TV TIPY 8.1. - 12.1. 2020

TV TIPY 8.1. - 12.1. 2020

článok



STREDA 8.1.

Tlmočníčka (The Interpreter, USA, VB, 2005, Sydney Pollack), Dajto, 20.15
Tlmočníčka patrí medzi tie najlepšie diela sklonku kariéry Sidneyho Pollacka (Firma). Námet aj scenár sú veľmi originálne, odohrá sa totiž vražda na pôde ústrednej budovy OSN v New Yorku a svetlo do prípadu môže vniesť jedine tlmočníčka, ktorá ako jedna z mála ovláda reč istého afrického štátu a vie tak, čo hovorila hlava tejto krajiny. Samozrejme ide o veľmi vysokú a nebezpečnú politickú hru a pôjde o život aj samotnej žene. V hlavných úlohách napínavého trileru sa predstavili Nicole Kidman a Sean Penn.

Telefónna búdka (Telephone Booth, USA, 2002, Joel Schumacher), JOJ Plus, 23.00
Námet tohto klaustrofobického trileru siaha až do obdobia, kedy sa okolo neho krútil aj Hitchcock. Mladý, ale sebestredný a arogantný agent náhodou zdvihne na ulici, konkrétne v centre New Yorku, telefónny hovor a ako rýchlo zistí, nemal to robiť. Tajomný muž na druhom konci totiž pozná mnohé detaily jeho súkromného aj pracovného života a chlapík bude musieť vyhovieť viacerým jeho želaniam, inak dostane guľku. V telefónnej búdke sa bude tiesniť vo svojej one man show Colin Farrell.

Hamlet (Taliansko, VB, 1990, Franko Zeffirelli), ČT 2, 23.20
Legendárnu divadelnú hru si pribral do svojho portfólia aj známy taliansky režisér Franco Zeffirelli. So Shakespearom mal už svoje skúsenosti, pretože geniálne sfilmoval Rómea a Júliu. Jeho verzia politických a rodinných intríg v dánskom kráľovstve dostalo pomerne autentickú, neštylizovanú podobu a pôsobí ako klasický historický film. V hlavnej úlohe sa netradične predstavil Mel Gibson. Ďalej uvidíme Glenn Close, Iana Holma alebo Helenu Bonham Carter.

TV tipy 8.1. - 12.1. 2020

ŠTVRTOK 9.1.

Policajt v Beverly Hills (Beverly Hills Cop, USA, 1984, Martin Brest), Dajto, 20.15
Axel Foley je problémovým detroitským detektívom, avšak jeho neortodoxné vyšetrovacie metódy majú výsledky. Zhodou okolností je zavraždený jeho priateľ a preto sa vydáva vyšetrovať prípad do Los Angeles. Tu ale bude potrebovať pomoc miestnej polície a tá z jeho prítomnosti nemá dvakrát radosť. Ide bezpochyby o životnú úlohu Eddieho Murphyho, do tej istej rieky vstúpil ešte dvakrát. Pokračovanie bolo ešte veľmi slušné, tretia časť ale celú sériu takpovediac zabila.

Člověk proti skáze (Československo, 1990, Štěpán Skalský), ČT 2, 22.00
Životopisný film o spisovateľovi Karlovi Čapkovy sa venuje posledným rokom jeho života. Výnimočný muž poukazoval na nebezpečenstvo narastajúcej moci nacizmu v Nemecku, čo mu doma spôsobovalo nemalé problémy. Film sa zameriava aj na jeho osobné vzťahy, s bývalou láskou, manželkou, sestrou Helenou, bratom Josefom alebo aj prezidentom Masarykom. V hlavnej úlohe sa predstavil Josef Abrhám. V tejto súvislosti odporúčame v rámci kontextu doplniť aj filmom Hovory s TGM.

10 000 svätých (Ten Thousand Saints, USA, 2015, Shari Springer Berman, Robert Pulcini), JOJ Plus, 23.15
Príbeh mladého rebela nás zavedie do New Yorku počiatku osemdesiatych rokov minulého storočia. Tu sa ocitá po únose svojim otcom Jude a zoznamuje sa s miestnou rockovou komunitou spätou s klubom CBGB. Predovšetkým s členmi kapely odmietajúcou pitie alkoholu. Neprávom zapadnutý indie film má hviezdne obsadenie. Uvidíte hercov, ako Asa Butterfield, Hailee Steinfeld, Ethan Hawke, Emile Hirsch alebo Emily Mortimer. Netradičný názov snímky dostane v priebehu deja svoje opodstatnenie.

TV tipy 8.1. - 12.1. 2020

PIATOK 10.1.

Idealista (Idealisten, Dánsko, 2015, Christina Rosendahl), Dvojka, 21.30
Dánsky triler Idealista nám na obrazovke ponúka príbeh založený na základe skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v roku 1968 v Grónsku. Istého pokojného dňa sa na tomto obrovskom ostrove zrútil americký bombardér so štyrmi jadrovými hlavicami. Nasledoval záchranná operácia s cieľom zabrániť rozšíreniu rádioaktivity na území Grónska. Podrobnosti prípadu sa ale dostali na verejnosť až v deväťdesiatych rokoch a zistilo sa, že dánska vláda nehrala podľa pravidiel.

Horizont udalostí (Event Horizont, USA, 1997, Paul W.S. Anderson), ČT 2, 23.20
Kultový sci-fi horor z druhej polovice deväťdesiatych rokov nás zavedie medzi posádku vesmírnej lode s názvom Event Horizont, kde sa začnú diať veľmi zvláštne, nadprirodzené veci. Ich vysvetlenie bude pre posádku znamenať priame ohrozenie života, zároveň ponúkne režisérovi Andersenovi zobraziť na plátne samotné peklo. Atmosféra je špičková, scenár trochu nedotiahnutý, ale svoj kultový status si film nesporne zaslúži. Uvidíte Sama Neilla, Laurencea Fishburnea alebo krásnu Joely Richardson.

