TV TIPY 1.10. - 7.10. 2003

TV TIPY 1.10. - 7.10. 2003

VOD recenzia



1.10.
streda:
19.55  „S tebou mě baví svět"  ČR, 1982 (Prima)
Debutujúca režisérka Marie Poledňáková (Ako vytrhnúť veľrybe stoličku) určite pri natáčaní svojho prvého filmu netušila, že pracuje na komédii, ktorú o niekoľko rokov neskôr zvolia českí televízni diváci za komédiu storočia. Kombinácia troch otcov, šiestich detí a jednej zimnej chaty je proste neodolateľná.

            23.00  Rodinné sídlo  GB, 1991 (Markíza)
Film Jamesa Ivoryho ocenený tromi Oscarmi sa v Kinemáckych tipoch už objavil viac krát. Napriek tomu ho opäť doporučujeme. Nahliadnite tak spolu s Anthony Hopkinsonom za dokonalú kulisu dobového Anglicka.

2.10
štvrtok:
21.50  Za hranicou ticha  Nemecko, 1996 (ČT2)
Dramatický príbeh bystrej a nadpriemerne inteligentnej Lary, ktorá je jediným prostredníkom medzi hluchonemými rodičmi a okolitým svetom. Jedného dňa ale objaví nádherný svet hudby a aby ho mohla študovať, musí sa odlučiť od rodičov.

            23.30  Láska na jednu noc  USA, 1997 (Markíza)          
Max je úspešným riaditeľom reklamnej agentúry v L.A. Na jednej z pracovných ciest v New Yorku sa stretne so svojim bývalým priateľom Charliem nakazeným vírusom AIDS. Max sa však ešte v hoteli zoznámi aj s krásnou Karen a prežije s ňou nezabudnuteľnú noc. V hlavných úlohách Wesley Snipes, Nastassja Kinski a lynchovský Kye MacLachlan.

TV Tipy 1.10. - 7.10. 2003 TV Tipy 1.10. - 7.10. 2003

3.10
piatok:
22.00  Votrelec  USA/GB, 1979 (JOJ)
Sci-fi horor v podstate pre pamätníkov, ktorý pôsobí, ako keby ho natočili minulý rok. Ridley Scott dokázal fenomenálny kúsok a rok 1979 je vďaka nemu nielen rokom môjho príchodu na svet :), ale aj rokom prvého a zároveň najlepšieho zo všetkých Votrelcov. Vtedy ešte určite netušil, že v roku 2005 sa bude očakávať premiéra piateho dielu alienovskej série, ktorý sa z ďalekého vesmíru prenesie na matičku Zem. 

           23.40  Ťažko ho zabiť  USA, 1990 (Markíza)
Najväčšie dejové klišé o pomste špičkového policajta, poznajú určite všetci fanúšikovia Stevena Seagala. Celkom podarená spomienka na časy, keď ešte nevážil 200 kíl a keď ešte celkom pekne dokázal polámať ľudské kostičky.

           00.00  Posledná večera  USA, 1995 (ČT1)   
Päť bývalých študentov sa pravidelne stretáva pri nedeľnej večeri. Raz sa k nim náhodou pridá vojnový veterán...

4.10.
sobota:
20.00  Múmia  USA, 1999 (Markíza)
V sobotu sa na Markíze a čiste náhodou aj na Nove odohrá presne v rovnakom čase dobrodružný príbeh o knihovníčke, odvážnom dobrodruhovi a tritisíc rokov starej múmii. Blockbuster Stephena Sommersa ako vyšitý na sobotný večer.

            22.25  Big Hit  USA, 1998 (ČT1)
Mark Wahlberg v podstate banálnom príbehu dobráckeho nájomného vraha, ktorého napraví láska k unesenej dievčine. Čaká vás dynamická akcia, drsný humor a strata hranice medzi dobrom a zlom.

            22.35  Hadie Oči  USA, 1998 (Markíza)
Formálna hrátka Briana De Palmu rozpráva udalosti okolo atentátu na ministra obrany spáchanom pri majstrovstvách v boxe. Vyšetrovania sa ujme Nicolas Cage.

TV Tipy 1.10. - 7.10. 2003 TV Tipy 1.10. - 7.10. 2003

5.10.
nedeľa:
17.15  Dvaja muži v meste  Francúzsko/Taliansko, 1973 (JOJ)
Krimi séria s Alainom Delonom pokračuje na JOJke ďalším filmom. Pozrieme sa na osud Gina Srabliggiho, ktorý sa po prepustení z väzenia usiluje začleniť do života. Má ale stáleho nepriateľa - inšpektora Goitreaua, ktorý neverí v nápravu väzňov a Gina neprestáva sledovať a komplikovať mu návrat do spoločnosti.

