterom Baghíra. Chce spoznať sám seba, no džungľa mu do cesty prinesie zopár prekážok, ktoré bude musieť prekonať. Režisér Jon Favreau využíva pre postavu Mauglího herca, prostredie aj zvierací spoločníci sú však vytvorení za pomoci počítačových trikov.

Až na dno (Submergence, USA, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, 2017, Wim Wenders), JOJ Cinema, 20:15
Nemecký režisér patrí k najvýraznejším géniom európskeho filmu, tento film bol ale podľa mnohých krokom vedľa. Snímke bola vyčítaná až prílišná melodramatickosť, posúdiť to však môžete sami. Príbeh je adaptovaný z predlohy J.M. Ledgarda a rozpráva príbeh dvoch ľudí, ktorí sa stretnú behom svojho pobytu pri mori. Ich náročné tajného agenta a morskej biologičky ich ženú od seba, v spomienkach sú ale stále spolu. Práve spomienky sú to, čo im pomáha udržať sa nad vodou.

TV tipy 24.5. - 30.5. 2021


Sobota, 29. máj

Exodus: Bohovia a králi (Exodus: Gods and Kings, 2014, USA, Ridley Scott), Plus, 20:30
Scottovi to vždy išlo s veľkými armádami, historickými kulisami, pátosom pri prejavoch bojovníkov a všetkým, čo k žánru historického dobrodružného filmu patrí. V Exode pridáva do osvedčeného receptu ešťe fantasy prvky, keďže sledujeme príbeh zo Starého zákona. Čo sa týka výpravy nie je čo vytknúť, scény desiatich egyptských rán berú dych. Menším problémom sú tentokrát vzťahy medzi postavami, stále však ide o solídne spracovaný príbeh Mojžiša (Christian Bale), snažiaceho sa vyslobodiť svoj ľud z egyptského otroctva

Peklo v Pacifiku (Hell in the Pacific, USA, 1968, John Boorman), ČT2, 23:00
John Boorman patrí k najvýznamnejším britským režisérom. Jedným z jeho najznámejších snímok je Peklo v Pacifiku. V ňom na pustý ostrov umiestnil dvoch nepriateľov – amerického a japonského vojaka. Od začiatku medzi nimi logicky panuje rivalita, vzájomne sa chcú zničiť, aj individuálne tak pokračujú v kolektívnej vojne svojich krajín. Život na pustom ostrove je však iný než vojenský konflikt, navyše má oveľa väčší priestor aj skutočná ľudská podstata.

Tiché miesto (A Quiet Place, USA, 2018, John Krasinski), Prima COOL, 22:10
Jeden z najvýraznejších hororových amerických hitov posledných rokov režiséra a herca Johna Krasinski. Ten so svojou skutočnou manželkou Emily Blunt hrajú manželský pár aj vo filme. Vo vymyslenej realite však obývajú priestor, v ktorom je ticho jedinou možnosťou ako prežiť. Pri hoci i najmenšom ruchu totiž hrozí smrteľné nebezpečenstvo. Časom sa v nepriaznivej situácii naučia žiť aj vďaka nepočujúcej dcére, do rodiny má však čoskoro pribudnúť nové dieťa a niektoré veci sa v tichosti jednoducho udržať nedajú.

TV tipy 24.5. - 30.5. 2021


Nedeľa, 30. máj

Viditeľný svet (Slovensko, 2011, Peter Krištúfek), Dvojka, 20:10
Peter Krištúfek patril medzi najvýraznejších prozaikov na slovenskej literárnej scéne. Za vydarený debut však niektorí považujú aj film Viditeľný svet, ktorý natočil podľa vlastného scenáru. Oliver, v podaní Ivana Trojana, je dispečer na bratislavskom letisku, ktorý si užíva možnosť ostať v anonymite. Žije na sídlisku, kde sa rýchlo stratí. Nachádza si záľubu v sledovaní mladej rodiny, ktorá býva naproti nemu. Čoskoro sa ale záľuba zmení na posadnutosť a Oliver si uvedomuje, že túži po tom, čo tá rodina predstavuje.

Pivnica (Slovensko, Rusko, Česko, 2018, Igor Vološin), Dvojka, 22:00
Tunajší pokus o drsný krimi triler v štýle Villeneuových Prisoners zostal niekde na pol ceste k úspechu. Pátranie otca a polície po stratenej dcére vedie otca v podaní Jeana-Marca Barra k využitiu neortodoxných vyšetrovacích metód. Polícia sa totiž niekde v priebehu filmu akosi v scenári stratila. Pivnica sa postupne viac a viac preklápa do psychologického trileru a sústredí sa na otcove prežívanie situácie. Na skutočne kvalitný kriminálny triler so všetkým, čo k tomu patrí, sme na Slovensku ešte nedorástli, ale aj podobné pokusy sa cenia.

Gallipoli (1981, Austrália Peter Weir), ČT2, 21:45
Mel Gibson a Mark Lee hrajú dvoch mladých austrálskych vojakov získavajúcich bojové a životné skúsenosti počas Prvej svetovej vojny v Tureckom Gallipoli. Bitka o Gallipoli sa odohrávala od aprílom 1915 do januára 2016 medzi Britániou, Francúzskom a Osmanskou ríšou. Výsledkom bolo mnoho mŕtvych na oboch stranách konfliktu. Peter Weir predstavuje svojich hrdinov značnú časť stopáže v civile, záverečná bitka v Gallipoli je ukážkou jeho dokonalého režisérskeho umenia.

TV tipy 24.5. - 30.5. 2021


autor Tatiana Rusnáková 24.5.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.