Diváci FIFFBA ocenili návrat do mesta

13. ročník festivalu frankofónnych filmov sa niesol v duchu obnovenia tradičných kín. Festival sa tento rok vrátil tam, kde sa pred niekoľkými rokmi začal – do kinosál v srdci Bratislavy...

pridal 22.4.2011 o 15:43

Diváci FIFFBA ocenili návrat do mesta


13. ročník festivalu frankofónnych filmov sa niesol v duchu obnovenia tradičných kín. Festival sa tento rok vrátil tam, kde sa pred niekoľkými rokmi začal – do kinosál v srdci Bratislavy. „Snažili sme sa otvoriť tému a najmä vytvoriť priestor na verejnú diskusiu o vytrácaní sa tradičných kín a kultúry zo slovenských miest a myslím, že sa nám to podarilo. Sme veľmi radi, že ľudia prejavili záujem o túto problematiku a nie je im súčasná situácia ľahostajná a veríme, že náš impulz napomôže k prenastaveniu kultúrnej politiky miest na Slovensku už v blízkej budúcnosti.“ Zhodnotila riaditeľka festivalu Eva Porubanová.

Diváci FIFFBA naplnili kinosálu v FK 35mm, v kine Mladosť a v Slovenskej národnej galérii. Takmer všetky večerné festivalové predstavenia boli vypredané. Počas piatich dní tak ľudia dali najavo, že majú záujem o kvalitné európske filmy a chcú kiná v centre mesta. Svedčí o tom početnosť návštevníkov, ktorá v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi mala intenzívne stúpajúcu tendenciu, a to i napriek tomu, že sa festival konal v kapacitne menších kinosálach.

Filmy 13. ročníka FIFFBA si prišlo pozrieť viac ako 4000 divákov. Ľudia svoj záujem o budúcnosť kultúry a kín v meste vyjadrili aj názormi počas štvrtkovej verejnej diskusie. Konala sa v priestoroch „Barca“ Filmovej a televíznej fakulty VŠMU. Debaty sa zúčastnili Ján Budaj ‐ poslanec mestského zastupiteľstva Bratislavy, riaditeľka Asociácie slovenských filmových klubov Silvia Dubecká, riaditeľ Audiovizuálneho fondu Martin Šmatlák, Ernest Húska z kina Mladosť, riaditeľ Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký, dramaturg Artkina v Paríži Gábor Bindics či Peter Nedoroščík a Silvia Ruppeldtová z o.z. Utópia. Účastníci diskusie z publika apelovali na potrebu otvorenia bratislavského kina, ktoré by sa svojou dramaturgiou zameriavalo na európsky film a dalo by priestor slovenskej produkcii. Upozornilo sa na problematiku monopolného postavenia jediného majiteľa multiplexov v hlavnom meste, ktorý ovplyvňuje aj fungovanie ostatných kín, ale i na dlhodobý problém s kultúrnymi priestormi v Bratislave, či otázku rovnomernejšieho prerozdeľovania podpory kultúry zo strany obcí.

13. ročník Medzinárodného festivalu frankofónneho filmu Bratislava od 13. – 17. apríla vdýchol život do centra hlavného mesta. V šiestich sekciách premietol snímky z prestížnych svetových festivalov či už z Cannes, Berlinale, Rotterdamu alebo Clermont Ferrand. V sekcii Predpremiéry mal najväčší úspech poetický príbeh Imaginárne lásky len 22‐ročného kanadského herca, scenáristu a režiséra Xaviera Dolana. Návštevníkom festivalu sa páčili aj romantická snímka Milujte sa s kým chcete francúzskeho filmára Antonyho Cordiera alebo dráma Turné známeho herca a režiséra Mathieua Amalrica. Vo svojom novom filme si zahral jednu z hlavných úloh ‐ skrachovaného televízneho producenta Joachima, ktorý chce so skupinou tanečníčok New Burlesque dobyť Francúzsko a dostať sa opäť na vrchol.

Sekcia Krèm de la krèm ponúkla najlepšie filmy z aktuálnej produkcie frankofónnych krajín. Návštevníkov festivalu zaujal tragický príbeh mníchov v alžírskom Tibhirine, ktorý filmovo spracoval Xavier Beauvois v dráme O bohoch a ľuďoch. Divákov oslovila aj historická klasika Bertranda Taverniera Princezná z Montpensier. Najväčšiu návštevnosť mala elegantná romanca slávneho iránskeho režiséra Abbasa Kiarostamiho Verná kópia v hlavnej úlohe s Juliette Binoche, ktorú v dvoch projekciách videlo až 384 ľudí. Podobná návštevnosť bola aj na film Strom scenáristky a režisérky Julie Bertucelli. Obe snímky Festival premietol v rámci sekcie Nuvé rovnako ako aj čiernu komédiu Zabite ma, prosím, ktorú osobne uviedol režisér Olias Barco. Po projekcii sa s ním diváci mohli osobne stretnúť a dozvedieť sa viac o natáčaní filmu či o jeho ďalších plánoch.

Tak ako minulý rok, aj teraz sa počas FIFFBA v sekcii Doku premietli angažované dokumenty, ktoré venujú pozornosť aktuálnym témam politiky, ekológie, ale aj každodenného života. Najviac zapôsobil na návštevníkom skupinový portrét sily žien 21. storočia Ženy sú hrdinky. Okrem frankofónnych filmov festival predstavil výber z aktuálnej domácej produkcie v sekcii Všetko čo mám rád. V rámci nej mal veľké divácke ohlasy veselý dokument Eriky Hníkovej Nesvadbovo. V sekcii Kraťasy mohli diváci vidieť výber toho najlepšieho z množstva prihlásených krátkych filmov. Medzinárodný festival frankofónneho filmu Bratislava opäť okrem hlavného programu ponúkol aj sprievodné podujatia. V piatok sa na Hviezdoslavovom námestí pod holým nebom začala filmová noc premiérou komediálnej snímky Profesionálna manželka režiséra Françoisa Ozona v hlavnej úlohe s Catherine Deneuve a Gérardom Depardieu. Sobotňajší večer sa zas niesol v znamení hudby. Okrem kvalitných filmov festival ponúkol koncert Požoň sentimentál v Prašnej bašte a FIFFBA jour v novootvorenom kultúrnom centre Dunaj, kde vystúpil japonský multiinštrumentalista Shugo Tokumaru.

„Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom, ktorí svojou odovzdanosťou a nasadením spoluvytvárali príjemnú festivalovú atmosféru,“ hodnotí riaditeľka FIFFBA Eva Porubanová: „Partnerom, ktorí pri festivale stoja už niekoľko rokov a najmä našim divákom, ktorí napriek chladnému počasiu ustáli premietanie pod holým nebom na námestí a svojou nadočakávania vysokou celkovou návševnosťou organizátorom FIFFBA v zlomovom ročníku dokázali, že návrat do centra bol dobrým rozhodnutím.“





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.