Netflix, Apple TV a HBO novinky: Burn the House Down, Full Circle, Foundation ...

Ako chutí pomsta? Všetko začalo pred trinástimi rokmi, keď jednej váženej rodine zhorel dom. Do tla. Dnes Anzu ...

pridal Lukáš Šútor 16.7.2023 o 22:45
Netflix, Apple TV a HBO novinky: Burn the House Down, Full Circle, Foundation ...


Alchymická pec – pondelok, 10. júl, HBO Max

Česko, Slovensko, 2020, Adam Oľha, Jan Daňhel

Jan Švankmajer patrí medzi najväčšie postavy československého filmu. Nielen to. Svojim filmovým surrealizmom a výtvarným prístupom k filmovému obrazu ovplyvnil slávnych svetových režisérov ako Tim Burton, Terry Gilliam či Guillermo del Toro. Dokumentárny portrét Alchymická pec sumarizuje Švankmajerovu tvorbu, zachytáva ho pri práci, rozpitváva jeho vnútorné tvorivé procesy, odkrýva jeho uvažovanie, ale aj obdivuje Švankmajerove obchodnícke zručnosti. Režiséri Adam Oľha a Jan Daňhel si pritom osvojujú surrealistický spôsob rozprávania; ich dielko je veľmi hravé, živé, intuitívne, podľa možností „podvedomé.“

Dobrodružstvo (L'avventura) – pondelok, 10. júl, HBO Max

Taliansko, Francúzsko, 1960, Michelangelo Antonioni

Máte chuť na nejakú filmovú klasiku? Taliansky režisér Michelangelo Antonioni je veľký klasik. Jeho štýl je však pomerne kontroverzný, divácky ťažko uchopiteľný, veľa ľudí ho nemusí (aj medzi filmovými kritikmi). Inovatívne spôsoby rozprávania sú však často nepochopené. Najmä tie, ktoré okliešťujú príbeh a minimalizujú jeho význam. V úvode Dobrodružstva sledujeme buržoázny partičku bohatých, pekných a úspešných ľudí. Zabávajú na jachte v blízkosti opusteného ostrova. Idylku naruší náhle zmiznutie Anny (krásna Monica Vitti), ktorú sa ostatní vydajú hľadať. To však nie je také dôležité. Antonioniho štýl nie je štýlom príbehu, skôr štýlom atmosféry a nenápadných náznakov, pohybov, podtextov a v neposlednom rade úchvatných, širokouhlých obrazových kompozícií.    

Nepoznané: Roboti zabijaci (Unkown: Killer Robots) – pondelok, 10. júl, Netflix

USA, 2023, Jesse Sweet

Umelá inteligencia sa stáva čoraz dominantnejším prvkom modernej spoločnosti. A jej dominancia bude časom len narastať. Týka sa to všetkých odvetví ľudskej kultúry, vrátane armády, ktorá patrí medzi lídrov v záujme o potenciál využitia AI. Hodinový dokument Roboti zabijaci nás oboznamuje s problematikou expandujúcej autonómie inteligentných strojov, ktorých úlohou je zefektívňovanie bojových operácií. Stieranie hraníc medzi ľuďmi a strojmi nenávratne mení pravidlá boja.

The Afterparty – streda,  12. júl, Apple TV+

USA, 2023, Apple TV+

Párty a vraždy. To k sebe odjakživa patrí. Ako Jing a Jang. Svoje o tom vie Christopher Miller, showrunner, režisér a jeden z hlavných scenáristov projektu The Afterparty.  V Millerovom komediálno-detektívnom seriáli sa totiž vyšetrujú vraždy, ktoré sa udiali priamo po...nejakej fakt veľkej žúrke. Prvá séria sa odohrávala v stredoškolskom prostredí, druhá séria nám porozpráva o vraždení na (alebo po) svadbe. Nuž, uvidíme, podrobnosti o zápletke sú zatiaľ nie príliš známe. Z navrátilcov z prvej série by sme mali vidieť Tiffany Haddish, Sama Richardsona alebo Zoë Chao. Novú hereckú zostavu tvoria John Cho, Elizabeth Perkins, Ken Jeong, Zach Woods, Paul Walter Hauser, Poppy Liu, Anna Konkle, Jack Whitehall či Vivian Wu.

