52 NAJOČAKÁVANEJŠÍCH KOMERČNÝCH KINO FILMOV ROKA 2020

52 NAJOČAKÁVANEJŠÍCH KOMERČNÝCH KINO FILMOV ROKA 2020

článok



Prehľad multiplexového roka 2020, do ktorého sa nám samozrejme nedostali ešte neurčené tituly - Untitled WB Event Film, Untitled Sony/Marvel Sequel, Untitled Coming to America Sequel. Nasledujúci zoznam obsahuje filmy, ktoré majú už aj plánovanú slovenskú distribúciu. Nepíšeme a netvrdíme, že všetky nasledujúce tituly budú kvalitné, niektoré majú väčšinou predávať skôr pukance z ktorých majú mutliplexy väčšie zisky, ako z filmov samotných.

2.1. Na nože / Knives Out
Rian Johnson sa po Epizóde 8 ocitol na hitliste mnohých filmových fanúšikov. No vyzerá to tak, že touto kriminálkou s parádnym obsadením sa z neho dostane. Reakcie sú nadšené, tržby prekvapivo solídne a dobrých, kreatívne uchopených žánroviek nie je nikdy dosť. Na Kineme hodnotíme veľmi vysoko.

9.1. Pod vodou / Underwater
Skupina vedcov pracujúcich v špecializovanom podmorskom laboratóriu sedem kilometrov pod hladinou oceánu sa snaží dostať do bezpečia po ničivom zemetrasení. Pre túto posádku však nie je temnota nepreskúmaného morského dna to jediné, čoho sa majú obávať. Réžia William Eubank (The Signal).

16.1. Dolittle
Ďalší návrat klasiky. Väčšina z nás pozná komornú verziu s Eddie Murphym, no doktor rozumejúci reči zvierat má pôvod v knižnej predlohe a filmovej adaptácii zo 60. rokov. Malo by nás teda čakať veľkolepé trikové dobrodružstvo. Zo zákulisia však presakujú správy o nezvládnutom natáčaní, takže to vyzerá, že výsledok si užijú maximálne účtovníci štúdia.

23.1. Králiček Jojo / Jojo Rabbit
Taika Waititi má výborne rozbehnutú kariéru. Veľkofilmy strieda s osobitejšími malými projektami a zatiaľ to vyzerá, že sa mu darí na oboch frontoch. Jeho najnovší kúsok vyzerá na príjemný žánrový crossover a takisto kandidát na nejaké tie veľké ocenenia. V kine by malo byť rovnako veselo ako aj slzavo.

23.1. Richard Jewell
Clint Eastwood aj napriek svojmu pokročilému veku nepoľavuje a točí jeden film za druhým. Nie vždy síce trafí do čierneho, no vyzerá to, že jeho skutočný príbeh bude opäť strhujúcou, dojímavou a napínavou jazdou, na akú sme od neho zvyknutí. Snáď malé tržby nevyplašia distribútora natoľko, aby si nasadenie do kín na poslednú chvíľu rozmyslel.

23.1. Bad Boys navždy / Bad Boys for life
Kariéry Lawrenca a Smitha na tom nie sú najlepšie, tak prečo to neskúsiť stávkou na nostalgiu. Aj keď bez Michaela Baya. Tomu mnoho ľudí síce v posledných rokoch nemôže prísť na meno, ale niečo mi vraví, že bez jeho zvrhlej poetiky bude zlým chlapcom chýbať drzosť, opulentnosť aj správna dávka infantility. Proste vecí, prečo ich milujeme aj nenávidíme.

30.1. Slušní chlapci / The Gentlemen
Guy Ritchie chytil po Aladinovi druhý komerčný dych, tak mu držme palce aby jeho nový kúsok v kinách neprešumel podobne ako Krycie meno U.N.C.L.E. alebo progresívny Artuš. Jeho nový počin zatiaľ vyzerá ako zábavná štýlovka, tak snáď opäť raz talentovaný brit neprebije obsah agresívnu formu.

30.1. Malé ženy / Little Women
Každá generácia potrebuje svoju verziu Malých žien a tentoraz sa šance chopí Greta Gerwig. Tá sa nedávno predviedla výbornou Lady Bird a zohnala si špičkové obsadenie. Keď sa to spočíta, tak jediným dôvodom netešiť sa, je antipatia k predlohe.

