TV TIPY 13.11. - 17.11. 2019

TV TIPY 13.11. - 17.11. 2019

článok



STREDA 13.11.

Vydierači (Excess Baggage, USA, 1997, Marco Brambilla), Dajto, 20.15
Majte dobré vzťahy s vlastnými rodičmi. Tak by mohlo znieť posolstvo krimi komédie Vydierači, kde dievča menom Emily zinscenuje vlastný únos, aby vzbudila pozornosť u svojho otca. Ten má za úlohu vyplatiť milión dolárov, aby ju ešte niekedy uvidel. Lenže, ako to už chodí, nastanú komplikácie a peniaze sú zrazu fuč. Navyše je auto, do ktorého sa dievča zavrie, ukradnuté sympatickým zlodejom. V hlavných úlohách Alicia Silverstone, Benicio Del Toro a Christopher Walken.

Prvotný strach (Primal Fear, USA, 1996, Gregory Hoblit), Jednotka, 20.30
Chicagský právnik Martin Vail dostane prípad obhajoby zdanlivého vraha renomovaného biskupa. Vrahom by mal byť 19- ročný miništrant, ten však vykazuje známky schizofrénie a rozdvojenej osobnosti. Primal Fear sa preslávil prekvapujúcou pointou, ale obsahuje v sebe viaceré zaujímavé témy, ako zločiny v cirkvi či samoľúbosť právnikov. Richard Gere a Edward Norton tu predvádzajú absolútne vrcholné výkony, rovnako aj Laura Linney alebo Frances McDormand.

Mesto 44 (Miasto 44, Poľsko, 2014, Jan Komasa), JOJ Cinema, 0.05
Téma podzemného odboja vo Varšave počas druhej svetovej vojny je veľmi obľúbenou témou poľských filmárov, minimálne od prelomového diela Kanály Andrzeja Wajdu. K tomuto hrdinskému obdobiu sa vracia aj snímka Mesto 44. Jeho hrdinami sú mladí Poliaci, ktorí vidia v boji proti okupantovi vlasteneckú povinnosť, ale aj istý typ dobrodružstva, potvrdenia vlastnej maskulinity nielen pred sebou, ale aj aj pred dievčatami. Táto skupina patrila k tým najodvážnejším počas odboja.

TV tipy 13.11. - 17.11. 2019

ŠTVRTOK 14.11.

Bezstarostná jazda (Easy Rider, USA, 1969, Denis Hopper), Filmbox, 20.00
Vlajková loď celého hipisáckeho obdobia a zároveň ukážka, ako môže malý nezávislý a dejovo rozvoľnený film ovplyvniť celé generácie a zarobiť aj veľké peniaze v kine. Skupinka hipisákov sa vydáva na svojich motorkách na cestu po USA a spoznáva trpkú realitu ohľadom myslenia „redneckov“, ale aj celej spoločnosti nastavenej na konvenčné spôsoby uvažovania. Režisér Denis Hopper tu dosiahol vrchol svojej kariéry, čo platí aj o jeho kolegovi Peterovi Fondovi.

Kocka 0 (The Cube, Kanada, USA, 2004, E. Barbarash), AMC, 20.30
Zavŕšenie mysterióznej trilógie o záhadnej kocke, v ktorej sa pravidelne ocitajú zdanlivo náhodní ľudia a postupne umierajú pri nastavených pascách. V prvom dieli sme za oponu problému nenahliadli, v druhom sme sa vydali do teseraktu a v treťom tak už konečne spoznáme, kto za celou akciou stojí. Paralelne sledujeme zábery z kocky a z pozorovacieho centra. Škoda, že sa séria stala nakoniec pomerne béčkovou záležitosťou, každopádne scenáre všetkých častí stoja za pozornosť.

Čo čas nezahojil (Jayne Mansfield´s Car, Rusko, 2012, Billy Bob Thornton), JOJ Plus, 23.05
Snímku, ktorá pracuje s motívom veľkej vzdialenosti, ako časovej, tak geografickej, nakrútil úspešný herec Billy Bob Thornton. Muža počas druhej svetovej vojny opúšťa manželka a tak sa vydáva za svojim novým životom a novou ženou do Anglicka. Minulosť sa však vymazať z pamäte nedá a o tridsať rokov neskôr sa s ňou protagonisti filmu budú musieť vyrovnať. Okrem samotného režiséra uvidíme v tomto hviezdne obsadenom filme hercov, ako John Hurt, Kevin Bacon a Robert Duvall.

TV tipy 13.11. - 17.11. 2019

PIATOK 15.11.

Grace, kňažná monacká (Grace de Monaco, Fr., Belg., USA, Tal., 2014, Oliver Dahan), JOJ Cinema, 12.45
Grace Kelly patrila medzi najkrajšie a najsympatickejšie hollywoodske herečky a prvýkrát upútala pozornosť v inovatívne prerozprávanom westerne Na pravé poludnie. Známa bola aj vďaka spolupráci s Alfredom Hitchcockom. Neskôr sa však vydala za monacké knieža Rainiera III. Práve jej životom v Monaku sa zaoberá táto koprodukčná životopisná snímka. Grace ukazuje ako silnú ženu, ktorá sa nebojí zapájať aj do politických záležitostí. Jej život ukončila tragická autonehoda.

