TV TIPY 15.3. - 21.3. 2021

TV TIPY 15.3. - 21.3. 2021

VOD recenzia



Pondelok, 15. marec

Klient (Forushande, Irán, Francúzsko, 2016, Asghar Farhadi), Dvojka, 22:30
Asghar Farhadi je autorom mimoriadne úspešnej drámy Rozchod Nadera a Simin. Aj v tomto prípade je ústrednou postavou manželská dvojica. Spolu vystupujú v divadelnej hre Smrť obchodného cestujúceho Arthura Millera. Jedného dňa sa však žena stane obeťou násilia. Muž sa snaží útočníka vyhľadať, manželka sa medzičasom snaží s udalosťou vyrovnať. Snímka získala cenu z Festivalu v Cannes pre Najlepší scenár a Najlepšieho herca.

Eden a potom (L'Eden et après, Francúzsko, Československo, Tunisko, 1970, Alain Robbe-Grillet), ČT art, 21:45
Eden a potom patrí nepochybne k najzaujímavejším titulom slovenského filmu. Natočil ho francúzsky experimentátor Alain Robbe-Grillet. Skupina intelektuálov sa pod vplyvom zahraničného cudzinca podvolí psychotrópnej látke. Zrazu nikto nevie, kde končí realita a začína číry výmysel. Snímka je aj vďaka Robbe-Grilletovmu pozadiu v Novom francúzskom románe naratívne veľmi komplikovaná, až surreálna. Zo slovenského štábu je potrebné vypichnúť najmä meno nedávno zosnulého kameramana Igora Luthera.

Matrix (USA, 1999, Lilly Wachowski, Lana Wachowski), Prima MAX, 23:55
V roku 1999 bola táto snímka snáď na každom kroku. Príbeh o dystopickej budúcnosti, kedy ľudstvo žije v simulovanej realite ťažila z filozofických spisov, vyprodukovala však aj niekoľko podkladov pre dlhotrvajúce konšpiračné teórie. Rola Nea spravila z Keanu Reevesa globálnu superstar. Úspech dosiahla aj na Oscaroch, kde jej podarilo získať štyri sošky – za Najlepší strih, zvuk, zvukový dizajn a špeciálne efekty. V súčasnosti sa natáča štvrté pokračovanie, ktoré by malo do kín prísť už najbližší december.

TV tipy 15.3. - 21.3. 2021


Utorok, 16. marec

Tristana (1970, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Luis Buňuel), ČT art, 23:05
Tristana nás privádza do španielskeho mesta Toledo dvadsiatych rokov minulého storočia. V ústredí záujmu je netradičný vzťah krásnej ženy Tristany a jej poručníka Dona Lopeho, ktorý rád so ženou manipuluje. Don Lope sa tvári ako veľmi zbožný človek, avšak Buňuel sa vďaka jeho vykresleniu ako pokrytca dostáva aj k jeho obľúbenej anti - klerickej tématike. V hlavných úlohách sa predstavili patrične slizký Fernando Rey (Francúzska spojka) a Catherine Deneuve. Vo vedľajšej zase Franco Nero.

Na nože (Knives Out, USA, 2019, Rian Johnson), JOJ Cinema, 20:15
Rian Johnson patrí medzi výrazných amerických režisérov. Na výslnie sa dostal snímkou Brick s Josephom Gordonom-Levittom. Neskôr sa prepracoval až do stredného prúdu s akčným titulom Looper či posledným z najnovšej trilógie Star Wars - Star Wars: The Last Jedi. Na nože je zatiaľ jeho posledným projektom a dá sa povedať, že aj veľmi zdarným – chválili ho diváci aj kritika. Dokonca natoľko, že sa na budúci rok chystá jej pokračovanie. Svojrázny detektív v ňom vyšetruje vraždu autora detektívok. Jeho najbližší sú nielen veľmi excentrickou rodinou, ale aj hlavnými podozrivými v prípade.

