AVATAR – PÁR HODÍN PRED PREMIÉROU

AVATAR – PÁR HODÍN PRED PREMIÉROU

článok



Pár hodín pred premiérou komerčne najviac očakávaného filmu tohto roka, to v redakcii kinemy celkom vrie. Preto sme sa rozhodli naše očakávania, ale aj obavy pred zhliadnutím Cameronovho veľkolepého návratu, ponúknuť našim čitateľom...


VLADO KUREK

Do kina sa blíži najočakávanejší film roka. Na Slovensku je ešte stále tak trochu v tieni a rozpráva sa o ňom skôr internetová a sci fi komunita, než ľudia obecne. Ak všetko dopadne ako má, zmení sa to v jednej chvíli a Slovensko po premiérovom týždni „objaví“ svetovú atrakciu číslo jedna. Média budú chrliť „zasvätené“ informácie o jedenásťročnej príprave a dav ľudí pobeží do kina nasadiť si 3D okuliare. Ak náhodou niečo zaškrípe a bublina praskne, len sa potvrdí smutný trend ostatných rokov kedy veľké projekty vychádzajú rozpačito, až katastrofálne. Počnúc štvrtým profesorom archeológie, ktorý sa nestal všeobecným miláčikom až po filmové bomby, ktoré nevybuchli, ale zmenili sa na kus šrotu (Terminátor 4, Wolverine, Austrália).

Osobne si myslím, že nastane skôr prvá situácia a James Cameron nám ponúkne veľkolepú show, aká tu od čias Pána prsteňov nebola. Nie nemyslím si, že to bude dané iba technológiou, aj keď tá bude určite vlajkovou loďou všetkých komentárov a chválospevov. Možno sme na prahu technologickej revolúcie, ktorá posunie všetky naše obľúbené DVD do šuplíka „kuriozity a stariny“, ale ak to bude iba o tom, tak potom by som považoval misiu za neúspešnú. Ja osobne vkladám dôveru v Cameronovu schopnosť zobrať si na pomoc technologické hračky a rozprávať príbeh.

Myslím, že Avatar bude jeho druhý Titanic. Monštruózny príbeh omráčujúci diváka dojmom mohutnosti, ktorá je však v skutočnosti veľmi pedantne utkaná z drobností. Inými slovami, napriek tomu, že dej filmu sa dá povedať v súvetí: " Zlí pozemšťania vykorisťujú divokých domorodcov na ďalekej planéte, až kým sa na ich stranu postaví jeden z ľudí a povedie ich k víťazstvu“ - očakávam  skutočný Príbeh. Teda čosi, čo svojimi dialógmi, postavami a emóciami uchváti, prinúti pozerať sa ešte raz a rozprávať sa o tom v zanietených diskusiách.


 

ADRIÁN ŽIŠKA

Čo napísať k novému projektu režiséra vracajúceho sa po 12 rokoch k činnosti, ktorá mu ide jednoznačne najlepšie? Režisérovi, ktorý nemá v svojej filmografii nielenže jediný slabý hraný film, ba dokonca ani jeden, ktorý by sa dal označiť iba za „priemerný“ (nie Piranhu II. tiež nerátam, keďže vo výsledku to nie je ani z pätiny Cameronove dielo a bez hanby priznávam, že i Pravdivé lži doceňujem stále viac s každým ďalším pozretím). Režiséra, kde za hociktorý z jeho filmov by iní režiséri platili zlatom, aby ho mohli mať v svojom portfóliu. A hlavne - režiséra filmov na ktorých som vyrastal (nech to znie akokoľvek pateticky).

Nuž v prvom rade radostne zvolávam „Vitaj späť James“. Trvalo to síce takmer až „Malickovsky“ dlho, ale je ti odpustené. V dnešnom svete komerčného filmu a Hollywoodu si pre mňa totiž jednou z posledných opôr, záruk a živým dôkazom, že kvalitná komercia nevyhynula a ma stále čo ponúknuť. To je presne čo od tvojho Avatara očakávam. Nie originálny príbeh, ale starý archetyp poctivo nakrútený so zmyslom pre detail tak na poli technickom ako i rozprávačskom. Inými slovami, schopnosť vyrozprávať ošúchaný príbeh spôsobom, ktorý ma dokonale vtiahne do svojho sveta, emocionálne ma pohltí a naplno ma zaangažuje do osudov hrdinov filmu. Doteraz si to vždy bez problémov dokázal, takže neexistuje dôvod na pochybnosť, prečo by tomu malo byť tentoraz inak.

