Televízny výber - Youth, Zbojník Jurko,Magnolia, Blade Runner...

Napriek názvu Mladosť nám Paolo Sorrentino ponúkol príbeh dvoch postarších noblesných pánov, ktorí prichádzajú ...

pridal Lukáš Šútor 14.3.2023 o 18:17
Televízny výber - Youth, Zbojník Jurko,Magnolia, Blade Runner...


Streda, 15. marec

Sexmisia (Seksmisja, Poľsko, 1983, Juliusz Machulski), Nova Cinema, 06:50
Ak bude mať niekto ráno čas, odporúčam si pozrieť túto kultovú bláznivú sci-fi komédiou od poľského autorského režiséra Juliusza Machulskeho. Max a Albert súhlasia s ponukou na otestovanie nového vedeckého vynálezu a nechajú sa na tri roky zmraziť. Niečo sa však v procese pokazí a naši hrdinovia sa prebudia o 50 rokov neskôr. Svet sa poriadne zmenil. Muži sú preč, všade samé ženy a ten ich feminizmus...

Bílá nemoc (1937, Československo, Hugo Haas), CS Film, 16:00
Dystopické sci-fi z obdobia tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny, to neveští nič dobré pre jeho tvorcov. Našťastie si Bílú nemoc na motívy predlohy Karla Čapka môžeme dnes vychutnať už „za studena“, bez hrozby nástupu Tretej ríše, na ktorý fikčný svet Bílej nemoci odkazuje. Krajina pod nadvládou diktátora je sužovaná epidémiou neliečiteľnej formy malomocenstva, až kým istý lekár menom Galén nevynájde na chorobu liek. Režisér Hugo Haas spolupracoval na scenári s Karlom Čapkom.

Robin Hood – Kráľ zbojníkov (Robin Hood: Prince of Thieves, USA, 1991, Kevin Reynolds), Dajto, 20:30
Klasicky sladký Hollywood. Tendenčné, romantické, patetické, veľko-dobrodružné spracovanie slávneho príbehu Robina z Locksley. Nechýba súdobá herecká smotánka: Kevin Costner (ako Robin Hood), Morgan Freeman, Mary Elizabeth Mastrantonio (bohužiaľ; asi jej posledná väčšia rola), Christian Slater. Uvidíte aj začínajúceho Alana Rickmana (budúceho Severusa Snapea z Pottera).


Štvrtok, 16. marec

Babí léto (Česko, 2001, Vladimír Michálek), CS Film, 12:00
Film, ktorý ponúkol mohutný priestor staršej generácii českých hercov a tí to dokázali náležite využiť. Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková a Stanislav Zindulka získali za predvedené výkony v Babím léte České levy. Českého leva získal aj scenárista Jiří Hubač, ktorý napísal horko-sladký príbeh 75-ročného muža plného vnútornej i vonkajšej energie. Tú rozdáva ako emeritný člen Metropolitnej operety.

Kapitál v 21. storočí (Le Capital au XXIe siècle, Francúzsko, Nový Zéland, 2019, Justin Pemberton), Dvojka, 20:10
Dokumentárny film o vzťahu medzi bohatstvom a mocou, ktorý skúma, prečo jednostranné hromadenie kapitálu spôsobuje prehlbovanie sociálnych nerovností a úpadok demokracie, ktorú nahrádza oligarchia. S pomocou popredných svetových ekonomických expertov skúma vývoj kapitalizmu a jeho slabiny od francúzskej revolúcie cez svetové vojny až po súčasný vzostup nových technológií.

Mladosť (Youth, Taliansko, VB, USA, 2015, Paolo Sorrentino), ČT Art, 22:05
Napriek názvu Mladosť nám Paolo Sorrentino ponúkol príbeh dvoch postarších noblesných pánov, ktorí prichádzajú do luxusných kúpeľov trocha zrelaxovať a možno naposledy v živote obdivovať telesné krivky mladých žien v plavkách pri procedúrach v bazénoch. A možno si dobre poklábosia aj s Diegom Maradonom. Dvojicu svojráznych chlapíkov si s chuťou zahrali Michael Caine a Harvey Keitel. Strednú generáciu zastupuje Reichel Wiesz, tú mladšiu zase Paul Dano. A samozrejme Jane Fonda vyzerá stále úžasne.


Piatok, 17. marec

Sliedič (The Night crawler, USA, 2014, Dan Gilroy), Jednotka, 22:15
Louis Bloom je mladý muž, ktorý sa chce presadiť za každú cenu. Náhodou sa stane svedkom dopravnej nehody, ku ktorej sa v momente zletia reportéri s cieľom natočiť čo najvýnosnejšie zábery. Práve to sa Bloomovi zapáči, práve to je spôsob, akým by mohol uspieť. Sám sa stane reportérom, sliediacim v noci po rôznych tragédiách, aby pri nich mohol byť čo najskôr a natočiť čo najlepšie zábery. Čoskoro ho ale jeho vlastné ambície pohltia, navyše už začína desiť aj svojho asistenta aj producentku, ktorej zábery dodáva. V hlavnej úlohe exceluje Jake Gyllenhaal.

