Sérioví vrahovia stále frčia

Sérioví vrahovia stále frčia, a to nie len tí kultoví, ale aj fiktívni. A čím zvrátenejší a vyšinutejší vrah, tým lepšie. Americká stanica Fox pred doma týždňami uviedla novinku The Following, v ...

pridal Sue 31.1.2013 o 21:10

Sérioví vrahovia stále frčia


Sérioví vrahovia stále frčia, a to nie len tí kultoví, ale aj fiktívni. A čím zvrátenejší a vyšinutejší vrah, tým lepšie. Americká stanica Fox pred doma týždňami uviedla novinku The Following, v ktorej predostiera vyšetrovanie práve takého maniaka. Seriál sa začína útekom Joea Carrolla, sériového vraha čakajúceho na trest smrti, z väzenia a následným povolaním bývalého agenta FBI Ryana Hardyho, ktorý ho pred ôsmymi rokmi dostal za mreže. Pripája sa k vyšetrovaciemu týmu a spoločne sa snažia Carrolla dolapiť skôr než sa mu podarí zabiť jedinú preživšiu jeho vraždiaceho vyčíňania spred ôsmych rokov. (Ak o seriáli nič neviete a nechcete sa pripraviť o prekvapenia, nečítajte radšej ďalej, aby ste sa vyhli spoilerom.)

Takže prvotná zápletka neznie ktovieako inovatívne – a popravde, ani ten zbytok nie je nejako prehnane inovatívny, hlavne pokiaľ ide o postavy, ktoré zosobňujú snáď všetky stereotypy a klišé v žánri.

Ryan Hardy je bývalý FBI agent, ktorý je na invalidnom dôchodku, pretože Carroll ho temer zabil a navyše mal počas vyšetrovania pomer s jeho bývalou ženou, čo FBI veľmi neoceňovalo. A, samozrejme, je alkoholikom. Seriál sa doslova začína telefonátom, v ktorom ho bývalí kolegovia prosia, aby im ho pomohol chytiť, lebo „nikto iný to nedokáže, Ryan“. Ach jaj. No a potom tu samozrejme máme postavu Joea Carrolla, ktorý je ako vrah patrične vyšinutý, zvrhlo geniálny a, samozrejme, má neuveriteľnú charizmu. Prednášal o americkej literatúre na univerzite a jeho vraždy boli poctou jeho idolu, Edgarovi Allanovi Poeovi. Ešteže Američania toho Poea majú, že?

ALE. Aj napriek tomu, že The Following využíva snáď všetky klišé dostupné žánru trileru a krimi, predsa len tento seriál dokázal prekvapiť. Keď som si zapla pilot, tak som už dávno zabudla, čo sa písalo v anotácii, takže som očakávala, že pôjde o vyšetrovanie prípadu roztiahnutého na celú sériu (čo by som veľmi ocenila, pretože takýto formát sa mi veľmi páči). Keď však udalosti nabrali veľmi rýchly spád, zľakla som sa, že snáď pôjde o klasickú procedurálku. Záverečný zvrat však ukázal, že som sa obávala zbytočne a zároveň ukázal veľký potenciál pre ďalší vývoj seriálu. Ako už napovedá názov, a ako bolo načrtnuté hneď v pilotnej epizóde, The Following sa nebude ani tak zaoberať chytaním Carrolla (spoiler: ktorého chytia ešte v pilotnej epizóde), ale práve v odhaľovaní siete jeho nasledovníkov, ktorých zaktivizoval prostredníctvom internetu, aby pokračovali tam, kde on prestal. A ako správny profesor literatúry všetko štylizuje do príbehu, v ktorom Ryan Hardy vystupuje ako hlavná postava.

Obsadenie je úplne skvelé. Kevin Bacon, ktorého meno ma k tomuto seriálu prilákalo, bol ako Ryan Hardy dosť dobrý, len ten alkoholizmus som mu veľmi neverila. Na druhej strane, James Purefoy ako Joe Carroll, nuž, ak by bol môj učiteľ literatúry, myslím, že by som ani okom nemrkla pred tým než by som sa pridala k jeho vraždiacemu kultu. Zvyšok obsadenia je tiež zaujímavý, uvidíte aj Natalie Zea ako Calire, bývalú manželkú Carrolla a Hardyho lásku, Annie Parisse ako agentku FBI Debru Parker, odborníčku na kulty, Shawna Ashmora ako Mikea Westona, mladého agenta, ktorý priam uctieva Hardyho.

Spočiatku mi na The Following prekážal rýchly spád udalostí, ale v druhej epizóde sa mierne spomalil, čo veľmi oceňujem, pretože tomuto seriálu by podľa mňa voľnejšie tempo len prospelo, keďže je objednaných 15 epizód (ktoré pôjdu bez prestávky!) a celkom si momentálne neviem predstaviť, čo všetko chcú v nasledujúcich trinástich riešiť. Ráta sa mi však využívanie ozaj hojného počtu flashbackov, takže verím, že scenáristi mali s čím pracovať.

Bola by škoda odignorovať tento seriál len pre to množstvo klišé, s ktorými pracuje, pretože aj napriek nim dokázal prekvapiť – a nie raz. Nemám na mysli len zvraty v deji, ale napríklad aj to, koľko krvi a explicitných záberov v ňom uvidíte (čo je prekvapujúce, vzhľadom na to, že sa to vysiela na Fox a nie na káblovke) alebo ako dobre vystihli povahu kultu Carrollových následníkov – miestami to bolo až desivé. Po prvých dvoch odvysielaných častiach seriálom hodnotím 9/10a pozerám ďalej. (serialy.kinema.sk)




KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.