Veľký prehľad Netflix, Apple TV, HBO noviniek: The Crown, Scott Pilgrim Take Off, A Nearly Normal Family, Doi Boy ...

Šiesta a posledná séria jedného z najobľúbenejších seriálov Netflixu sa bude vo svojej prvej polovici opierať o stvárnenie života princez

pridal Lukáš Šútor 25.11.2023 o 22:01
Veľký prehľad Netflix, Apple TV, HBO noviniek: The Crown, Scott Pilgrim Take Off, A Nearly Normal Family, Doi Boy ...


Chladnokrvne (In Cold Blood) – pondelok, 13. november, HBO Max

USA, 1967, Richard Brooks

15. november 1959, mestečko Holcomb v Texase. Mladí recidivisti Richard Hickock a Perry Edward Smith sa v skorých ranných hodinách vlámu do farmárskeho príbytku rodiny Clutterovcov. Výsledkom sú štyria mŕtvi: farmár, jeho manželka, dve dospievajúce deti. A lúp? Tranzistorové rádio, niekoľko nekrytých šekov a pár dolárov. Režisér Richard Brooks rekonštruuje oné udalosti s akoby nezaujatým, takmer dokumentárnym prístupom. Sledujeme udalosti vedúce k lúpačke, lúpačku, útek vrahov pred zákonom, dolapenie, výsluchy, odsúdenie i trest smrti. Film je adaptáciou novely Trumana Capoteho z roku 1959. Autorom soundtracku je legendárny jazzman Quincy Jones.

Birdman – pondelok, 13. november, HBO Max

USA, 2014, Alejandro González Iñárritu

Oscarová komediálna dráma od mexickej režisérskej hviezdy Alejandra Gonzáleza Iñárritua. Film obdržal 4 sošky (najlepší film, najlepšia réžia, najlepší scenár, najlepšia kamera). Iñárritu rozpráva príbeh herca Riggana Thomsona, ktorý sa v minulosti preslávil úlohou vtáčieho super hrdinu Birdmana. Túži však po tom, aby bol uznávaný ako skutočný umelec. K tomu mu má dopomôcť jeho divadelný debut na Broadwayi, kde sa chce predstaviť ako režisér a zároveň herec, oživiť tak svoju upadajúcu kariéru. Ukázať, že je viac ako len Birdman. Situácia sa však skomplikuje, keď sa jeden z hercov náhle zraní a je potrebné za neho rýchlo zohnať náhradu...

Obeť (Oběť) – pondelok, 13. november, HBO Max

Slovensko, Česko, 2022, Michal Blaško

Celovečerný kino debut talentovaného slovenského režiséra Michala Blaška, ktorý síce len koncom augusta oslávil 34 rokov, no odrežíroval už viacero kvalitných projektov (Podezření, Prípady 1. oddelenia, Atlantída, 2023). V Obeti rozprávajú  Blaško a scenárista Jakub Medvecký (Ostrým nožom)  príbeh Iriny, pôvodom Ukrajinky žijúcej v českom malomeste. Pre seba i syna Igora sa Irina snaží získať české občianstvo. Syna však jedného dňa niekto brutálne zmláti, pričom podozrenie padá na rómsku komunitu. Veci sú však omnoho komplikovanejšie, než sa sprvoti zdajú.

 

Ako sa oslobodiť (How We Get Free) – utorok, 14. november, HBO Max

USA, 2023, Geeta Gandbhir, Samantha Knowles

Strednometrážny dokuportrét americkej aktivistky a političky Elisabeth Epps, členky Demokratickej strany. Hlavnú postavu sledujeme v priebehu dvoch rokov a oboznamujeme sa s jej primárnou agendou a misiou, ktorou je boj proti kriminalizácii chudoby. Epps je zakladateľkou Coloradskeho fondu slobody, ktorého zmyslom je pomáhať sociálne slabším spoluobčanom, ktorí si nemôžu dovoliť zaplatiť súdom uvalenú akciu.

