VIANOČNÉ A SILVESTROVSKÉ TV TIPY

VIANOČNÉ A SILVESTROVSKÉ TV TIPY

VOD recenzia



22.12.
UTOROK

20:00 Rozvod po taliansky (Divorzio all'italiana), Taliansko, 1961 (Čt2)
Nebolo lepšej časti Talianska, ktorú si mohol v roku 1961 Pietro Germi zvoliť pre svoju nesmrteľnú satirickú komédiu, ako Sicília. Inštitúcia manželstva tu bola a je veľmi ctená a aj podľa zákona boli tresty za krvnú odplatu za neveru veľmi nízke. Nevera samotná mala totiž ako zločin omnoho väčšiu váhu. Preto keď sa zamilovali  vážený ženatý občan, barón Ferdinando Cefalu, do svojej mladučkej príbuznej, nemal inú voľbu, než sa svojej ženy zbaviť. Ale ako? To už pre cieľavedomého a stále ľahko povzneseného baróna v nezabudnuteľnom podaní Marcella Mastroianniho nebude žiadny problém.

21:55 Nikdy nehovor nikdy (Never Say Never Again), UK/USA, 1983 (Joj Plus)
Ernst Blofeld to mal dobre premyslené. Jeho ľudia prenikli do vzdušných síl a zmocnili sa dvoch lietadiel typu Tomahawk. To je však už začiatok misie agenta 007 Jamesa Bonda, ktorého úloha znie: získať späť unesené lietadlá a raz a navždy zlikvidovať Blofelda. Ďalší Blofeldov krok sa dal očakávať. Jeho organizácii SPECTRE sa podarilo uniesť dve jadrové hlavice a odrazu mu v rukách skvelý nástroj na nátlak. James Bond sa musí vydať po stopách únoscov a zabrániť ich použitiu. Stopy vedú s k excelentnému nepriateľskému agentovi Largovi  a vraždiacej asistentke Fatime. Bond však nachádza oporu pre svoj plán v Largovej milenke Domino.

22:10 Falošný pohyb (Falsche Bewegung), SRN, 1975 (Dvojka)
Film známeho nemeckého režiséra Wima Wendersa je aktualizáciou Goetheho románu Wilhelma Minstera roky učňovské, ktorý do scénaristickej podoby pretavil popredný rakúsky spisovateľ, dramatik a zároveň Wendersov dvorný scenárista Peter Handke. Poetický road-movie je príbehom mladého Wilhelma, ktorý sa túži stať spisovateľom a tak sa vydáva na cestu naprieč Nemeckom, počas ktorej dúfa v nájdenie a lepšie spoznanie samého seba. Druhý film z Wendersovej voľnej trilógie cesty získal v roku 1975 dohromady šesť nemeckých národných filmových cien.

00:05 Červenofúz (Akahige), Japonsko, 1965 (Dvojka)
Mladý lekár Noboru Jasumoto len nedávno ukončil štúdium medicíny a nastupuje do nemocnice pre chudobných, ktorú vedie nekompromisný doktor Niide, prezývaný Červenofúz. V neľahkých podmienkach sa snaží poskytovať zdravotnú starostlivosť i útechu tým, s ktorými sa život nemaznal. Po počiatočných konfliktoch si mladý lekár uvedomí, že za tvrdou maskou Červenofúza sa skrýva hlboko ľudské a láskavé srdce, žijúce podľa tých najvznešenejších morálnych kréd. Červenofúz vie, že dôležitejšie ako moc a sláva sú v živote súcit a nezištná pomoc. Až keď toto doktor Jasumoto pochopí, otvoria sa mu oči pre skutočný zmysel jeho poslania lekára.

Vianočné a silvestrovské TV tipy Vianočné a silvestrovské TV tipy Vianočné a silvestrovské TV tipy

23.12.
STREDA

20:15 Láska nebeská (Love Actually), Veľká Británia/ USA, 2003 (Jednotka)
Láska nebeská, romantická komédia v štýle Štyri svadby a jeden pohreb, Notting Hill a Denník Bridget Jonesovej, nás zavedie do súčasného predvianočného Londýna, kde sa odohráva príbeh, skladajúci sa z mnohých nádherných milostných historiek – niekedy romantických, niekedy smutných. Žiadnej však nechýba osobitý humor. Jeden z najlepších romantických filmov posledných rokov.