             20.00  Banditi  USA, 2001 (JOJ)
Dvojica kriminálnikov (Bruce Willis a Billy Bob Thornton) sa po impulzívnom úteku z väzenia rozhodne pre kariéru bankových lupičov. Vynájdu nezvyčajnú metódu, keď noc pred prepadnutím banky preniknú do domácnosti jej riaditeľa a na druhý deň ráno, ešte pred príchodom zamestnancov, ho donútia otvoriť trezor. Problémy nastanú, keď sa objaví frustrovaná žena v domácnosti Kate (Cate Blanchettová), do ktorej sa obaja zaľúbia.

             23.30  Underground  Francúzsko/Nemecko/Maďarsko, 1995 (ČT2)
Základné dielo Emira Kusturicu, o ktorom vám nič nenapíšem. To musíte jednoducho vidieť.

6.10
pondelok:
20.00  Žandár v New Yorku  Francúzsko/Taliansko, 1965 (Markíza)
Policajná brigáda zo Saint Topez dostala česť reprezentovať Francúzsko na medzinárodnom zjazde policajtov v New Yorku. Louis de Funés v úlohe zodpovedného otecka v skoro 40 rokov starej komédii.

               21.35  Terče  USA, 1967 (ČT2)
O dva roky mladší thriller Petra Bogdanovicha ponúka príbeh starnúcej hviezdy hororov, ktorá sa rozhodne ukončiť kariéru posledným filmom.

               23.25  Guľa  USA, 1998 (Markíza)
Solaris na americký spôsob. V hlbinách južného pacifiku sa skrýva niečo neznáme a tajomné, čo sa pokúsi odhaliť Dustin Hoffman spolu s Sharon Stoneovou a Samuelom L. Jacksonom.

TV Tipy 1.10. - 7.10. 2003 TV Tipy 1.10. - 7.10. 2003

7.10
utorok:
20.00  Thunderball  GB, 1965 (JOJ)
Po dvojtýždňovom čakaní (vďaka nudnému futbalu) sa opäť staneme svedkami ďalšej tajnej operácie, tajného agenta Jamesa Bonda. Sean Connery skúma guľový blesk.

            22.25  Život v oblakoch  USA, 1995 (STV1) 
Komédia o tom, že natočiť nízkorozpočtový nezávislý film, nie je vôbec také jednoduché. Skupinku filmových nadšencov na čele s neurotickým Nickom (Steve Buscemi) prenasleduje od začiatku nakrúcania smola a murphyho zákony - všetko čo sa môže pokaziť, sa pokazí. Niečo podobné prežíva asi aj Rybníček pri šéfovaní STV...

            23.20  Mys hrôzy  USA, 1962 (Markíza)           
Neúprosný boj medzi advokátom a zločincom, ktorý sa končí až v okamihu, keď je blízko cieľa svojej pomsty.

            23.40  Na konci cesty  Kanada, 1998 (ČT2)
Skutočný príbeh Sue Rodriguezovej, matky malého chlapca, ktorej zistili nevyliečiteľnú chorobu a zostávajú jej štyri roky života. Nevzdáva sa a bojuje o dôstojnú smrť.

HIT Týždňa
3.10.
piatok:
20.50  Čokoláda  USA, 2000 (Markíza)
Pokojné malé mestečko Lansquenet na juhu Francúzska, by možno dodnes zostalo utiahnuté a nevýrazné, keby sa jedného dňa nezdvihol severák a neprivial by hostí. S vetrom v chrbáte a s červenou kapucňou na hlave prichádza do melebného mestečka neznáma cudzinka Vianne (Juliette Binoche) so svojou malou dcérou Anouk (Victorie Thivsolová). Jej prvé kroky vedú do domu starej pani Voizinovej majiteľky rozbitého obchodu. Má jasný cieľ, prenajať si starý obchod a začať predávať čokoládu.

Pre podnikanie v malom mestečku ale nanachádza pochopenie a zákazníkov musí doslova hladať na uliciach. Vianne je totiž úplne iná ako miestni ľudia. Je dobrosrdečná, bez pretvárky, nechodí do kostola a teraz pozorne čítajte - dovolila si otvoriť obchod s cukrovinkami počas pôstu. Ta drzosť! Jej neduhy sú pre konzervatívnu "poslušnú" spoločnosť neprijateľné a starosta gróf de Reynaud, len kuje pikle, ako ju vyštvať z mesta. Vianne sa ale len tak nedá a s pomocou čokolády odkrýva tajomstvá smútku a utrpenia. Ako sa postupne dozvedáme je tou najpovolanejšou "čokoládovou" liečiteľkou ľudských duší. Matka bola indiánka a svojej dcére darovala množstvo receptov na prípravu a spracovanie rozličných druhov čokolády. Okrem toho má dar presne odhadnúť aký druh čokolády chutí ktorému človeku a ako pomôcku používa magický tanierový kruh. Jeho roztočením vznikajú zvláštne farebné obrazy a je na každom z nás rozhodnúť sa, čo nám pripomínajú. Neváhajte, odmena je sladká...