Pán auťák a templári (Pan Samochodzik i templariusze) – streda, 12. júl, Netflix

Poľsko, 2023, Antoni Nykowski

Žeby niečo ako poľský Indiana Jones? Hlavným hrdinom odľahčeného dobrodružného filmu režiséra Antoniho Nykowskiskeho je výstredný historik umenia Tomasz, prezývaný pán auťák (alebo aj Tulák Tomasz), keďže po svojom strýkovi vynálezcovi zdedil jedinečné auto (dokáže vyvinúť rýchlosť 280km za hodinu, slúži aj ako motorový čln a podobne...). Tomasz prichádza do domovského Poľska, aby sa porátal so skupinou pašerákov. Okrem pašerákov tu však nájde jeden vzácny predmet: staručký templársky kríž. Čo je ten kríž zač? Odkiaľ pochádza? Aká je jeho pravá hodnota? Pán auťák má pred sebou množstvo nezodpovedaných otázok. Na chrbát mu pritom dýcha spomínaná partia nenažrancov.

Horí ako papier (Mitarai-ke, endžó suru) – štvrtok, 13. júl, Netflix

Japonsko, 2023, Júičiró Hirakawa

Ako chutí pomsta? Všetko začalo pred trinástimi rokmi, keď jednej váženej rodine zhorel dom. Do tla. Dnes Anzu, najmladšia členka tejto váženej rodiny, vstupuje ako slúžka do služieb inej rodiny, aby sa infiltrovala do jej štruktúr a pomstila sa jej. O aké rodiny ide? Čo majú so sebou spoločné? Prečo sa chce Anzu pomstiť? A komu? A stojí to vôbec za to? Seriál je adaptáciou komixovej predlohy Mojašiho Fudžisawu.

Uzavretý kruh (Full Circle) – štvrtok, 13. júl, HBO Max

USA, 2023, Ed Salomon

Lahôdka. Nová miniséria pod režisérskou taktovkou držiteľa Oscara Stevena Soderbergha (Traffic – Nadvláda gangov, Nákaza, Nechajte ich všetkých rozprávať...). Soderbergh dosiaľ režíroval 2 seriály: interaktívnu Mozaiku (2016) a lekársky kult The Knicks/Lekári bez hraníc (2014-2015). Takže áno, je sa na čo tešiť. Uzavretý kruh je 6-dielna krimi séria o jednom zbabranom únose. Jeho neskoršie vyšetrovanie odhalí temné tajomstvá, ktoré prepájajú viaceré postavy a kultúry v súčasnom New Yorku.  Hereckú zostavu tvoria Dennis Quaid, Claire Danes, Timothy Olyphant, Zazie Beetz či mladík Jharrel Jerome.

Prežijú len silnejší (Survival of the Thickest) – štvrtok, 13. júl, Netfflix

USA, 2023, Michelle Buteau

Mavis Beaumont je výstredná, plno štíhla Afroameričanka, povolaním stylistka, ktorá sa spamätáva z rozchodu. Vzťahu obetovala takmer všetko, preto je pre ňu náročné posunúť sa vpred. S pomocou priateľov, príbuzných však robí, čo sa dá. Vďaka svojmu nákazlivo pozitívnemu postoju k životu prekonáva kariérne a vzťahové, mení sa k lepšiemu. Prežijú len silnejší je vizuálne pestrofarebná, optimisticky ladená komediálno-romantická séria o nádeji na nový začiatok (napriek štyridsiatke na krku). Autorkou seriálu, ktorý vznikol na základe jej vlastných esejí a memoárov, je 45-ročná komička Michelle Buteau; showrunnerka, scenáristka a predstaviteľka hlavnej postavy.

