Do programu MFF v Cannes a v Karlových Varoch boli vybraní aj slovenskí tvorcovia

Slovenskí tvorcovia sa v období posledných rokov už etablovali v európskom audiovizuálnom priestore. Vďaka účasti Slovenska v medzinárodnej

pridal SFÚ 29.4.2015 o 23:31

Do programu MFF v Cannes a v Karlových Varoch boli vybraní aj slovenskí tvorcovia


Slovenskí tvorcovia sa v období posledných rokov už etablovali v európskom audiovizuálnom priestore. Vďaka účasti Slovenska v medzinárodnej organizácii European Film Promotion bude na tohtoročnom 68. MFF Cannes našu krajinu v projekte pre perspektívnych producentov Producers on the Move reprezentovať Marek Urban, zástupcom Slovenska v novom projekte pre prezentáciu mladých európskych talentov Future Frames na 50. MFF Karlove Vary bude Martina Buchelová. Obaja prešli prísnym výberom z tvorcov viacerých krajín.

Na MFF Cannes bude Slovensko reprezentovať producent Marek Urban

Projekt Producers on the Move (POM) predstavuje najsľubnejšie producentské talenty európskych krajín a je zameraný na medzinárodný networking medzi producentmi z celého sveta. Stojí za ním medzinárodná organizácia European Film Promotion (EFP) a Slovensko ako jedna z členských krajín sa ho zúčastňuje od roku 2007. Jeho cieľom je každoročne prezentovať jedného producenta z každej účastníckej krajiny, ktorý je novým tvorcom v oblasti filmového priemyslu.

Pri príležitosti 15. výročia založenia platformy Producers on the Move na MFF Cannes sa zástupcovia EFP rozhodli obmedziť počet účastníkov a tiež sprísniť pravidlá účasti, ktorá už nebude automatická ako doteraz. Tohtoročné nové kritériá povoľujú maximálne dvadsať producentov a ich výber podliehal špeciálnemu bodovému hodnoteniu podľa doteraz dosiahnutých výsledkov v tvorbe s dôrazom na koprodukčné projekty, prezentáciu na zahraničných festivaloch či presah do distribučných prostredí ďalších krajín. Účasť slovenského zástupcu v tomto projekte je preto veľkým úspechom.

Slovensko vo výbere dvadsiatich mladých producentov z celej Európy reprezentuje producent Marek Urban zo spoločnosti sentimentalfilm, s.r.o. Pri bodovom hodnotení v nominačnom a výberovom procese do projektu Producers on the Move dosiahol 95 bodov zo 100. Produkčnú spoločnosť sentimentalfilm, s.r.o založil v roku 2004 po ukončení štúdia na bratislavskej VŠMU s režisérom a producentom Ivanom Ostrochovským. Produkoval dokument Eriky Hníkovej Nesvadbovo, ktorý sa premietal v sekcii Forum na 61. MFF Berlín 2011, kde získal cenu čitateľov denníka Der Tagesspiegel a ako koproducent sa podieľal aj na hraných filmoch Juraja Nvotu Rukojemník či Muzika. Naposledy produkoval film Koza režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý mal svetovú premiéru na nedávnom 65. MFF Berlín tiež v sekcii Forum, a úspešne reprezentuje Slovensko na medzinárodných festivaloch. V súčasnosti pripravuje filmové projekty režisérov Györgya Kristófa, Juraja Lehotského a Mira Rema. V minulosti Slovensko v projekte Producers on the Move pri automatickej účasti reprezentovali Mátyás Prikler, Mira Fornay, Michal Kollár, Silvia Panáková, Peter Kerekes, Marko Škop a Marek Veselický.

V novom projekte Future Frames na 50. MFF Karlove Vary má Slovensko zástupcu

Na tohtoročnom jubilejnom 50. MFF Karlove Vary sa predstaví nový program Future Frames: Ten new filmmakers to follow. Vznikol v spolupráci European Film Promotion a karlovarského festivalu so zameraním sa na prezentáciu nových talentov. Do výberu desiatich mladých režisérov z 26 nominovaných študentov filmových škôl členských krajín EFP sa dostala aj slovenská študentka Martina Buchelová z Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave so svojím filmom Zelená vlna.

Martina Buchelová študuje 3. ročník v Ateliéri televíznej a filmovej réžie bratislavskej VŠMU, na pôde školy nakrútila krátke filmy Ako pelendreky, Vezmi mi ju domovZelená vlna. Na MFF Karlove Vary sa predstaví s filmom, v ktorom zobrazuje osamote žijúcu prepracovanú ženu s malým synom a otcom na dôchodku, neustále bojujúcu s každodennými problémami, až kým nad ňou nevyhrá fantázia. V súčasnosti pripravuje svoj bakalársky film. V projekte Future Frames budú okrem nej zastúpení aj tvorcovia z Belgicka, Českej republiky, Grécka, Írska, Maďarska, Nórska, Rakúska, Švédska a Švajčiarska.

Program Future Frames na MFF Karlove Vary nahradí doterajší prestížny festivalový projekt Variety Critics´ Choice: Europe now!, ktorý EFP v spolupráci s MFF Karlove Vary a časopisom Variety organizoval 18 rokov so zameraním sa na prvé a druhé filmy režisérov. Podľa slov Karla Ocha, umeleckého riaditeľa karlovarského festivalu pri výbere do Future Frames „bolo veľmi zaujímavé prechádzať tvorbou nominovaných tvorcov a myslím si, že sa nám podarilo zostaviť skupinu veľmi talentovaných a sľubných mladých filmárov.“ (Tlačová správa SFÚ)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.