TV TIPY 26.5. - 31.5. 2020

TV TIPY 26.5. - 31.5. 2020

článok



UTOROK 26.5.

Zorro (Francúzsko, Taliansko, 1975, Duccio Tessari 1975), Film+, 15.05
Slávneho hrdinu v maske si zahralo viacero slávnych hercov, súčasné publikum pozná najmä tohto hrdinu prostredníctvom dvoch filmov s Antoniom Banderasom. V sedemdesiatych rokoch si ale túto ikonickú dobrodružnú postavu zahral aj samotný Alain Delon, ktorý sa do úlohy tajomného ochrancu chudobných a milovníkov žien dokonale hodí. Zorro sa sústredí ako na svižné akčné súboje, a že ich je tu požehnane, tak aj na klasické politikárčenie v Latinskej Amerike vo westernovom období.

Motýlik (Papillon, USA, Srbsko, Malta, Čierna Hora, 2017, Michael Noer), Filmbox, 21.50
Nová adaptácia románu Henriho Charriéreho sa pochopiteľne nemôže porovnávať s úžasným filmom s Dustinom Hoffmanom a Steveom McQueenom a to už len vďaka tomu, že išlo o adaptáciu prvú a tá skrátka nemala žiadnu chybu. Príbeh dvoch väzňov žijúcich v neľudských podmienkach vo väznici na Diabolskom ostrove vo Francúzskej Guayane ťaží opäť z výkonov dvoch hlavných hrdinov. Casting nemá chybu, dvoch kamarátov v ťažkostiach si zahrali Charlie Hunman a Rami Malek.

Zoceľovacia kúra (Get Hard, USA, 2015, Etan Cohen), Dajto, 22.00
V komédii Zoceľovacia kúra sa predstavili v Amerike veľmi úspešní komici Will Ferrell a Kevin Hart, ktorí sa do našich kín príliš často nedostanú. James King v podaní Ferrella je skutočne na dne, o mesiac pôjde sedieť do San Quentinu za zpreneveru peňazí a musí dať dokopy ešte niekoľko záležitostí. V príprave na pobyt za mrežami by mu mal pomôcť chlapík menom Darnell, avšak nič nepôjde tak jednoducho, ako sa spočiatku zdá. Trocha toho ženského nadhľadu sem prináša herečka Alison Brie.

TV tipy 26.5. - 31.5. 2020

STREDA 27.5.

Atentát (Československo, 1964, Jiří Sequens st.), ČT 2, 20.00
Atentátom na ríšskeho kancelára Reinharda Heidrycha v Prahe počas druhej svetovej vojny sa zaoberalo už viacero snímok, československý Atentát ale zatiaľ v kvalite ešte žiadna medzinárodná koprodukcia s veľkými hviezdami nepredčila. Film sa zameriava na skupinu povstalcov, ktorí sa rozhodli pripraviť atentát na predstaviteľa Tretej ríše, ďalej na samotný, rýchlo prevedený atentát a jeho akčnú dohru v kostole. Vo filme si zahrali aj nemeckí herci, z tých českých spoznáte Radoslava Brzobohatého, Zdeňka Munzara alebo Josefa Vinklářa.

Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu (Hacksaw Ridge, USA, Austrália, 2016, Mel Gibson), Dajto, 20.25
Čo urobíte, ak sa chcete zapojiť do bojov druhej svetovej vojny, ale z náboženských a etických dôvodov odmietate zobrať do rúk zbraň a zabíjať nepriateľa? Na túto otázku odpovedá vojnový veľkofilm comebackového Mela Gibsona, kde si netradičného hrdinu zahral Andrew Garfield. Príbeh Desmonda Dossa je nakrútený na motívy skutočných udalostí, Doss sa dostal do jednotky zdravotníkov ošetrujúcich zranených vojakov. Vojna si však nevyberá a tak aj Desmond nakoniec „pričuchne“ ku krvavým bojom.

Blade 2 (USA, Nemecko, 2002, Guillermo Del Toro), Dajto, 22.25
Pokračovanie úspešnej komiksovej adaptácie o nemŕtvom Bladeovi, ktorý je napoly človek a napoly upír, si zobral pod svoje krídla Guillermo Del Toro a snímku nakrútil v Čechách. Preto ani nikoho neprekvapí, že sa v nej mihol Marek Vašut a predniesol pamätnú hlášku. Nesmie samozrejme chýbať ani Karel Roden. Blade sa musí vydať do Prahy, pretože tu je väznený jeho blízky priateľ Whistler v podaní Krisa Kristoffersona. Trojka už bola iba varením z vody, v súčasnosti sa pripravuje reboot.

TV tipy 26.5. - 31.5. 2020

ŠTVRTOK 28.5.

