PROFIL: CHARLIZE THERON

PROFIL: CHARLIZE THERON

článok



So svojimi plavými vlasmi a modrými očami nepatrí medzi typické predstaviteľky afrického kontinentu. Ako prvá Afričanka získala Oscara v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe. Kvôli filmovej úlohe je Charlize Theron ochotná dramaticky zmeniť svoj imidž. Napríklad schudnúť alebo pribrať pätnásť kíl.

Vizitka:
Skutočné meno: Charlize Theron
Dátum a miesto narodenia: 7. augusta 1975 Benoni, Južná Afrika
Stav: slobodná, momentálne chodí so Stuartom Townsendom
Zvláštnosti: S tváričkou sladkou ako anjelik priťahuje mužov, ale tvrdí o sebe, že sladká vôbec nie je. Jej meno Charlize je zmiešaninou otcovho mena Charles a krstného mena starej mamy Elizabeth.

Charlize sa narodila a vyrastala ako jedináčik v Južnej Afrike, na rodinnej farme blízko Johannesburgu, kde chovali psy a kozy. Rodine farmárčenie vynášalo, a tak si mohli dovoliť platiť Charlize kurzy baletu. Malá Charlize sa túžila stať profesionálnou baletkou. Ktovie ako by sa vyvíjal jej život ďalej, keby v roku 1991, keď mala šestnásť, nevstúpila do jej života tragédia. Charlizin otec Charles, pôvodom Francúz, holdoval alkoholu. Jedného dňa sa po rodinnej oslave vrátil domov a našiel odomknutý dom. To ho rozzúrilo do nepríčetnosti. Vzal zbraň a napadol Charlize a jej matku Gerdu. Matka neváhala, vzala ďalšiu zbraň a pred očami svojej dcéry ho v sebaobrane zastrelila. Vtedajšie zákony stáli na jej strane a súd ju oslobodil. Rodina sa však s tragédiou nedokázala zmieriť a čoskoro sa rozpadla. Krátko po tragédii opustila Charlize aj s matkou rodnú Afriku. Pre Charlize to bolo veľmi ťažké obdobie. Bola mladá, potrebovala zabudnúť a začať odznova.

Profil: Charlize Theron Profil: Charlize Theron

Matka Gerda zohráva v Charlizinom živote významnú úlohu. Stojí vždy pri nej a drží nad ňou ochrannú ruku. Všemožne ju podporuje v jej kariére a Charlize sa na ňu môže stopercentne spoľahnúť. V šestnástich sa Charlize rozhodla pre dráhu modelky a istý čas cestovala po Európe. Hektický život modelky ukončilo pozvanie do New Yorku, kde opäť pokračovala v štúdiu baletu na Joffrey Ballet School. Po škaredom zranení kolena musela v osemnástich nadobro zavesiť špičky na klinec. A vtedy znova zaúradovala matka, ktorá postrčila Charlize tým správnym smerom a poslala jej letenku do Hollywoodu.

Kde už nemôže pomôcť mama, pomôže to najvzácnejšie, čo človeka v živote môže stretnúť - šťastie. Charlize objavil agent, ktorý zostal uchvátený jej citovým výlevom v banke, keď sa hádala s bankovým úradníkom, ktorý jej nechcel vyplatiť peniaze. Krátko na to získala prvú, hoci maličkú, úlohu v horore Kukuričné deti III (Children of the Corn III, 1994), natočeného podľa knižnej predlohy majstra hororu Stephena Kinga.

