DVD: AKO NA VEC

DVD: AKO NA VEC

8.0

článok



Jeden z najväčších hitov minulého leta (po kvalitatívnej stránke) dokazuje nemožné. Spája Hugha Granta, bratov Weitzových a Nicholas Hornbyho do fantastickej inteligentnej komédie...

FILM: Will Freeman (Hugh Grant) je pôžitkár. Nie, inak. Will Freeman je povaľač a sukničkár. Blahobyt mal zabezpečený už v roku 1958, keď jeho otec zložil vianočný megahit Santa Claus má supersane a odvtedy boli rodine vyplácané tantiémy a iné poplatky za autorské právo. Keď jeho otec zomrel, obrovské money prešli na syna.
    
A tu ho máme. Nedávno oslávil 38. narodeniny a svoj život má starostlivo rozdelený do časových jednotiek varírujúcich medzi vysedávaním v reštaurácii, nakupovaním, čítaním časopisov, pozeraním telky, návštevou u holiča a balenia žien. Tvrdí, že každý človek je ostrov a týmto heslom sa riadi najmä pri vzťahoch so ženami. T.j. nezačínať si nič dlhodobé, ale viesť pomer maximálne dva mesiace. Po ňom nasleduje x-tý rozvod a začiatok lovu na ďalšiu krásnu neznámu. Aké prosté, milý Watson! Lenže problém čoskoro vznikne v zdroji hľadania prítulných žien. A tak sa Will rozhodne vyskúšať novú kategóriu paničiek - slobodné matky...
    
Marcus (Nicholas Hoult) má na rozdiel od Willa v živote len pech. Jeho rodina je kvantitatívne nedostatočná (otec ho opustil už dávno) a vie, že život s jeho mamou nie je žiaden raj. Ekonomicky sa nemajú najhoršie a dokážu v tomto konzumnom svete viac-menej obstáť (hoci matka naladená v štýle hippies nemá vo všetkom dvakrát jasno), ale problém je práve v zostávajúcom rodičovi. Fiona (Toni Colette) je večne depresívne naladená, uplakaná, zarmútená a svoj žiaľ i životný štýl prenáša na mladého Marcusa. Nemožno sa preto dvanásťročnému mladíkovi čudovať, že chcel tento domov pretvoriť a jeho počet obohatiť (lebo dvaja sú príliš málo a keď sa jeden stratí, ostaneš sám). 

DVD: Ako na vec DVD: Ako na vec DVD: Ako na vec

Museli sa stretnúť! Will naďabil na blonďavú Suzie, ktorá na jeden rodinný piknik vzala aj syna kamošky v depresii, Marcusa. A tak ich tu máme! Willa, muža, ktorý sa bojí dospieť a Marcusa, mladíka žijúceho v prostredí, v ktorom už dospel dávno a chcel by si užiť ešte trochu bezstarostného detstva alebo aj puberty...
    
Prvotný pohľad na kombináciu trojice z perexu (Hugh Grant, bratia Weitzovi či Nicholas Hornby) môže byť pre mnohých zúfalý. Veď krásavec Grant len dookola opakuje svoju úlohu romantického maznáčika či dobyvateľa ženských sŕdc a okrem sarkastického typu z Denníku Bridget Jonesovej hrá len kladnú postavu. Bratia Weitzovi stoja za úspešnou komédiou American Pie, ktorá hneď po Niečo na tej Mary je započala novodobú sériu pikantných tínedžerských komédií. A voči menu Nick Hornby budú zle naladené ženy, pretože v jeho knihách hrajú hlavnú rolu tridsiatnici bez záväzkov, ktorí ženy odsúvajú na vedľajšiu koľaj príp. si uvedomia ich dôležitosť až v závere filmu. A predsa sa táto trojica spojila a prináša šarmantnú a najmä inteligentnú komédiu o mužovi, ktorý dospieva a chlapcovi, ktorý už dospel...
    