Krstný otec 2 (Godfather 2, USA, 1974, Francis Ford Coppola), Jednotka, 22:25
Pokračovanie úspešnej a oceňovanej adaptácie románu Maria Puzza Godfather dopadlo snáď ešte lepšie než prvý diel. Opäť sa dostávame do rodiny Corleoneovcov a jej širšieho okruhu, kde to okrem rodinnej lásky a cti zaváňa aj podrazmi a násilím. Sledujeme dve dejové línie. Michael Corleone riadi mafiánske impérium zo svojho sídla v Nevade a retrospektívne v 20. rokoch vidíme začiatky Vita Corleoneho a jeho kariéry. 200 minút ubehne ako voda, ba čo viac, celú trilógiu si vychutnáte najlepšie pri celonočnom maratóne.

Perfektný deň (Un día perfecto, Španielsko, 2015, Fernando León de Aranoa), JOJ Cinema, 20:15
Horko-sladký príbeh o čistení studne (od mŕtveho tela). Všetko uprostred balkánskej vojnovej zóny. Hlavnými postavami sú pracovníci humanitárnej organizácie Aid Across Borders, ktorí sa potrebujú zladiť, aby dosiahli svoj cieľ. To samozrejme nie je jednoduché. Perfektný deň má veľmi slušnú hereckú súpisku: Benicio Del Toro, Olga Kurylenko, Tim Robbins a Mélanie Thierry.


Sobota, 18. marec

A pátý jezdec je strach (Československo, 1964, Zbyněk Brynych), CS Film, 16:00
Mimoriadne účinne sfilmovaný pocit strachu, úzkosti, ohrozenia, skľúčenosti. Režisér a scenárista Zbyňek Brynych nás zavedie do obdobia nemeckej okupácie Česka, kedy sa realizovali prvé transporty židovských obyvateľov Prahy. Hlavnou postavou je židovský intelektuál docent Braun, ktorý nechce prepadnúť moci beznádeje hoci racionálne chápe, že žije v beznádejnej dobe.

Pán prsteňov: Dve veže (The Lord of the Rings: The Two Towers, USA, Nový Zéland, 2002, Peter Jackson), Nova Cinema, 20:00
Skoro všetci sme to videli, ale nemusí byť na škodu pripomenúť si toto Jacksonovo opus magnum. Druhá časť tolkienovskej trilógie je temnejšia a pochmúrnejšia než prvá, napriek tomu je plná nádeje (hlavne v závere). Útok Sarumanovho vojska na Helmovu roklinu je nezabudnuteľný; je to možno najpôsobivejšia vojnová bitka, akú dovtedy zobrazila hraná kinematografia.

Sherlock Holmes (USA, Nemecko, 2009, Guy Ritchie), Nova, 21:45
Modernizácia románov a poviedok sira Arthura Conana Doylea zviedla dokopy Roberta Dowbeyho jr. ako Sherlocka Holmesa a Judea Lawa ako jeho asistenta Watsona. Film Guya Ritchieho nám predstavuje Sherlocka nielen ako geniálneho vyšetrovateľa, ale aj ako fyzicky schopného muža. Film je stále zasadený do dobového Londýna a keďže ide o drahú hollywoodsku produkciu, tak jeho výprava skutočne stojí za to.


Nedeľa, 19. marec

Zbojnik Jurko (Československo, 1976, Viktor Kubal), Dvojka, 20:10
Na sté výročia narodenia najvýznamnejšieho slovenského režiséra animovaných filmov, Viktora Kubala, si môžete prezrieť jedno z jeho najzásadnejších diel. Kubal natočil len 2 celovečerné filmy, prvým je Zbojník Jurko, druhým je Krvavá pani (1980). Zbojník Jurko rozpráva príbeh Jánošíka a je to rozprávanie bláznivé, fantazíjne, poetické, uletené, farbami hýriace. Veľmi pekné.

Magnólia (Magnolia, USA, 1999, Paul Thomas Anderson), ČT2, 21:40
Niekoho síce môže odradiť vyše trojhodinová minutáž, nemal by si ňou však pokaziť náladu. Magnólia je magnum opus Paula Thomasa Andersona. Príbeh sa odohráva počas jediného dňa, jeho postavami je deväť prepletených osôb, ktoré v osudný deň zažívajú dobré, zlé aj zázračne veci. V ich strede je umierajúci televízny producent Earl Partridge. Pozitívom je okrem scenára aj herecké obsadenie, medzi ktorým vyniká napríklad Tom Cruise v úlohe machovského učiteľa umenia zvádzania žien.

Blade Runner (USA, 1982, Ridley Scott), Nova Cinema, 22:40
Výrazne autorská adaptácia románu Philipa K. Dicka Snívajú androidi o elektrických ovečkách? v réžii Ridleyho Scotta sa stala jedným z najkultovejších diel sci-fi všetkých čias. Scenár niektoré dejové línie z knihy vynechal, sústredil sa na tú hlavnú a predovšetkým ponúkol uveriteľný svet budúcnosti, dnes už vlastne minulosti, roku 2019. Temnota tohto sveta by zrejme zaskočila aj samotného Dicka. Člena jednotky Blade Runner pátrajúcej po replikantoch si zahral Harrison Ford, cieľom jeho misie je nájsť Rutgera Hauera.




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.