22:05 Babel (Babel), Francúzsko/ USA/ Mexico, 2006 (Film+)
Posledný z trojice filmov Alejandra Gonzálesa Iñárritu (pre pripomenutie, predchádzajúce sú: Amores Perros: Láska je kurva, 21 gramov) uzatvára trilógiu (o) ľudskosti. Film, opäť, pozostávajúci z trojice príbehov, oddelených tentoraz oceánmi a spojených mávnutím motýlích krídel. Teória anglicky označovaná ako „butterfly effect“ hovorí, že mávnutie krídel motýľa na jednom mieste (v Andách) spôsobí tsunami na mieste inom (v Japonsku). Aj v Babel stál na počiatku všetkého nepatrný akt, gesto vďaky – darovaná puška.

22:15 Nebezpečná rýchlosť (Speed), USA, 1994 (Joj)
Jack Traven, policajný špecialista, ktorý je poslaní, aby zneškodnil bombu umiestnenú pomstychtivým vydieračom na autobus. Situácia je veľmi vážna, Jack, ktorému pomáha cestujúca, musí udržovať rýchlosť autobusu, inak bomba exploduje. A to nie je v uliciach Los Angeles vôbec jednoduché. A tak sa pred nami odvíja nepretržitá akcia s množstvom prekvapení.

23:45 Terminál (The Terminal), USA, 2004 (Markíza)
Nebýva zvykom, aby sa diváci tešili na film, ktorý sa celý odohráva v letiskovej hale. Stačí však vysloviť meno Steven Spielberg a sme doma. Teda všetci, okrem Viktora Navorského, ktorý uviazol v spomínanej hale medzinárodného letiska JFK v New Yorku. Do rodnej východoeurópskej krajiny, kde práve vypukla vojna sa nedostane a rovnako bez platného pasu nemôže vstúpiť ani na územie USA. Postupne sa teda zabýva na letisku, spoznáva jeho zákonitosti a medzi personálom si nachádza nových priateľov. Zažije aj milostný vzťah s letuškou, ktorá je síce krásna, ale dosť nešikovná.

Vianočné a silvestrovské TV tipy Vianočné a silvestrovské TV tipy Vianočné a silvestrovské TV tipy

24.12.
ŠTVRTOK

15:35 Na samotě u lesa, ČSSR, 1976 (Joj)
Lavičkovci sa vezú s deťmi na chalupu. Zatiaľ nevedia, že ich malí potomkovia si za svojho starého otca vyberú čudáckeho dedka.

18:25 Perinbaba, ČSSR/ SRN, 1985 (Markíza)
Na začiatku zachráni Pani Zima malého Jakuba z rúk smrti, lebo sa jej páči, že sa nezľakol ani samotnej zubatej. Vezme ho k sebe, aby jej pomáhal natriasať veľkú perinu, ktorou sa robí na Zemi sneh. Vianočná klasika od Juraja Jakubiska.

19:00 Notting Hill (Notting Hill), Veľká Británia/ USA, 1999 (Prima)
William Thacker je úspešný predavač kníh v Notting Hill, keď do jeho predajne vstúpi prekrásna a známa herečka Anna Scott. O chvíľu neskôr sa s ňou stretne ešte raz - obleje ju džúsom. Anna prijme jeho ponuku, aby sa prezliekla v jeho byte a poďakuje sa mu - bozkom. No neodíde iba tak. Nechá mu odkaz - s návrhom na nekonvenčnú schôdzku. V priebehu nasledujúcich mesiacov sa spoznajú ešte lepšie - a vznikne medzi nimi vzťah. Ale William zistí, že byť spolu s najznámejšou herečkou na svete nie je až také ľahké.

20:00 Con Air (Con Air), USA, 1997 (Joj)
Nicolas Cage sa po prepustení z väzenia ocitol v lietadle plnom najnebezpečnejších trestancov, ktorí sa pod vedením psychopatického masového vraha Johna Malkovicha pokúšajú o hromadný útek. Americký akčný thriller režiséra Simona Westa.

20:00 Malý unavený Joe (continuavano a chiamarlo Trinità), Tal.., 1972 (Joj Plus)
Bratia Malý Joe a Drobček sa rozhodnú zastaviť na návšteve v rodnej chatrči. Drobček ešte cestou stihne ukradnúť pár koní. Malý Joe však prichádza naprázdno, takže sa rodičia začnú strachovať o jeho budúcnosť. Otec síce Joea nabáda, že krádeže koní sú perspektívne zamestnanie, ale tomu „slušná“ práca nevonia. Joe s Drobčekom odchádzajú do blízkeho mesta za zábavou. V saloone Joe objaví svoj talent falošného hráča pokru. Za vyhrané peniaze obaja bratia zmenia zovňajšok, takže vyzerajú ako federálni agenti. Malý unavený Joe je volným pokračovaním filmu Pravá a ľavá ruka diabla. 