Nasledujúce snímky ju kúsok po kúsku posúvali smerom na hor. Charlize zbierala skúsenosti v kriminálnej dráme Drsný a drsnejší (2 Days in the Valley, 1996), kde si zahrala sexi vrahyňu po boku Jamesa Spadera, Jeffa Danielsa a Teri Hatcher. Zahrala si aj v muzikáli v znamení nestarnúcich 60.rokov To je náš hit! (That Thing You Do!, 1996) , v réžii Toma Hanksa, kde sa stretla s mladými hviezdami ako Liv Tyler, či Giovannim Ribisim. Tieto snímky, rovnako ako aj romantická komédia Záskok (Trial and Error, 1997), neboli žiadnymi svetobornými trhákmi. Išlo však o odrazový mostík k prvej veľkej úlohe v thrilleri Diablov advokát (The Devil's Advocate, 1997). Charlize zaujala stvárnením postavy krásnej manželky advokáta (Keanu Reeves), ktorá prepadá k šialenstvu z poznania, kto je v skutočnosti záhadný pán Milton (Al Pacino).

Profil: Charlize Theron Profil: Charlize Theron

V komédii Woodyho Allena Celebrity (Celebrity, 1998), v plejáde všetkých tých hviezd (napr. Kenneth Branagh, Leonardo DiCaprio, Melanie Griffith, Winona Ryder..), preukázala svoj humor v postave supermodelky, ktorej k orgazmu stačí iba dotyk. Prvú hlavnú úlohu získala Charlize v rodinnom dobrodružnom filme Mocný Joe Young (Mighty Joe Young, 1998), akejsi zlátanine dvoch známych a úspešných filmov King Konga a Gorily v hmle. Ako astronautova žena v rovnomennom sci-fi horore Astronautova žena (The Astronaut's Wife, 1999) pátra po tom, čo sa skutočne stalo pri nehode jej muža (Johnny Depp) vo vesmíre, a či sa jej skutočne vrátil ten, komu povedala svoje áno. Výbornou šancou bolo účinkovanie v Oscarom ovenčenej romantickej dráme Pravidla muštárne (The Cider House Rule, 1999), kde v úlohe rozkošnej Candy, úspešne sekundovala Tobeymu Maguirovi a Michaelovi Caineovi, ktorý za svoj výkon získal Oscara za vedľajšiu mužskú postavu. Film natočený podľa úspešného románu Johna Irvinga, očaril divákov i kritiku dojemným a jednoduchým ľudským príbehom obyčajných ľudí a skvelými hereckými výkonmi. Charlize sa čoraz viac začala zapisovať do povedomia divákov i kritiky. Zdá sa, že svoju šancu využila naplno, pretože v ďalších rokoch natočila niekoľko snímok, ktoré síce nepresvedčili kvalitou, ale určite zarobili pekné peniaze.

Rok 2000 začínala Charlize nie práve šťastným účinkovaní v akčnom prepadáku s Benom Affleckom Falošná hra (Reindeer Games, 2000). Podobne dopadla aj kriminálka Temné zákutia (The Yards, 2000) v hlavnej úlohe s Markom Wahlbergom a Joaquinom Phoenixom, kde Charlize figurovala akoby "tretia do počtu". V dramatickom príbehu o skutočnom živote prvého vojenského potápača čiernej pleti Carla Brashera, Ten najlepší (Men of Honor, 2000) znova vytvorila "trojku" s Robertom De Nirom a Cuba Goodingom Jr. V romantickej dráme v réžii Roberta Redforda Legenda o slávnom návrate (The Legend of Bagger Vance, 2000) stvárnila dedičku golfového komplexu na pokraji krachu, ktorú z biedy vytrhne usporiadanie golfového turnaja. Jej úlohu zatienil vynikajúci výkon Willa Smitha v úlohe golfového hráča.

Romantický snímok Novembrová romanca (Sweet November, 2001) ju zviedol dokopy opäť s hereckým partnerom Keanu Reevesom. Príbeh o žene, ktorá každý mesiac začína s novým partnerom je vlastne príbehom umierajúcej ženy. Charlize pre túto úlohu neváhala výrazne schudnúť, aby bol jej výkon dôveryhodnejší. Napriek tomu ide len o priemerný snímok, ktorý nijak zvlášť nezabodoval ani u kritiky, ani u divákov. V thrilleri 15 minut (15 minutes, 2001), v hlavnej úlohe s Robertom De Nirom a Karlom Rodenom, ktorý svojim výkonom prevýšil aj svojho amerického kolegu, si zahrala len epizódnu úlohu. V roku 2001 znova nakrúca s režisérom Woodym Allenom film Prekliatie žltozeleného škorpióna (The Curse of the Jade Scorpion, 2001), kde obsadila menšiu úlohu.

