TV TIPY 21.9. - 27.9. 2009

TV TIPY 21.9. - 27.9. 2009

VOD recenzia



21.9.
PONDELOK

22:10 Vinci (Vinci), Poľsko, 2004 (Dvojka)
Z filmárskej dielne režiséra Juliusza Machulského (známeho titulmi Vabank, Sexmisia, Kingsajz) pochádza jeho ďalší divácky film. Hrdinom kriminálnej komédie je notorický zlodej Robert Cuma, ktorý bol práve prepustený na podmienku z väzenia. A čaká naňho  ťažká úloha. Na objednávku má ukradnúť najslávnejší obraz v celom Poľsku, Dámu s hranostajom od Leonarda Da Vinciho. Aj keď si je Cuma úspechom istý, chystaná lúpež storočia bude omnoho ťažšia, než si pôvodne predstavoval.

22:35 Veľký útek (The Grand Escape), USA, 1963 (Čt1)
Do zvláštneho tábora priváža eskorta nových väzňov. Miestny veliteľ, plukovník von Luger, je presvedčený, že sa nikomu nepodarí uniknúť. Hneď prvý deň sa o útek pokúsi niekoľko nováčikov. V tábore sa rozbehnú utajované prípravy na útek.

23:40 Dobrodružstvo (L' Avventura), Taliansko/ Francúzsko, 1960 (Čt2)
Film Dobrodružstvo získal na MFF v Cannes v roku 1960 Cenu poroty a tak dostal dovtedy vo svete neznámy taliansky režisér Michelangelo Antonioni motív k nakrúteniu celej tzv. "tetralógie citov", ktorá sa stala pojmom vo filmovej histórii. Jeho dezilúzia zo závratného vývoja techniky, ktorej nestačil vývoj porozumenia ľudským citom, ho inšpirovala k vytvoreniu ešte troch ďalších, po sebe nasledujúcich filmov s rôznymi zápletkami, ale na rovnakú tému - Noc (1961), Zatmenie (1962) a Červená pustatina (1964).

TV tipy 21.9. - 27.9. 2009 TV tipy 21.9. - 27.9. 2009 TV tipy 21.9. - 27.9. 2009

22.9.
UTOROK

21:45 Goldfinger (Goldfinger), Veľká Británia/ USA, 1964 (Joj Plus)
Kráľovská banka jej Veličenstva už dlhšie pozoruje, že z trhu ubúda čoraz viac zlata. Zdá sa, že ktosi na neznámom mieste hromadí obrovské množstvo zlata a takmer každý podozrieva magnáta Aurica Goldfingera. Trhy s akciami začínajú vykazovať prvé anomálie, ale až James Bond odhaľuje skutočné Goldfingerove plány. Útok na americkú základňu Fort Knox by svet priviedol to ekonomického chaosu a Goldfinger by si tak mohol pripísať najväčší zločin storočia. Mohol, ak by nebolo Bonda.

22:10 Lotna (Lotna), Poľsko, 1959 (Dvojka)
Ušľachtilá kobyla Lotna je pýchou svojho majiteľa, starnúceho dôstojníka, a zároveň symbolom poľskej jazdy a romantických tradícií éry, ktorá sa už čoskoro stane minulosťou. Je začiatok septembra 1939, nemecké tanky sa blížia a hrdinovia príbehu musia vybojovať svoj posledný boj. Film Andrzeja Wajdu v dobe svojho vzniku vzbudil kontroverzné reakcie, keďže je založený na rozšírenom mýte o romantickom hrdinstve poľskej jazdy, podľa ktorého jej huláni v strete pri Krojantách 1. septembra 1939 útočili na nemecké tanky so šabľami a kopijami. Tento mýtus sa však nezakladá na pravde, ale je výsledkom talianskej a nemeckej propagandy. Wajda mýtus využíva ako symbol poľského romantizmu, ktorý považuje za faktor, ktorý výrazne ovplyvnil nielen kultúru národa, ale i jeho históriu.


23.9.
STREDA

20:30 Pán Batignole (Monsieur Batignole), Francúzsko, 2002 (Čt2)
Pán Batignole má zabehnuté mäsiarstvo a žije s manželkou, dcérou a zaťom v Paríži. Židovská rodina, ktorá býva v byte nad nimi, uteká pred deportáciou. Snaživý zať ich udá gestapu a celú rodinu zatknú. Batignoleovci sa nasťahujú do krásneho bytu a všetko "zdedia". Jedného dňa na dvere zaklope malý Simon, ktorému sa podarilo utiecť. A pán Batignole, ktorý chcel len prežiť a trošku si prilepšiť, sa dostáva do situácie, v ktorej rozhoduje svedomie a morálka.