Gray Matter – štvrtok, 13. júl, Max

USA, 2023, Meko Winsbush

Gray Mater, rodinná dráma s komixovými a hororovými prvkami, rozpráva príbeh matky – telepatičky Ayli a jej teen dcéry – telekinetičky Aurori. Ich spolunažívanie nie je jednoduché, už len preto, že Aurora vo svojej mysli pred matkou nič neukryje. Navyše, dcéra zatiaľ nemá svoje telekinetické schopnosti plne pod kontrolou, čo Aylu hnevá. Atmosféra filmu postupne hustne, najmä potom, čo Aurora zistí, že matka s ňou manipuluje. Gray Matter je celovečerným debutom pre režisérku Meko Winbush, scenáristom je Philip Gelatt (Love, Death & Robots, Nekonečná noc, Europa Report).

Diablov advokát (Muhamiat Alshaytan) – štvrtok, 13. júl, Netflix

Kuvajt, 2023, Essam Abdel Hamid

Tu sa prenesieme do Kuvajtu. Slávny futbalista sa stane hlavným podozrivým v prípade vraždy jeho manželky. Spoločnosť ho odvrhne a z idolu sa cez noc stane zatratenec. Muž sa však cíti nevinný, túži po očiste svojho meno. Prípadu sa ujme talentovaná právnička. Netflix neprestáva expandovať na východ, naopak, od tamojších trhov si sľubuje veľa. Podobných produkcií bude na Netflixe časom len pribúdať.

Nadácia (Foundation) – piatok, 14. júl, Apple TV+

USA, 2023, David S. Goyer, Josh Friedman

Apple TV+, veľkovýpravná adaptácia klasiky Isaaca Asimova, séria číslo 2. Príbeh Nadácie sa odohráva v rozmedzí tisícok rokov. Sledujeme postupný rozklad ľudského galaktického Impéria  (Asimov sa inšpiroval dejinami Rímskej ríše), ktorému sa snaží zabrániť skupinka vyhnancov. Prvú poviedku, odohrávajúcu sa v rovnakom fikčnom svete, ako Nadácia, Asimov napísal v roku 1942. V 50. rokoch už bola na svete tučná knižná trilógia, predstavujúca významný míľnik v historickom vývoji žánru sci-fi.  Showrunnermi a hlavnými scenáristami seriálovej Nadácie sú David S. Goyer a Josh Friedman, dvaja skúsení televízni borci (Constantine, Da Vinciho démoni, FlashForward, Snowpiercer, Terminátor: Príbeh Sáry Connorovej...).

V pasci: Barcelona (Bird Box Barcelona) – piatok, 14. júl, Netflix

Španielsko, 2023, David Pastor, Álex Pastor

Pokračovanie ambiciózneho televízneho hororu Bird Box/V pasci (2018). Bird Box Barcelona má skromnejšie ambície ako „jednotka.“ Neuvidíte tak známych hercov (ako Sandru Bullock alebo Johna Malkovicha), k dispozícii bol menší rozpočet. Stále sa však môžete tešiť na temnú, pochmúrnu, postapokalyptickú atmosféru. Tentoraz v prostredí Barcelony. Príbeh začína potom, čo svetovú populáciu zdecimuje tajomná sila. Hlavným hrdinom je opäť rodič, ktorý chráni dieťa pred démonmi. Tentoraz to bude muž, Španiel, Sebastian, zahrá si Mario Casas. Režisérmi filmu sú bratia Álex a David Pastorovci (Hogar/Kde som doma, Los últimos días/Posledné dni, Carriers /Smrtiaca nákaza).

V hmlách (Kohrra) sobota, 15. júl, Netflix

India, 2023, Gunjit Chopra, Sudip Sharma, Diggi Sisodia

6-epizódna krimi detektívka z Indie. Nájde sa telo muža, ktorého zavraždili krátko pred jeho svadobným dňom. Vyšetrovania sa ujmú dvaja policajní detektívi s odlišnými metódami a zrejme aj s odlišným postojom k životu. Paul je mladší, progresívnejší, uhladenejší, Saakar je starší, drsnejší a konzervatívnejší. Príbeh sa odohráva v Pandžábe, v oblasti, o ktorú sa India delí s Pakistanom. Vyšetrovanie, vedené väčšinou vo vidieckom prostredí, nám odhaľuje prehnitosť rodinných väzieb tamojšieho obyvateľstva.




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.