Ďalšie vianočné tipy nájdete aj na našom seriálovom webe serialy.kinema.sk

Vianočné a silvestrovské TV tipy Vianočné a silvestrovské TV tipy Vianočné a silvestrovské TV tipy

25.12.
PIATOK

08:30 Horúce strely (Hot Shots!), USA, 1991 (Joj)
Po 20 rokoch od zrútenia vojenskej stíhačky sa na základni stretávajú „deti aktérov dávnej tragédie“, aby v novom súperení odčinili hriechy rodičov. Pilota Toppera Harleya požiadajú, aby sa vrátil do armády a viedol špeciálnu misiu proti Saddámovi Husajnovi.

12:00 My Fair Lady (My Fair Lady), USA, 1964 (Čt2)
Príbeh kvetinárky Lízy Doolittlovej (Audrey Hepburn) a profesora Henryho Higgisa (Rex Harrison), ktorý sa staví, že z chudobného dievčaťa urobí skutočnú dámu, splnil očakávania producentov a krátko po uvedení zarobil dvojnásobok výrobných nákladov vo výške 17 miliónov dolárov. Réžia: George Cukor.

21:00 Večný svit nepoškvrnenej mysle (Eternal Sunsh...), USA, 2004 (Filmbox)
Život osamelého a nesmelého Joela sa od základov zmení, keď stretne excentrickú a temperamentnú Clementine. Zažíva s ňou bláznivé chvíle, o ktorých nikdy pred tým nesníval. Clementine je však aj značne nevyrovnaná a jej nepredvídateľné chovanie jedného dňa vyústi až v rozhodnutie zbaviť sa Joela a začať odznova. K tomu jej účinne pomôžu na experimentálnej klinike, kde jej starostlivo vymažú pamäť. Joel celú situáciu rieši rovnako rázne, spomienka na ňu ho stále trápi a tak sa rozhodne podstúpiť rovnaký zákrok. V jeho prípade však sa však experiment lekárovi vymkne z rúk a na radu príde jeho asistent, ktorý namiesto monitorovania Joelovej mozgovej činnosti sa začne zabávať divokými erotickými dobrodružstvami.

21:25 S tebou mě baví svět, ČSSR, 1982 (Markíza)
Každoročná „pánska jazda“ troch otcov sa po zásahu razantných manželiek stáva niečím ako materskou školou v zimnej prírode. Aj keď je to pre mužov poriadna čiara cez rozpočet, nepodliehajú panike, lebo sú presvedčení, že ich výchovné metódy spoľahlivo predstihnú metódy matiek. A počas spoločného pobytu troch mužov so šiestimi deťmi na horách sa ukáže, že sú skutočne lepšími pestúnmi ako ich mamy, najmä ak práve tie nie sú v dohľade. Mužské výchovné metódy sú veľmi svojrázne a vyvolávajú plno zmätkov a úsmevných situácií.

21:50 Prízraky (The Frighteners), Nový Zéland/ USA, 1996 (Prima)
V meste Fairwater dochádza k ďalšiemu podivnému úmrtiu na srdečné zlyhanie. Obeťou  je 37 ročný Chuck Hughes. Za štyri roky už takto zomrelo vyše  tridsať ľudí. Všetko začalo po afére s Johnym Bartlettom, ktorý v záchvate šialenstva zastrelil dvanásť ľudí. Bol popravení a odsúdená bola aj Patricia Bradley, ktorá ho oddane milovala. Tá ale bola po piatich rokoch prepustená a žije v starom dome s matkou. Na pohrebe Chucka  sa objaví Frank Bannister, ktorý sa zaoberá výskumom psychoaktivít. Zoznámi sa s manželmi Rayom a Lucy Lynskeyovými. Obaja pozorujú čudné prízraky a Frank im ponúkne svoju pomoc. 

             

26.12.
SOBOTA

09:45 Ak sa nahneváme, budeme zlí (Altrimenti ci arrabbiamo), Tal, 1974 (Joj)
Bud Spencer a Terence Hill v hlavných úlohách kultovej komédie. Keď sa nahnevajú zloduchovia, dobráci sa nazlostia tiež, a všetko je čoraz divokejšie! Hlavnou cenou pre víťaza automobilových pretekov je celkom nový pretekársky špeciál. Problém nastáva vo chvíli, keď po dramatickom preteku prejdú cieľom, zakliesnení do seba, dvaja pretekári naraz. Kid a Ben. Auto pre víťaza je však len jedno. Ako sa im podarí vyriešiť veľký problém a kto auto dostane?