21:00 Den sedmý – osmá noc, Československo, 1969 (Filmbox)
Nadčasová štúdia o ľudskej povahe, o povahe "malých českých ľudí" je tragickou fraškou, nabitou symbolmi, opierajúcou sa o biblické podobenstvá, absurdnú drámu a kafkovské videnie sveta. Filmová metafora o tom, čo dokáže panika strachu a úzkosti, ak sa zmocní ľudí v dedine, kde sa všetci poznajú. V pestrej mozaike epizód, smerujúcich čoraz krutejšie od komickosti k tragédii, sa predstavuje množstvo postáv, zastupujúcich rôznorodé spektrum národa. Tvorcovia nikoho nešetria, obnažujú malosť a krutosť až na dreň. Práve to, spolu s jasnými náznakmi súvislostí s augustovou okupáciou, oddialilo o 21 rokov premiéru filmu, ktorý je de facto zavŕšením Schormovej poetiky.

01:25 Príbeh Adely H. (L' Histoire d'Adèle H.), Francúzsko, 1975 (Čt2)
Píše sa rok 1863 a do Halifaxu prichádza mladá žena, slečna Lewlyová, aby našla poručíka Pinsona, do ktorého sa hlboko a vášnivo zamilovala. Oboje je však klam. Slečna Lewlyová je v skutočnosti Adela Hugová, dcéra slávneho francúzskeho básnika a spisovateľa a mladý dôstojník už miluje inú a Adelina pozornosť je mu osobne aj spoločensky na obtiaž. Adela je však svojou láskou posadnutá, prenasleduje svojho bývalého milenca na každom kroku, pozoruje ho ako voyeur a píše mu dopisy, na ktoré on neodpovedá. Film vychádza zo skutočného príbehu Adely Hugovej, ktorá svoju sebadeštruktívnu posadnutosť zaznamenala vo vlastnom denníku.

TV tipy 21.9. - 27.9. 2009 TV tipy 21.9. - 27.9. 2009 TV tipy 21.9. - 27.9. 2009

24.9.
ŠTVRTOK

21:00 Pravidlá muštárne (The Cider House Rules), USA, 1999 (Filmbox)
Homer strávil celý svoj život za múrmi sirotinca, kde sa stal žiakom doktora Larcha – muža, ktorý Homera naučil nie len ako byť vynikajúcim lekárom, ale aj ako byť dobrým človekom, ktorý vie, čo je správne. Homer pochopí, že život nie je iba v ordinácii a rozhodnutý ísť do veľkého sveta. Za svojim snom odíde s mladým párom Wallym a Candy, ktorí prišli doktora Larcha požiadať o bezpečný, ale ilegálny potrat.

23:10 Čas (Shi gan), Južná Kórea/ Japonsko, 2006 (Čt2)
Dievča Seh-hee a mladík Ji-woo sú milenci a mohli by sa tešiť z daru vzájomnej lásky. Dievča však začne byť priamo posadnuté úzkosťou z toho, akú deštrukciu ich vášne spôsobuje plynutie času. Je stále viac presvedčená, že jej tvár, denne videná, partnerovi zovšednie a Ji-woo si bude hľadať inú ženu. Aby predišla odumieraniu ich vzťahu, rozhodne sa pre plastickú operáciu, aby sa pre svojho milenca ona sama stala tou „novou ženou“. Ešte pred zákrokom bez slova vysvetlenia zmizne a nešťastný Ji-woo po nej bezvýsledne pátra. Stretáva iné ženy, všetky však odmieta. Až prepadne čaru jednej z nich, ktorá mu stále záhadne uniká. Ji-woo postupne odhaľuje jej tajomstvo a odhodlá sa k radikálnemu rozhodnutiu. Dejová konštrukcia filmu nabáda k úvahám o tom, že pokus vyhnúť sa zákonitostiam života môže viesť k strate identity.

00:20 Magnum Force (Magnum Force), USA, 1973 (Markíza)
Od súdu odchádza Rico, gangster, ktorý bol práve zbavený viny vo všetkých bodoch obžaloby. Vonku čaká rozčúlený dav, polícia Rica a jeho spoločníkov doslova pretlačí k autu. Cestou Rica a jeho kumpánov zastrelí muž prezlečený za policajta. Je jasné, že ktosi vzal spravodlivosť do vlastných rúk. Na prípad je nasadený poručík Brix. O vyšetrovanie sa ale na vlastnú päsť zaujíma aj Harry Callahan, ktorý bol pred časom suspendovaný.


