Ako hodnotíme seriál - Skins: Pure

Pred dvoma týždňami sme sa obzreli na prvý dvojdiel 7. série seriálu Skins. Jedná sa o kultový seriál britskej stanice E4. Na rozdiel od svojich predošlých sérií sa však aktuálna sústredí na ...

pridal Elendilka 31.7.2013 o 15:49

Ako hodnotíme seriál - Skins: Pure


Pred dvoma týždňami sme sa obzreli na prvý dvojdiel 7. série seriálu Skins. Jedná sa o kultový seriál britskej stanice E4. Na rozdiel od svojich predošlých sérií sa však aktuálna sústredí na vybrané postavy zo svojej bohatej histórie. Uplynulé týždne sme mali možnosť nahliadnuť do života Cassie, hrdinky z prvej generácie hrdinov. Tento článok môže obsahovať potenciálne spoilery, ak ste seriál nevideli.

Predtým, než sa pustím do ozrejmenia deja Pure, spomeniem, kde sme sa s Cassie (Hannah Murray) stretli naposledy. Zažívala smutné chvíle po smrti jedného z partie priateľov, okolo ktorých sa sústredil dej prvých dvoch sérií seriálu. Rozhodla sa opustiť Bristol a odletela do New Yorku. Čo sa však dialo počas tých štyroch rokov, ktoré sme ju nevideli, to nám scenáristi neprezradili. Vieme len, že veľa cestovala, no v súčasnosti zakotvila v Londýne.

Takisto, aj v jej osobnom živote sa toho pomerne veľa zmenilo. Hneď na začiatku sa dozvedáme, že jej zomrela mama, čo pravdepodobne spustilo obrovskú zmenu v jej charaktere. Cassie totiž už takmer vôbec nepije, odmieta drogy a neberie ani žiadne lieky. Pracuje v kaviarni, po práci ide na izbu do svojho podnájmu, počas voľna nakupuje nevyhnuté veci a kdesi v minulosti nechala aj svoje typické frázy ako „wow“, alebo „lovely“. Na druhej strane, čas akosi posilnil jej schopnosť užívať si život a vychutnávať si malé momenty, či hudbu a tanec. Cassie vyrástla a to nie je na škodu.

Z deja prezradím len minimum. Cassie jedného dňa osloví návštevníčka reštaurácie. Videla na internete stránku Oblivion, na ktorej nie je nič iné, len fotografie s Cassie. Väčšinou sa jedná o zábery, v ktorých stojí pri okne, počúva hudbu, pije kávu – sú to fotky, o ktorých ani netušila. Je na nich vždy zamyslená a nikdy sa nedíva do objektívu. Čoskoro sa ukáže, že sú akýmsi internetovým fenoménom. Kto ich ale fotí? Má Cassie nejakého stalkera?

Obsadenie bolo opäť vynikajúce. Okrem Hannah Murray si rolu z predošlých epizód zreprízoval len Neil Morrissey, ktorý opäť stvárnil jej otca. Inak sa v Pure ukázali nové tváre. Cassinu spolubývajúcu Maddie stvárnila Charlene McKenna, ktorá predstavuje Rose v populárnom seriáli Ripper Street. Veľký priestor dostali aj postavy Jakoba (Olly Alexander) a Yaniva (Daniel Ben Zenou). Obaja sú menej známi, no v tejto epizóde im to išlo vynikajúco.

Skins Pure bola charaktorevá dvojčasť. Bola Cassina a preto bola len o nej. Zachytávala krehkosť, ktorú jej charakter vždy mal a bol to jednoducho televízny film, ktorý sme potrebovali vidieť, aby sme vedeli ako sa má a ako sa vyrovnala s udalosťami záverečných momentov 2. série seriálu. V ňom bola najkrehkejšou osobnosťou a vždy hazardovala so svojím životom. Preto bolo úžasné vidieť, ako ju čas zmenil. Či chcete, alebo nechcete, roky sa na vás podpíšu. Vidíte veci inak. Ak ste kedysi riešili to, že vás rodičia ignorujú tým, že ste si sami sebe ubližovali, po dvadsiatke sa vám to bude zdať malicherné. V živote sa priority a pohľad na svet menia. Aj vy ste teraz iní, ako keď ste pred šiestimi rokmi videli prvú časť Skins. Prečo by mala Cassie zostať taká istá?

Samotná Hannah Murray váhala nad tým, či má rolu vziať, alebo nie. Nechcela byť zaškatuľkovaná ako Cassie, keď úspešne rozbehla svoju kariéru v iných projektoch. Rolu vzala preto, lebo videla, že Cassie je iná. Dospelá. Podľa mňa to do Skins Pure sadlo ako riť na šerbeľ. Takisto, v diskusiách sa strhlo veľké haló o tom, že Cassie nepovedala s kým cestovala po Amerike. Nevie to ani Hannah Murray a ani to nechce vedieť. Preto ma o to viac rozčúlilo, že najviac kritizované bolo práve to, že sa v časti neobjavil Sid, alebo ho aspoň nezmienili. Samozrejme, že Sid je veľkou súčasťou jej života. Ale uvedomte si prosím, že s ním chodila, keď mala šestnásť rokov. Koľko ľudí z vášho okolia chodí ešte stále s tým istým človekom, ako keď boli na strednej? Lebo ja tých mojich viem spočítať na prstoch jednej, maximálne dvoch rúk. Skins boli vždy o realite. A v reálnom živote málokedy skončíte so svojou prvou láskou zo strednej.

Takisto, názov Skins Pure sa ku epizóde hodil. Vystihol presne Cassie a celkový pocit, ktorý z častí išiel. Opäť krásne scenérie, dlhé pohľady na charaktery, málo dialógov a veľa emocionálne náročných scén. Krásna časť o dospelej Cassie.

U mňa zožali zatiaľ všetky štyri epizódy siedmej série úspech. To znamená, že sa začínam obávať Skins Rise, ktoré štartujú o týždeň. Cook je po Effy mojou najobľúbenejšou postavou a mám obrovské očakávania, keďže Jack O’Connel v posledných epizódach „svojej“ série predvádzal neskutočné herecké výkony. Z upútavky mám dosť zmiešané pocity a o častiach sa v promo komentároch vyjadrujú, ako o super dráme. Pevne verím, že prekoná latku, ktorú nastavili Fire a Pure. Lebo tá je poriadne vysoko. (serialy.sk)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.