11:10 Vtáci (The Birds), USA, 1963 (Joj Plus)
Keď prichádza krásna blondína Melanie Daniels do Bodega Bay za svojim čerstvo vyštudovaným priateľom Mitchom Brennerom, je nečakane napadnutá vtákom. Naraz do mesta vletí tisíce vtákov a miestny obyvatelia sa stanú terčom ich šialených útokov. Čoskoro sa ústredné postavy najdesivejšieho filmu o prírodnej katastrofe,  ocitnú uprostred smrteľného súboja s nezastaviteľnou a nevysvetliteľnou silou.  

13:30 Horúce strely 2 (Hot Shots! Part Deux), USA, 1993 (Joj)
Macher Harley opäť v akcii, a to v pokračovaní mimoriadne úspešnej paródie. Topper Harley žije v kláštore, jeho ex-veliteľ je v Bielom dome a na Strednom východe je treba vyslobodiť skupinu amerických zajatcov. Topper je jediný muž, ktorý to môže dokázať, ale príliš sa viaže na svoj ex-priateľku, než aby išiel druhý krát do akcie.

18:55 Interstate (Interstate 60), Kanada/ USA, 2002 (Film+)
Tridsaťdvaročný Neal Oliver (James Marsden) má pred sebou odrazu viac otázok, než odpovedí. Otec chce, aby študoval právo, on by však radšej maľoval. Nie je si istý, či má zostať s priateľkou, alebo radšej hľadať záhadnú ženu, o ktorej sníva a ktorá ho inšpiruje.

20:30 The Commitments (The Commitments), Írsko/ UK/ USA, 1991 (MGM)
Príbeh sleduje skutočný život v severoírskom Northsideru. Dej sa začína tým, že ambiciózny hudobník Jimmy Rabbitte dáva dohromady novú soulovú kapelu. Má dôveru všetkých hudobníkov. Charizmatický Jimmy dokáže všetkých presvedčiť, že soulová hudba je ten pravý zvuk pre dublinskú robotnícku triedu. Pretože je ich málo, Jimmy Rabbitte ako manažér dá inzerát, že hľadá hudobníkov so skutočnou muzikantskou dušou. Skupina potom prejde všetkými fázami, ktoré sú typické pre začínajúce kapely. Súbor drží pohromade len vďaka tvrdej práci svojho manažéra, ktorý riadi život celého hudobného spoločenstva. V závere však stráca sily a vzdáva sa všetkých aktivít. Po úspechu sa potom dostaví nezvratný rozkol, osobné hádky a rozdielne hudobné názory.

21:00 Milujte svojho zabijaka (Confessions of a Dang...), USA, 2002 (Filmbox)
Píše sa začiatok šesťdesiatych rokov 20. storočia. Energický mladík Charles H. Barris (Sam Rockwell), ktorý vidí svoju budúcnosť v práci pre vznikajúce televízne médium, sa jedného dňa zoznámi s čudným mužom. Dajú sa nezáväzne do reči, z ktorej po niekoľkých drinkoch pre Barrisa  vyplynie finančne zaujímavá ponuka pracovať pre vládu Spojených Štátov. Presne povedané, ponuka stať sa agentom Americkej tajnej služby – Central Intelligence Service. Vábivý svet plný dobrodružstiev a štedro hradených ciest do zahraničia znie Barrisovi zaujímavo, a tak súhlasí. Film je režijným debutom hereckej hviezdy Georgea Clooneyho, producentom je nemenej slávny Steven Soderbergh (Traffic, Erin Brokovich).

             

27.12.
NEDEĽA

13:55 Charlie a továreň na čokoládu (Charlie and the ...), USA, 2005 (Markíza)
Charlie Bucket je malý chlapec, pochádzajúci z celkom zbedačenej rodiny, ktorá býva na pustom okraji mesta, hneď vedľa obrovskej továrne na čokoládu. Charlie miluje čokoládu. Každý rok dostane na narodeniny jeden čokoládový bonbón, ktorý si potom veľmi, ale naozaj veľmi dlho opatruje a chodí sa na neho pozerať. Jedného dňa sa mu splní to najúžasnejšie, čo si len mohol predstaviť. Vyhrá aj s ďalšími štyrmi deťmi cestu po fantastickej čokoládovej továrni v susedstve, ktorú vlastní excentrický Willy Wonka (Johnny Depp) a jeho nemenej zaujímaví zamestnanci. Fantastická cesta po neuveriteľnom svete, v ktorom je úplne všetko z čokolády sa začína. Réžia: kto iný, ako Tim Burton.

