PREVIEW: HULK

PREVIEW: HULK

článok



Ešte ani poriadne nevychladol Daredevilov hnev a smútok nad stratou Electry a Wolverinovi s Cyclopsom sa stále mlžia oči slzami pri spomienke na Jean Greyovú (i keď u Cyclopsa to bude vzhľadom na jeho mutantské dispozície značne problematické...) a už na naše kiná útočí ďalší comicsový hrdina, ktorý v psychologickej rovine najviac pripomína novodobý mix Dr. Jekylla a Mr. Hydea vo fyzickom balení Shrekovho pokrvného príbuzného... .
  
Stan Lee, ktorý pravdepodobne v poslednej dobe svoje ruky a pohľad prosebne upieral ku všetkým comicsovým modlám, musí v dnešných dňoch patriť medzi najšťastnejších ľudí na planéte. Tvorca viacerých úspešných comicsov, dlhoročný pracovník Marvelu (inak určite najznámejšej liahne na „bublinkové" príbehy), sa pri pohľade na dnešný, explozívne narastajúci počet komerčne úspešných filmových adaptácii jeho najslávnejších comicsov, musí cítiť ako v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, kedy svet ovládli „Deti kvetín" a nezáväzný sex.

Preview: Hulk Preview: Hulk Preview: Hulk

Celé sa to začalo v roku 2000, kedy Brian Singer natočil prvých X-menov. Po ich veľkom komerčnom ohlase a pozitívnych kritikách sa comicsom otvorili viaceré, do tej doby často uzavreté dvere u najvplyvnejších producentov v továrne na sny. Po dvojročnej príprave potom dokonale zamotal do svoje pavučiny kiná na celom svete Spiderman. Aj keď kvalita bola oveľa nižšia ako pevnosť Spideyho lana, komerčný ohlas bol neuveriteľný (do dnešného dňa má film neprekonaný rekord v tržbách za prvý víkend - neuveriteľných 114 miliónov dolárov). Tou dobou už viaceré múdre a dolárovými deodorantami nasiaknuté hlavy v Hollywoode zistili, že zlatá baňa s názvom „Comisc money-maker" je doširoka otvorená a treba si v nej rezervovať svoje ťažobné žriedlo skôr, ako bude konkurentmi objavená posledná výnosná zlatá žila - dôkazom toho je fakt, že zatiaľ čo čítate tieto riadky, tak v Prahe Guillermo del Toro (Blade 2, Mimic) dokončuje adaptáciu úspešného comicsu Hellboy z ruky Mike-a Mignoly a Stephen Norrington (Blade, The last minute), po nedávnom ukončení post-produkčným prác, sa naplno začína zapájať do marketingového hypu ohľadne ďalšej comicsovej adaptácie - konkrétne Ligy výnimočných gentlemanov, ktorú k životu priviedol Alan Moore, jeden z naujznávanejších comicsových tvorcov súčasnosti (osobne pevne verím, že raz sa filmového spracovania dočká aj jeho ďalší comics Top Ten). A comicsový boom pokračuje ďalej. Ešte predtým ako sa začalo natáčať druhé pokračovanie najslávnejšieho New Yorského vzdušného akrobata na lane, do kín vtrhol ďalší Leeho comics - Daredevil. Ten svojou výslednou podobou predstavoval iba taký malý predkrm pred skutočným „žrádlom", ktoré prišlo až v máji tohto roka, kedy sa na svoju druhú púť vydali starí známi X-meni. To, či ich heroickú výpravu za poznaním svojej minulosti a zachovania veľmi krehkého mieru vo svete prekoná zelenáč Hulk (ďalší zárez pre Stana Leeho ako tvorcu comicsovej postavy - v origináli sa comics volá The Incredible Hulk), sa budeme mať možnosť presvedčiť už v najbližších dňoch.
  
A prečo resp. kedy sa to lístie,...ehm vlastne Hulk zelenie? Ako to už v comicsoch býva pravidlom aj Hulk je vlastne dvojitou osobnosťou. V civilnom živote je to vedec Bruce Banner (Eric Banna - Čierny jastrab zostrelený, práve natáčaný megaprojekt Trója), ktorý v dôsledku nepodareného experimentu (v comicsovej predlohe je príčinou rádioaktívne žiarenie) získa schopnosť meniť svoju povahu ako aj fyzicky vzhľad. Mechanizmom, ktorý túto alchymistickú reakciu pokaždé spúšta je zmena Brucovho emočného stavu, t.j. vždy, keď Bruce-a niečo alebo niekto vytočí, zmení sa s pokojného vedca v ťažko kontrolovateľné, 4 metre vysoké, zelené monštrum. Túto jeho jedinečnosť sa snaží využiť armáda, ktorá by jeho sily veľmi uvítala (lepšie ako bojovať proti hroznému protivníkovi je mať ho na svojej strane...).
  
