Historický seriál za 100 miliónov dolárov s hudbou Hansa Zimmera

Ambiciózny a najdrahší. Tieto dva prívlastky sprevádzajú najnovší historicko-dramatický seriál televízie Netflix založený podľa skutočných udalostí

pridal Ľudmila Pješčáková 16.2.2017 o 18:58

Historický seriál za 100 miliónov dolárov s hudbou Hansa Zimmera


Ambiciózny a najdrahší. Tieto dva prívlastky sprevádzajú najnovší historicko-dramatický seriál televízie Netflix založený podľa skutočných udalostí - The Crown. Ambiciózny - pretože Netflix si objednal šesť sérií po desať častí ešte pred premiérou. Najdrahší - pretože jeho rozpočet sa vyšplhal na úctyhodných 100 miliónov.

Píše sa rok 1953. Ona má 25, milujúceho manžela, dve deti, v premiérskom kresle sedí nekompromisný Winston Churchill a na hlavu jej kladú korunu. Oficiálne sa stáva anglickou kráľovnou. Hoci seriál začína krásnou a pompéznou svadbou, rýchlo sa prenesieme o pár rokov ďalej, staneme sa svedkami šokujúcej operácie kráľa Georgea VI. za múrmi Buckinghamského paláca a neskôr aj jeho smrti. Na trón sa dostáva mladá žena s pokrok hlásajúcim manželom po boku a pre Britániu to znamená vstup do moderného sveta.

Historická dráma odštartovala len 4. novembra minulý rok. Tvorcom je Peter Morgan, ktorý už raz spracovával príbeh kráľovnej Alžbety. A to v roku 2006 filmom Kráľovná (The Queen) s Helen Mirren v hlavnej úlohe. Film získal Oscara pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe a Peter Morgan zas Zlatý Glóbus za scenár. Hoci film mapuje život kráľovskej rodiny po smrti Diany, seriál začína svadbou Alžbety a Philipa v roku 1947. Kráľovná Alžbeta II. je dnes, vo svojich 90 rokoch, najdlhšie vládnucím monarchom v Británii. A vy budete môcť nahliadnuť do súkromia kráľovského paláca a sledovať mladú ženu, manželku, matku a kráľovnú ako čelí mnohým výzvam, ktoré jej prináša každý deň.

Pozrime sa bližšie na obsadenie. Hoci sa pre rolu Alžbety II. zvažovala Felicity Jones, ktorá sa dokonca zúčastnila aj prvotného čítania pred natáčaním, tvorcovia sa nakoniec rozhodli pre Claire Foy. A to rozhodne bola správna voľba, pričom Foy to potvrdzuje každým dielom. Možno si ju pamätáte z filmu Hon na čarodejnice s Nicolasom Cageom v hlavnej úlohe. Jej bravúrny výkon potvrdzuje aj cena Zlatý Glóbus za najlepšiu herečku v dramatickom seriály.

Vyzdvihnúť musím aj herecký výkon Johna Lithgowa (Interstellar, Účtovník), ktorý stvárňuje vtedajšieho britského premiéra Winstona Churchilla. Lithgow pochyboval o svojich schopnostiach stvárniť niekoho tak významného akým jednoznačne Churchill bol. Preto pred natáčaním sa päť mesiacov sústredene pripravoval na rolu tým, že študoval staré nahrávky, čítal knihy a pozeral staré videá. Dokonca sa schádzal s hlasovým koučom Williamom Conacherom, aby sa čo najvierohodnejšie naučil správnu výslovnosť a intonáciu Churchillovej reči.

Zaujímavou voľbou bol aj Matt Smith, čiže bývalý Pán času (Doctor Who) pre rolu princa Philipa. Smith mal dokonca možnosť spýtať sa princa Williama na radu ako správne zahrať jeho starého otca, na čo on odpovedal iba jedno slovo “legenda”. Princ Philip nie je len verný muž stojaci v tieni svojej manželky, ale podľa Smitha aj “tak trochu rocková hviezda”. A naozaj tomu tak je. Zabudnite teraz na 95ročného princa Philipa, ktorý mlčky stojí vždy dva kroky za svojou manželkou. Uvidíte mladého hrdého moderného muža, ktorý miluje zábavu či lietanie a sám zvádza boj so zastaralými tradíciami či stratou akéhokoľvek súkromia.

O hudobnú stránku seriálu sa stará Hans Zimmer (Interstellar, Muž z ocele, 12 rokov otrokom) spolu s Rupertom Gregson-Williamsom, ktorý sa podieľal na hudbe väčšiny filmov Adama Sandlera a Guy Farleym (Vnútorný nepriateľ). Tvorcom od samého začiatku pomáha kráľovský špecialista major David Rankin-Hunt, ktorý sa staral o správne zobrazenie etikety a formálnosti.

Oficiálne stanovisko kráľovskej rodiny znie: “The Crown je fikcia. Kráľovská rodina nie je do toho zainteresovaná.” Aj napriek tejto skutočnosti sa tvorcovia snažia čo najviac držať pravdy konzultujúc priebeh jednotlivých častí s historikmi, štúdiom biografií a novinových titulkov. Tak napríklad scéna, kedy počas kúpeľa premiéra Winstona Churchilla mu jeho sekretárka predčíta články z novín je založená na pravde. Podľa dokumentárneho filmu o ženách, ktoré pracovali pre Churchilla, to bolo skutočne tak.

Ak ste nostalgický po ukončení Downton Abbey, máte radi históriu, krásne kostýmy, mocenský boj, intrigy, romantiku, šokujúce odhalenia či porušovanie pravidiel v sprievode pravdivých udalostí, tento seriál je rozhodne pre vás tým pravým.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.