20:00 Harry Potter a väzeň z Azkabanu (Harry Potter and...), UK, 2004 (Prima)
Harry Potter a jeho priatelia Ron a Hermiona sa vracajú tretí rok na Rokfortskú školu čarodejnícku, kde majú čeliť ich najstrašnejším obavám. Musia si poradiť s najnebezpečnejším zločincom, ktorý unikol z väzenia a zároveň hrôzostrašnými dementormi, ktorí ich majú chrániť.

20:30 Vzdialený most (A Bridge Too Far), USA/ Veľká Británia, 1977 (MGM)
V auguste roku 1944 bol oslobodený Paríž. Armáde však chýbalo dostatočné zásobovanie. Generál Montgomery vymyslel plán menom Market Garden: Market – letecké sily, Garden - pozemné sily. Hlavnou úlohou bolo vybojovať a udržať tri mosty v Holandsku (Aidhoven, Nijmegen a Arnhem) cez Rýn. Celú akciu komplikujú terénne možnosti pristatia dopravných lietadiel, vojaci musia zoskakovať padákmi a premiestniť sa do Arnhemu. Pozemné sily pri Nijmegene potrebujú ovládnuť obe strany mostu, na druhou stranu rieky sa môžu dostať iba pomocou člnov, pod paľbou nemeckých obrancov. Celková situácia sa pre spojencov nevyvíja dobre

22:10 Návrat do Cold Mountain (Cold Mountain), USA, 2003 (Čt1)
Príbeh o túžbe po domove uprostred divočiny, o túžbe po pokoji uprostred vojny, o túžbe po láske uprostred chaosu. Obávajúc sa o bezpečnosť svojej milovanej Ady, zranený vojak Konfederácie Inman sa vracia cez vojnou spustošený Juh na svoju farmu na Studenej hore. Čelí skúškam a ťažkostiam, na každom kroku stretáva otrokov a lovcov ľudí, nečakaných priateľov a nebezpečných nepriateľov. Adina cesta nie je o nič ľahšia, keď sa s pomocou mladej tuláčky snaží ochrániť farmu pred útokmi.
 
01:05 Rocky (Rocky), USA, 1976 (Markíza)
Slávny boxerský film ocenený Oscarom nám predstaví budúcu hviezdu ringov. Rocky Balboa (Sylvester Stallone) už podľa svojho trénera premrhal svoj talent. Ako výberca dlhov pre miestnych úžerníkov a amatérsky boxer v nelegálnych zápasoch dokáže uživiť samého seba, ale takáto kariéra nie je veľmi príťažlivá pre opačné pohlavie. Zdá sa, že pre Rockyho sa boxerská kariéra skončila. Lenže potom sa to stalo. Blížiaci sa zápas o titul majstra sveta ohrozuje zranenie vyzývateľa a tak obhajcovi titulu Apollovi Creedovi nezostáva nič iné, ako vyzvať kohokoľvek...

03:20 Moja sestra vlkolak 3 (Ginger Snaps Back: The Beginning), Kan. 2004 (Joj)
Kanada, rok 1815. Počiatky kolonizácie amerického západu. Sestry Ginger (Katharine Isabelle) a Bridget (Emily Perkins) Fitzgerald sa vyhladované a uzimené túlajú po zamrznutej nehostinnej divočine. Pomôže im indiánsky lovec (Nathaniel Arcand), ktorý ich zavedie do zdanlivého bezpečia pevnosti. Zvonku je obliehaná vlkolakmi a zvnútra to tiež nevyzerá ružovo, lebo ponorková choroba a strach pomaly, ale isto ničia jej obyvateľov. V jej útrobách sa však skrýva temné tajomstvo. Kanada 19. storočia. Spln mesiaca. Dve sestry radšej zostanú vyhnankyňami spoločnosti, ako keby mali žiť pod nadvládou mužov.