A že čo hovorím na tú technickú revolúciu, ktorú ma údajne tvoj Avatar priniesť spolu s tretím rozmerom? Nuž len toľko, že poznám tvoju posadnutosť technickou dokonalosťou v každom zábere, ktorá však nikdy v tvojich filmoch nešla do popredia na úkor príbehu samotného. Preto verím, že 3D v prípade Avatara bude niečo ako „bonus navyše“ pre diváka. Verím, že Avatar ukáže oprávnenosť 3D filmov ako plnohodnotný ekvivalent rozprávania príbehov v 2D. Ukáže, že 3D nie je dobré iba na to, aby na diváka každú chvíľu z plátna niečo „lietalo“ a tým ho spoľahlivo vytrhávalo zo sledovania filmu, čím vlastne spôsobuje presný opak toho, čo by všetky tie krásne príbehy na filmovom plátne mali robiť – vtiahnuť diváka do seba, dať mu na istý čas zabudnúť na svet tam vonku. 3D v Avatarovi si teda predstavujem ako funkčný prvok, ktorý nemá diváka neustále upozorňovať, že sedí v sále, ale má ho presvedčiť o tom, že je na Pandore.

Podtrhnuté, podčiarknuté: Verím, že Avatar bude očarujúci, epický „spektákel“ so všetkými svojimi prvkami vo vzájomnej symbióze. Rozhodne nečakám „film desaťročia“. Úplne postačí, nech celkový výsledok je utkaný z tej vzácnej matérie, ktorá dala vzniknúť filmom ako je pôvodná Star Wars trilógia, či Pán Prsteňov. Film, do ktorého sa dá bez problémov zamilovať. Film, vďaka ktorému sa z divákov stávajú fanúšikovia filmu a tí šťastnejší a nadanejší aj filmoví tvorcovia, ktorých diela nás budú obšťastňovať v budúcnosti. A čisto súkromne ešte jedna prosba James: už nás nikdy nenechaj tak dlho čakať... .

AVATAR – pár hodín pred premiérou AVATAR – pár hodín pred premiérou

MICHAL KOREC

Osobne svoje očakávania stále krotím. Trailery nepozerám dookola, len občas ma zachytia v kine, no podobne ako pri Titanicu som sa už presvedčil, že hype okolo nových Cameronových filmov je až príliš nezdravý a svojich fanúšikov môže vybičovať až za hranice (ne)splniteľnosti.
 
Na jednej strane som samozrejme rád, že kinematografia má svoju novú filmovú udalosť, na ktorú túžobne čaká a potenciálne rozbije pár rekordov. Veľké filmy patria do kina a v súčasnosti ich veľa neprichádza, preto vďaka Cameronovi za vyvolanie ošiaľu, že na toto by chcel ísť každý.
 
No na rozdiel od Titanicu zrejme ťažko dosiahne taký veľký finančný či divácky úspech. Zatiaľ, čo tam bola romantika, katastrofa a kombinácia predsa známej story s nečakaným spracovaním, tu sa obávam, že sa podobný recept nezopakuje. Opäť bude potrebné dávať pozor na príbeh, no z traileru zatiaľ ponúka znova iba niečo videné, známe, predvídateľné. Iste, finále ponúka pár možností na prekvapenie (podobne ako Terminátor 2), no inak to nebude zrejme najsilnejšia devíza Avatara.
 
Otázna je forma - uvidíme, koľko percent filmu bude skutočne 3D renderovaných a koľko iba hraných. Niežeby na tom záležalo vzhľadom na divácky zážitok, skôr ako zaujímavosť k neskutočný očakávaniam divákov. Rovnako som zvedavý aj na 3D spracovanie - hoci stále tvrdím, že tento rok už v kinách pár zaujímavých 3D filmov bolo.
 