25.9.
PIATOK

21:00 Já, truchlivý bůh, ČSSR, 1969 (Filmbox)
Pán Adolf spomína na trápny príbeh s jednou smiešnou láskou. Zaujala ho študentka operného spevu, no tá oňho nejavila záujem. Vymyslel preto rafinovaný plán. Presvedčil svojho kamaráta, aby predstieral, že je slávny dirigent. Úmysly oboch mužov sa však vyvinú úplne nečakaným spôsobom.

21:25 Sedem epoch rocku 1/7 (Seven Ages of Rock), UK, 2008 (Čt2)
Autori sedemdielneho dokumentárneho cyklu BBC sú presvedčení, že rocková hudba poskytla k premenlivosti doby originálny soundtrack. Postupom času sa rocková hudba stala vierohodnou politickou a umeleckou silou. Do hudby vniesla väčšiu hlasitosť a osobitý postoj. Rock sa zrodil z blues, ale postupne začal dospievať a vydal sa stovkami rozmanitých, vzrušujúcich smerov. Viac info

22:50 Poviedka o policajtovi (Flic Story), Francúzsko/ Taliansko, 1975 (Čt1)
Francúzsky film Poviedka o policajtovi bol nakrútený podľa skutočnej udalosti. Podkladom sa stala kniha spomienok niekdajšieho inšpektora Rogera Bornicha. Na vzniku filmu sa podieľal aj bývalý príslušník podsvetia Alphonse Boudard a brat Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupujúceho v príbehu pod prezývkou Le Nus. Emile Buisson sa preslávil za okupácie Francúzska ako bandita a lupič. Po dopadnutí bol odsúdený na doživotné nútené práce. Pre výrazne psychopatické správanie bol umiestený do psychiatrickej liečebne, odkiaľ v roku 1947 utiekol. Slobodu si užil len niekoľko mesiacov,  za tú dobu spáchal vyše dvadsať lúpeží a takmer desať vrážd.

TV tipy 21.9. - 27.9. 2009 TV tipy 21.9. - 27.9. 2009 TV tipy 21.9. - 27.9. 2009

26.9.
SOBOTA

10:10 Zoolander (Zoolander), USA/ Austrália/ Nemecko, 2001 (Markíza)
Supermodel Derek Zoolander (Ben Stiller) , z ktorého už na prvý look srší závratná dávka inteligencie, je čo sa týka výzoru absolútnou špičkou. Ženy mu aj napriek totálne vymytému mozgu padajú k nohám a svet profesionálneho modelingu mu udeľuje jedno ocenenie za druhým. Nič ale netrvá večne a predvádzacie móla atakuje nový objav s novým lookom - Hansel (Owen Wilson). Derek vďaka nemu prichádza o štvrtý titul modela roku a s rozhodnutím opustiť modeling odchádza hľadať svoje korene.

21:00 Posledný Mohykán (The Last of the Mohicans), USA, 1992 (Čt1)
Hlavným motívom dobrodružného filmu je príbeh lásky Sokolieho oka a Cory . Píše sa rok 1757 a v Amerike zúri koloniálna vojna medzi Anglickom a Francúzskom. Dcéry anglického plukovníka Munroa, Cora a Alice, putujú do pevnosti svojho otca. Cestou sú však prepadnuté skupinou Hurónov a pred istou smrťou ich v poslednej chvíli zachráni práve Sokolie Oko, biely adoptívny syn náčelníka Mohykánov.

22:55 Ronin (Ronin), Veľká Británia/ USA, 1998 (Čt1)
Japonskí samuraji dobre poznali slovo ronin. Roninom sa mohol stať každý z nich, ak by prišiel o svojho pána. Uplynuli však storočia, aby si tento pocit muselo zažiť množstvo agentov tajných služieb. Po konci studenej vojny mnoho z nich odišlo z tajných služieb a začali pracovať na čomkoľvek a pre kohokoľvek v prípade, ak na to boli peniaze. Veľa peňazí. Aj teraz sa pár z nich stretlo, aby získalo dôležitý kufrík a zabránili tak možnosti fatálnych dôsledkov. Operácia prebieha bezchybne až do momentu, kedy sa ukáže, že jeden z roninov koná na vlastnú päsť. Ako sa však zdá, na vlastnú päsť môže konať ktorýkoľvek z nich. Tieň podozrenia sa zväčšuje pomaly. A vražedne.