Buster Keaton- génius, ktorého zničil Hollywood (Buster Keaton, le génie brisé par Hollywood, Francúzsko, 2015, Jean Baptiste Péretié), ČT Art, 00.05
Francúzsky dokumentárny film sa podrobnejšie zaoberá významnou osobnosťou éry nemého filmu, hercom a režisérom Busterom Keatonom. Toho poznáme z viacerých geniálnych dlhometrážnych grotesiek, kde vystupoval pod menom Frigo. Keaton mal podpísanú zmluvu, kedy sa nemohol ani na verejnosti smiať, aby tak „nezničil“ svoju povesť muža s klasickým poker faceom. Keaton ale v živote skutočne nemal dôvody na úsmev. Neustále bojoval s filmovými štúdiami a mal problémy aj s manželkou.

TV tipy 8.1. - 12.1. 2020

SOBOTA 11.1.

Sladký život (La dolce vita, Taliansko, Federico Fellini), ČT Art, 20.20
Legendárny film Federeica Felliniho na jednej strane ukazuje krásy Ríma, na tej druhej ale aj prehnitosť nablýskaného sveta filmovej smotánky a nielen tej. Tú postupne spoznáva novinár Marcello v podaní Marcella Mastroianiho. Jeho výlet po pamätihodnostiach a večierkoch nemôže skončiť inak, ako stratou ilúzií. Film sa zapísal do pamäte divákov ikonickou scénou vo fontáne s Anitou Ekberg, či scénami s opitou postavou filmového herca v podaní Lexa Barkera. Stojí za povšimnutie, že Sladký život vznikol v roku, kedy Rím hostil olympiádu.

Kým sa skončí táto noc (Československo, 1965, Československo), Dvojka, 20.40
Kým sa skončí táto noc je jeden z najexperimentálnejších filmov slovenskej novej vlny v šesťdesiatych rokov. Odohráva sa počas jedinej noci v istom bare vo Vysokých Tatrách a dialógy postáv boli často improvizované, čím film pôsobí autenticky. Zároveň tu len ťažko hľadať výraznejší príbeh. Alkohol dáva priechod nielen zábavným hrátkam, ale aj prejaveniu vnútorných problémov a tráum. Popíjať a tancovať v bare uvidíte Stana Dančiaka, Mariána Labudu st. či Janu Gýrovú.

Zlomené mesto (Broken City, USA, 2013, Allen Hughes), ČT 2, 21.35
Billy bol drsný, ale spravodlivý policajt, ktorý po znásilnení v rodine zoberie spravodlivosť do vlastných rúk, čo nezostalo bez následkov. Našťastie má svoje známosti na vedení mesta a ostal na slobode. Začne pracovať ako súkromný detektív a zoberie prípad sledovania krásnej manželky starostu mesta a zároveň jeho osobného priateľa. Zakrátko však zistí, že sa tu nehrá čistá hra a bude musieť značne improvizovať. Policajta si zahral Mark Wahlberg, starostu Russell Crowe a jeho manželku Catherine Zeta-Jones.

TV tipy 8.1. - 12.1. 2020

NEDEĽA 12.1.

Anton Špelec, ostrostrelec (Československo, 1932, Martin Frič), Jednotka, 16.15
Anton Špelec v podaní Vlasty Buriana sa živí ako výrobca hudobných nástrojov. Venuje sa však aj streľbe a tak sa zúčastní predávania cien ostrostrelcom v malom meste. Osud však chcel, že opäť zostal bez ocenenia, čo zapije v miestnej krčme, kde bude mať nevhodné reči. Čaká ho preto pobyt vo väzbe, lenže špekulant Anton vec vyrieši po svojom. Jeho plán sa ale ukáže ako značne problematický, keď vo väzení skončí istý tulák. Ako patrilo k dobe, opäť sme svedkami mnohých nedorozumení a zámien osôb.

Ty, ktorý žiješ (Du levande, Švédsko, Nemecko, Francúzsko, Dánsko, 2007, Roy Andersson), Dvojka, 21.30
Artová snímka Ty, ktorý žiješ Roya Anderssona je opäť originálnou mozaikou ľudských príbehov v jednom meste. Režisér nakrútil film, kde postavy okrem samých seba predstavujú aj naše sny, túžby, náturu a samozrejme aj chyby. Jednotlivé situácie sa síce v každodennom živote neodohrávajú presne tak, ako v tomto filme, avšak s nadhľadom na náš život každodenný reagujú. Na konci nás čaká aj celkom prekvapivé vyústenie predošlých udalostí. Ide o divácky prístupnejšie dielo, než Piesne z druhého poschodia.

Krakatit (Československo, 1948, Otakar Vávra), ČT 2, 22.00
Vynikajúca sci-fi adaptácia románu Karla Čapka. Dej temného filmu nám ukazuje, čo by sa mohlo stať, ak by sa ničivá vojnová zbraň dostala do nesprávnych rúk. Hlavným hrdinom je inžinier Prokop, ktorý sa bude snažiť, aby sa jeho nebezpečný vynález nedostal do nepovolených rúk. Krakatit reagoval na nastupujúcu atómovú éru, respektíve strach z jadrového nebezpečenstva, ktorý vznikol po konci druhej svetovej vojny. Otakar Vávra nakrútil novú verziu príbehu pod názvom Temné slunce v roku 1980.


autor Erik Binder 8.1.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.