Ani ďalšie herecké počínanie Charlize neprinieslo výraznejší úspech. Komédia Prebudenie v Renu (Waking Up in Reno, 2002) obsadená zvučnými menami ako Patrick Swayze a Billy Bob Thornton sa stala prepadákom. Podobne dopadol aj thriller s Kevinom Baconom a jej súčasným partnerom Stuartom Townsendom V pasci (Trapped, 2002). O rok neskôr stvárnila krásnu zlodejku Stellu v akčnom snímku Lúpež po taliansky (The Italian Job, 2003), inšpirovaný originálom z roku 1969. Zdá sa, že hviezdy filmu Mark Wahlberg, Edward Norton, Charlize Theron, Seth Green, Jason Statham a Donald Sutherland pritiahli divákov (a ich peniaze), a tak sa môžeme tešiť na ďalšie pokračovanie Lúpež po taliansky II (The Italian Job II), ohlásené zatiaľ na rok 2006.

Profil: Charlize Theron Profil: Charlize Theron

Filmové úlohy, ktoré stvárňovala Charlize takmer vždy zdôrazňovali jej prirodzenú krásu, jemné črty a blond vlasy. Ťažko si zvykala na takéto škatuľkovanie, ale nakoniec sa s tým vyrovnala. Rozhodla sa však upozorniť na svoje herecké nadanie iným spôsobom, ktorý sa veľmi dobre osvedčil napríklad Nicole Kidman alebo Reneé Zellweger. Pre úlohu v dráme Monštrum (Monster, 2003) pribrala pätnásť kíl a zmenila výzor. Z peknej krásky sa stala obyčajná tuctová žena. Vo filme stvárňuje prostitútku Aileen, ktorá sa stala masovou vrahyňou mužov. Ide o skutočný príbeh ženy, ktorú média označili za monštrum. Aillen za jej skutky minulý rok popravili. Charlize za svoj pozoruhodný výkon pozbierala množstvo ocenení, napr. Zlatý glóbus, Strieborného medveďa na MFF v Berlíne, ale predovšetkým sošku najvyššiu, ktorá je ocenením jej náročnej úlohy, Oscara za hlavnú ženskú úlohu. V úlohe lesbickej priateľky Selby excelovala Christina Ricci.

Ďalším projektom, v ktorom môžeme vidieť Charlize je biografia známeho komika Život a smrť Petra Sellersa (The Life and Death of Peter Sellers, 2004), kde stvárňuje hviezdu sedemdesiatych rokov Britt Ekland. V titulnej úlohe Petra Sellersa sa predstaví Geoffrey Rush. V romantickej dráme z vojnového obdobia Head in the Clouds (2004) si Charlize opäť zahrá so svojim priateľom Stuartom Towsendom. Film vzbudzuje pozornosť predovšetkým šteklivými erotickým scénami. Nechýba nahá scéna Charlize a Stuarta pri kúpaní a dráždivý tanec s kolegyňou Penelope Cruz.

Zhruba na chlp presne sa o rok môžeme tešiť na akčné sci-fi Aeon Flux (2005)
v hlavnej úlohe s Charlize Theron, kde si zahrala rebelku v komande, ktoré sa vzbúrilo proti vláde v budúcnosti. Pri náročnom filmovaní utrpela Charlize nepríjemné zranenia. V roku 2005 by sa mali začať práce na ďalšom filme Class Action (2005). S režisérkou Kimberly Peirc plánuje Charlie spolupracovať na filme The Ice at the Bottom of the World (2006). Ide o filmový prepis zbierky desiatich poviedok o láske a smrti od Marka Richardsa. Zdá sa, že pracovný diár Charlize Theron je poriadne nabitý.