Daj si pohov, kamoš! 2 (Grumpier Old Men, 1995, USA, Howard Deutch), Film+, 12:10
Walter Matthau a Jack Lemon mali možno v deväťdesiatych rokoch tie najlepšie spoločné herecké roky za sebou, ale dvojdielna séria Daj si pohov kamoš získala celkom slušný kultový status a výborne pobavia. Starí páprdovia Max a John si stále robia aj v druhej časti infantilné protivenstvá, ale do hry sa dostane aj láska, pretože v mestečku sa objaví postaršia elegantná žena s tvárou Sophie Loren. Navyše sa obaja chlapíci chystajú vydať svoje deti a popri tom sa budú snažiť chytiť jedného veľkého sumca.

TV tipy 15.3. - 21.3. 2021


Streda, 17. marec

Zulu (Francúzsko, 2013, Jèrȏme Salle), Prima MAX, 22:20
Snímka Zulu uzatvárala Festival v Cannes, a hoci si z festivalu žiadnu cenu neodniesla, dokázala uspieť u kritikov a aj u divákov. Príbeh je sčasti natočený na motívy rovnomennej oceňovanej knihy Caryl Férey. Hlavnými hrdinami príbehu je dvojica detektívov v podaní Foresta Whitakera a Orlanda Blooma. Ali má stále v pamäti traumy z detstva a Brian je zas uprostred nepríjemného rozvodu s manželkou. Pri vyšetrovaní brutálnej vraždy mladého dievčaťa narazia na neznámu chemikáliu.

Akty X – Film (The X-Files, USA, 1998, Rob Bowman), Plus, 22:30
Mysteriózny seriál Akty X netreba asi nikomu nejako zvlášť predstavovať. Za šesť sérií sa stretol s mimoriadnou diváckou odozvou, na jeho motívy sa nakrútili aj dva filmy s odstupom desiatich rokov. Tento prvý je dejovo zasadený medzi piatu a šiestu sériu seriálu. Okrem Muldera a Scullyovej v podaní Davida Duchovny a Gillian Anderson sa v snímke objavili aj Blythe Danner, Martin Landau či Armin Mueller-Stahl.

Tri dni k slobode (The Next Three Days, USA, Francúzsko, 2010, Paul Haggis), AMC, 18:00
Paul Haggis je možno o niečo známejší scenárista než režisér. Napísal scenár k dvom bondovkám, jeho najväčším úspechom je však pravdepodobne titul Crash. Ten navzdory očakávaniam ovládol odovzdávanie Oscarov v roku 2004, kde získal cenu pre Najlepší film roka ale aj Oscara za pôvodný scenár. Tri dni k slobode sú výborne napísanou kriminálkou, kde sa pokojný život idylickej rodiny zmení z hodiny na hodinu na peklo, keď je manželka obvinená z vraždy a následne odsúdená na dvadsať rokov väzenia.

TV tipy 15.3. - 21.3. 2021


Štvrtok, 18. marec

Protektor (Česko, 2009, Marek Najbrt), ČT 2, 22:00
Film Protektor ukazuje milostnú drámu na pozadí zlomových dejinných udalostí od začiatku druhej svetovej vojny a počas jej priebehu. Ide o príbeh manželského páru Vrbatových. Emil je rozhlasový reportér, Hana zase úspešná herečka, avšak má židovský pôvod a tak jej kariéra naberie strmý pád. To postihne aj Emila, ktorý sa stáva nemeckým kolaborantom a pracuje pre nacistickú propagandu. Dôležitým motívom vo filme sa stáva bicykel. Protektor získal 7 Českých levov, vrátane toho za najlepší film.

