KINEMA.SK AKO PRVÁ V NOVOM KINE CINEMAX

KINEMA.SK AKO PRVÁ V NOVOM KINE CINEMAX

článok



Pondelok večer sme ako prvé médium navštívili uzavretú projekciu filmu Gravitácia (IMAX verzia) v novom 12 sálovom multiplexe Cinemax v nákupnom centre Bory. Kino sa pre verejnosť otvára už tento štvrtok 11. júna v plnom profile. Ponúkame vám rozhovor s Tomášom Drobným zo spoločností Continental film a Cinemax.


Aký je váš odhad pri IMAX novinkách, ako často môžu prichádzať filmy v tomto formáte?

Ponuka IMAX filmov je každým rokom väčšia. Od roku 2005, kedy IMAX začal spolupracovať s hollywoodskymi štúdiami na sa počet kasových trhákov znásobil – za rok 2014 ich bolo 39. Tento rok čakáme podobné číslo. Aj keď sme pár výnimočných titulov tento rok nestihli, máme naplánovaných noviniek dosť – takmer každé dva týždne až do novembra, kde je plánovaný Spectre – nový príbeh a agentovi 007, ktorý má plánované „okno“ až 6 týždňov.

 

Kinema.sk ako prvá v novom kine Cinemax Kinema.sk ako prvá v novom kine Cinemax Kinema.sk ako prvá v novom kine Cinemax

Návrat k starým filmom – čo ponúknete z minulejkolekcie IMAX filmov? Gravitácia, Interstellar, azda trilógiu Hobita či Avatara?

Doteraz sme to tajili, pretože sme o staré filmy museli s distribútermi doslova bojovať. Dnes vieme potvrdiť, že pre IMAX prinesieme Mad Maxa, Rýchlo a zbesilo 7, veríme, že to budú aj Avengeri a Interstellar. A tiež vieme, že to nebude Gravitácia, pretože tomuto titulu už skončili kino práva... Hobit ani Avatar to tiež nebudú z toho istého dôvodu. Ale ak dnes plánujeme dlhodobý program IMAXu, je skutočne ťažké sem staršie tituly vtesnať, keďže je pred nami naozaj veľa veľa noviniek.


Aký zvolíte na začiatku pomer pri IMAX filmoch: budete tlačiť najmä novinky alebo určitý čas aj staršie filmy – napríklad prvé mesiace či pol roka?

Ako píšem. Je našim spoločným záujmom hrať najmä nové filmy. Chceme priniesť to najlepšie z tohto a konca minulého roka aj na tento nenapodobiteľný formát, ale prioritou sú najmä novinky – aj štúdii (distribútorov) aj spoločnosti IMAX a teda aj nás, multiplexu CINEMAX.


V koľkých sálach bude Dolby Atmos a ako často premietnete filmy v tomto režime? Vrátite sa aj ku starším ako Mad Max či San Andreas?

Na začiatok máme Dolby Atmos v dvoch premiérových sálach. Na našom webe máme priamo v programe označený každý film, ktorý je s týmto zvukovým systémom dostupný (pozn. red. www.cine-max.sk).

Mad Max aj San Andreas určite. Tieto uvádzame rovno od 11/6 – od otvorenia kina pre verejnosť. Chceli by sme tiež aj staršie filmy, ale tieto (Rýchlo a zbesilo 7, či Avengri) neboli s Dolby Atmos pre Slovensko k dispozícii. Hľadáme riešenia.

Všetky vyššie spomenuté však hráme s technológiou D-Box, čo sú pohyblivé kreslá, ktoré predstavujú štvrtý rozmer. Je to niečo, čo práve pri týchto filmov vrelo odporúčam. D-Box máme v 3 sálach, vždy len jednu radu sedadiel, ako vravím, je to niečo, čo skutočne dokonale podčiarkuje zážitok z filmu – zvlášť pri týchto akčných – či sú to naháňačky aút alebo zemetrasenie, súboj komixových hrdinov alebo bitky šialencov z budúcnosti.

A ešte som zabudol. Všetky sály máme vysoké tak, aby sme mohli v budúcnosti Dolby Atmos domontovať. Vyššia výška je nutná preto, aby stropné reproduktory nezavadzali pri pozeraní filmu, teda nebol na plátne viditeľný ich tieň. Dolby Atmos schvaľuje nielen dizajn každej sály pred samotnou stavbou, ale aj následne certifikuje každú sálu – obe naše sú 100% podľa tých najvyšších kritérií. V oboch sa nachádza rovnaký počet reproduktorov a teda v oboch sálach máme zvukový systém so 47.3 kanálmi (zvuk pre každý kanál je mixovaný samostatne!).