Filmografia:
The Ice at the Bottom of the World (2006)
Lúpež po taliansky II (The Italian Job II, 2006)
Class Action (2005)
Aeon Flux (2005)
Head in the Clouds (2004)
Život a smrť Petra Sellersa (The Life and Death of Peter Sellers, 2004)
Monštrum (Monster, 2003)
Lúpež po taliansky (The Italian Job, 2003)
Prebudenie v Renu (Waking Up in Reno, 2002)
V pasci (Trapped, 2002)
The Husband I Bought (2001)
Prekliatie žltozeleného škorpióna (The Curse of the Jade Scorpion, 2001)
15 Minút (15 Minutes, 2001)
Novembrová romanca (Sweet November, 2001)
Legenda o slávnom návrate (The Legend of Bagger Vance, 2000)
Ten najlepší (Men of Honor, 2000)
Temné zákutia (The Yards, 2000)
Falošná hra (Reindeer Games, 2000)
Pravidla muštárne (The Cider House Rule, 1999)
Astronautova žena (The Astronaut's Wife, 1999) - Jillian Armacost
Mocný Joe Young (Mighty Joe Young, 1998)
Celebrity (1998)
Diablov advokát (The Devil's Advocate, 1997)
Záskok (Trial and Error, 1997)
Prísne tajný Hollywood (Hollywood Confidential, 1997)
To je náš hit (That Thing You Do!, 1996)
Drsný a drsnejší (2 Days in the Valley, 1996)
Kukuričné deti (Children of the Corn III, 1994)

 


autor Ľudmila Ontkaninová 10.11.2004
  • Monštrum (15.11.2004 9:18:12)
  • Preview: Monštrum (09.11.2004 9:10:42)
  • Poohniverse expanduje a z Bambi je vraždiace monštrum (13.04.2024 23:40:33)
  • V del Torovej verzii Frankensteina si monštrum zahrá Jacob Elordi (12.01.2024 23:58:46)
  • Monarch: Odkaz monštier. Nové akčné monster sci-fi na Apple TV+ (22.10.2023 22:02:22)
  • Monster / Kaibutsu. Nový Koreedov film vyniká (aj) precíznou stavbou scenára (11.10.2023 17:11:51)
  • Monarch: Legacy of Monsters. Seriálové dobrodružstvo vo svete MonsterVerse (14.09.2023 20:53:19)
  • Renfield pracuje pre najstrašnejšie monštrum všetkých čias (13.04.2023 22:59:50)
  • Netflix a HBO Max novinky - Dos monjes, Dahmer - Monster, Escape from Kabul (23.09.2022 14:18:44)
  • Filmová škola o monster-movie: King Kong a Godzilla (07.12.2021 23:50:45)
  • Schwesterlein, Super Me, Monster a The Mosquito Coast - Do kina vol. 155 (16.05.2021 22:34:33)
  • Netflix a HBO GO novinky - Mulan, Jupiter's Legacy, Monster, It Cuts Deep (04.05.2021 23:44:26)
  • 1
    Súperi
    SÚPERI
    [RECENZIA ]
    SPIACI ÚČET
    [RECENZIA ]
    PRÍPAD GOLDMAN
    [RECENZIA ]
    KOLAPS
    [RECENZIA ]
    KNIT'S ISLAND
    [RECENZIA ]
    Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Krimi/Dráma
    Minutáż˝: 109 min
    Krajina: USA Nemecko
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 6/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    18.4 |
    25.4 |
    hodnotenie 8/10
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |SLADKÝ ŽIVOT
    2
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $11,0 mil.
    02 |
    $10,0 mil.
    03 |
    $9,6 mil.
    04 |
    $8,9 mil.
    05 |
    $4,8 mil.
    06 |
    $4,7 mil.
    07 |
    $4,5 mil.
    08 |
    $2,9 mil.
    09 |
    $2,3 mil.
    10 |
    $1,8 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.