SCANDI 2020 bude patriť ženám

Už tento týždeň uvedie šiesty ročník prehliadky divácky hit zo Sundance Srdcová kráľovná, provokatívny dokument ...

pridal kinema 21.1.2020 o 15:37
SCANDI 2020 bude patriť ženám


Už tento týždeň uvedie šiesty ročník prehliadky divácky hit zo Sundance Srdcová kráľovná, provokatívny dokument Plnotučná sebaláska, ale aj nefalšovaný scandi noir Dokonalý pacient.

SCANDI – čerstvá nádielka severského filmu ponúkne sedem premiér a bude sa konať od 22. 1. do 26. 1. v bratislavských kinách a v ďalších kinách na Slovensku. Nebojácne, nezávislé a silné ženy v nej figurujú nielen ako hlavné hrdinky, ale aj ako originálne tvorkyne. To bude aj tematickým zameraním prehliadky, ktorá ukáže prierez žánrami aktuálne definujúcimi škandinávsku kinematografiu. Prehliadku otvorí dánsky favorit Srdcová kráľovná.

Kráľovná, ktorá ti vezme srdce

Film plný sexuálnych scén a hnevu prináša kontroverznú tému vzťahu staršej ženy a mladého emocionálne nezrelého chlapca. Reč je o kontroverznej dánskej snímke Srdcová kráľovná, v hlavnej úlohe s herečkou Tryne Dyrholm, známej z dánskej drámy Thomasa Winterberga Komúna. Úspešná právnička Anna žije v krásnom modernom dome s dvomi dcérami a manželom lekárom Petrom. Jej perfektný život ohrozí až príchod Petrovho problematického násťročného syna z predošlého vzťahu, s ktorým Anna naviaže intímne puto. To, čo sa zdalo byť len jemným flirtom, sa rýchlo premení v znepokojivý príbeh sily, zrady a zodpovednosti s ničivými následkami...

Sme mladé, sme krásne, sme.. TUČNÉ

V Škandinávii dochádza k revolúcii. Plnotučná sebaláska je príbeh o mladých škandinávskych ženách, ktoré už majú dosť sebanenávisti a hanby a hrdo sa nazývajú FAT - TLSTÉ. Čakali, že prv, než si kúpia šaty, zájdu na diskotéku a nájdu lásku – musia schudnúť. K chudnutiu však neprišlo. Našli sa ale navzájom rovnako ako objavili hnutie #bodypositivity. S provokatívnym tónom feminizmu a umeleckým prístupom k prirodzenej kráse tento film zmení spôsob, akým vnímame telo. Je to film o hanbe a povstaní, ale aj o humornej a srdečnej ceste partie mladých energických žien.

Zaslúži si spravodlivosť sériový vrah?

Film Dokonalý pacient vznikol podľa knižnej predlohy Ako sa rodí sériový vrah Skutočný prípad Thomasa Quicka, ktorú napísal švédsky reportér Hannes Rastam. Ten je zároveň hlavnou postavou filmu, v ktorom sa horlivo snaží zistiť pravdu o mužovi známom aj ako švédsky Hannibal Lecter. Akonáhle odhalí nezrovnalosti v prípadoch muža, ktorý bol odsúdený za osem vrážd a priznal sa k ďalším dvadsiatim piatim, vrhne sa na dokazovanie neviny jedného z najhorších sériových vrahov, kanibalov a násilníkov Švédska.

K filmu bude prebiehať aj sprievodné podujatie, diskusia po názvom Duša film, ktorú organizuje Liga za duševné zdravie. Po projekcii snímky sa prídu na tému justičných omylov rozprávať klinický psychológ a psychoterapeut Mgr. Gabriel Hrustič a riaditeľ Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela v Pezinku doc. MUDr. Pavel Černák. Podujatie bude prebiehať 23. 1. v Kino Film Europe.