Aby toho nebolo málo, tak sa proti Bruceovi/Hulkovi (ktorý sa časom svoju nadobudnutú schopnosť snaží použiť k boju proti zlu) postaví a o jeho život usiluje tzv. „Absorbing man" (Bill Goldberg - hviezda wrestlingových arén), ktorý sa následne stáva Hulkovým najväčším nepriateľom. Už z prezývky tohto muža je jasné, v čom spočíva jeho sila. Jeho nepopierateľnou prednosťou je schopnosť absorbovať do seba vlastnosti vecí, ktorých sa dotkne (ehm...Robert Patrick alias T-1000 by o tom vedel rozprávať...). No a keďže žiaden hrdina nemôže existovať bez veľkej lásky, vstupuje aj do Brucovho života jedna. Je ňou bývalá spolužiačka a súčasná kolegyňa Betty Ross (Jennifer Connely - ktorá od Argentovej Phenomeny z roku 1985 až po oscarovú Čistú dušu Rona Howarda vyrástla do zrelosti a krásy). Okrem nej nachádza Bruce/Hulk vzdialené pochopenie aj u svojho otca, Dr. Davida Bannera (Nick Nolte - Mys hrôzy, Tenká červená čiara, U-turn), s ktorým ho možno viaže čosi viac ako iba pokrvné puto rodič - dieťa. A na väčšie zamotanie príbehu je tu potom ešte ďalší rodičovský vzťah - veliteľom armády, ktorá sa snaží Hulka chytiť nie je nikto iný ako generál Thunderbolt Rosse, ktorý je Bettynim otcom. Po tomto krátkom načrtnutí príbehu sú karty rozdané a divák si v prítmí kinosály môže začať klásť otázky typu: Na koho stranu sa pridá Betty? Ktorá časť Hulka/Brucea zvíťazí?

Preview: Hulk Preview: Hulk Preview: Hulk

Väčšina comicsových fanúšikov určite vie, že do kín prichádzajúce spracovanie Hulka rozhodne nie je prvým pokusom o jeho filmovú adaptáciu. Už v 70-tych a 80-tych rokoch vznikla séria televíznych filmov o Hulkovi. Ich výsledná podoba ako aj výpovedná hodnota bola priamo úmerná prostriedkom, ktoré boli do ich realizácie vložené (bolo ich veľmi málo). Zelené monštrum v týchto filmoch hrali dvaja herci: Banner Bill Bixby a Lou Ferrigno (práve posledne zmieňovaný si epizódnu úlohu zahral aj v tomto, zatiaľ poslednom Hulkovi).

Aj keď nový Hulk prichádza do kín až v tomto roku o jeho znovuzrodení na filmovom plátne sa hovorilo už v roku 1998 a „zelenáča" si v ňom mal zahrať Steve Buscemi (Fargo, Big Lebowski, Armageddon), čo mohla byť vzhľadom na jeho chudšiu postavu a obrovský herecký potenciál veľmi zaujímavá voľba. Celý projekt bol vtedy nakoniec odložený kvôli predpokladanému, príliš veľkému rozpočtu (s tým ma zase svoje skúsenosti na realizáciu už roky čakajúca, nová verzia Supermana).
  
Ale čo sa nepodarilo pred piatimi rokmi bolo prekonané minulý rok. V marci 2002 sa začalo natáčanie, ktoré trvalo 6 mesiacov až do augusta. Filmári natáčali v Arizone, v okolí Sekvojového národného parku a v San Franciscu. Nemalú pozornosť síce už od začiatku natáčania vzbudil rozpočet, ktorý sa nakoniec vyšplhal na 120 miliónov, ale skutočnú senzáciu a vystupňované očakávania ohľadne výslednej kvality filmu spôsobilo meno režiséra. Na režisérsku stoličku sa posadil najväčší režisérsky a žánrový chameleón súčasnosti - Ang Lee (pre tých, ktorí to nevedia, medzi Stan-om Lee a Ang-om Lee neexistuje žiaden príbuzenský vzťah). Tento režisér, ktorý vo svojej filmografii nemá takmer žiadny slabší, nekvalitou postihnutý titul, je známy skutočnosťou, že každý ďalší jeho projekt je úplne iného žánrového zamerania ako ten predchádzajúci. Tento tchajwanský zázrak pohyblivých obrázkov si v začiatkoch vyskúšal komédiu Svadobná hostina (1993), anglický sentimentalizmus, kostýmy, romancu a analýzu ľudských vzťahov vo filme Rozum a cit (1995), pichľavú metaforu pokryteckého života spojenú s deficitom rodinných vzťahov na príbehu dvoch amerických rodín patriacich do strednej vrstvy - Ľadová búrka (1997) a celosvetovo ocenený Tiger a drak (2001) - pocta a v Angovom prevedení zároveň jedno z vrcholných diel žánru wu-xia.