27.9.
NEDEĽA

16:30 Pinky (Pinky), USA, 1949 (Čt2)
Film známeho režiséra Elia Kazana vznikol podľa románu Quality americkej spisovateľky Cid Ricketts Sumner (1890-1970). Bol nominovaný na Oscarov v kategóriách Najlepšia herečka v hlavnej úlohe (Jeanne Crain) a dvakrát v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe (Ethel Barrymore a Ethel Waters). E. Barrymore bola pratetou súčasnej hollywoodskej hviezdy Drew Barrymore.

20:00 Spomienky na Afriku (Out of Afrika), USA, 1985 (Doma)
Karen (Meryl Streep) sa viac-menej formálne vydala za baróna Brora Blixena (Klaus Maria Brandauer) a odišla za ním do Afriky. Na čiernom kontinente založí kávovníkovú plantáž. Okrem problémov s jej udržiavaním musí čeliť vojne, životne láske, ale aj pohlavnej chorobe a impotencii. Skutočný príbeh ocenený 7 Oscarmi. Réžia Sydney Pollack (Tlmočníčka).

20:05 Uhol pohľadu, ČSSR, 1984 (Dvojky)
Slovenský film UHOL POHĽADU režiséra Vlada Balca a scenáristu Ľuboša Jariabku z roku 1984 vypovedá o stále aktuálnom probléme - je možné pravdivo spoznať a postihnúť charakter človeka? Aká tvár sa v skutočnosti skrýva za podobou úspešných a obľúbených ľudí? Tieto otázky si musí klásť študent dokumentárnej réžie Ivan, ktorý si pre svoj absolventský film vybral portrét slávneho organistu, otca svojej priateľky. Oko kamery fanaticky sleduje hodiny života známej kultúrnej osobnosti, jeho súkromné chvíle v nádeji, že sa v dokumente podarí vystihnúť pravdivý obraz. No čoskoro vychádzajú na povrch aj iné "tváre" človeka, ktorého si mladý človek doteraz nesmierne vážil: malé sebecké zlyhania, profesionálne žiarlivosti aj krivdy, strach zo straty pozície. Študent Ivan poznáva, že umelecká pravda o človeku je vždy iba vecou "uhla pohľadu" subjektívnou a nikdy nie definitívnou. V titulnej úlohe filmu sa ako študent réžie Ivan Stoklas predstaví ozajstný budúci režisér, ktorého tvorba razantne zasiahne do slovenskej kinematografie posledného desaťročia - známy a medzinárodne mnohokrát ocenený režisér Martin Šulík.

22:25 Honey Baby (Honey Baby), Fínsko/ Nem./ Lotyšsko/ Rusko, 2003 (Čt2)
Road movie nesúrodej dvojice milencov vedee z Nemecka až kamsi do Murmanska. Tom je americký pesničkár a muzikant a jeho zatiaľ pomerne neúspešná kariéra práve končí v Nemecku. Hudba je zrkadlom aj ventilom jeho neusporiadaného emocionálneho života, poznamenaného neradostným detstvom. Keď sa rozhodne vrátiť späť do vlasti, stretáva Natašu, chudobnú "umelkyňu" zo severu Ruska, ktorá na Západe hľadá lepší život a možno aj bohatého muža. Túži sa stať baletkou. Obom sa ich sny zatiaľ nesplnili, a tak sa vydajú na dobrodružnú cestu smerom na Kaliningrad. Živia sa ako pouliční komedianti a snažia sa do seba príliš nezamilovať.


HIT TÝŽDŇA

24.9.
ŠTVRTOK

23:10 Čas (Shi gan), Južná Kórea/ Japonsko, 2006 (Čt2)
Dievča Seh-hee a mladík Ji-woo sú milenci a mohli by sa tešiť z daru vzájomnej lásky. Dievča však začne byť priamo posadnuté úzkosťou z toho, akú deštrukciu ich vášne spôsobuje plynutie času. Je stále viac presvedčená, že jej tvár, denne videná, partnerovi zovšednie a Ji-woo si bude hľadať inú ženu. Aby predišla odumieraniu ich vzťahu, rozhodne sa pre plastickú operáciu, aby sa pre svojho milenca ona sama stala tou „novou ženou“. Ešte pred zákrokom bez slova vysvetlenia zmizne a nešťastný Ji-woo po nej bezvýsledne pátra. Stretáva iné ženy, všetky však odmieta. Až prepadne čaru jednej z nich, ktorá mu stále záhadne uniká. Ji-woo postupne odhaľuje jej tajomstvo a odhodlá sa k radikálnemu rozhodnutiu. Dejová konštrukcia filmu nabáda k úvahám o tom, že pokus vyhnúť sa zákonitostiam života môže viesť k strate identity. (recenzia filmu)


autor Tomáš Daneček 21.9.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.