Fakt, že tento projekt má predsa len čosi do seba, prýštil už z literárnej predlohy Nicka Hornbyho. Jeho pozícia rozvedeného otca so synom bola skvelým východiskom pre písanie kníh osudovo podobných založených mužov (+/- nejaké to dieťa). Hoci jeho prvé filmy (Fever Pitch - Futbalová horúčka s Colinom Firthom a Všetky moje lásky - High Fidelity s Johnom Cusackom) sa u nás veľmi neohriali (ale naši českí susedia mali ešte väčšiu smolu, pretože High Fidelity bežalo len v našich kinách od júna 2000, no ich "bijákom" sa vyhlo), práve Ako na vec je kľúčovým dielom Hornbyho tvorby, pretože ako vraví sám autor, ide o prvý príbeh s dejovou štruktúrou a zápletkou. Britko napísané dialógy, charakterovo hlboké postavy a zaujímavý príbeh boli sľubným začiatkom pre adaptáciu...ktorú bratia Weitzovi a Peter Hedges spracovali na výbornú. Vystrihli zbytočné dejové línie a vedľajšie postavy zdržujúce hladký priebeh filmu a dodali morálne finále, ktoré na jednej strane v knihe chýba, no na druhej strane vytvára vo filme priestor pre lepšie zakončenie podareného príbehu. Apropo, humor a bratia Weitzovi. Bolo jasné, že pre tento typ komédie je nutné vypustiť z repertoáru všetky pikantnosti a presunúť vtipy do inej roviny. V príbehu Ako na vec sa ich zhosťujú niektoré filmové situácie (avšak nie do polohy poloprázdnych gagov), brilantné dialógy (s potrebnou dávkou irónie, sarkazmu a nulovým sentimentalizmom) a herecké výkony. K bratom W. teda treba len pozitívne dodať, že svoje dielo udržali na uzde a dodali mu potrebnú ľahkosť a striedmu stopáž (97 minút ubehne akurát).
    
Posledným veľkým pozitívom sú herci. Po prvé, Hugh Grant. Úloha sukničkára mu síce ostala, no na druhú stranu dokáže zvládnuť aj stránku morality a britkého odsekávajúceho štyridsaťročného frkana. Som rád, že svoj repertoár vo filmografii takto mení a dialógy z jeho úst si vychutnávame čoraz častejšie (Denník Bridget Jonesovej, Ako na vec i Dva týždne na zaľúbenie). Už nie je len večným romantikom, ale povoláva do zbrane suchý humor a drsnú šupku svojho hrdinu (ktorú pochopiteľne pred happy-endom musí odhaliť - pozor! Pravidlo neplatí pri každom filme!). Po druhé, Nicholas Hoult. Kreácia detského herca s racionalitou vyššou ako káže filmový priemer je neľahká a preto treba poďakovať castingu, že z neho neurobili múdreho filozofa alebo nebodaj ťažkého mentora prikazujúceho Willovi kam má a kam nemá ísť. Naopak, vo svojej pozícii trojosoby (dieťaťa, pubertiaka a dospeláka) sa mu darí vykresliť Marcusa veľmi dobre. Po tretie, Rachel Weiszová. Jej miniúloha je tu skôr pre oživenie filmu (a Willovo poznanie pravdy), ale jej sympatie si nemôžete nevšimnúť.
    
A teraz jeden malý nedostatok - Toni Colette alias Fiona, Marcusova mamka. Jej momenty depresie a často i herecký výkon mi do tohto filmu príliš nesedia. Boli ako päsť na oko (a verte mi, po papuli som dostal často). Chápem, že jej postava vo filme musela byť a aj vykreslenie malo obsahovať určité dávky tragédie, ale mám dojem, že v tomto smere autori svoju snahu trochu precenili a mohli jej vyčarovať úsmev na tvári častejšie.

