PROFIL: JIM CARREY

PROFIL: JIM CARREY

článok



James Eugene Carrey (17. 1. 1962)  už ako malý vykazoval známky budúceho komika. Ako najmladšie zo štyroch detí Katleen Marie Carrey a bývalého neúspešného saxofonistu Percyho Josepha Carrey, si vydupával pozornosť predvádzaním sa pred každým, kto bol ochotný sa na neho dívať. Nie je prekvapujúce, že patril medzi triednych šašov. Vekom si Jim uvedomoval bezútešnú situáciu rodiny, ktorá bola nútená presťahovať sa z bezpečia jeho rodného mesta Newmarket na predmestie Toronta. Celá rodina sa zamestnala v blízkej automobilke, vrátane Jima, ktorý kvôli tomu zanechal školu a snažil sa vypomôcť rodine.

Pred dovŕšením dospelosti sa Jim definitívne rozhodol, že sa stane komikom a podriadil tomu celé svoje ďalšie smerovanie. Vystupoval v kluboch po celej Kanade a v roku 1979 sa rozsthodol odísť do Los Angeles, aby sa tam z neho raz stala hviezda.

Po príchode do L.A. sa zamestnal v The Comedy Store, a do kolónky zamestnanie si čoskoro začal písať komik. Všimol si ho zaslúžili komik Rodney Dangerfield, ktorý mu ponúkol spoluprácu. Jim si začal budovať pozíciu, pomaly sa usadil a oženil sa s čašníčkou Melissou Womer, s ktorou má dcéru Jane. Neskôr sa rozviedli.

Profil: Jim Carrey Profil: Jim Carrey

V roku 1983 získal prvú úlohu v komédii Introducing...Janet (1983). Nasledovali ďalšie úlohy, ktoré mali jedno spoločné - nešlo o žiadne trháky ani prevratné diela. Zahral si v komédii Prachy v rakve (Finders Keepers, 1984) a s Lauren Hutton v hororovej komédii Once Bitten (1985). Vedľajšie úlohy získal v komédii Francisa Forda Coppoly Peggy Sue sa vydala (Peggy Sue Got Married, 1986), kde si zahral spolu s Kathleen Turner a Nicolasom Cageom a v akčnom thrilleri Stávka na smrť (The Dead Pool, 1988), v ktorom sa stretol s hereckými esami Clintom Eastwoodom a Liamom Neesonom. O niečo lepšie na tom bol s postavou mimozemšťana v oddychovej komédii Ľahké pozemšťanky (Earth Girls Are Easy, 1988), v hlavnej úlohe s Geenou Davis.
 
Rok 1994 bol pre Jima Carreyho prevratný a v neposlednej rade aj úspešný. Komédiou Ace Ventura: Zvierací detektív (Ace Ventura: Pet Detective, 1994), v ktorej stvárnil titulnú rolu svojrázneho detektíva zvierat, upozornil na svoj mimoriadny komický talent. Pre pobavenie diváka je Jim ochotný strúhať najnemožnejšie grimasy a stvárať častokrát až absurdné kúsky. Popritom všetkom pôsobí nemotorne a neohrabane, keď sa má priblížiť k žene, ku ktorej prechováva city, v tomto prípade ku Courteney Cox. Ani v nasledujúcej úspešnej komédii Maska (The Mask, 1994) tomu nie je inak. Miesto tmavovlasej Courteney len vymenila vychádzajúca hviezda, pôvabná blondínka Cameron Diaz. Jim Carrey ako nesmelý úradník Stanley Ipkiss, ktorého život zmení náhoda - maska. Po jej nasadení na tvár sa z neho stáva bytosť so zelenou tvárou, ktorá ma navyše schopnosti kreslených hrdinov. To mu umožňuje byť rýchly, silný, pružný, ohybný, pohotový a navyše bláznivý a odvážny, čo je presný protipólom zakríknutého Stanleyho. Ako Maska sa dostane do konfliktu s gangom, ale aj s políciou, ktorá vyšetruje isté udalosti. Táto divácky veľmi obľúbená komédia stojí na skvelom komediálnom talente Jima Carreyho skĺbeného s digitálnymi trikmi. Vizuálne efekty si právom vyslúžili nomináciu na Oscara a Jim Carrey za svoj nenapodobiteľný výkon nomináciu na Zlatý glóbus.

A do tretice, v bláznivej komédii bratov Farrelyovcov Blbý a blbší (Dumb & Dumber, 1994) stvárnil spolu s Jeffom Danielsom dvoch exponátnych blbcov, ktorí sa vydajú na strastiplnú cestu naprieč celou Amerikou, aby vrátili kufor plný peňazí pôvodnej majiteľke. Film, ktorý ma v podstate veľmi jednoduchú dejovú líniu, je vyskladaný z neuveriteľného množstva gagov, bláznivého až fekálneho humoru, bujarých kostýmov a masiek, absurdných dialógov a miestami až morbídnych scén.

Profil: Jim Carrey Profil: Jim Carrey

O rok neskôr sa Jim opäť vracia ako zvierací detektív v druhom pokračovaní Ace Ventura 2: Volanie divočiny (Ace Ventura: When Nature Calls, 1995). Ako to už s pokračovaním býva, nedosiahlo úspech prvej časti. Pozícia Jima Carreyho je viac než dobrá. Stáva sa z neho megastar amerického filmu. Niet divu, že vysánkoval ďalšieho výborného komika Robina Williamsa z pripravovaného pokračovania o Batmanovi, Batman navždy (Batman Forever, 1995). Tak ako aj v Maske, aj v tomto filme stvárňuje Jim dvojúlohu - vedca Edward Nygma a vzápätí sa mení na Hádankára, nebezpečného protivníka Batmana. Jim v zelenom overale a s červenými vlasmi znova naplno využíva svoju mimiku a ako výrazový prostriedok používa celé svoje telo. V réžii Bena Stillera Opravár (The Cable Guy, 1996) sa z Jima na okamih stáva pomstychtivý človek. Stvárňuje opravára, ktorý má nezdravý vzťah k zákazníkovi. Keď je jeho priateľstvo odmietnuté, razom sa z priateľa stáva odhodlaný nepriateľ.