Suburræterna – utorok, 14. november, Netflix

Taliansko, 2023, Ciro D'Emilio, Alessandro Tonda

Suburræterna je spin-off úspešného talianskeho mafiánskeho seriálu Suburra: Krvavé predmestie, ktorý vychádza z knižnej predlohy sudcu Giancarla De Catalda a novinára Carla Bonina. Osem epizód mapuje príbeh mocných gangstrov Amadead Cinaglia a Ferdinanda Badaliho, ktorým v roku 2011 zdatne pomáhajú Angelica Sale a Adelaide Anacleti kontrolovať trestnú činnosť v Ríme (i Vatikáne). Aj mocní gangstri si však musia dávať pozor. Do biznisov sa derú noví hráči, ktorí čakajú na svoju príležitosť. Revolúcia je blízko, mŕtvych pribúda.

Ako sa stať šéfom mafie (How to Become a Mob Boss) – utorok, 14. november, netflix

USA, 2023        

Už sme sa naučili, ako sa stať tyranom (2021) , naučili sme sa už, ako sa stať vodcom kultu (2023), najnovšie sa naučíme, ako sa stať kráľom podsvetia. „30 miliárd dolárov nezarobíte náhodou,“ hovorí hlas rozprávača Petra Dinklageho (Hra o tróny) v traileri. Má pravdu. Učiť sa, tak ako vždy,  budeme od najlepších borcov v obore: Al Caponeho, Pabla Escobara či Johna Gottiho. Štruktúra zostáva rovnaká: 6 epizód, každá po 30 minút a  pravidelná dávka najmilšieho sarkazmu. “Ste pripravený na vybudovanie vlastného impéria?!“

Koruna (The Crown) – štvrtok, 16. november, Netfli

Veľká Británia, 2023, Peter Morgan

Šiesta a posledná séria jedného z najobľúbenejších seriálov Netflixu sa bude vo svojej prvej polovici opierať o stvárnenie života princeznej Diany. Prvé 4 časti série, v ktorých bude hlavnou postavou Diana, si môžeme pozrieť už teraz - od 16. novembra. Epizódy s princeznou Dianou sa sústredia na vyobrazenie vzťahu medzi princeznou a jej partnerom, egyptským filmovým producentom a obchodníkom Dodi Al-Fayedom. Diana sa bude boriť s celosvetovou slávou, nedostatočným súkromím, všadeprítomnými paparazzmi, pričom príbeh vyvrcholí osudovou nehodou v Paríži roku 1997. Zvyšných šesť epizód Netflix sprístupní od 14. decembra a vyrozprávajú príbeh vzťahu a svadby princa Charlesa s  Camillou Parker Bowles, pričom dôležitú úlohu zohrajú aj Charlesovi synovia Harry a William.

Julia – štvrtok, 16. november, HBO Max

USA, 2023, Daniel Goldfarb

Druhá séria dramatického seriálu o prvej televíznej kuchárskej celebrite v USA. 60. roky sú obdobím intenzívneho rozvoja americkej kultúry a spoločnosti, výrazného rastu feminizmu, ženského hnutia či hnutia za ľudské práva a slobody. Prostredníctvom osudov Julie Child (moderátorky kultovej televíznej relácie Francúzska kuchárka) a jej manžela Paula Childa sledujeme turbulentnú dynamiku vývoja spoločnosti v Spojených štátoch amerických. Titulnú postavu stvárňuje Sarah Lancashire (Happy Valley), Paula stvárňuje David Hyde Pierce (Frasier).

Najlepšie Vianoce na svete (Best. Christmas. Ever!) – štvrtok, 16. november, Netflix

USA, 2023, Mary Lambert

Heather Graham, Jason Biggs, Brandy Norwood,  Matt Cedeño. Dva partnerské páry, ale len jeden z nich je dokonalý. A  Charlotte (Graham) a Rob Sandersovci (Biggs) to nie sú. Charlotte zvykne pekne štvať, keď jej dlhoročná kamarátka Jackie (Norwood) posiela pred každými Vianocami vyčačkaný bulletin o svojom úžasnom živote. Je však jej život ozaj taký úžasný? Nuž, Sandersovci jedného vianočného dňa zaklopú Jackie na dvere a pokúsia sa o tom presvedčiť na vlastné oči. Rad nešťastných a trápnych príhod sa tak môže začať.  