             

28.12.
PONDELOK

20:30 Nebeská brána (Heaven's Gate), USA, 1980 (MGM)
Jeden z najlegendárnejších kasových prepadákov filmovej histórie. Michael Cimino režisér Deer Huntera  dostal od štúdia voľnú ruku pre svoj ďalší projekt. Rozpočet sa však v priebehu nakrúcania vyšplhal z predpokladaných 7,5 na 44 mil. dolárov. Plán nakrúcania bol prekročený o niekoľko mesiacov a výsledný zostrih  mal 5,5h. Do kín šla nakoniec verzia s dĺžkou pod tri hodiny kratší. Ani to ale film nezachránilo a ten takmer spôsobil finanční krach štúdia United Artists. Michael Cimino bol na 5 rokov úplne odstavení. Jeho kariéra sa dodnes úplne nezotavila.

21:25 Václav, Česko, 2007 (Dvojka)
Štyridsiatnik Václav je dedinský "blázon", ktorý stále žije so svojou starnúcou matkou. Tá v ňom stále vidí milého a citlivého chlapca, hoci ostatní dedinčania, vrátane Václavovho brata Františka, ho vnímajú ako problémového a nezvládateľného hlupáka. Bratské súperenie o priazeň rodičov a lásku Františkovej milenky Lídy sa končí trestným činom. Václav sa ocitne vo väzení, kde trpí traumatickými spomienkami a stáva sa terčom neustálych útokov spoluväzňov. Zachrániť by ho mohla žiadosť o milosť, tá je však podmienená petíciou. Jediný, kto mu môže pomôcť je brat František a jeho veční nepriatelia - susedia z dediny.

21:50 Nový svet (The New World), USA, 2005 (Prima)
V roku 1607, celých trinásť rokov pred osídlením Massachusetts sa k brehom Ameriky vydala skupina 104 anglických občanov, sponzorovaná londýnskou spoločnosťou Virginia, aby tu založila prvú anglickú kolóniu. Réžia Terrence Malick (Tenká červená čiara).

             
 
29.12.
UTOROK

20:15 Desperado (Desperado), USA/ Mexico, 1995 (Joj)
Ľahko natočená akcia Roberta Rodrigueza o potulnom spevákovi s gitarovým puzdrom plných zbraní a pomstou za zavraždenú manželku v srdci. Výborný výsledok, na ktorom sa podieľa charizmatický Antonio Banderas, pohľadná Salma Hayek i režisér Rodriguez.

21:35 Forrest Gump (Forrest Gump), USA, 1994 (Markíza)
Film vznikol podľa románového bestselleru Winstona Grooma, ktorý do filmového scenára previedol Eric Roth. Režisérom je Robert Zemeckis, ktorý patrí medzi najzaujímavejších a najúspešnejších hollywoodskych tvorcov. Ten pre namiešanie tragikomického príbehu našiel vyváženú mieru nadhľadu, citu, ľahko patetického tónu a nezvyčajnej melanchólie. Film je súčasne prešpikovaný kultúrnymi aj spoločenskými odkazmi, dôležité miesto tu majú technicky dokonalé triky, ktoré umožňujú hrdinovi na okamžik "vstúpiť" do dobových dokumentov.

21:45 Zelená míľa (The Green Mile), USA, 1999 (Jednotka)
Film nakrútený podľa knihy Stephena Kinga. Dej sa odohráva v 30-tych rokoch min. storočia. Paul Edgecomb je cynický väzenský strážca v oddelení pre odsúdených na trest smrti. Do cely smrti príde vysoký zavalitý černoch John Coffey s obrovskými rukami. Ja odsúdený za vraždu dvoch detí... a bojí sa spať v cele bez svetla. Edgecomb a ďalší strážcovia majú však čoskoro morálnu dilemu, keď zistia, že Coffey je obdarovaný mimoriadnou schopnosťou.

22:00 Vodný svet (Waterworld), USA, 1995 (Joj)
Budúcnosť ako zo zlého sna. Svet je pod vodou a tí, čo prežili, žijú na plávajúcich Atoloch. Sen o pevnej zemi však nikoho neopúšťa. Jeden z nich je vyvolený. Tento muž samotár tvrdí, že videl zem a smeruje za ňou. Len málokto mu verí, ale tento muž je výnimočný. Má totiž výnimočný dar - dokáže dýchať pod vodou a stretne ženu, ktorej telo ukrýva kľúč k nájdeniu vytúženej súše.

22:05 Americký priateľ (Der Amerikanische Freund), SRN/Fr., 1977 (Dvojka)
Jonathan žije v Hamburgu, živí sa výrobou obrazových rámov a je presvedčený o tom, že je nevyliečiteľne chorý. Jedného dňa sa u neho objaví neznámy muž so šokujúcou ponukou - odísť do Paríža a zavraždiť tam nebezpečného mafiána. Skrýva sa za touto ponukou jeho nový známy, Američan Tom Ripley? V thrilleri Wima Wendersa sa okrem známych hercov Dennisa Hoppera a Bruna Ganza objavil aj americký režisér Nicholas Ray, tvorca filmu Rebel bez príčiny.