Po úlohe právnika v komédii Klamár, klamár (Liar Liar, 1997), notorického klamára, ktorý začne na želanie syna hovoriť pravdu, sa začal viac obzerať po dramatických úlohách. Šancu ukázať, že dokáže niečo viac než len ksichtiť sa, dostal v dráme Petera Weira Truman Show (The Truman Show, 1998). Ako obyčajný poisťovák Truman netuší, že od narodenia žije v obrovskom ateliéri a je hviezdou televízneho seriálu. Problém nastáva oslobodiť sa z tohto hermaticky uzavretého falošného priestoru a začať žiť skutočný život. Snímka je akousi odpoveďou na nekončené americké seriály, s ktorými častokrát herec i divák prežije časť svojho života. Jim Carrey presvedčil, že je i charakterný herec a za svoj výkon si odniesol Zlatý glóbus. Ďalší Zlatý glóbus dostal za excelentný výkon v dráme Miloša Formana Muž na mesiaci (Man on the Moon, 1999), v ktorej stvárnil slávneho komika Andyho Kaufmana. Jim Carrey sa pravdepodobne narodil pre túto rolu. Napriek tomu mu to vynieslo len spomínaný Zlatý glóbus, ocenenia najvyššieho sa zatiaľ nedočkal. 

Profil: Jim Carrey Profil: Jim Carrey

Nasledujúcim snímkom sa Jim opäť vracia k jemu typickému žánru, komédiám. V Ja, moje druhé ja a Irena (Me, Myself & Irene, 2000) sa stretol s herečkou Renée Zellweger. V úlohe schizofrenika Charlie Baileygates alias Hanka Evansa sa opäť vracia k dvojrole. Zahral si aj vo filme pre malých a veľkých, v rozprávke Grinch (How the Grinch Stole Christmas, 2000) o zákernom vianočnom škriatkovi Grinchovi, ktorý sa rozhodol zničiť Vianoce. Aj pod maskou Grincha bolo rozoznať Jimove úškrny. Za túto úlohu ho znova nominovali na Zlatý glóbus. S trojročnou odmlkou sa opäť vracia v komédii Bruce Všemohúci (Bruce Almighty, 2003) v ktorej sa znova objavuje ako "streštený" typ, ktorému vďačí za svoj úspech. V tomto prípade mohol však uplatniť obe stránky svojej hereckej osobnosti - vážnu aj komickú. Ako novinár Bruce za všetku smolu, ktorá sa na neho chytá, viní Boha. Ten si vezme dovolenku a dá Brucemu všetku moc. To je tá správna pôda pre rozvíjanie komických situácii. Vo filme si zahral spolu s Jennifer Aniston a Morganom Freemanom.

Do kín k nám práve prichádza nový film s Jimom Carreym Večný svit nepoškvrnenej mysle (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004), natočený podľa scenára Charlieho Kaufmana. Jim stvárnil charakternú postavu Joela, ktorý stretne temperamentnú Clementine (Kate Winslet) a zažíva s ňou bláznivé chvíle. Jedného dňa sa Clementine rozhodne Joela zbaviť a dá si dôkladne vymazať pamäť. Utrápený Joel sa rozhodne urobiť to isté, no experiment sa vymkne lekárovi spod kontroly. Jim sa priznal, že by nebol dokázal stvárniť hrdinu filmu, ak by aj vo vlastnom súkromí nebol zažil chúlostivé situácie a fázy. "Nemohlo sa to podariť, ak by som nebol zažil toľko dobrého i zlého. Či už sa pokúšaš vymazať z pamäti niekoho sám alebo chce ktosi zabudnúť na Teba, nikdy to nie je príjemný pocit."  Jim má za sebou dve stroskotané manželstvá. Prvé, so svojou dávnou láskou Melissou a druhé, s herečkou Lauren Holly, s ktorou sa zblížil počas natáčania Blbý a blbejší. Po niekoľkých mesiacoch sa rozviedli. Na niekoľko rokov sa jeho životnou partnerkou stala aj Renée Zellweger, s ktorou bol zasnúbený, no zo svadby zišlo. Jim nemá šťastie na ženy. "So ženami som mal vždy problémy. Všetky vzťahy sa skončili rovnako - hádkami, vyčítaním a rozchodom. Pomaly sa začínam nežného pohlavia báť." Vzápätí dodáva, že na večnú lásku neverí. "Čím je človek starší, tým lepšie zvláda sklamania. Naučí sa, že nik nie je perfektný, zvlášť nie v láske."

Ďalšia bláznivá komédia na nás ešte len čaká. Ide o filmovú verziu televíznej klasiky The Six Million Dollar Man (2005), kde stvárni postavu biotika  Steva Austina.

Jim Carrey patrí k najtalentovanejším amerických hercom. Jeho honoráre sa vyšplhali na 25 miliónov dolárov. Dokáže pobaviť tisíce divákov po celom svete. Len svoju dospievajúcu dcéru nedokáže rozosmiať. Tá vraj len prevráti oči a odchádza preč.

 


autor Ľudmila Ontkaninová 6.10.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dráma/Romantický
Minutáż˝: 108 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.