Päť nominácii na Oscara dáva tušiť, že film Čokoláda je silným vizuálnym a umeleckým zážitkom. Čokoláda je čosi, čo učí ľudí k vzájomnej tolerancii, pochopeniu a láske. Každý z nás má tú svoju, ktorú pravidelne potrebuje. Jej nedostatok, alebo nadbytok je veľkým problémom.

sHIT Týždňa
4.10.
sobota:
22.25  3000 míľ na úteku  USA, 2001 (JOJ)
Správny kriminálnik sa po niekoľkých rokoch vo väzení vôbec nezmení a hneď prvý deň na slobode venuje príprave novej lúpeže. Presne, ako Michael Zane (Kurt Russell), ktorý sa hneď po sexuálnom vybití s neznámou, ale za to povoľnou Cybil (Courteney Coxová), stretáva s bývalým spoluväzňom Murphym (Kevin Costner) a s troma ďalšími kriminálnikmi. Plán je jasný a skutočne netradičný - vykradnutie kasína v Las Vegas, počas stretnutia imitátorov kráľa rock'n'rollu. V Elvisovských oblečkoch, tak vtrhnú do kasína, úspešne ho vyrabujú a práve vtedy začnú nečakané problémy. Murphy sa prejaví, ako zdegenerovaný idiot, schopný skutočne všetkého. Ani jeho zvrhlý plán ale nevíde a taška s ukradnutými peniazmi mení majiteľa. Do príbehu začne zasahovať postava radodajnej Cibyl a jej kleptomanského syna. Murphy je ale odhodľaný získať „svoje" peniaze späť a to za každú cenu.

Režisér a v tomto prípade aj scenárista v jednej osobe Demian Lichtenstein, by mal prehodnotiť svoje filmárske a scenáristické kvality a miesto točenia dvojhodinových filmov, skôr vážne pomýšlať na návrat k videoklipom. Jeho obrazové vizualizácie Stingovej či Claptonovej hudby, sa vyznačovali pomerne veľkou škálou nápadov, ale päť minút je stále len päť minút a dvojhodinový film je niečo úplne iné. Lichtensteinov druhý filmový pokus sa vyznačuje scenáristickou nedozretosťou a režisérskou neskúsenosťou na poli celovečerných filmov. Pri silnej dávke snahy a trpezlivosti, by snáď bolo možné zostrihať tento paskvil na sériu videoklipov, ale v ucelenom stave ide o značne nepodarenú zmes akčného gýču, amaterizmu a žánrového klišé. Jedna nepodarená scéna strieda druhú, charaktery a motivácie postáv sú neznáme a nepochopiteľné (Cybil nechá svojho syna s neznámym vrahom a bývalým väzňom, aby mohla ukradnúť peniaze? Murphy je vo svojom vnútri dobrák, keď pomôže zneužívanému dievčaťu pred nechutným pumpárom? Michael Zane si obľúbi dementného kleptomanka, vďaka ktorému skoro o všetko prišiel?), a celý film je jeden veľký nezmysel korunovaný fantasticky krvavou a stupidnou úvodnou a záverečnou akčnou scénou, kde narátate pomaly viac obetí, ako v Spielbergovej nezabudnuteľnej scéne vylodenia z Vojaka Ryana. Nechýba ani duchaplný happyend plný symboliky (pošahaný kleptomanko odhadzuje do mora z lodičky svojho nového tatička hračkárske kolty).

Motív odhaľovania potomkov Elvisa Presleyho je úplne druhoradý a vsunutie rock'n'rollovej legendy do deja nemalo iný, ako marketingový význam. Rovnako marketingovo mali zapôsobiť aj mená hlavných hereckých predstaviteľov, ale to je tak z ich strany všetko. Režisérska nechopnosť a scenáristická ubohosť im totiž žiadne herecké výkony neumožnili a tak opäť vidíme drsného Kurta Russella, nevýrazného a nudného Kevina Costnera a ukecanú Monicu z Priateľov (Courteney Coxová).

3000 míľ na úteku je vážne myslená slaboduchosť, s ktorou budú mať problémy aj konzumní hltači televízie. Všetko čo ponúka, tu už nespočetne veľa krát bolo a ešte k tomu v oveľa kvalitnejšej filmovej forme. Začiatočnú titulkovú scénu boja dvoch počítačových škorpiónov (bojím sa že ide o lacnú a samoúčelnú metaforu) zakončuje nepodarená scéna z natáčania na konci záverečných titulkov, v ktorej sa Costner vyhráža návratom. Dúfam, že išlo len o nepodarený (podobne ako celý film) žart.

 


autor Peter Konečný 30.9.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.