Timecop (USA, 1995, Peter Hyams), AMC, 20.30
Rrežisér Peter Hyams je tak nejak všeobecne považovaný za toho, kto zničil kariéru Jeana Claudea Van Dammeho, a to najmä snímkou Sudden Death, čiastočne aj Timecopom. Niečo na tom možno bude, každopádne Timecop je dodnes príjemné, tak trochu roztomilé guilty pleasure s tématikou cestovania v čase. JCVD sa nám predstavuje ako agent vyslaný na cestu časom v snahe zabrániť istému senátorovi v machináciami s pozemkami. Samozrejme nesmie chýbať hercov rozštep, tentokrát vo vlastnom byte.

Hlava 22 (Catch 22, USA, 1970, Mike Nichols), Dvojka, 21.40
V súčasnosti môžete na televíznych obrazovkách sledovať vynikajúci seriál založený na motívoch knihy Josepha Hellera, ale román preslávila aj slávna adaptácia Mikea Nicholsa z roku 1970. Sledujeme v nej osudy letcov s povinnosťou zhadzovať bomby na nepriateľské územie, pričom posádka sa ocitá pri oslobodzovaní Európy od nacizmu v Taliansku. Ide síce o satiru, humorných momentov sa ale veľa nedočkáme, naopak záberov na zúbožené zranené telá vojakov a ponížených žien dostatočne.

TV tipy 13.11. - 17.11. 2019

SOBOTA 16.11.

Hovory s TGM (Slovensko, Česko, 2018, Jakub Červenka), ČT 2, 20.00
Snímok zakladajúcich dej čisto na dialógu dvoch postáv nie je príliš veľa, ale ak medzi sebou diskutujú Tomáš Garyk Masaryk, prezident prvej československej republiky a geniálny spisovateľ Karel Čapek, tak je skutočne čo počúvať aj na čo sa pozerať. Masaryka vynikajúco stvárnil Slovák Martin Huba, Čapka zase sympaťák Jan Budař. Rozhovory týchto dvoch osobností prebiehali po celý rok 1928 v mestečku Topoľčianky, presne desať rokov po vzniku republiky.

Čiara (Slovensko, Ukrajina, 2017, Peter Bebjak), ČT 2, 21.20
Slovenský pokus o drsný kriminálny triler s nádychom mafiánskych amerických eposov sa celkom vydaril. Príbeh z pohraničia s Ukrajinou, kde sledujeme osudy otca troch detí Adama, privyrábajúceho si pašovaním cigariet. Na území však nepôsobí len jedna takáto skupina a ako vieme, konkurencia v podsvetí prináša na scénu aj nejaké tie mŕtvoly. Svoje tu má čo povedať aj polícia kontrolujúca vozy na hraniciach. Scenár občas poteší vtipnými hláškami, ktoré celý temný dej odľahčujú.

Parfém: Príbeh vraha (Nemecko, Francúzsko, Tom Tykwer), AMC, 23.45
Zdanlivo nesfilmovateľný historický román spisovateľa Patricka Süskinda sa pokúsil preniesť na plátno nemecký režisér Tom Tykwer, známy najmä „videoherným“ akčňákom Lola beží o život. A treba povedať, že do vysokej miery sa mu to aj podarilo. Príbeh mladíka, ktorý sa snaží z ľudských tiel vyrobiť parfém s vôňou, akú svet ešte necítil, je založený na princípe prenášania vôní, ale aj smradu prostredníctvom obrazov a zvukov na diváka. Pri scénach na špinavom trhu s predavačmi rýb budete dokonale chápať, o čom hovoríme.

TV tipy 13.11. - 17.11. 2019

NEDEĽA 17.11.

Kolja (Česko, 1996, Jan Svěrák), ČT 1, 16.30
V postkomunistickej ére dosiahol na Oscara jediný český či slovenský film, a to Kolja Jana Svěráka. Išlo o jeho spoločné dielo s otcom Zdeňkom, ten si zahral aj hlavnú postavu starnúceho hudobníka, ktorý však nedokáže plne prijať zodpovednosť za svoj život a ženy berie iba ako chvíľkové poblúznenie. Jedného dňa však dostane na starosť malého ruského chlapca menom Kolja a ten mu prevráti život naruby. Podobných schematických scenárov vzniklo už dosť, Svěrákovci ale svoj príbeh podali nesmierne kultivovane.

Na samotě u lesa (Československo, 1976, Jiří Menzel), Jednotka, 16.40
Jiří Menzel nakrútil podľa scenára Zdeňka Sveráka a Ladislava Smoljaka jednu z najobľúbenejších československých komédií vôbec. Nejde tu ale o bláznivé eskapády, skôr o trefné zachytenie života na vidieku v kontraste s tým mestským. Hlavnými hrdinami sú členovia rodinky Lavičkových, ktorí jedného dňa prichádzajú na vidiek so záujmom kúpiť chalupu. Nakoniec sa rozhodnú stráviť v chalupe a okolitej prírode celé leto, z čoho majú ich dve malé deti veľkú radosť.

Učiteľka (Slovensko, Česko, 2016, Jan Hřebějk), Jednotka, 21.50
Zneužívanie moci je charakteristické ako pre demokratické, tak pre totalitné režimy. V tých totalitných je to ale asi viac cítiť. Podobné skúsenosti majú rodičia detí, ktorých na základnej škole vyučuje istá prefíkaná pani učiteľka. Tá sa necháva rada uplácať rôznymi drobnosťami, len aby ratolesti rodičov mali spokojnejší život. Čo však tí rodičia, ktorí s podobným prístupom pani učiteľky nesúhlasia? Zrejme svoju životnú úlohu tu stvárnila vo veľmi presnom, chladnom podaní Zuzana Mauréry.


autor Erik Binder 13.11.2019
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.