6.2. Vtáky noci a fantastický prerod jednej Harley Quinn / Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn
Suicide Squad mnoho divákov nepotešil, ale mal aj svetlé stránky. Medzi tie najvýraznejšie patrila Margot Robbie a jej Harley Quinn. Jokerova frajerka tak mohla nafasovať nový (tentoraz čisto ženský) team a vydať sa do ďalšej akcie. Sme zvedaví, či sa tvorcovia poučili z predchádzajúcich chýb a dočkáme sa aj kvalitného filmu a nie iba sledu efektných scén.

13.2. 1917
Sam Mendes strieda žánre ostošesť a zatiaľ v každom dokázal uspieť. A nadšené reakcie zo zámoria ukazujú, že ani tentoraz nešliapol vedľa. Jeho veľkofilm z 1. svetovej vojny má pôsobiť dojmom jedného neprerušovaného záberu a bude tak okrem iného ďalšou reklamou na genialitu kameramana Rogera Deakinsa (Sicario, Blade Runner 2049, Skyfall).

20.2. Ježko Sonic / Sonic the Hedgehog
Vyzerá to, že prekliatie videoherných adaptácií bude pokračovať. Sonic už stihol naštvať veľkú časť fanúšikov a producenti sa to prekvapivo rozhodli neignorovať. Design svojho hrdinu zmenili podľa požiadaviek publika. Uvidíme, či to bude stačiť. Každopádne bude opäť príjemné vidieť démonického Jima Carreyho na veľkom plátne.

20.2. Marienka a Janko: Les hrôzy / Gretel & Hansel
Kedysi dávno putovalo mladé dievča so svojím malým bratom do tmavého lesa v snahe nájsť prácu a obživu. Avšak namiesto toho narazila len na desivé zlo. Americký režisér Oz Perkins a jeho hororové spracovanie rozprávky bratov Grimmovcov - Janko a Marienka.

27.2. Bloodshot
Kariéra Vina Diesela na tom okrem série Rýchlo a zbesilo nie je najlepšie. Všetky jeho ďalšie projekty končia nemilosrdne pod radarom a pravdupovediac právom. Prečo však nedúfať? Diesel ide do každej záležitosti celým srdcom a zázraky sa občas dejú, takže dajme Bloodshotovi šancu.

5.3. Vpred / Onward
Vo fantazijnom svete sa dvaja mladí škriatkovia púšťajú na cesty, aby zistili, či ešte stále existujú kúzla. O réžiu a scenár sa postaral Dan Scanlon (Tracy, Monsters University).

5.3. The Invisible Man
Pokus Universalu oživiť prepojený svet ikonických monštier dopadol dosť potupne. Múmiou sa nikto chváliť nebude a veľkorysí projekt skončil hneď na začiatku. Bola by však škoda nevyťažiť z práv na slávne postavy aspoň niečo a James Blum už neraz dokázal, že zázraky nie sú iba mýtom. Trailer vyzerá výborne a dobrú adaptáciu tejto látky sme tu nemali poriadne dlho.

19.3. Tiché miesto 2 / A Quiet Place Part II
Prvý diel bol prekvapivým hitom a ak si človek odmyslel nejaké tie logické nezrovnalosti aj perfektnou adrenalínovou jazdou. Pokračovanie bolo otázkou času a prvý trailer spoľahlivo zažehnal aj obavy ohľadom varenia z vody. Tento svet má stále čo ponúknuť a Krasinski ukázal, že vie, čo diváci chcú.

26.3. Perinbaba a Dva svety
Juraj Jakubisko sa po 35 rokoch vracia ku svojej klasike. Čo chcete vedieť viac? Ako to dopadne netuší nikto, ale prvá ukážka nevzbudzuje príliš veľa dôvery.

26.3. Mulan
Disneyho továreň na hrané adaptácie animovaných klasík funguje na plno. Ďalším projektom bude Mulan a z prvých ukážok vyzerá veľkolepo. Podliezanie čínskemu publiku bude isto ohromné, no k tejto látke tak nejako patrí. Producenti budú určite spokojní, tak snáď divákom neostane v očiach podobná pachuť ako pri Levom kráľovi, Dumbovi alebo nebodaj Luskáčikovi.