    

Láska v temných vodách (Kureiji Kuruzu) – štvrtok, 16. november, Netflix

Japonsko, 2023, Júsuke Taki (scenár Júdži Sakamoto)

Sugurua, ktorý pracuje ako komorník na luxusnej výletnej lodi, jedného dňa osloví žena menom Chizuru, ktorá tvrdí, že jej partner je milencom Chizurovej partnerky. Suguru je zmätený a neodbytná žena žiada, aby sa loď okamžite vrátila do Japonska a mileneckú aféru rázne ukončili. Na hladine lodného bazéna sa však objaví mŕtvolu a udalosti naberú ešte podivnejší spád.  Scenár k tomuto žánrovo rozmanitého filmu napísal Júdži Sakamoto, scenáristu filmu Netvor (réžia: Hirokazu Kore´eda), ktorý v tomto roku získal cenu za najlepší scenár na festivale v Cannes.

Scott Pilgrim ide na vec (Scott Pilgrim Take Off) – piatok, 17. november, Netflix

USA, Japonsko, Kanada, 2023, Abel Gongora

Vtipný akčno-dobrodružný animovaný seriál, založený na komixoch Bryana Lee O'Malleyho. Séria rozpráva rovnaký príbeh, ako známy hraný film Edwara Wrighta z roku 2010 (Scott Pilgrim proti zvyšku sveta), pričom  postavy nadabovali rovnakí herci, ako vo filmovej verzii: John Cera, Mary Elizabeth Winstead, Jason Schwarzmann, Chris Evans Aubrey Plaza, Anna Kendrick, Kierran Culkin, Brie Larson, Alisom Pill i Ellen Wong. Scott Pilgrim je 20-ročný indie rocker, ktorý sa zamiluje do cool dievčaťa menom Ramona. Ale prv, než vzťah naberie reálne kontúry, musí si hlavný hrdina poradiť so siedmimi Ramoninými bývalými frajermi. A také úlohy nebývajú jednoduché.

Monarch: Odkaz monštier (Legacy of Monsters) – piatok, 17. november, Apple TV+

USA, 2023, Chris Black, Matt Fraction

10-dielná séria zasadená do filmového vesmíru MonsteVverse od  Legendary Legendary Entertainment. Sledujeme príbeh dvoch súrodencov, ktorým sa v nadväznosti na otcove výskumy, podarí dostať na stopu tajnej organizácii Monarch.  Keď súrodenci spoznajú tajomného armádneho dôstojníka Lee Shawa, začne sa dobrodružná a vťahujúca cesta priestorom, časom, svetmi. A monštrami. Z hercov uvidíme Kurta Russella, jeho syna Wyatta, Kierseyho Clemonsa, Joea Tipetta, Andersa Holma  i legendárneho Johna Goodmana, ktorý stvárni rovnakú postavu ako v Kong: Ostrov lebiek, teda Billa Randaua. Prvé dve epizódy série majú premiéru 17. novembra. Každý piatok pribudne nová epizóda. Séria končí  12. januára.

Rustin – piatok, 17. november, Netflix

USA, 2023, George C. Wolfe

Snímka s oscarovými ambíciami. Film režiséra George C. Wolfeho (Ma Rainey – matka blues, To nie si ty, Nečakaná láska) a scenáristov Juliana Breeceho (Keď nás vidia)  a Dustina Lanceho Blacka (Najmocnejší muž FBI, V mene nebies, Milk) rozpráva o najikonickejšej  fáze verejného života občianskeho aktivistu  Bayarda Rustina. Koncom augusta roku 1963 sa konal legendárny Pochod na Washington za prácu a slobodu. Rustin sa hrdo postavil na čelo demonštrácie a po jeho boku stáli  Martin Luther King, Adam Clayton Powell, Ella Baker či A. Philip Randolph. Nasledovalo ich ďalších 200 až 300 tisíc ľudí. Práve tu zaznel pamätný prejav Martina Luthera Kinga „I Have a Dream.“ Bayarda Rustina si zahral Colman Domingo (Fear the Walking Dead, Eufória, Ma Rainey – matka blues), ktorý sa tak zaradil k horúcim kandidátom na oscarovú nomináciu. V ďalších úlohách uvidíme Chrisa Rocka, Glyna Turmana, Gusa Halpera. Michaela Pottsa  či Jeffreyho Wrighta.  