Rozhovory o členoch kultu

Ďalším z ponuky filmov šiesteho ročníka prehliadky je aj fínska snímka Máriin raj. Tá rozpráva príbeh z dvadsiatich rokov minulého storočia, v ktorom charizmatická kazateľka Maria Åkerblom vedie svojich oddaných stúpencov do Helsínk. Je medzi nimi aj mladá obdivovateľka Salome. Keď sa Salome spriatelí s miestnym dievčaťom Malin, jej pohľad na svet sa mení a ona sa zmieta medzi prísľubom novoobjavenej slobody a Máriinou zničujúcou láskou.

Kulty nás nezvyčajným spôsobom lákajú a zaujímajú. Aké je to byť členom kultu? Prečo sa ich prívrženci tak bezhlavo pridávajú a poslúchajú samozvaných lídrov? A aké sú paralely medzi fínskym filmom Máriin raj a knihou Rozhovor s členkou kultu. O tejto téme sa budú rozprávať v nedeľu 26. 1. v Kino Film Europe, moderátorka Zuzana Golianová s autorkou knihy Rozhovor členkou kultu Máriou Modrovich.

O konflikte na blízkom východe

Skutočný príbeh je aj námetom pre film Vidíš, mesiac Daniel. Snímka rozpráva o otrasných zážitkoch mladého dánskeho fotožurnalistu Daniela Rya, ktorý bol v Sýrii zadržaný ako rukojemník teroristickou organizáciou Islamský štát spolu s ďalšími cudzincami vrátane amerického novinára Jamesa Foleyho.

Môže znamenať eskalácia napätia na blízkom východe reálnu hrozbu pre Európu? Ak nie, aký má význam riskovanie životov novinárov vo vojnových zónach? Týmto otázkam sa bude venovať Michal Havran spolu so svojimi hosťami po projekcii filmu Vidíš mesiac, Daniel v piatok 24. 1 v Kine Film Europe.

Sedemdesiatnik s desivým tajomstvom

Snímka Poďme kradnúť kone je nakrútená podľa rovnomenného románu Pera Pettersona a z posledného Berlinale si odniesla Strieborného medveďa za umelecký prínos. Rozpráva príbeh zrelého muža, ktorý nemôže zabudnúť na tragédiu a vášeň, ktorá sformovala jeho život. Snímka známeho nórskeho režiséra Hansa Pettera Molanda ponúkne v hlavnej úlohe svetoznámeho švédskeho herca Stellana Skarsgarda.

Volaj mame!

Rodičia čakajú celý život, kým im deti povedia „Ďakujem!“, a deti naopak čakajú na „Prepáč!“ Táto slepá ulička je východiskom pre komédiu Volaj Mame! Niki má 35 rokov, ale žije život ako 25-ročná. Odrazu je nútená vyrovnať sa so všetkými svojimi vzťahmi a životnými rozhodnutiami.

Nórsko-švédsky deň v Pistoriho paláci

Nórsko-švédsky deň je praktickým vyvrcholením prehliadky severského filmu. Priaznivci škandinávskych krajín dostanú v sobotu 25. 1. možnosť spoznať tieto úžasné krajiny prezentáciou ich kuchyne, filmov, literárnych diel, umenia, ale aj nádhernej prírody.

Podujatie organizované s podporou Nórskej ambasády v Bratislave a Švédskej ambasády vo Viedni pripravilo okrem kvalitných filmov oboch krajín aj výber severských kníh z kníhkupectva Artforum, ochutnávku nórskej a švédskej kuchyne, Cestovateľské kino s dvorným prekladateľom svetoznámeho autora škandinávskych kriminálok na Slovensku Joa Nesbøa, a napokon výstavu Pionierky švédskeho filmu.

SCANDI
Čerstvá nádielka severského filmu

22. – 26. 1. 2020

Bratislava: Kino Film Europe, Kino Lumière, Kino Mladosť, Artkino Za zrkadlom
Regióny: Banská Štiavnica, Dubnica Nad Váhom, Košice, Liptovský Mikuláš, Martin, Modra, Nové Zámky, Piešťany, Poprad, Prievidza, Spišská Nová Ves, Sereď, Trenčín, Trnava, Žilina





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.