 

Kinema.sk ako prvá v novom kine Cinemax Kinema.sk ako prvá v novom kine Cinemax Kinema.sk ako prvá v novom kine Cinemax

Budete mať sálu, v ktorej budú aj obe technológie: Dolby Atmos a IMAX?

Nie, tieto technológie sú nezlučiteľné. IMAX ale vytvoril vlastný tzv. immersive sound – teda obklopujúci zvuk a CINEMAX Bory je prvý v celom regióne EMEA a toho času jediný! Diváci sa majú naozaj na čo tešiť.


Aký formát plátna máte štandardne v sálach? Je to skôr 1,85 či 2,35?

Keďže sme moderný multiplex a počítame s hraním kasových trhákov, plátna máme na širokouhlý formát, teda 1:1,85. V menších sálach je klasika, teda 1:2,39 a samozrejme IMAX má vlastný formát aj na hollywoodske trháky 1:1,9 a filmy špeciálne točené pre IMAX a dokumenty v pomere 1:1,4.


Aké zvukové formáty máte popri Dolby Atmose v sálach? Je v každej sále aspoň Dolby Digital 5.1?

Sme najmodernejšie kino na Slovensku a trúfame si povedať aj v širšom regióne. Zvuk je veľmi dôležitou súčasťou, ako my vravíme, maximálneho filmového zážitku, a preto máme vo všetkých sálach okrem IMAX immersive sound a Dolby Atmos, zvuk Dolby Digital 7.1 a v tých najmenších sálach 5.1. Skutočne nám ide o sprostredkovanie všetkých filmov na tej najvyššej úrovni.

 

Kinema.sk ako prvá v novom kine Cinemax Kinema.sk ako prvá v novom kine Cinemax Kinema.sk ako prvá v novom kine Cinemax

Budú platiť v Cinemax Bratislava aj filmové karty z iných miest?

Áno. CINEMAX karty sú platné v celej sieti CINEMAX – aj Film aj VIP karta. Rovnako darčekové poukazy budeme brať z celej siete, aj keď tu už bude doplatok, kedže v Bratislave bude vstupné o cca 1€ vyššie.


Podľa prvotného programu dávate relatívne veľký priestor aj klubovým filmom a ArtMax sekcii? Je to skôr úvodná akcia alebo sa stane štandardnou súčasťou programu? Niekoľko klubových filmov pre diváka každý deň?

Nechcem opakovať náš claim/slogan, ale misiou spoločnosti CINEMAX je skutočne poskytovať maximálny filmový zážitok. A to nie je len dokonalý obraz a zvuk, ale aj program, obsluha, sedenie, celkový pocit z kina a najmä náš zápal pre film. Aj teda program sa snažíme stavať priamo na mieru. My v sekciu ARTMAX veľmi veríme a sme presvedčení, že klubové/náročnejšie filmy majú mať priestor aj v modernom multiplexe. Ak sa z akéhokoľvek dôvodu tento model neosvedčí alebo pôjde v nejakom týždni veľa komerčných noviniek, bude tento pomer jednoducho menší. Ale radi by sme mali stále program veľmi bohatý a nie zameraný len na komerčného diváka. Rozhodne nie unifikovaný, ako to vnímame v ostatných bratislavských multikinách.


Očakávate cenovú vojnu po štarte multiplexu v Bratislave? Mnohí diváci sú zvedaví, do akej miery sa opätovne vytvorí konkurencia v hlavnom meste.

(Zamyslenie). Veríme, že náš biznis nie je len o cenách. Ponúkame divákom výrazne viac, ako naša konkurencia. Napriek tomu sme o niečo lacnejší. Ale sme presvedčení, že ľudia k nám nebudú chodiť len kvôli nižším cenám, ale kvôli tomu zážitku, ktorý nikde inde jednoducho nedostanú. Sú veci, ktoré máme chránené licenciou, sú veci, ktoré konkurencia mať môže, ale boli by umiestnené len s kompromismi (keďže ich sály neboli stavané na tento účel) atď. Ale cena nikdy nikomu nepomohla a verím, že nemá zmysel bojovať o zákazníka znižovaním vstupného – ale budovať si divákmi vzťah. Dlhodobo. Veríme, že sa nám to podarí a CINEMAX Bory si nájde množstvo fanúšikov, a nemyslím len tých virtuálnych... (smiech)


autor Michal Korec 9.6.2015
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.