DVD: Ako na vec DVD: Ako na vec DVD: Ako na vec

Nevadí, jeden malý nedostatok nemôže v žiadnom prípad pokaziť výborný dojem z celého filmu... a tak berte všetkými desiatimi, ehm, teda deviatimi z desiatich. Podobný príbeh v takom spracovaní len tak skoro neuvidíme!

DVD: Očakávajte jednoduché menu, ktoré vás nebude príliš dlho zdržiavať. Som rád, že Universal pochopil, že v jednoduchosti je krása a pred kliknutím na príslušný bonus nemusíme absolvovať takmer minútovú túru naprieč vedľajšími menu.
    
Samotný film prichádza v širokouhlom 2,35 formáte a jeho kvalita je podobná ako pri Denníku Bridget Jonesovej - t.j. veľmi dobrá, ale nejaký ten 1 Mbps navyše v bit-rate by neuškodil. Čo sa týka zvuku, nájdete na disku len anglický Dolby Digital 5.1 (chvalabohu, žiadny lapidárny dabing!), ktorý je dobre zmixovaný. Dialógy sú výrazne už pri nižšej hlasitosti a občasný song zo soundtracku či pár basovo hlbších scén si vaša zvuková sústava tiež užije. Najmä subwoofer bol pri songoch dostatočne výrazný...
    
Poďme na bonusy. Zvukový komentár bratov režisérov je zaujímavý, no pri jeho počúvaní si uvedomíte, že 97 minút je pomerne veľa a ku koncu sa budete musieť už trochu premáhať, aby ste ho dorazili do konca.
    
Klasický Spotlight on Location trvá tentokrát 11 minút a jeho kvalita je štandardná. Dokument je rýchly, nenudí a priestor v ňom dostanú všetci herci (hoci taká Rachel Weisz ho má možno až priveľa :)
    
Vymazané scény trvajú takmer 15 minút, môžete si ich spustiť aj s komentárom režisérov... no na tomto mieste musím trošku tvorcov pokarhať za to, že ich nezakomponovali do filmu. Najmä Willova kúpa sedačky je nezabudnuteľná a niektoré scény sú len rozšíreným existujúcich, takže film by bol dlhší len o pár minút, no určite bohatší.
    
Samostatná kapitola je na DVD venovaná umelcovi Badly Drawn Boy. S výzorom nezávislého umelca sa na vás vyrúti príjemný chlapík so zaujímavými piesňami a veľmi dobrými videoklipmi Silent Sigh a Something to Talk About. Okrem toho máme na DVD aj dvadsaťminútové interview z produkcie MTV, ktoré vám pomôže pochopiť tohto umelca a jeho tvorbu oveľa lepšie ako len sledovanie videoklipov či počúvanie piesní...
    
Výplň DVD dopĺňajú tri trailery - kinotrailer na Ako na vec (palec nahor), kinotrailer na Guru (detto) a teaser na Johnnyho Englisha. (Tak tu jednoznačne palec nadol!)

PS - Bonusy majú aj české titulky, takže užijú si aj lingvisticky menej zdatní diváci...

FILM: 90%
DVD : 70%


autor Michal Korec 18.6.2003
Kinema
8.0
Diváci
10
Ohodnotiť

Žner: Dráma/Komédia
Minutáž˝: 121 min
Krajina: Veľká Británia
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
  • Ako na vec (05.08.2002 12:36:43)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    10
    Ohodnotiť

    Žáner: Dráma/Komédia
    Minutáż˝: 121 min
    Krajina: Veľká Británia
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    18.4 |
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $11,0 mil.
    02 |
    $10,0 mil.
    03 |
    $9,6 mil.
    04 |
    $8,9 mil.
    05 |
    $4,8 mil.
    06 |
    $4,7 mil.
    07 |
    $4,5 mil.
    08 |
    $2,9 mil.
    09 |
    $2,3 mil.
    10 |
    $1,8 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.