Odkaz vo fľaši (Flaskepost fra P, Dánsko, Nemecko, Nórsko, Švédsko, 2016, Hans Petter Moland), JOJ Cinema, 21:50
Detektívi z oddelenia Q, Carl Mørck a Assad sa dostanú k prípadu, ktorý im doslova priprával v mori. Konkrétne teda vo fľaši, kde sa nachádza záhadný odkaz. Tentokrát budú hľadať psychopatického vraha a zároveň musia nájsť v správny čas dvojicu unesených súrodencov. K slovu príde aj fanatická náboženská sekta. Podstatné však je, že Fares Fares a Nikolaj Lie Kaas sú opäť ešte drsnejší, než Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi v Kamarátovi do dažďa, respektíve dýchajú na krk Colinovi Farrellovi a Jamiemu Foxovi z Miami Vice.

Nekonečný príbeh (Neverending Story, Nemecko, USA, 1984, Wolfgang Petersen), AMC, 15:00
Adaptácia románu Michaela Endeho je bezpochyby najobľúbenejším detským fantasy príbehom väčšiny detí vyrastajúcich v osemdesiatych rokoch. Príbeh Bastiena a jeho čítania kúzelnej knihy v starom antikvariáte nás prenesie do krajiny, ktorej osud je závislý na existencii detskej fantázie. Režisér Wolfgang Petersen vytvoril nesmierne pôsobivý fikčný svet s množstvom bizarných bytostí a postavičiek.

TV tipy 15.3. - 21.3. 2021


Piatok, 19. marec

Polosvet (Félvilág, Maďarsko, 2015, Atilla Szász), Dvojka, 21:25
Maďarský historický film sa zameriava na spoločný život troch žien. Tie žijú v roku 1910 v Budapešti. Jedna je kurtizána, ďalšia sa stará o domácnosť a ako nová posila sa k nim pripája ešte jedna služobníčka. Bohatá Elza má okrem toho aj komplikovaný vzťah so svojim milencom. No a postupne sa začne schyľovať aj k prvej svetovej vojne. Ide skôr o komorný film plný tieňov a tmavšie ladených záberov. Nechýba ani veľmi silný záver.

Čínska štvrť (Chinatown, USA, 1974, Roman Polanski), Jednotka, 22:55
Čínska štvrť Romana Polanskiho je najznámejším zástupcom subžánru neo-noir. Spoznávame súkromného detektíva Jacka Gittesa a jeho postupné zaplietanie sa do nesmierne komplikovaného prípadu podvodov a zločinov na vysokých miestach spojených s kalifornskými pozemkami. A pritom to spočiatku vyzerali nevinne, Jack mal iba zákazníčke potvrdiť neveru jej manžela. Oscar za scenár, v hlavných úlohách Jack Nicholson s prelepeným nosom a Faye Dunaway.

Legendy zločinu (Legend, 2015, VB, Brian Helgeland), Dajto, 22:15
Pokiaľ ste hard core fanúšikom/ fanúšičkou Toma Hardyho a chcete ho vidieť hneď v jednom filme dvakrát, tak sa vám takáto možnosť naskytne pri vysielaní životopisného filmu Legendy zločinu. Ten pojednáva o dvoch rozdielnych bratoch, Reggieho a Rona Krayových, ktorí vládli londýnskemu podsvetiu v 60- rokov. Teda rozdielnych, jeden je síce viac psychopatický ako ten druhý a homosexuál, vyžívanie sa v násilí ale mali chlapci spoločné. To si odniesla aj krásna manželka jedného z nich.

TV tipy 15.3. - 21.3. 2021


Sobota, 20. marec

O sláve a tráve (Československo, 1984, Peter Solan), Dvojka, 20:40
Jeden z filmov Petra Solana, ktorý nebol prijatý s obvyklým nadšením. Film je zložený zo štyroch poviedok. Spájajúcim prvkom je postava fotografii, aj tematika, s ktorou sa film ako celok snaží konfrontovať – s odvrátenou stranou popularity a slávy. Tá sama o seba nie je istotou pre šťastný a spokojný život. Solan kontruje, práve naopak, mnohokrát stojí za rozpadom morálky a hodnôt. V štyroch poviedkach vystupujú úspešné ženy a dievčatá, ktoré sa vďaka svojej snahe a talentu vyšplhali na úplný vrchol.