00:10 Dodes´ka – den (Dodesukaden), Japonsko, 1970 (Dvojka)
Tragikomické epizódy zo života obyvateľov žobráckej štvrte v povojnovom Tokiu sú smutnokrásnym vyjadrením lásky a obdivu k ľuďom, ktorým sny pomáhajú v každodennom boji o prežitie v nehostinnom svete. Príbeh posplietaný z osudov viacerých obyvateľov slumu zachytáva retardovaného chlapca, ktorý celé dni riadi imaginárnu električku, deti, ktoré kradnú, aby priniesli rodičom peniaze, či drobných podvodníkov, nikdy neprestávajúcich snívať o lepšom živote.

             

30.12.
STREDA

17:00 Kliatba bratov Grimmovcov (The Brothers Grimm), USA, 2005 (Markíza)
Akčná a výpravná dobrodružná komédia s prvkami fantasy a hororu pre všetkých tých, ktorí majú radi efekty, zábavu i napätie. Film kultového režiséra Terryho Gilliama, nakrúcaný v teritóriu Čiech, nielen s Mattom Damonom, Heathom Ledgerom, Monicou Bellucci, ale aj českými hviezdami na čele s Tomášom Hanákom. Zberatelia príbehov a rozprávkári Jake a Will Grimmovci putujú od dediny k dedine, a predstierajú, že pomáhajú ich obyvateľom uchrániť sa pred rôznymi bytosťami a ich kúzlami. Raz sa však stretnú s naozajstnou kliatbou a musia v sebe pozbierať všetku svoju odvahu, aby zvíťazili nad silami zla.
 
20:15 Tvárou v tvár (Face/Off), USA, 1997 (Joj)
Agent Archer konečne chytí teroristu Troya. Tomu sa ešte pred svojim zatknutí podarí nainštalovať na neznámom mieste časovanú bombu. Po boji s políciou je v kóme a jediný spôsob, ako zabrániť tragédii, je prevteliť sa do Troya a získať informácie od jeho uväzneného brata. A tak vedci transplantujú Archerovi Troyovu tvár.

21:10 Zoznámte sa, Joe Black (Meet Joe Black), USA, 1998 (Prima)
William Parrish (Anthony Hopkins) je mediálny magnát, ktorý si neváži takmer nikoho. Jedného dňa ho navštívi sama Smrť, ktorá sa predstaví ako Joe Black (Brad Pitt). Poprosí Williama aby ho  naučil niečo o ľuďoch. Williamova dcéra sa do Joea zamiluje a aj on k nej pocíti náklonnosť. Dnes už slávny film režiséra Martina Bresta (Vôňa ženy).

00:30 Život je čudo (Живот је чудо), Srbsko a Čierna./Tal./Fr.., 2005 (Čt2)
Ďalší Kusturicov mix namiešaný zo známych prísad: vojna a láska, slzy a smiech, tragika i fraška – NA ZDRAVIE! Čo môže byť lepšie pre zastrčenú obec ako malebná železnička, ktorá prinesie turistov? Čo môže byť horšie pre turizmus ako vojna? Luka postavil železnicu a snaží sa vojnu ignorovať. Lukova žena – bývalá operná speváčka - ujde s cudzím muzikantom, Lukovho syna povolajú na vojnu. Lukov život sa zmení na vojnovú zónu, až do chvíle kým nestretne krásnu a mladučkú Sabahu.

             

31.12.
ŠTVRTOK

08:50 Podivné dedičstvo (E poi lo chiamarono il magnifico), Tal./Fr., 1972 (Joj)
Posledným želaním otca na smrteľnej posteli je, aby jeho syn Joe išiel na divoký Západ a stal sa riadnym chlapom. Lenže mladík pohŕda zbraňami a bitkami, má rád básne a radšej sa bicykluje, ako jazdí na koni. Traja učitelia ho majú naučiť správať sa inak, ale nejde to. Až kým sa raz Joe nemusí brániť.