26.3. Emma
Adaptácie Jane Austenovej dopadajú vo väčšine prípadov prekvapivo dobre. Oscarovú verziu z roku 1996 si už takmer nikto nepamätá, takže nevidím dôvod prečo nepredstaviť chytľavú látku aj súčasným diváčkam. Debutujúci režisér je veľkou neznámou, ale obsadenie je chrumkavé a Ang Lee s Joeom Wrigtom by si zaslúžili dôstojného nástupcu.

2.4. Noví mutanti / New Mutants
Už sme tomu príliš neverili, ale predsa sa dočkáme. Mnohokrát odkladaný a pretáčaný film z univerza X-Men sa konečne dostane k publiku. Uvidíme, či Josh Boone dodrží slovo o posune k hororu alebo doručí ďalšiu zameniteľnú komiksovku. Po Dark Phoenix nie je séria v dobrej forme a pred prechodom pod MCU by si zaslúžila adekvátne uzavretie.

8.4. No Time To Die
Je veľmi prekvapivé v akých pôrodných bolestiach vzniká takmer každá jedna Craigovská bondovka. Po rozpačitom (ale určite nie zlom) Spectre je čas ukázať, že agent s povolením zabíjať má stále špičkovú formu. Fukunaga svojej práci rozumie a kampaň sľubuje veľkolepú rozlúčku.

16.4. Antlers
Učiteľka malého mesta Oregon a jej brat, miestny šerif, sa spoznajú s mladým študentom, ktorý pozná nebezpečné tajomstvo. Rkový mysteríozny horor v réžii Scotta Coopera (Hostiles, Black Mass). Tento film bol založený na príbehu „Tichý chlapec“, ktorý napísal Nick Antosca (scenárista seriálu The Act).

23.4. Vyvolení / Antebellum
Úspešná autorka Veronica sa ocitla uväznená v hroznej realite a musí odhaliť tajomstvo manipulácie mysle skôr, ako bude neskoro.

30.4. Black Widow
Povinná sólovka, ktorú si fanúšikovia vydupali a Disney s ňou súhlasil. Uvidíme ako sa Scarlett Johansson bude dariť bez podpory egocentrických géniov, severských bohov a vylepšených vojakov. Zatiaľ to vyzerá, že bude kráčať v „komornejších“ šľapajach Zimného vojaka. Dosiahne aj jeho kvalitu? O réžiu sa postarala Cate Shortland (výborné filmy Berlin Syndrome, Lore)

30.4. Králi Peter na úteku / Peter Rabbit 2: The Runaway
Prvý diel bol veľmi milým prekvapením, takže je jasné, že sa musel dočkať pokračovania. Dvere pre ďalšie bláznovstvá, uletenú (a na detský film poriadne drsnú) zábavu sú otvorené. Ak pôjde o zbytočné varenie z vody a kopírovanie postupov originálu, bude to smutný pohľad. Ale už pri Paddingtonovi sa ukázalo, že briti sequely zvládajú na jednotku. História by sa mohla zopakovať.

7.5. Greyhound
Vo vojnovej dráme Greyhound sa predstaví Tom Hanks ako veliteľ amerického námorníctva v boji proti nemeckým ponorkám počas Druhej svetovej vojny. Na scenári podľa novely C.S. Forestera pracoval sám hlavný hrdina príbehu Tom Hanks. O réžiu sa postaral Aaron Schneider (Get Low).

14.5. Scoob!
Prvá celovečerná animovaná podoba slávneho Scooby-Doo. Hraný a nie veľmi podarený Scooby Doo bol v našich kinách naposledy v roku 2004.

21.5. Rýchlo a zbesilo 9 / Fast and Furious 9
Vin Diesel svoje publikum pozná, takže sa môžeme tešiť na ďalší nášup absurdne prepálených akčných scén. Obavy vzbudzuje akurát absencia Dwayna Johnsona a Jasona Stathama. Tiež už máte kúpenú skrinku do ktorej si zavriete pred projekciu mozog na desať zámkov?

28.5. Artemis Fowl
Artemis Fowl II (Ferdia Shaw) je mladý írsky zločinecký génius a jeho príbeh podľa novely Eiona Colfera nakrútil Kenneth Branagh (Thor, Jack Ryan: Shadow Recruit).

4.6. Wonder Woman 1984
Snyderova vízia DCEU sa rozpadla, takže Diana Prince sa nemusí držať svojho storočného exilu. Tvorcovia sa tak môžu priživiť na vlne nostalgie a nechať ju zablbnúť si v 80. rokoch. Bude z toho roztomilá štýlovka alebo ťažkopádny digibordel? Dúfame v prvé, bojíme sa druhého.