Thelma (Nórsko, Francúzsko, Dánsko, Švédsko, 2017, Joachim Trier), ČT art, 22:55
Scenárista a režisér Joachim Trier dokázal vtlačiť snímke Thelma mimoriadne temnú atmosféru. V prvom pláne ide o portrét malej rodiny, prehnane starostlivého otca, telesne postihnutej mamy a Thelmy, ktorú čaká prvý rok na vysokej škole. Ako jedináčik vyrastajúci pod prísnym drobnohľadom rodičov je pre Thelmu osamostatnenie sa veľkým krokom. Prežívajú to však aj jej rodičia, oddaní kresťania, ktorí sa zo všetkých síl snažia ochrániť jej morálne princípy. Na scénu však prichádza Anja, ktorá v Thelme vyvoláva dosiaľ nepoznané pocity.

Žiť po svojom (An Unfinished Life, USA, Nemecko, 2005, Lasse Hallström), Plus, 20:30
Dráma z dielne švédskeho režiséra Lasse Hallströma je adaptáciou rovnomennej novely Marka Spragga. V nej sa starnúci kovboj Einar musí zmieriť s manželkou svojho syna. Tá sa jedného dňa z ničoho nič objaví na jeho ranči vo Wyomingu spolu so svojou malou dcérou. Predtým bol Einarovým jediným spoločníkom jeho sused Mitch, ten sa ale už niekoľko mesiacov zviecha zo zranenia, ktoré mu spôsobil medveď. Einar mu vtedy nevedel pomôcť, čo si doteraz vyčíta.

TV tipy 15.3. - 21.3. 2021


Nedeľa, 21. marec

Edi (Poľsko, 2002, Piotr Trzaskalski), Dvojka, 21:15
Edi je klasický flákač, ktorý už ani nehľadá zmysel života. Zbiera šrot a knihy a utŕžené peniaze väčšinou prepije v miestnej krčme. Tam aj spoznáva dvojicu svojráznych miestnych gangstrov, ktorí ho požiadajú o jednu službičku. Prekvapivo po ňom chcú, aby doučoval ich sestru. Edi totiž nie je žiadny krásavec a tak by po ňom nemala pokukovať. Situácia s apochopiteľne začne komplikovať a Edimu pôjde možno aj o život. Poľská kombinácia melodramatických klišé s takmer až shakespearovskou tragédiou.

Všetky prachy sveta (All the Money in the World, USA, VB, Tal., 2017, Ridley Scott), Prima MAX, 22:20
Životopisná dráma Ridleyho Scotta sa „preslávila“ najmä tým, že z nej bol vystrihnutý kompletný herecký prejav Kevina Spaceyho po jeho sexuálnych aférach a nahradený výkonom Christophera Plummera. Obaja to sú špičkoví herci, takže na konečnom výsledku sa to našťastie neprejavilo. Sledujeme skutočný príbeh ženy, ktorá sa snaží presvedčiť bohatého muža menom Getty, aby zaplatil výkupné únoscom jej syna a mužovho vnuka. Matku Gail si zahrala Michelle Williams, Gettyho poradcu Mark Wahlberg.

Šťastný Nový rok (Happy New Year, USA, 1987, John G.Avildsen), ČT 2, 22:05
Hollywood miluje európske filmy, najmä ak potom od pôvodných tvorcov dostane zelenú na ich remake. Jedným takým prípadom je aj Šťastný Nový rok režiséra Johna G. Avildsena, ktorý je reamekom francúzskej snímky La bonne année Claudea Lelouchea. Titul síce nemal veľký úspech v kinách a ani u kritiky, v priebehu rokov sa však z neho stal kultový film. Netreba sa ale čudovať, snímku ťahajú najmä prvotriedne komediálne výkony legendárnych hercov Petra Falka a Charlesa Dunninga.

TV tipy 15.3. - 21.3. 2021


autor Tatiana Rusnáková 15.3.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.