Dokážte mi vinu (Find Me Guilty, USA, Nemecko, 2006, Sidney Lumet), JOJ Cinema, 20.15
Film režiséra Sidneyho Lumeta sa zameriava na najdlhší proces s mafiánskym bossom v americkej histórii. Zločinca menom Jack DiNorscio stvárnil asi vo svojej najlepšie stvárnenej postave Vin Diesel, tentokrát ale s vlasmi. DiNorscio sa rozhodne, že najlepším obhajcom jeho zločinov bude on sám a keďže sa súdil veľmi dlho, asi urobil dobre. Ako názov napovedá, jeho otázka smerom k súdu a svedkom bola jasná, zdanlivo jednoznačné dokázanie viny bolo ale pre prokuratúru skutočne ťažkým orieškom.

Vodný svet (Waterworld, USA, 1995, Kevin Reynolds), JOJ Plus, 20.25
Toto postapokalyptické sci-fi s Kevinom Costnerom v hlavnej úlohe sa vo svojej dobe preslávilo najmä neúmerným presiahnutím pôvodného rozpočtu, čo z neho urobilo prekvapivo najdrahší film v histórii. Príbeh sa odohráva vo svete budúcnosti, kedy je celá planéta zaplavená, avšak niekde by sa mala nachádzať bájna pevnina. Najlepšie sa žije vo svete ovládanom zločinom mužovi so žiabrami, ktorý tak môže žiť ako na suchu, tak pod vodou. Vodný svet veľa dlží trilógii Mad Max, v konečnom dôsledku ale pôsobí trochu ťažkopádne.

Requiem pro panenku (Československo, 1991, Filip Renč), ČT 2, 21.55
Ťaživá a emocionálne veľmi silná dráma je nakrútená podľa skutočnej udalosti, ktorá sa odohrala v detskom domove určenom pre mnetálne postihnuté deti a mladistvých. Tu sa miestnym deťom nežije práve najideálnejšie, čo vedie aj ku vzbure a záverečnej tragédii. Týmto filmom na seba upozornila začínajúca Aňa Geislerová, z ktorej sa neskôr stala asi najobsadzovanejšia česká herečka. Sekundovala jej tu aj Eva Holubová. Jednu zo sadistických vychovávateliek si patrične vychutnala slovenská herečka Soňa Valentová.

TV tipy 26.5. - 31.5. 2020

PIATOK 29.5.

Prípad jasnovidca Hanussena (Československo, Andrej Lettrich, 1969), Trojka, 14.00
Postavou jasnovidca Hanussena sa už zaoberal slávny film Istvána Szabóa z roku 1988 v hlavnej úlohe s Klausom Mariom Brandauerom. Pokiaľ chcete porovnávať, pozrite si aj slovenskú inscenáciu Prípad jasnovidca Hanussena Andreja Lettricha v hlavnej úlohe so Ctiborom Filčíkom. Ide o trojdielny televízny film a mimochodom sa zaoberá aj inými životnými udalosťami, aké sú zaznamenané v slávnom koprodukčnom filme. Hanussen bol vychytralým podvodníkom, ktorý využil nástup fašizmu k vlastnému obohateniu.

Proti múru (Gegen die Wand, Nemecko), Dvojka, 22.00
Týmto netradičným milostným príbehom sa medzinárodne presadil nemecký režisér tureckého pôvodu Fatih Akin. Proti múru získalo obrovskú publicitu aj vďaka účasti bývalej pornoherečky Sibel Kekilli v hlavnej ženskej úlohe, tá to nakoniec dotiahla až do Hier o tróny. Hlavnou postavou je stratená existencia menom Cahil Tomruk, žijúca v uličkách Hamburgu zo dňa na deň. Práve stretnutie s krásnou mladou ženou a vyvíjajúci sa cit k nej by ho mohol natrvalo dostať z problémov. Tým ale stále nie je koniec.

Unavení slnkom 2: Odpor (Utomljonnyje solncem 2: Predstojanije, Rusko, Nemecko, 2010, Nikita Michalkov), ČT 2, 23.30
Pokračovanie slávneho oscarového filmu Nikitu Michalkova už nevzbudilo také nadšenie kritiky ako na prvýkrát. Michalkov sa nakoniec rozhodol z celého príbehu urobiť trilógiu. Druhý diel je úplne iný, než komorný prvý film s krásnou letnou atmosférou a odohrávajúci sa mimo mesto. Ocitáme sa totiž na bojiskách druhej svetovej vojny, kde sledujeme osudy starých známych hrdinov. V hlavných úlohách sa opäť predstavili samotný režisér a Oleg Menšikov.

TV tipy 26.5. - 31.5. 2020

SOBOTA 30.5.

