Televízny výber na víkend aj o fimoch Den skyldige či La Vénus a la fourrure

Filmy odohrávajúce sa na jednom mieste a takmer v priamom prenose nie je vôbec jednoduché napísať ...

pridal Tatiana Rusnáková 18.12.2020 o 19:05
Televízny výber na víkend aj o fimoch Den skyldige či La Vénus a la fourrure


Piatok, 18. december

Tiesňové volanie (Den skyldige, Dánsko, 2018, Gustav Möller), Dvojka, 23:30
Filmy odohrávajúce sa na jednom mieste a takmer v priamom prenose nie je vôbec jednoduché napísať a nakrútiť, napriek tomu patria medzi neustále sa opakujúce tituly v kinematografii už od dôb 12 rozhnevaných mužov. Asger Holm pracuje počas nočných služieb ako telefonista na stanici, kde musí počas šícht riešiť telefonáty zúfalých ľudí. Jeho dnešná noc však bude výnimočná, pretože mu zavolá žena, ktorá tvrdí, že bola unesená. Muž sa bude snažiť iba prostredníctvom útržkových informácií v telefóne zistiť, kde sa nachádza.

Philadelphia (USA, 1993, Jonathan Demme), Film+, 14:45
V rámci mainstreamu jedna z najrevolučnejších snímok zaoberajúca sa otvorene gay- tématikou a tolerancie voči postihnutým chorobou HIV. Hlavným hrdinom je Andrew Beckett (Tom Hanks), úspešný právnik prosperujúcej firmy, ktorý dostane nečakaný vyhadzov. Domniva sa, že prepustenie na základe pracovnej neschopnosti je iba chabou zámienkou a svojich bývalých zamestnancov zažaluje. V boji proti právnickému „molochovi“ mu pomáha Joe Miller (Denzel Washington), ako Afroameričan zvyknutý na rasové predsudky. Oscary pre Toma Hanksa a pieseň Streets of Philadelphia Brucea Springsteena.

Muži, ženy a deti (Men, Women & Children, USA, 2014, Jason Reitman), HBO, 16:10
Jason Reitman je okrem iného aj synom Ivana Reitmana, pôvodom slovenského režiséra, ktorého preslávili klasické komédie ako Ghostbusters/Krotitelia duchov, Twins/Dvojčata, Kindergarten Cop/Policajt zo škôlky, Dave alebo film o tehotnom Arnoldovi Schwarzeneggerovi Junior. Jeho syn Jason si však dokázal vydláždiť vlastnú cestu, medzi jeho najznámejšie snímky patrí skvelá tínedžerská komédia Juno, Thank You for Smoking/Ďakujeme, že fajčíte a Up in the Air/Lietam v tom. V príbehu Muži, ženy a deti sa zameral na sociálne fenomény dnešnej doby a to, aký vplyv to má na dospievajúce deti s ich rodičmi.


Sobota, 19. december

Prázdniny (The Holiday, USA, 2006, Nancy Meyers), Plus, 20:25
Prázdniny sú jednou z tých príjemných, sviatočných komédii s hviezdnym obsadením, tentokrát ale v réžii oceňovanej Nancy Meyers. V tomto príbehu sa hlavné hrdinky Amanda v podaní Cameron Diaz a Iris stvárnená Kate Winslet trápia v láske. Na sviatky sa preto rozhodnú vymeniť si domy, zmeniť tak prostredie a načerpať nové sily. Iris z anglického vidieka putuje do prepychovej vily v Los Angeles, Amanda zas bude nútená čeliť relaxu a oddychu na tichej samote. Láska si ich však predsa len nájde, navyše budú mať možnosť byť prospešné tam, kde to bude potrebné.

Notting Hill (Veľká Británia, USA, 1999, Roger Mitchell), ČT2, 21:45
Jedna z najznámejších a najikonickejších romantických komédií vyšla z pera Richarda Curtis, scenáristu či režiséra veľkej väčšiny kvalitného britského romantického filmu. V tomto príbehu sa Hugh Grant ako majiteľ krachujúceho kníhkupectva stretáva s áčkovou herečkou Annou v podaní Julie Roberts. Keď sa do seba zaľúbia, vyzerá všetko ružovo. Rozdielne prostredia, v ktorých sa pohybujú sa však zdajú neprekonateľné. William a Anna budú mať čo robiť, aby dokázali prekonať všetky nástrhy, ktoré sú im hádzané pod nohy.

Venuša v kožuchu (La Vénus à la fourrure, Francúzsko, Poľsko, 2013, Roman Polanski), ČT2, 23:45
Roman Polanski si už v Carnage z roku 2011 vyskúšal prácu s minimálnym počtom hercov na obmedzenom priestore jedného bytu. Vo Venuše v kožuchu zašiel ešte ďalej, pretože štyroch hercov vystriedal za dvoch a z prostredia apartmánu a bytovky sa dostávame do prázdneho divadla. Tu rozohrávajú svoju sarkastickú hru režisér Thomas (Mathieu Amalric) a nová herečka v podaní Polanskiho manžely Emanuelle Seigner. Bude sa skúšať divadelná hra z 19. storočia s názvom Venuša v Kožuchu a do hry sa postupne dostane a erotické dusno.


Nedeľa, 20. december

Po strništi bos (Česko, Slovensko, Dánsko, 2017, Ján Svěrák), Dvojka, 22:10 Pokračovania extrémne populárnej klasiky z dielne rodiny Svěrákovcov Obecná škola sme sa dočkali až po dlhých 17 rokoch a predsa len to napätie z jeho očakávania už rokmi trochu opadlo. Svěrákovci ale opäť nesklamali a prinášajú v tom najlepšom zmysle to, čomu sa tak trochu hanlivo hovorí „hřejivá komedie ze života“. Tenotkrát sa na udalosti pozeráme detskými očami, čím je zmotivovaný aj jemne naivný, až gýčový štýl celého filmu, kedy sú tí dospelí skôr jednorozmernými fugúrkami.

New York, New York (USA, 1977, Martin Scorsese), ČT art, 21:45
Romantický retromuzikál sa vyníma v kariére režiséra Martina Scorseseho. Príbeh o láske začínajúcej speváčky Francine (Liza Minelli) a saxofonistu Jimmyho (Robert de Niro) je tak romantický, ako realistický. To, čo spočiatku vyzerá ako osudová love-story totiž skoro prekričia Jimmyho excesy aj problémy vyrovnať sa s rastúcou slávou Francine. Spočiatku prijatý vlažne, je dnes film New York, New York klasikou, symbolizujúcou americký nezávislý Hollywood 70. rokov.

Dievča vo vlaku (The Girl on the Train, USA, 2016, Tate Taylor), Prima MAX, 22:05
Adaptácia románu Pauly Hawkins je pomerne drsným, dokonca soft erotickým trilerom zo súčasnej americkej strenej vrstvy. Hlavná hrdinka Rachel je po rozvode alkoholička, ktorá to nevydrží po ceste do roboty ani vo vlaku a do práce prichádza často pod parou. Jedného dňa ale z okna vlaku uvidí isté udalosti v dome blízko koľají a rozhodne sa zistiť, o čo v skutočnosti ide. Susedom mladého manželského páru je dokonca jej bývalý manžel. Žena sa postupne dostáva do sietí intríg a zločinu a nebude jednoduché sa z nich vymotať.




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.