Preview: Hulk Preview: Hulk Preview: Hulk


  
Aj keď meno režiséra zaručovalo kvalitu, samotné natáčanie sprevádzalo hlavne zo začiatku viacej problémov, ktoré na istú dobu dokonca hrozili predčasným ukončením filmovania. Dnes sa už ťažko dozvieme, ako to v skutočnosti bolo, ale najčastejšie spomínanými príčinami problémov boli hlavne nezhody medzi producentmi (ktorí film jednoznačne chceli niesť v čo možno najkomerčnejšom duchu s primárnym dôrazom na akciu a triky) a režisérom (ktorý esenciu celého príbehu videl v dramatickej štúdie psychológie konania hlavných postáv a samotnú akciu videl iba ako efektné pozlátko - viď posledný odstavec tohto článku). Ako ďalší dôvod sa potom udávala nespokojnosť pracovníkov filmového štábu s finančným ohodnotením a rozdielne predstavy Leeho verzus animátorov o výslednej podobe Hulka.
  
Našťastie všetky problémy sa podarilo vyriešiť. Ang Lee dokázal povesť režiséra s pevnou rukou a citom pre kompozične vybrúsenú harmóniu medzi detailom a celkom. Aj vďaka nemu máme dnes možnosť vidieť film, ktorý popri viacvrstvovom príbehu (na scenári pracoval Michael Tolkin - Hráč, Drvivý odpad, ale hlavne Leeho dvorný scenárista James Schamus - Tiger a drak) a špeciálnym efektom z dielne ILM, disponuje aj pozoruhodným, vyššie uvedeným hereckým obsadením a hudbou Dannyho Elfmana (Batman, Batman sa vracia, Men in Black 1,2, Spiderman) . V kombinácii s príjemne klimatizovanou kinosálou, vychladeným nápojom v ruke a vidinou letných prázdnin plných oddychu, dobrodružstva, romantiky a zábavy predstavuje Hulk ponuku, ktorá sa len ťažko odmieta.

P.S.: Na základe prvých ohlasov od ľudí, ktorí film už videli, sa potvrdzujú predpoklady, že Ang Lee nenatočil len ďalšiu, bežnú comicsovú adaptáciu, ale zameral sa na veľmi dôslednú a hĺbkovú analýzu vykreslenia charakterov hlavných postáv a do popredia pred nadupanú akciu a comicsovo rýchly strih postavil drámu rozpolteného človeka vo formálnom podaní, ktoré svojim výsledným vizuálnym prevedením (viacnásobný split-screen), v snahe o maximálnu obsažnosť a výpovednú hodnotu pre diváka, sa snaží čo najviac priblížiť comicsovému spôsobu fabulačnej expresie. Je preto viac ako pravdepodobné, že rozpoltenosť nebude iba charakteristickou črtou hlavného hrdinu filmu, ale rovnako ambivalentné budú aj samotné reakcie divákov. Nuž uvidíme...

 


autor Adrián Žiška 30.6.2003
  • Hulk (10.07.2003 14:11:30)
  • Chris Hemsworth sa predstaví ako Hulk Hogan (21.02.2019 19:21:13)
  • Hulk & Thor vo vesmíre? (16.10.2015 14:20:29)
  • Hulk naštartoval (16.06.2008 9:52:49)
  • Cameo Iron Mana v Hulkovi (26.03.2008 9:12:27)
  • Zmeny v novom Hulkovi (08.05.2007 18:47:58)
  • Hulk 2? (24.01.2006 10:04:48)
  • Zelené monštrum Hulk (09.05.2002 1:59:46)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dobrodružný/Dráma
    Minutáż˝: 137 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    25.4 |
    hodnotenie 7/10
    25.4 |
    hodnotenie 8/10
    25.4 |
    hodnotenie 6/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    hodnotenie 8/10
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |SÚPERI
    1
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |KASKADÉR
    0
    hodnotenie 8/10
    |MANŽELIA STODOLOVCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ÚTEK Z UTÓPIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |TO SA MI SNÁĎ LEN ZDÁ
    0
    hodnotenie 8/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $11,0 mil.
    02 |
    $10,0 mil.
    03 |
    $9,6 mil.
    04 |
    $8,9 mil.
    05 |
    $4,8 mil.
    06 |
    $4,7 mil.
    07 |
    $4,5 mil.
    08 |
    $2,9 mil.
    09 |
    $2,3 mil.
    10 |
    $1,8 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.