Borg/McEnroe (Švédsko, Dánsko, Fínsko, 2017, Janus Metz), ČT 2, 20.00
John McEnroe a Björn Borg patria medzi najlepších tenisových hráčov histórie. Každý bol odlišný, ako na kurte, tak v súkromí. Č Koprodukčná snímka sa nezaoberá celými ich životmi, ale sústreďuje sa najmä na prípravu na turnaj vo Wimbledone, kde títo dvaja súperi zviedli veľmi dramatické finále. Réžia nám ale ponúka aj zopár flashbackov a my tak hlbšie prenikáme do myslenia oboch postáv. Zúriaceho Američana stvárnil dokonale Shia LaBeouf, zdržanlivého Švéda Sverrir Gudnason. Vo švédskom filme nesmie samozrejme chýbať ani Stellan Skarsgård.

Boxer a smrť (Československo, 1962, Peter Solan), Dvojka, 20.40
Príbeh z koncentračného tábora bol nakrútený v roku 1962 a predstavoval spoločne s filmom Slnko v sieti nový dych slovenskej kinematografie. Ako názov napovedá, jeden z väzňov je aj kvalitným boxerom a kvôli prežitiu v koncentráku sa zúčastňuje boxerských súbojov slúžiacich pre zábavu nemeckých dôstojníkov. Jeho súperom, ako v ringu, tak už aj v živote, je samotný veliteľ tábora Walter Kraft. Hlavnú úlohu väzňa Komínka stvárnil Štefan Kvietik, o príťažlivú réžiu sa postaral Peter Solan.

Magnum Force (USA, 1973, Ted Post), ČT 2, 21.50
Hary Callahan, preslávený to poručík zo snímky Drsný Harry, sa ujíma prípadu vraždy prepusteného zločinca. Čoskoro získa jasné podozrenie, vraždenie však pokračuje ďalej a z ojedinelého činu pomsty sa stáva vojna proti celému podsvetiu. Z jedného podozrivého sa nakoniec vykľuje celá organizovaná skupina túžiaca po spravodlivosti za každú cenu. Hlavnú úlohu samozrejme stvárnil Clint Eastwood, oslavujúci v týchto dňoch deväťdesiatku. Na scenári spolupracovali dve slávne hollywoodske mená, John Milius a Michael Cimino.

TV tipy 26.5. - 31.5. 2020

NEDEĽA 31.5.

Slzy slnka (Tears of the Sun, USA, 2003, Antoine Fuqua), AMC, 16.00
Bruce Willis ako nekompromisný vojak sa vydáva do Nigérie, aby zachránil lekárku s tvárou Monicy Bellucci pôsobiacu v oblasti. V Nigérii sa ujal vládny bezškrupulózny diktátor, ako to už v hollywoodskych filmoch zasadených do Afriky chodí a sem-tam aj v realite. Willisov poker face a zbraň budú samozrejme vyvolávať u miestnej armády veľký strach. Režíruje solídny remeselník Antoine Fuqua, dialógom však chýba dôveryhodnosť a tak celému filmu aj tak potrebná autenticita. Milovníci vojnových filmov si ale prídu na svoje.

Psanec Josey Wales (The Outlaw Josey Wales, USA, 1976, Clint Eastwood), ČT 2, 20.00
Clint Eastwood sa dožíva jubilea a tak si zaslúži v televíznych výberoch viac pozornosti. Ďalším filmom, ktorý vám odporúčame okrem Magnum Force sledovať v televízii, je western Psanec Josey Wales. Tu sa Eastwood predstavil nielen ako hlavný hrdina, ale aj ako režisér. Josey Wales je klasický westernový samotár, prenasledovaný bandou zloduchov. Muž sa pomstil za vyvraždenie vlastnej rodiny a momentálne sa chystá zase odplata za jeho pomstu. Nakoniec tu nechýbajú ani indiáni, čo priamočiary príbeh oživuje.

Uzly a pomaranče (Česko, Nemecko, Slovensko, 2019, Ivan Pokorný), ČT 1, 20.10
Česká kinematografia má bohatú tradíciu v tvorbe pre mládež, nadviazať na slávne dekády minulosti sa pokúsil Ivan Pokorný v niekde uspel viac, niekde menej. Príbeh teenagera Darka je zasadený do krásneho prostredia Lužických hôr, výprava je tak hlavným plusom diela. Mladík sa postupne zbližuje s nemeckou dievčinou, ktorá býva v susedstve. Problémy ale nastávajú najmä medzi ním a otcom, ktorí majú odlišný postoj k chovaniu koní na farme. Film vznikol v koprodukcii Česka, Nemecka a Slovenska a bežal aj v našich kinách.

TV tipy 26.5. - 31.5. 2020


autor Erik Binder 26.5.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.