Takže začne filmová revolúcia 17. decembra 2009? Podľa mňa ťažko. To by musel byť Avatar úplne prvý 3D film, z ktorého ešte nikto nevidel ani minútu a kráľ sveta sa nehypoval k návratu celý tucet rokov. Čo neznamená, že po dvoch rokoch od premiéry nebudem uznanlivo tvrdiť, že to bol fakt jeden výborný film ako kedysi Titanic.

AVATAR – pár hodín pred premiérou AVATAR – pár hodín pred premiérou

ROMAN JURČÁK

Nerád špekulujem o očakávaniach. Pristupovať k ľubovolnému dielu s určitými očakávaniami je zradné. A nemyslím tým len riziko sklamania, keď niečo na čo sme sa tešili nakoniec nie je také dobré, ako sme chceli, respektíve ako sme očakávali. Ak si o diele vopred vytvoríme nejakú predstavu, máme tendenciu samotné dielo do značnej miery konfrontovať s touto predstavou a nie vnímať ho, a najmä prijať, také, aké skutočne je. No na druhej strane je takmer nemožne úplne sa vyhnúť istým očakávaniam a predstavám, obzvlášť v prípade filmov medzi aké patrí Avatar (teda prezentovaných ako udalosť).

Dovolím si začať tým, čo rozhodne neočakávam. Som takmer presvedčený, že Avatar nebude v žiadnom smere – teda aj čo sa technického spracovania týka - prelomové, či revolučné dielo. Ponúkne nám skôr prezentáciu už viac-menej známych a overených techník, akurát v kvalite a najmä kvantite (rozumej rozsahu ich využitia) dosiaľ nevidenej v inom filme. Pokiaľ ide o dej, tipujem, že Cameron prinesie veľký klasicky rozprávaný príbeh v najlepšej hollywoodskej tradícií plný akcie a nabitý emóciami s vyváženou dobrodružnou a melodramatickou líniou a možno to celé bude mať aj nejaký ten myšlienkový presah.

Domnievam sa, alebo skôr dúfam, že Avatar nie je blockbuster, aký vidíme v kinách 2-3 krát ročne, ale blockbuster, aký prichádza 2-3 krát za dekádu. Ak to je tak, budem výsostne spokojný.  

AVATAR – pár hodín pred premiérou AVATAR – pár hodín pred premiérou

MATEJ ORAVEC

Filmy Jamesa Camerona som začal vnímať veľmi skoro a ešte pred Titanicom som pochopil, že ten chlap vie čo robí, a jeho majstrovské diela sa stávajú nezabudnuteľnými zárezmi v kinematografii. 1:0 pre Avatara. Bez mučenia sa však priznávam, že nie som fanúšikom počítačových hier, kde by som bol Avatarom. 1:1. Titanic - 2:1 - nech si ho pozriem kedykoľvek, vždy mam ten príjemný pocit ako v roku 1997 v kine.

Už pri prvých zmienkach, že Cameron chystá nový projekt a ešte k tomu v 3-D som takmer nedýchal nadšením a tak ako mnoho jeho fanúšikov som čakal na každú novú informáciu a nevedel sa dočkať prvého teaseru, či traileru. 3:1. S teaserom prišlo sklamanie, pretože som si to predstavoval trocha inak. Nemôžem sa zbaviť dojmu, že pôjde o vylepšený Polar Express či Beowulfa. 3:2. A navyše, tá reklama, ktorá sa na nás valí z každej strany, tie prehnane príjemné ohlasy vo mne vzbudzujú veľké očakávania, čo vedie k väčšiemu sklamaniu. A to je ďalší mínusový bod pre Avatara. 3:3. Ale nič na svete nemôže zabrániť tomu, aby som si najnovší počin majstra Camerona nevychutnal tak, ako ho pripravil. Neverím, že Avatar urobí taký boom ako Titanic. Bude to nezabudnuteľný zážitok, ale v zárobkoch, ani ohlasoch - Titanic neprekoná. A možno sa mýlim.


autor redakcia kinema.sk 14.12.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.