Tvorcovia filmu Amnestie dokončili hlavné nakrúcanie o páde totality v roku 1989

Trailer stavia na reálnych záberoch z väznice Leopoldov, kde komunistická moc väznila množstvo politických väzňov a na archívnych záberoch z

pridal PR 18.11.2018 o 15:40

Tvorcovia filmu Amnestie dokončili hlavné nakrúcanie o páde totality v roku 1989


Trailer stavia na reálnych záberoch z väznice Leopoldov, kde komunistická moc väznila množstvo politických väzňov a na archívnych záberoch z obdobia rokov 1989/90. Pád totalitného režimu v celom východnom bloku, vznik novej československej vlády a voľba Václava Havla za prezidenta - to všetko prinieslo v januári 1990 veľké zmeny a pohyby v spoločnosti. Havel sa po nástupe do úradu rozhodol, že vyhlási široké prezidentské amnestie. Pochmúrne prostredie väznice v Leopoldove, veľká vzbura väzňov, politická situácia, zásadné dobové momenty… V traileri budete počuť iba hovorené slovo z archívnych záberov, čo len viac umocňuje celkovú atmosféru, ktorú samotný film prinesie.

 „Nebolo jednoduché dostať sa do priestorov leopoldovskej väznice, ale vďaka ústretovosti a dobrej spolupráci s Ministerstvom spravodlivosti a Ministerstvom vnútra sme získali do filmu všetko, čo si tento príbeh vyžadoval. V priestoroch väzníc sme nakrúcali celkovo 10 dní. Pochopil som tam, že muselo byť nesmierne ťažké prežiť vo väzení niekoľko rokov len preto, že ste nesúhlasili s komunistickým režimom. Václav Havel, napríklad, strávil vo výkone trestu 5 rokov,” vyjadril sa o natáčaní v Leopoldove producent a jeden z autorov scenára k filmu, Maroš Hečko.

„AMNESTIE zachytávajú svet kontrolovaný štátnou políciou ŠtB, v ktorom disidenti komunikujú pomocou tajných správ, svet, v ktorom ľudia udávajú rodinných príslušníkov a zároveň túžia po slobode,“ hovorí producent Peter Veverka. Pokračuje: “Jonášovi Karáskovi a nášmu kreatívnemu tímu sa podarilo natočiť skvelý divácky film plný emócií, akcie a enormných hereckých výkonov. Verím, že výsledný film bude autentickou reflexiou našej histórie, presunie divaka v čase a ponúkne perspektívu na udalosti, ktoré zásadne zmenili našu spoločnosť.”

Maroš Hečko ďalej opisuje, ako sa tvorcovia snažili, aby trailer hodnoverne odkomunikoval dané obdobie: „Atmosféru ťaživého priestoru väznice sa Jonášovi Karáskovi podarilo dostať nielen do filmu, ale aj do traileru. Generácia, ktorá v roku 1989 ešte nebola na svete, tak bude mať možnosť preniesť sa do obdobia, kedy naša spoločnosť síce bola totalitná, ale kedy prišla aj vytúžená zmena a nádej. 17. november 1989 priniesol po 40 rokoch opäť možnosť slobodne sa vyjadrovať a rozhodovať sa. Pre mnohých z nás je tým najväčším sviatkom.“

„November 1989 je ikonickým okamihom naších dejín a zatiaľ sa k nemu nepokúsil vyjadriť ani jeden film. Je to ťažké. Celkom prirodzene k nemu vzhliadame s úctou, ale zároveň o udalostiach Novembra mlčíme. To, čo prišlo po ňom, je pre nás stále živou realitou. Uvedomujeme si nadnesenosť mnohých cieľov a ideálov Novembra, podaktorí to ale konštatujú s akýmsi sklamaním,“ vyjadrila sa k téme Novembra 1989 dramaturgička filmu Maja Hriešik. „Film Amnestie sa inšpiruje rozhodnutím prvého prezidenta ponovembrového Československa urobiť širokou amnestiou zásadný reštart po štyroch dekádach neslobody. Namiesto rozdúchavania nenávisti a túžby po pomste či biľagovania, chce pre všetkých možnosť začať nanovo. Paradoxom a zároveň hybným momentom filmu je, že tento dobre mienený zámer vyústi do nevídanej agresivity. Postavy vo filme sú rozporuplní hrdinovia. Chcú byť slobodní a v novom svete, ktorý sa práve rodí, sa mať lepšie, než sa mali predtým. Pre každého z nich je predstava slobody iná. Odlišné sú aj ich pozície na štartovacej čiare. Niektorí sa zorientujú v nových príležitostiach rýchlejšie, iní naopak tápu na šachovnici meniacich sa vzťahov, a preto v strachu o svoju budúcnosť robia zúfalé veci. Aj o tom je náš film,” doplnila ešte Maja Hriešik.

„Revolúcia je slovo, ktoré primárne obsahuje, že sa niečo otočí, radikálne zmení, a zároveň, že staré, ktoré odchádza, o svoj priestor zápasí a bráni sa všetkými možnými prostriedkami. A samozrejme, to, čo prichádza ako nové, má rozdielne ambície, predstavy a motivácie. To spôsobuje chaos a nie hladký priebeh. Aj keď sa počas Nežnej revolúcie v roku 1989 podarilo urobiť zmenu bez krvipreliatia - čo je úžasné - neznamená to, že táto revolúcia nemá svoje obete,“ povedal Maroš Hečko.

Trailer k filmu AMNESTIE režíroval Jonáš Karásek, hudbu skomponoval Matúš Široký.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.