BlacKkKlansman – pondelok, 20. november, HBO Max

USA, 2018, Spike Lee

John David Washington ako dôstojník Ron Stalworth a Adam Driver ako poručík Flip Zimmerman. Colorado Springs na  začiatku 70. rokov. Do veľkej mieri skutočný príbeh. Sledujeme, ako Afroameričan Stalworth a (nepraktizujúci) Žid Zimmerman vyšetrujú miestnu pobočku Ku Klux Klanu, pričom Zimmerman pôsobí v KKK ako dvojitý agent. A slušne sa mu darí. Veci však aj tak nedopadnú ideálne a nie je to chybou dvoch ústredných policajtov. Popredný afroamerický režisér Spike Lee (Spojenec, 25. hodina, Konaj správne) natočil pomerne komplexnú rozpravu o skrývanom či neskrývanom rasizme v rôznorodých štruktúrach americkej spoločnosti.  

Prísľuby z východu (Eastern Promises) – pondelok, 20. november, HBO Max

Veľká Británia, Kanada, USA, 2007, David Cronenberg

Režisér David Cronenberg si v Prísľuboch z východu zopakoval úspešnú spoluprácu s hercom Viggom Mortensenom po snímke História násilia. Opäť nejde o typický Cronenbergov explicitný hororový film, ale drásavý triler z ruského mafiánskeho prostredia v Londýne. Viggo si zahral člena mafiánskej skupiny, Naomi Watts ošetrovateľku, ktorá sa rozhodne pátrať po minulosti mŕtvej ruskej dievčiny.  Obzvlášť slizký je vo svojej mafiánskej úlohe Vincent Cassel.

Blesk (Foudre) – pondelok, 20. november, HBO Max

Švajčiarsko, 2022, Carmen Jaquier

Film, ktorý reprezentuje Švajčiarsko v súboji o budúcoročného Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. 38-ročná autorská režisérka Carmen Jaquier rozpráva feministický príbeh z netradičného obdobia a prostredia, ktorým je švajčiarsky vidiek na konci 19. storočia. Sledujeme  17-ročnú Elisabeth.  Opúšťa kláštor a vracia sa domov. Dozvedá sa totiž, že jej staršia sestra doma záhadne zahynula. V obkolesení úchvatných prírodných scenérií skúmame ženskú sexualitu i vieru v Boha.

Stamped from the Beginning – pondelok, 20. november, Netflix

USA, 2023, Roger Ross Williams

Čo je zlé na černochoch? Kontroverznú otázku za milión si kladie skúsený dokumentarista Roger Ross Williams (Prípady neviny, The Apollo, God Loves Uganda) vo svojom najnovšom filme. Režisér pri svojom hľadaní spovedá rôznorodých černošských akademikov, ktorí sa zaoberajú históriou protičernošskej diskriminácie. Tá sa začala transatlantickým obchodom s otrokmi a pretrváva dodnes v najrôznejších formách. Prečo? Williamsova adaptácia knihy historika Ibrama X. Kendiho Stamped from the Beginning: The Definitive History of Racist Ideas in America ponúka viacero zaujímavých vysvetlení protičernošského rasizmu bez toho, aby ho ospravedlňovala. Film mal svetovú premiéru v septembri na festivale v Toronte.

Leo – utorok, 21. november, Netflix

USA, 2023, Robert Marianetti, Robert Smigel, David Wachtenheim

Prvý animovaný film s Adamom Sandlerom (ak nerátame franšízu Hotel Transylvánia) od roku 2002 (Osem bláznivých nocí). Sandler dabuje 74-ročného jaštera Lea žijúceho po desaťročia v terárku jednej floridskej školskej triedy. Jeho jedinou kamarátkou je korytnačka, ktorá žije v teráriu spolu s ním. Keď sa životom zmorený, ubolený Leo dozvie, že mu zostáva posledný rok života, naplánuje si útek. Veci však väčšinou vystrelia trochu inak, ako si ich naplánujeme, ale nevyhnutne zle.  