14:10 Vrchní, prchni, ČSSR, 1980 (Markíza)
Kníhkupec Dalibor Vrána (Josef Abrhám) nemá veru ľahký život. Má totiž finančne náročného koníčka - miluje krásne ženy. a keďže je Dalibor muž činu, značnú časť jeho zárobku zhltnú alimenty. A keďže nechce, aby jeho rodina bola o niečo ukrátená, svoju neľahkú finančnú situáciu sa rozhodne vylepšiť originálnym spôsobom - stane sa fantómom reštaurácií a jedální. Využíva pracovnú pomalosť vrchných čašníkov a ochotne inkasuje od netrpezlivých hostí. Sám je prekvapený, ako mu jednoduchý trik vynáša.  Netrvá dlho a stane sa nepolapiteľným fantómom pražských a neskôr aj mimopražských reštaurácií. Je stále odvážnejší a úspešne sa mu darí pred manželkou i okolím maskovať zdroj príjmov tvrdením, že si v nočných podnikoch privyrába  hrou na husliach.

01:25 Obchodník so smrťou (Lord of War), USA/ Francúzsko, 2005 (Film+)
Obchodník so smrťou je akčný dobrodružný príbeh nakrútený podľa skutočnej udalosti, odohrávajúci sa vo svete medzinárodného obchodu so zbraňami. Príbeh filmu hovorí o pozoruhodných výkonoch obchodníka so zbraňami Yuriho Orlova (Nicolas Cage). Yuri, ktorý sa pohybuje v najnebezpečnejších vojnových zónach sveta, hravo strčí do vrecka agenta Interpolu (Ethan Hawke), obchodných konkurentov a dokonca aj zákazníkov, medzi ktorých patrí väčšina najznámejších svetových diktátorov.

             

01.01.
PIATOK

14:30 Císařův pekař, ČSSR, 1951 (Markíza)
Jan Werich v základnej komédii v dejinách českého filmu. Starnúci cisár Rudolf II, netuší, že v jeho väznici sedí jeho mladší dvojník, pekár Matej, ktorý je po úteku považovaný za panovníka. Nezabudnuteľný film režiséra Martina Friča.

15:30 Postřižiny, ČSSR, 1980 (JOJ)
Krásna pani manželka Magda Vášáryová a jej švagor Jaromír Hanzlík robia starosti správcovi pivovaru Jiřímu Schmitzerovi, pretože ich výčiny často presahujú medze dobrých mravov dobovej spoločnosti, ale kvôli tomu rozhodne nikoho neprejde chuť na pivo! Česká lyrická komédia podľa predlohy Bohumila Hrabala.

Pokiaľ ste prepásli slovenské filmy v kine (alebo ste šetrili), môžete si na vlastné nebezpečie pozrieť reprezentačnú vzorku:

20:15 Ženy môjho muža, Česko/ Slovensko, 2008 (Jednotka)
Skutočne by ste chceli žiť život hviezdy? Nový slovenský film o živote známej a úspešnej moderátorky, ktorý ju zachytáva v rôznych životných situáciách, kde sa jej osud prepája s osudmi ďalších žien v jednom bode, z ktorého sa nedá vyjsť bez toho, aby sa zamysleli nad svojím doterajším i budúcim smerovaním. Vynikajúci výkon Zdeny Studenkovej a pohľad do života hviezd, na ich starosti i radosti.

21:35 Polčas rozpadu, Slovensko, 2007 (Jednotka)
Majiteľ prosperujúcej firmy Viktor náhodou zachráni mladú ženu pred utopením. Vysvitne, že zachránená je fotografka Mia a možno ani nechcela skončiť svoj život vo vlnách Dunaja. Viktor sa do nej zamiluje, hoci ona žije s výstredným muzikantom a ošetrovateľom laboratórnych zvierat Konzim. Netuší, že Mia je rebelujúcou dcérou jeho priateľa z minulosti Patrika a jeho manželky Bibi. Stále viac a viac sa zapletá do nerovného vzťahu s excentrickým dievčaťom...

21:45 Tango s komármi, Slovensko/ Česko, 2009 (Markíza)
Tango je jedinečným výrazom ľudských citov, je v ňom vášeň a napätie, konflikt i súlad pohlaví, dráždenie i bolesť, ako v bodnutí komára, ktorý si neodbytne žiada kvapku krvi, aby mohol prežiť. Tango s komármi je letmým obrazom konfliktov mužov a žien. Rozpletá tajomstvá ľudských osudov, ktoré by mohli dospieť aj k ozajstným drámam. Že tieto sú viac trápnymi nedorozumeniami ako rafinovanými zločinmi je celkom zámerné. Dvaja štyridsiatnici prichádzajú na pár dní zo Španielska na Slovensko, odkiaľ pred dvadsatimi rokmi emigrovali...


autor Tomáš Daneček 22.12.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.