18.7. Untitled Saw Project
Po 16 rokoch čaká mladé publikum rešťart prvého Saw. O réžiu sa postará Darren Lynn Bousman (Saw 2,3,4).

9.7. Krotitelia duchov: Dedičstvo / Ghostbusters: Afterlife
Po ženskom remaku je táto značka na bode mrazu, takže bude veľmi zaujímavé sledovať ako sa podarí Jasonovi Reitmanovi naviazať na klasiky svojho otca. Účasť prisľúbilo aj pôvodné obsadenie, tak dúfajme, že nepôjde iba o dojenie mŕtvej kravy ale kvalitným zárezom do série.

16.7. Tenet
Christopher Nolan je späť a tajuplný trailer ukazuje, že sa opäť budeme mať na čo tešiť. Najpopulárnejší režisér súčasnosti má k dispozícii veľkorysý rozpočet, obrovský talent aj množstvo tvorivej energie. Podarí sa mu natočiť ďalší milovaný hit alebo sa utopí v ambíciách?

16.7. Top Gun: Maverick
Tony Scott sa pokračovania svojej kultovky bohužiaľ nedožil, ale z kampane to vyzerá, že Kosinski bude adekvátna náhrada. Cruise sa naučil pilotovať stíhačku, takže je šanca, že nepôjde iba o zúfalý pokus sa zviesť na vlne nostalgie, ale dostaneme kvalitný blockbuster pre chlapcov každého veku.

23.7. Jungle Cruise
Robiť filmy na základe atrakcií môže znieť ako zverstvo. Piráti z Karibiku však dokázali opak a je čas priniesť bláznivé odľahčené dobrodružstvá novej generácii. Dwayne Johnson a Emily Blunt by mali byť istotou, že nás čaká slušná zábava. Nedôveru tak vzbudzuje hlavne meno nie príliš spoľahlivého režiséra - je ním Jaume Collet-Serra (The Shallows, The Commuter).

30.7. Morbius
Biochemik Michael Morbius (Jared Leto) sa snaží vyliečiť sám seba zo zriedkavého ochorenia krvi, ale neúmyselne sa infikuje istou formou upírstva. Marvelovka v réžii švédskeho tvorcu Daniela Espinosa (Child 44, Life).

6.8. Infinite
Hlavný hrdina príbehu Evan Michaels (Mark Wahlberg) zistí, že jeho halucinácie sú v skutočnosti víziami z minulých životov. Réžia Antoine Fuqua (Training Day, Olympus Has Fallen).

3.9. Generál
Film Generál upriamuje pozornosť na osobnosť Milana Rastislava Štefánika a významné udalosti našej histórie s ním spojené. Diváci sa môžu tešiť nielen na klasický film pre kinodistribúciu, ale aj na trojdielnu televíznu podobu.

10.9 The Conjuring: The Devil Made Me Do It
V zajatí démov sa vracia po 4 rokoch svojim tretím dielom. V hlavných úlohách sa predstavia Vera Farmiga, Patrick Wilson, Julian Hilliard. Réžia Michael Chaves (Kliatba kvíliacej ženy).

17.9. The King's Man: Prvá misia / The King's Man
Dvojka trochu sklamala, ale stále nie natoľko aby bol dôvod Vaughnovi neveriť. Navyše podľa zverejnených materiálov vyzerá tento prequel fantasticky. Už je načase aby sme dostali ďalšiu uletenú a zvrátenú komiksovku, na ktoré má manžel Claudii Schiffer patent.

17.9. Last Night in Soho
Edgar Wrigt pritvrdzuje. Z bezstarostných blbín sa vydá do žánru psychologického hororu a my sa už nevieme dočkať ako sa mu žánrový obrat vydarí. Tým viac, že ako referencie si vybral klasiky Teraz sa nepozeraj a Hnus. Podarí sa mu do siete slávy zapísať podobne ako Roegovi a Polanskému?

24.9. Without Remorse
John Clark z Navy SEALs, sa rozhodne pomstiť vraždu svojej ženy, aby sa ocitol vo veľkej konšpirácii. Akčné krimi s Michael B. Jordanom v hlavnej úlohe. O réžiu sa postaral šikovný taliansky tvorca Stefano Sollima (Sicario: Day of the Soldado, Suburra, seriál Gomorra).

