Nájdite sa v programe Jedného sveta

V Amazónii horia pralesy, štátna tajomníčka Jankovská si dopisuje s Kočnerom a váš strýko si chce vziať za ženu ...

pridal kinema 7.9.2019 o 11:45
Nájdite sa v programe Jedného sveta


V Amazónii horia pralesy, štátna tajomníčka Jankovská si dopisuje s Kočnerom a váš strýko si chce vziať za ženu pani z Moldavska, ktorú nikdy nevidel, ale napísala mu dlhý mail, že ho miluje a chce ho za muža. Aj vy sa občas cítite stratení v súčasnosti? Vytvorili sme pre vás unikátny výber filmov, ktoré otvárajú oči, pomáhajú kriticky myslieť i chápať súvislosti a umožňujú zorientovať sa v priestore plnom informácií a fake news.

Jubilejný 20. ročník Jedného sveta, nad ktorým tento rok prevzali záštitu primátor Bratislavy, Matúš Vallo, a starostka Starého Mesta, Zuzana Aufrichtová, ponúkne viac ako 40 filmov, vrátane štyroch slovenských a jednej celosvetovej premiéry. Okrem toho prinesie aj podnetné diskusie, výstavy, či krsty kníh.

„Tohtoročné filmy sú priamo naviazané na našu hlavnú festivalovú tému ‚Stratení v súčasnosti‘ a jej dôležité podtémy. Rada by som upozornila na film Vitajte v Sodome, ktorý je mrazivým svedectvom o jednom z najjedovatejších miest na Zemi – o skládke európskeho elektronického odpadu voľne pohodenom na predmestí v krajine Ghana,“ hovorí umelecká riaditeľka festivalu, Diana Fabiánová. Tento snímok má podľa nej v sebe silu prinútiť nás prehodnotiť naše spotrebiteľské návyky.

Aké je to narodiť sa v rodine džihádistu, kde sa intímne rodinné chvíle plazivo prelínajú s fanatizmom, sa návštevníci dozvedia v unikátnom dokumente o islamskej radikalizácii s názvom O otcoch a synoch. „Medziľudské vzťahy blízkej budúcnosti, v ktorých len jeden z partnerov disponuje tlčúcim srdcom, rozoberie sureálny snímok Vitaj, umela inteligencia! Odpovede na otázky ‚Kto sme? Kam ideme a ako nás ovplyvnila naša minulosť?‘ odhalia 100-ročné dámy a šarmantní gentlemani v dokumente Moje storočie, ktorý je dobrodružným pátraním po našej národnej identite,“ približuje bohatý program festivalu Jeden svet 2019 Diana Fabianová.

V súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva sa bude porota v zložení Alexandry Kandy Longuet (belgická režisérka, minuloročná víťazka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov v Jihlave), Jan Gebert (český novinár a režisér, minuloročný víťaz Jedného sveta) a Marek Kuboš (slovenský režisér, autor filmu Posledný autoportrét) rozhodovať medzi piatimi slovenskými a piatimi českými filmami, kde nebude chýbať ani novinka legendárnej Heleny Třeštíkovej (Forman vs. Forman), či krehký dlhometrážny debut Pavla Pekarčíka zložený z príbehov tých, ktorí nepočujú, no zato počúvajú sny (Hluché dni).

Jeden svet nie je len o kvalitných filmoch a filmároch, ktorí nezatvárajú oči pred tým, čo sa okolo nich a v ich krajine deje. Tie sú len jedným z nástrojov, ktoré organizácia Človek v ohrození dlhodobo a účinne používa pri boji za ľudské práva, inklúzii vylúčených komunít, globálnom vzdelávaní, ako aj humanitárnej a rozvojovej pomoci doma aj v krajinách, ktoré sú zmietané vojnovými, ekologickými a inými krízami.

Človek v ohrození preto poskytne svojich najlepších odborníkov do diskusií po filmoch, ktoré budú streamované aj online a tiež na školské projekcie, ktoré sú dlhodobo významnou súčasťou festivalu.

„Keďže vieme, že kvalitný obsah je len polovicou diváckeho zážitku, dali sme si záležať aj na forme. Návštevníci Jedného sveta uvidia filmy v maximálnom rozlíšení v kvalitných kinosálach, ale tiež v nonstop galerijnej inštalácii, cez VR okuliare, v príjemnej atmosfére kaviarne alebo v progresívnom prostredí Novej Cvernovky, kde sa im o deti zatiaľ postarajú profesionáli z EDU DRAMY,“ poodhaľuje koordinátorka festivalu Eva Križková.

Počas festivalu Jeden svet 2019 sa uskutoční aj množstvo site-specific podujatí, ktorých zámerom je zbližovať divákov a ich mesto. Festival tiež ponúkne možnosť virtuálnych diskusií cez sli.do alebo z pohodlia domova vďaka online streamingu.

Festival Jeden svet sa uskutoční 9.-13. októbra v Bratislave. Počas piatich dní prinesie dva krsty kníh európskych autorov, ktoré vyjdú vo vydavateľstve Absynt, 14 diskusii so zahraničnými hosťami, koncert Peter Luha & Futurelove Sibanda, výstavu vo verejnom priestore pred Starou Tržnicou, Green Screen konferenciu o trvale udržateľnom kine, interaktívny performance Polarity party ale predovšetkým filmy, ktoré menia pohľad na svet.

Festival bude následne pokračovať do ďalších miest po celom Slovensku.  Všetky filmy už teraz nájdete na webe www.jedensvet.sk. Podrobný program s časmi jednotlivých projekcií zverejní festival na konci septembra, kedy si návštevníci budú môcť zakúpiť lístky na konkrétne premietania. Oveľa viac sa však oplatí kúpiť si festivalovú permanentku. Tie sú k dispozícii už teraz na stránke Jedného sveta alebo prostredníctvom tootoot.sk.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.