Na vysokej nohe: Ako afroamerická kuchyna premenila Ameriku (High on the Hog: How African American Cuisine Transformed America) – streda, 22. november, Netflix

USA, 2023, Roger Ross Williams, Yoruba Richen

Dokumentárna show o kulinárskych chuťovkách afroamerickej histórie. Prvá séria sa špecializovala na pôvodnú africkú kuchyňu, ktorá sa dostala do USA skrz obchod s otrokmi. Druhá séria nás zoberie do nie tak dávnej minulosti, do obdobia po zrušení otroctva, kedy americká spoločnosť prežívala renesanciu, čo sa odrazilo aj na jej kuchyni. Moderátorom je Stephen Satterfield. Spolu s ním navštevujeme kuchárov, obchodníkov, umelcov či aktivistov z New Yorku, Los Angeles, Atlanty a ďalších miest, aby nám povedali niečo o svojich obľúbených jedlách a ich pôvode.

Zamatový zajačik (The Velveteen Rabbit) – streda, 22. november, Apple TV+

Veľká Británia, 2023, Jennifer Perrott

40-minútový (pred)vianočný špeciál založený na detskej knižke (vyšla v českom preklade ako  Králiček Sameťaček) anglo-americkej spisovateľky Margery Williams. Citlivý a magický príbeh o vzťahu 7-ročného chlapca Williama a jeho hračky, plyšového králika, vyšiel knižne v roku 1922. Režisérka Jennifer Perrott kombinuje živú akciu s animáciou a snaží sa tak vystihnúť nespútanú imagináciu malého dieťaťa. Na hereckej súpiske nájdeme aj meno Heleny Bonham Carter.

Vianoce s Hannah Waddingham (Hannah Waddingham: Home for Christmas) – streda, 22. november, Apple TV+

USA, 2023, Hamish Hamilton

Vianočný koncert držiteľky ceny Emmy Hannah Waddingham, ktorú preslávila rola Rebecci Welton z televízneho hitu Ted Lasso, ale zahrala si aj v Sexuálnej výchove či Hre o tróny. Takmer hodinový set sa nahrával naživo v londýnskom The Coliseum, jednom z najstarších a najkrajších divadiel v Británii. Koncert by sme od stredy mali nájsť aj na všetkých známych platformách na streamovanie hudby. Spolu s Waddingham vystúpili na pódiu Luke Evans, Sam Ryder, Leslie Odom Jr, Phil Dunster, London Gay Men’s Chorus, The Fabulous Lounge Swingers a nechýba ani 18-členná doprovodná kapela.

Skoro normálna rodina (A Nearly Normal Family) – piatok, 24. november, Netflix

Švédsko, 2023, Per Hanefjord

Kňaz Adam, právnička Ulrika a 19-ročná dcéra Stella. Normálna rodinka, ktorá žije ukážkovým životom v naleštenej obytnej štvrti v historickom, 90-tisícovom švédskom meste Lundu. Jedného dňa Stella skončí vo väzbe. Pravdepodobne zavraždila podnikateľa Christophera Olsena.  Rodičia sa po počiatočnom šoku musia rýchlo spamätať. Ako na situáciu zareagovať? Ako veľa vieme o ľuďoch, ktorí sú nám najbližší? A čo všetko sme ochotní urobiť pre ich záchranu? 6-epizódna  miniséria je adaptáciou jedného z dramatických trilerov Mattiasa Edvardssona. Román vyšiel v roku 2019 aj v slovenčine pod názvom Skoro obyčajná rodina. Réžie sa ujal zatiaľ málo známy Per Hanefjord.

Doi Boy – piatok, 24. november, Netflix

Thajsko, Kambodža, 2023, Nontawat Numbenchapol

Film, ktorý mal svetovú premiéru na festivale v Pusane a lístky naň sa vypredali za 10 minút. Pre režiséra Nontawata Numbenchapola ide o prvý hraný film, doteraz pôsobil ako dokumentarista. Vzhľadom na sociálny charakter príbehu Doi Boy by to mohla byť výhoda. Sorn je chudobný ilegálny prisťahovalec, ktorý sa v Thajsku živí ako  sexuálny pracovník. Aby sa vyrovnal s bezútešnou každodennou realitou, predstavuje si samého seba v koži svojich zákazníkov. Zaplieta sa tiež do komplikovaného vzťahu  s jedným zo svojich klientov – policajným vyšetrovateľom, ktorý ponúka hlavného hrdinovi zaujímavý deal.




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.