Master of None. Testujeme Netflix

Začiatkom mesiaca obleteli Slovensko správy o tom, že streamovací gigant Netflix prišiel aj ku nám. Osobne sa mi podarilo takmer týždeň odolávať, ale predsa len som podľahla a keďže mám na konte

pridal Elendilka 19.1.2016 o 10:42

Master of None. Testujeme Netflix


Začiatkom mesiaca obleteli Slovensko správy o tom, že streamovací gigant Netflix prišiel aj ku nám. Osobne sa mi podarilo takmer týždeň odolávať, ale predsa len som podľahla a keďže mám na konte prvý zmaratónený seriál s využitím tejto služby, predstavím nie len predmetnú komédiu Master of None, ale zhodnotím aj využívanie Netflixu ako takého.

Začiatok je veľmi jednoduchý. Kliknete si na domovskú stránku portálu, zaregistrujete sa a vyberiete si, o aký druh služby poskytovanej Netflixom máte záujem. Líšia sa hlavne v počte obrazoviek, na ktorých budete môcť súčasne pozerať a v rozlíšení obrazu (najlacnejší program napríklad neposkytuje HD). Po výbere zadáte svoje údaje a máte Netflix. Ešte pred tým, ako vám dovolí prehľadávať obsah, vám to dá na výber niekoľko druhov filmov a seriálov, z ktorých zakliknete tri, ktoré máte radi. Slúži to ako filter obsahu – na základe týchto volieb vám potom Netflix predvolí obsah v jednotlivých kategóriách, aby zodpovedal vaším osobným preferenciám.

Okrem toho si v rámci konta vytvoríte aj profily (hlavne, ak sa o účet delíte s rodinnými príslušníkmi alebo s partnerom/partnerkou). Zobrazí sa vám dostupný obsah v kategóriách (komédia, dokumentárne filmy, drámy, detektívky, …) a v rámci toho výber najpopulárnejších, alebo takých, ktoré by vás podľa preferencií mohli zaujať. Ak sa vám niečo zapáči, môžete rovno pozerať alebo si obsah pridať do vášho zoznamu a postupne, keď to čas dovolí, začať sledovať.  

Čo sa týka výhod, Netflix si pamätá, kde presne ste skončili a ak vypnete seriál len tak, budete pokračovať od miesta, kde ste prestali. Takisto, prehrávač má zabudované aj automatické spustenie ďalšej epizódy, takže ak idete maratóniť, môžete sa do toho vrhnúť plnou silou. Nesporným kladom je takisto aj to, že okrem televízie a počítača si môžete konto otvoriť aj na tablete alebo mobile a veselo sledovať, na čo máte chuť, prakticky kedykoľvek a kdekoľvek. Samozrejme, ku všetkým titulom nájdete popisy, stručné obsahy epizód a aj trailery.

Problémom, ktorý avizovali mnohí prví užívatelia, je obsah ponuky a výber jazyka. Je to pravda, v USA alebo v Británii má Netflix omnoho viac seriálov, či filmov v plejáde prehrávateľných okienok. Niektoré seriály majú v ponuke dokonca len limitovaný počet sérií a nie sú “up to date”. Majme však na pamäti, že Netflix máme na Slovensku zhruba dva týždne a toto všetko sú veci, na ktorých sa pracuje. Na internete sa dokonca v správach o ich príchode na Slovensko uvádza aj to, že majú v pláne poskytovať aj slovenský obsah. Seriály a filmy, ktoré sú na Netflixe zatiaľ dostupné sú tam prevažne v anglickom jazyku, zvyčajne s anglickými titulkami. Znamená to, že to ešte chvíľu potrvá, kým sa z neho stane služba pre mainstreamového diváka.

Vzhľadom na to, že som do svojich preferencií vyplnila prevažne komický obsah, jednu z prvých vecí, čo mi Netflix ponúkol, bol seriál Master of None. Mala som ho vyhliadnutý už dlhšie a desať sitcomových epizód predsa nie je až taká hrozná obeta času. Rozhodla som sa, že to bude prvý seriál, ktorý na aplikácii otestujem.

Master of None sa zaoberá životom Deva (Aziz Ansari), tridsiatnika žijúceho v New Yorku a nádejného herca, ktorý sa od reklám túži presunúť k nejakým významnejším úlohám. Okrem toho hľadá aj naplnenie v živote mimo práce a chce si nájsť vážny vzťah. Samozrejme, v každej situácii pri ňom stoja jeho priatelia, ktorí sú stelesnením Generácie Y.

Seriál je jeden z originálov vytvorených pre Netflix a vymyslel ho jeho hlavný protagonista Aziz Ansari spolu s Alanom Yangom. Polhodinové epizódy fungujú zväčša ako poviedky a hoci v seriáli existuje aj kontinuálna dejová línia, v niektorých častiach ustupuje do pozadia a celý časový slot sa sústredí na jednu záplatku, ktorá s celkovým dejom priamo nesúvisí. Master of None takisto rieši veľmi dôležité témy – potomkov imigrantov, prečo nemôžu byť v jednom seriáli dvaja Indovia, kedy ste naozaj pripravení na to, aby ste mali deti, alebo rolu seniorov v životoch súčasných mladých ľudí.

KINEMAVIDEO3804.

Najsilnejšou stránkou Master of None je dialóg. Aziz Ansari a jeho tím ho píšu neuveriteľne dobre. On sám ako Dev vedie veľmi hravé a inteligentné rozhovory nie len so svojimi priateľmi, ale aj s Noël Wells, predstaviteľkou jeho loveinterestu, Rachel. Seriál je takisto prudko súčasný – Dev má na všetko apku v mobile, vyhľadáva trendy podniky a používa aktuálny slang. Veľa námetov, ktoré však Master of None rozvíja sú aj napriek tomu nadčasové a mnohé vychádzajú z populárnej knihy Modern Romance, ktorú Aziz Ansari vlani publikoval.

Sledovanie seriálu som testovala na počítači a na tablete. Trochu negatívne hodnotím fičúru s automatickým spustením ďalšej epizódy (nie len kvôli zjavnému, času požieračskému dôvodu) – nová epizóda sa spustí pred tým, ako úplne doznejú titulky a tým pádom, hoci ste seriál celý videli, v každej epizóde vám svieti neúplná čiarka, lebo vlastne nemáte všetko pozreté komplet. Súhlasím, je to formalita, ale pre mňa osobne to bol tŕň v oku. Zvlášť chválim aplikáciu na tablet, fungovala mi úplne bez problémov a jediný rozdiel oproti nej a počítaču je len vo fonte v titulkoch.

Zhrnuté a podčiarknuté, ani Netflix, ani Master of None by ste nemali vynechať. Ak ste seriálovým fanúšikom a angličtina vám nerobí problém, určite Netflix aspoň vyskúšajte v rámci mesačnej skúšobnej lehoty. Je to pohodlné, sú tam dostupné zaujímavé veci a ak máte radi ich originálnu produkciu, celosvetové spustenia noviniek sú silným kladom. Čo sa týka Master of None, považujem ho za dôležitú stranu dialógu súčasnej komiky. Tak ako Girls alebo Inside Amy Schumer hovoria o postavení mladých žien v súčasnosti a riešia s tým spojené problémy, Master of None tvorí druhý breh diskusie. Dvíha oponu nad tým, čo prežívajú muži a aké je aj pre nich komplikované uplatniť sa v dnešnom svete. Viac na serialy.sk.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.