8.10. The Witches
Robert Zemeckis potrebuje hit ako soľ. Jeho posledným počinom sa finančne príliš nedarilo, tak snáď sa klasikovi podarí získať späť dôveru novou adaptáciou Roalda Dahla. A držme palce, nech sa nespáli ako Spielberg s BFG. Jedinečná Dahlova poetika by mala Zemeckisovi sadnúť viac a nebudeme sa musieť aj naďalej uchyľovať k Roegovej verzii z 90. rokov.

8.10. Smrť na Níle / Death on the Nile
Vražda v Orient Exprese bola hit aj výborný film, takže sa môžeme s Poirotom smelo vydať za ďalšou záhadou. Angličan Kenneth Branagh má remeslo v ruke, predloha je výborná a obsadenie je opäť lahôdkové (aj keď nie tak ako naposledy). Sklamanie snáď nehrozí a budeme sa opäť môcť opantať detektívovou genialitou rovnako ako jeho epickými fúzmi.

52 najočakávanejších komerčných kino filmov roka 2020

15.10. Halloween Kills
Sága Michaela Myersa a Laurie Strodeovej pokračuje v nasledujúcej kapitole série Halloween. Prvý a najkvalitnejší Halloween mal premiéru v roku 1978. Tentoraz sa o réžiu postaral David Gordon Green (Halloween 2018).

22.10. Bios
V postapokalyptickej budúcnosti sa robot, postavený na ochranu života milovaného psa jeho umierajúceho tvorcu, učí o živote, láske, priateľstve a o tom, čo to znamená byť človekom. V hlavných úlohách scifička sa predstavia Tom Hanks, Caleb Landry Jones a Laura Harrier. O réžiu sa postaral Miguel Sapochnik (Repo Men).

5.11. The Eternals
Endgame sa stal najúspešnejším filmom histórie a do obnovenej premiéry Avatara sa to nezmení. O to zaujímavejšie ale bude sledovať ako sa partii okolo Feiga bude dariť naštartovať novú generáciu superhrdinov. Táto éra totiž raz musí skončiť a vrchol už má za sebou. O réžiu sa postarala talentovaná Chloé Zhao (The Rider).

52 najočakávanejších komerčných kino filmov roka 2020

19.11. Godzilla vs. Kong
Spájanie filmových vesmírov sa nevypláca. Warner sa nepoučil po fiasku s DCEU a zbrklo odklepol veľkolepé crossovery legendárnych oblúd. Nepočítal však s tým, že prijatie sóloviek bude tak rozpačité. Kong ani druhá Godzilla dieru do sveta nespravili, tak uvidíme ako sa im bude dariť v spoločnom súboji. Určite to nebude horšie ako v prípade filmu z počiatku 60. rokov. A ak áno, Zlaté maliny dostanú nového favorita.

26.11. King Richard
Pohľad na to, ako sa tenisové hviezdy Venus a Serena Williamsové stali tým, čím sú, po koučovaní svojim otcom Richardom Williamsom. V hlavnej úlohe Will Smith.

17.12. Duna / Dune
Herbertova predloha je vrstevnaté a objemné dielo s množstvom fanúšikov. Tých už sklamal začiatkom 80. rokov David Lynch, no je pravdepodobné, že Villenevue sa s látkou popasuje dôstojnejšie. Má prvotriedny štáb za kamerou a mimoriadne schopných hercov pred ňou. Tak snáď to tentoraz dobre dopadne. 

52 najočakávanejších komerčných kino filmov roka 2020

17.12. West Side Story
Spielberg je žijúcou legendou, ktorá si môže nakrúcať, čo len chce. Remake slávného desaťoscarového muzikálu je jeho snom, ktorý sa mu konečne podarilo zrealizovať. Prvotriedne remeslo je zárukou, takže ostáva iba dúfať, že príbeh bude dostatočne nadčasový aj pre súčasné generácie.

31.12. Tom and Jerry
Adaptácia klasiky Hanna-Barbera, ktoré odhaľuje, ako sa Tom a Jerry prvýkrát stretávajú a rozbiehajú svoju rivalitu, na ktorej konci je vlastne priateľstvo. O réžiu animáku sa postaral tvorca hraných filmov Tim Story (Shaft, Ride Along).


Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.